Monday, May 28, 2007

Ελεύθερες παραλίες...

Λιγο- πολυ όλοι είδαμε τις τελευταίες μέρες στην τηλεόραση τον δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη, που κάνει συμβολική απεργία πείνας για να ξηλωθούν οι περιφράξεις και οι καταπατήσεις στο θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας. Αντιγράφω απο το άρθρο του Γ. Χελάκη (του γνωστού σπορτκάστερ, όλο το άρθρο εδώ ) : ‘Ο Δήμος Ελληνικού έχει παραλία μόνο στα χαρτιά. Τη μισή τη λυμαίνονται επιχειρηματίες που έχουν φτιάξει εκεί νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Ορισμένοι από αυτούς πριν από τρεις βδομάδες -μαζί με μπράβους- έδειραν δύο αντιδημάρχους του Δήμου Ελληνικού, που δεν τους επέτρεψαν να επεκτείνουν παράνομα τις εγκαταστάσεις τους.[...] Την άλλη μισή παραλία την έχει το Ναυταθλητικό Κέντρο και ετοιμάζεται για τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων 60.000 τετραγωνικών μέτρων. Μια παραλία περιφραγμένη με σύρματα και πασσάλους, έτοιμη να υποδεχτεί κι άλλο τσιμέντο. Λες και δεν φτάνει η βαριά κληρονομιά τσιμεντένιων εκτρωμάτων που κληρονομήσαμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα τελευταία χρόνια δεκάδες στρέμματα παραλίας παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις πλαζ του ΕΟΤ στο Ελληνικό, τη Γλυφάδα, τη Βούλα, τον Αλιμο. Με άλλα λόγια, κάνεις μπάνιο εφόσον έχεις λεφτά. Ο δημόσιος χώρος μετατράπηκε σε ιδιωτικό. Δέντρα κόπηκαν, παραλίες μπαζώθηκαν. Ξεφύτρωσαν νυχτερινά κέντρα, υψώθηκαν τσιμέντα που τώρα διαχειρίζεται η περίφημη Εταιρεία Ολυμπιακών Ακινήτων και επιχειρεί να τα μισθώσει προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Μπήκαν συρματοπλέγματα. Οι παραλιακοί δήμοι έχασαν την επαφή τους με τη θάλασσα. Συρματοπλέγματα, διόδια και τσιμέντο.’ .

Δυστυχώς η τραγική αυτή κατάσταση επικρατεί σε όλο το νομό Αττικής καθώς και στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς. Ευτυχώς οι παραλίες της Εύβοιας, δεν έχουν πέσει ευρέως στα χέρια επιτήδειων (που από εδώ και στο εξής θα αποκαλώ αεριτζήδες) προς ‘αξιοποίηση’, όμως τα πράγματα δεν είναι ειδυλλιακά. Η μεγαλύτερη και ωραιότερη παραλία της Κύμης, από το Στόμιο έως τη μουρτερή, έχει μπεί στο μάτι των διαφόρων αεριτζήδων. Πέρσι το καλοκαίρι στο Στόμιο πρωτοξεκίνησε η ‘μόδα’ των ομπρελοξαπλώστρων προς ενοικίαση. Επίσης, κοντά στη μουρτερή λειτουργεί καφέ-μπαρ-κλαμπ που έχει κάνει κατάληψη σε μήκος 70 μέτρων με καλαμωτές ομπρέλες. Βέβαια, δεν ζητούν ‘ενοίκιο’ για τη χρήση των ομπρελών, αλλά ‘απαιτούν’ να παραγγείλεις κάτι. Φυσικά η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων σε δημόσιο χώρο με στόχο την ενοικίαση (είτε άμεση είτε έμμεση) είναι 100% παράνομη, καθώς θεωρείται ‘παράνομη κατάληψη αιγιαλού’.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως με βάση το νόμο, τα πρώτα έξι μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα το χειμώνα είναι προς δημόσια χρήση. Με βάση αυτό το νόμο και με δεδομένο ότι το 99% (και ειδικά στην Εύβοια το 100%) των ομπρελάδων είναι παράνομοι, μπορεί ο οποιοσδήποτε να πάει να κάτσει με την παρέα του μέσα στο χώρο που θεωρεί δικό του ο αεριτζής ή να απαιτήσει να ξηλώσει μία ομπρέλα για να κάτσει, χωρίς να έχει δικαίωμα ο αεριτζής να φέρει αντίρρηση και φυσικά χωρίς να πληρώσει κανείς τίποτα. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν το ξέρει πολύς κόσμος με αποτέλεσμα να πληρώνει τον κεφαλικό φόρο.

