Monday, November 26, 2007

Σχολιασμός Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη ΛΑΡΚΟ (23/11)


Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω το νομαρχιακό συμβούλιο στις 23/11, οπότε η ενημέρωσή μου βασίζεται στο ρεπορτάζ του Σερβιτόρου.

Με βάση αυτό λοιπόν, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ. Ιωαννίδου υποστήριξε πως 'δεν τίθεται θέμα σύγκρισης ανάμεσα στις υποθέσεις των δήμων Μεσσαπίων και Κύμης, γιατί από τη μια γινόταν λόγος για εξορυκτική δραστηριότητα και για 3.780 στρέμματα ελάτης ενώ τώρα είναι 27 στρέμματα για έρευνα', καθώς και ότι 'η μη απάντηση από το δήμο Κύμης στο σχετικό έγγραφο της Ν.Ε. λαμβάνεται ως θετική απάντηση. Για την ίδια το θέμα είναι λήξαν, αφού η μελέτη έχει εγκριθεί από την περιφέρεια Στερεάς στις 8/1/2007 και έχει περάσει η προθεσμία προσφυγής'.

Η κ. Ιωαννίδου φαίνεται να παραγνωρίζει πως η ΛΑΡΚΟ είναι κερδοσκοπική εταιρεία, οπότε είναι φως-φανάρι ότι μετά την έρευνα ακολουθεί η εξόρυξη. Επίσης, ποια λογική αναφέρει πως η μη απάντηση θεωρείται θετική απάντηση; Εκτός φυσικά και αν έχουν ληφθεί από πριν κάποιες αποφάσεις και η σιωπή τις ευνοεί. Τέλος, το θέμα δεν είναι , ούτε και θα μπορούσε να είναι, λήξαν καθώς υπάρχουν αντιδράσεις κατοίκων, δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων. Εκτος και αν συμφέρει κάποιους να θεωρείται λήξαν....

Ο νομάρχης κ. Μπουραντάς 'τόνισε ότι πολλά πράγματα δεν λειτούργησαν σωστά αυτή την περίοδο. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν γνώριζε ως νομάρχης ότι είχε έρθει το θέμα και ότι το έμαθε όταν ήρθε στον τύπο' καθώς και 'ότι όλοι έχουνε ευθύνες αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να αναζητηθούν και ότι θα πρέπει το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πάρει απόφαση αντίθετη ομόφωνα για να αντιμετωπίσουνε αυτή την κατάσταση και να παρέμβουνε δικαστικά σε συνεργασία με το δήμο'.

Άλλη μια φορά το έγγραφο της περιφέρειας στερεάς Ελλάδας 'παραπέφτει'! Και φυσικά το έγγραφο δεν 'παράπεσε' μόνο στο νομάρχη, αλλά και σε ολόκληρο το νομαρχιακό συμβούλιο! Συμπολίτευση και αντιπολίτευση είναι εξίσου υπεύθυνες. Αναρωτιέμαι, είναι δυνατές τόσες συμπτώσεις; Τι έχει το συγκεκριμένο έγγραφο και 'παραπέφτει' από όλους; Πλέον φαίνεται ότι και σε νομαρχιακό επίπεδο είτε κάποιοι τα παίρνουν για να ασκήσουν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, είτε είναι τελείως άχρηστοι στο να τα διεκπεραιώσουν. Φυσικά, μετά από όλα αυτά φαίνεται εύλογη η σπουδή του νομάρχη να μην αναζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες! Γιατί άλλωστε να πρέπει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στον κόσμο;

Τελικά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τόσο οι "ανεξάρτητοι" όσο και οι εντεταλμενοι των δύο μεγάλων κομμάτων είναι ανίκανοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του τόπου και αυτών που τους εξέλεξαν. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τους η ανικανότητα και ολιγωρία, δεν θα έχουν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα για την περιοχή μας.