Σαν να ακούω τον αντίλογο ‘ωχου ρε kymaie, τι ασχολεισαι μαζί τους; Απο τρία χιλιόμετρα παραλία τα διακόσια μέτρα μας πείραξαν;’. Η απάντηση δίνεται στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπου όλα τα φιλέτα στις παραλίες και ενίοτε ολόκληρες παραλίες καταπατούνται από τους αεριτζήδες. Μία μέση τιμή είναι γύρω στα 5 ευρω η ομπρέλα (κάντε υπολογισμούς για το πόσο κοστίζει σε κάποιον που θέλει να κάνει 25 μπάνια τον Αύγουστο), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (πχ στη Μύκονο) πρέπει να πάρεις τηλέφωνο από την προηγούμενη μέρα (!) για να κλείσες ομπρέλα (!!!). Επειδή διαφαίνεται πως η ανατολική εύβοια θα αποτελέσει, ειδικά μετά την διάνοιξη του δρόμου χαλκίδας- κύμης, τουριστικό προορισμό, καλό είναι να φυλαγόμαστε από τώρα για να μην καταλήξουμε 2-3 μαφίες να λυμαίνονται τις ακτές μας και να μην μπορούμε να απολαύσουμε δημόσια αγαθά όπως τις πανέμορφες παραλίες μας.

Monday, May 07, 2007

Καλοκαίριασε!


Μετά από έναν ήπιο χειμώνα, όπου ξεχάσαμε τι θα πει χιόνι και ελπίζω να μην ξεχάσουμε τι θα πει νερό, ο καιρός ‘άνοιξε’ και οι θερμοκρασίες θυμίζουν καλοκαίρι. Ήδη τα τελευταία τρία σαββατοκύριακα μαζέυεται κόσμος στο στόμιο για ηλιοθεραπεία ή/και μπάνιο. Ακόμα βέβαια τα νερά είναι κρύα, αλλά αυτό ξεπερνιέται με λίγο θάρρος και αρκετή τρέλα! Μιας και καλοκαιριάζει, παραθέτω τις αγαπημένες μου παραλίες:
Στόμιο, όσο ακόμα δεν είναι καλοκαίρι. Απίστευτη παραλία που δυστυχώς ο κόσμος δεν την εκτιμά και προτιμά άλλες που μπροστά της φαντάζουν νερόλακοι. Από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου επικρατεί το αδιαχώρητο, οπότε το αποφεύγω. Μόνο αρνητικό το οτι το πιανει ο καιρός.
Άη Γιώργης και πέρα, μέχρι τη γαλέρα(;), όπου στην ουσία βρίσκεις πάντα ένα μέρος χωρίς κόσμο και φασαρία. Όλα τα προτερήματα του Στομίου, χωρίς τον κόσμο του!
Θαψά, όταν έχω αμάξι που δεν λυπάμαι. Κανά μισάωρο από την Κύμη, αλλά έχει τα κορυφαία νερά της περιοχής. Ότι πρέπει για μονοήμερα ή ελεύθερη κατασκήνωση! Ευτυχώς, ακόμα δεν έχει παραγίνει ο γυφτομαχαλάς των αυθαιρέτων, όπως στο γειτονικό τσίλαρο. Συνίσταται η πρόσβαση σε αυτό μόνο με 4Χ4.
Χιλιαδού, επίσης με αμάξι για απόσυρση. Όχι τόσο όμορφα νερά, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει γίνει must για σκαφάτους, γυμνιστές, γκλαμουριάρηδες και λοιπές φυλές. Αξίζει μόνο τις μή τουριστικές εποχές, δηλαδή Σπτέμβριο- Ιούνιο. Στα συν της, τα καθαρά νερά. Μάλιστα, πριν καμμιά δεκαριά χρόνια είχα δει 2-3 φορές φώκιες σχεδόν στην αμμουδιά!

Καλά μπάνια!