Monday, November 19, 2007

Κύμη Εύβοιας


Αντιγράφω από την Wikipedia, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου, την καταχώρηση στο λήμμα 'Κύμη':

"Η Κύμη είναι κωμόπολη και λιμάνι του νομού Εύβοιας, πρωτεύουσα της επαρχίας Καρυστίας και έδρα της Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, με 3.037 κατοίκους. Βρίσκεται στη μέση της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας και έχει ιστορία αιώνων ως ναυτική πόλη. Από την εποχή του αποικισμού στην αρχαιότητα είναι γνωστές δύο ομώνυμες πόλεις: η Κύμη της Αιολίδας και η Κύμη (Cuma) της Καμπανίας, που θεωρείται η πρώτη ελληνική αποικία στη Δύση. Αξίζει να σημειωθεί, γεγονός που αποδεικνύει την ακμή της δεύτερης αυτής αποικιακής πόλης, ότι όταν καταστράφηκε, από την έκρηξη του Βεζούβιου, ξαναχτίστηκε ως νέα Πόλη, η γνωστή Νάπολη της Ιταλίας. Χαρακτηριστικό της πολιτιστικής ακμής της είναι η ύπαρξη της αρχαίας μάντισσας Κυμαίας Σίβυλλας, που έχει απαθανατίσει ο Μιχαήλ Άγγελος στις περίφημες τοιχογραφίες του στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου είναι η εποχή που η Κύμη γνώρισε μέρες νεότερης ακμής στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα, εξαιτίας του διαμετακομιστικού εμπορίου που διεξήγαγε με εμπορικά κέντρα του Εύξεινου Πόντου και της Γαλλίας. Κυμαίοι καραβοκύρηδες μεταφέρουν τα προϊόντα της Κύμης και ιδιαίτερα το φημισμένο μαύρο κρασί της στα λιμάνια αυτά και κυρίως στη Μασσαλία, όπου το αγοράζουν οι Γάλλοι για να χρωματίζουν τα δικά τους κρασιά. Στην Κύμη αρχίζει να εισρέει χρήμα, έρχονται νέες αντιλήψεις με τη διεύρυνση του νου από την επαφή με τα αναπτυγμένα ευρωπαϊκά κέντρα, και αναπτύσσεται αστική συνείδηση. Αυτό φαίνεται καθαρά στα κτήρια, στην κουμιώτικη φορεσιά με τις αναγεννησιακές επιδράσεις που φέρει, στην οικοτεχνία, στον τρόπο ζωής. Σε αυτή την ιστορική περίοδο αναφέρεται το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Κυμαίοι ήταν ο διεθνούς φήμης γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, γνωστός από το ομώνυμο τεστ πρόωρης διάγνωσης του καρκίνου της μήτρας, ο χαράκτης Δημήτρης Γαλάνης μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, ο ταγματάρχης Ιωάννης Βελισσαρίου ελευθερωτής των Ιωαννίνων στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, ο λογοτέχνης Βασίλης Λούλης, ο Παύλος Νιρβάνας (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Πέτρου Κουμιώτη), από καταγωγή του πατέρα του, και οι σύγχρονοι Ιάννης Ξενάκης, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, και Νίκος Μουζέλης οικονομολόγος, και πολλοί άλλοι επιστήμονες, άνθρωποι των Γραμμάτων και καλλιτέχνες.


Σήμερα η Κύμη αποτελεί Δήμο ο οποίος περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα :
Κύμης, Οξυλίθου, Ανδρονιάνων, Μετοχίου, Βίταλου, Ποταμίας, Καλημεριάνων, Ενορίας, Πλατάνας, Πύργου, Ταξιαρχών και Μαλετιάνων."

Saturday, November 17, 2007

Μαύρη θάλασσα


Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος
Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
Ερμηνευτης: Διονύσης Σαββόπουλος


Τα παιδιά με τα μαλλιά και με τα μαύρα ρούχα
φέρνουνε μηνύματα για μιαν αγάπη που 'χα
και στις φλέβες μου βαθιά μαύρη θάλασσα σαν αίμα
λέει λόγια πικραμένα

Κανένα πλάσμα του Θεού δε ζει σε τέτοιο βάθος
όπου σ' αγάπησα πολύ κι απόμεινα μονάχος
Μαύρη Θάλασσα κλειστή και ψυχή μου χαρισμένη
σ' όποιον πιο πολύ σε θέλει

Να πούμε λόγια άγρια, παράξενα κι ατόφια
σάβανα και χώματα στη μούρη της τη τζούφια
η φωνή της η σκληρή λιώνει σα μεγάλο σώμα
μέσα στο δικό μου στόμα

Φταίνε τα τραγούδια του, φταίει κι ο λυράρης
μα φταίει κι ο ίδιος του ο λαός γιατί είναι μαραζιάρης
Μαύρη θάλασσα κλειστή, μακρινές μου πεδιάδες
πίσω από τις συμπληγάδες

Στα μάγια και στα όνειρα, καμπάνα και καντήλα
Πόλη, Βάρνα, Οδησσός, Κωστάντζα και Μπραΐλα
και σε χρόνο μυστικό σαν ηφαίστειο του Αίμου
λεγεώνες του πολέμου

Tuesday, November 13, 2007

Αποτυχία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας


Η σχεδιαζόμενη εγκατάσαση της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή μας, δείχνει την αποτυχία των αντιπροσωπευτικών θεσμών. Για άλλη μια φορά βλέπουμε εκπροσώπους εκλεγμένους 'στο όνομα του λαού' να αποφασίζουν είτε ενάντια στη θέληση του τελευταίου είτε εν αγνοία του.

Τα παραδείγματα πολλά σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας: από την 'νίπτω τας χείρας μου' στάση της ελληνικής κυβέρνησης στους πολέμους του Ιρακ και της Γιουγκοσλαβίας (σε αντίθεση με την αρνητική στάση του συνόλου του λαού) έως το δήμο μας, όπου αποφάσεις-σταθμός που θα καθορίσουν τη ζωή του τόπου μας για πολλές δεκαετίες, παίρνονται εν κρυπτω. Έτσι, μόνο το τελευταίο διάστημα έχουμε την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών (παρά τα όσα τους καταλογίζουν ακόμα και περιβαλλοντικές οργανώσεις και ιατρικοί σύλλογοι), την απροκάλυπτη κοροιδία με τη ΛΑΡΚΟ (όπου τα σχετικά χαρτιά 'παράπεσαν' από συμπολίτευση και αντιπολίτευση), το νέο πολεοδομικό σχέδιο (με βάση το οποίο επιτρέπονται οικοδομές μεγαθήρια και νομιμοποιούνται ολόκληρες περιοχές με αυθαίρετα) και τέλος ο περιβόητος οριζόντιος άξονας Χαλκίδας-Κύμης, που κανένας δεν ξέρει από που θα περνάει.

Φυσικά, για τα παραπάνω παραδείγματα, καθώς και πλείστα άλλα, δεν ευθύνεται μόνο ο νυν δήμαρχος ή η αντιπολίτευση, αλλά ολόκληρο το σύστημα της αντιπροσώπευσης πάνω στο οποίο έχει δομηθεί ο σημερινός πολιτικός πολιτισμός. Έτσι, μία μέρα κάθε τέσσερα χρόνια ψηφίζουμε για το ποιες ιδέες μας αντιπροσωπεύουν καθώς και το ποιος θα τις εφαρμόσει. Όμως αυτό, είναι το λιγότερο σχιζοφρενικό.

Είναι αδύνατον, ακόμα και σε δημοτικό επίπεδο, κάποιος να εκφράζεται πλήρως από αυτό που ψηφίζει. Αν εξετάσουμε σε βάθος το πλήρες πρόγραμμα που κάθε φορά επιλέγουμε να στηρίξουμε, σίγουρα θα βρούμε σημεία στα οποία να διαφωνούμε πλήρως. Μάλιστα, πολλές φορές βλέπουμε πως ακόμα και μέσα στους εκλεγμένους βουλευτές ή δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, υπάρχουν αντιδράσεις και διαφωνίες. Έτσι, κάποιος που ψήφισε στις βουλευτικές πχ τη ΝΔ γιατί συμφωνούσε με τις θέσεις της στην εξωτερική πολιτική, την υγεία και την παιδεία, 'κερδισε' ως μπόνους τις θέσεις της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού! Και φυσικά η εκάστοτε εκλεγμένη αρχή εκμεταλλεύεται πλήρως την αντιπροσώπευση, ισχυριζόμενη κάθε φορά πως είναι νομιμοποιημένη από τη λαική βούληση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Τελικά, πρέπει να ψηφίζουμε είτε με βάση το τι μας εκφράζει πλήρως, οπότε σχεδόν πάντα θα καταλήγουμε στα άκυρο/λευκό/αποχή, είτε με τη λογική του μικρότερου κακού, οπότε θα γίνονται εξ ονόματός μας πράγματα με τα οποία διαφωνούμε. Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι ελάχιστα αντιπροσωπευτικό της πραγματικής βούλησης του εκλογικού σώμματος και ελάχιστα δημοκρατικό, καθώς δεν νοείται δημοκρατία που οι πολίτες να έχουν λόγο μία φορά στα τέσσερα χρόνια.

Μονη λύση σε αυτό το αδιέξοδο, τουλάχιστον για το τοπικό επίπεδο των δήμων και κοινοτήτων, φαντάζει η αυτοδιαχείρηση μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις. Πιο συγκεκριμένα, ειδικά για τα σοβαρά θέματα σε κάθε περιοχή θα πρέπει να συγκαλείται ανοιχτή, σε όλους τους κατοίκους, συνέλευση όπου ο καθένας να μπορεί να τοποθετηθεί, να προτείνει προτάσεις προς ψήφιση, να ψηφίζει με ψήφο ισότιμη των συμπολιτών του συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών συμβούλων, και κυρίως οι αποφάσεις που θα προκύπτουν από αυτή την διαδικασία να είναι δεσμευτικές και πάνω από κάθε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Έτσι, οι 'συνδικαλιές', οι στημένοι καυγάδες, οι αποκρύψεις θεμάτων, τα έγγραφα που 'παραπέφτουν' ή αποσιωπούνται καθώς και η ψευδής επίκλησση της λαικής εντολής θα εξαφανιστούν. Επίσης, οι πολίτες θα ενημερώνονται καλύτερα για τα θέματα που απασχολούν τον τόπο τους, καθώς αυτοί τελικά θα αποφασίζουν για αυτά.

Είναι εφικτά όλα αυτά; Νομίζω πως ναι. Την τελευταία τετραετία, ο δήμαρχος διοργανώνει 'ενημερώσεις' (που παλιά βαφτίζονταν συνελεύσεις ενώ μόνο τέτοιες δεν είναι) πχ για το πρόβλημα του νερού ή το πολεοδομικό σχέδιο, με μεγάλη επιτυχία όσον αφορά την συμμετοχή του κόσμου. Θα μπορούσε, λοιπόν, να καθιερωθεί ανά τρίμηνο μία ανοιχτή συνέλευση κατοίκων που να έχει ως θέμα τα σοβαρά ζητήματα του τόπου και οι παριστάμενοι να μην έπαιζαν το ρόλο ακροατών, χειροκροτητών και προβοκατόρων αλλά ενημερωμένων πολιτών που αποφασίζουν για το μέλλον τους.

Monday, November 12, 2007

Εμένα οι φίλοι μου....


Ποίημα της Κατερίνας Γώγου, μελοποιημένο από τους Magic de Spell.

"Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά
που κάνουν τραμπάλα στις ταράτσες ετοιμόρροπων σπιτιών
Εξάρχεια Πατήσια Μεταξουργείο Μέτς.
Κάνουν ότι λάχει.
Πλασιέ τσελεμεντέδων και εγκυκλοπαιδειών
φτιάχνουν δρόμους και ενώνουν έρημους
Διερμηνείς σε καμπαρέ της Ζήνωνος
επαγγελματίες επαναστάτες
παλιά τους στρίμωξαν και τα κατέβασαν
τώρα παίρνουν χάπια
και οινόπνευμα για να κοιμηθούν
αλλά βλέπουν όνειρα και δεν κοιμούνται.
Εμένα οι φίλοι μου είναι σύρματα τεντωμένα
στις ταράτσες παλιών σπιτιών
Εξάρχεια Βικτόρια Κουκάκι Γκύζη.
Πάνω τους έχετε καρφώσει εκατομμύρια σιδερένια μανταλάκια
Τις ενοχές σας αποφάσεις συνεδρίων
δανεικά φουστάνια
σημάδια από καύτρες περίεργες ημικρανίες
απειλητικές σιωπές κολπίτιδες
ερωτεύονται ομοφυλόφιλους
τριχομονάδες καθυστέρηση
το τηλέφωνο το τηλέφωνο το τηλέφωνο
σπασμένα γυαλιά το ασθενοφόρο κανείς.
Κάνουν ότι λάχει.
Όλο ταξιδεύουν οι φίλοι μου
γιατί δεν τους αφήσατε σπιθαμή για σπιθαμή
Όλοι οι φίλοι μου ζωγραφίζουνε με μαύρο χρώμα
γιατί τους ρημάξατε το κόκκινο
γράφουνε σε συνθηματική γλώσσα
γιατί η δικιά σας μόνο για γλείψιμο κάνει.
Οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά και σύρματα
στα χέρια σας. Στο λαιμό σας.
Οι φίλοι μου. "

Wednesday, November 07, 2007

Για τη ΛΑΡΚΟ (β)

Διαβάζω στη 'Νεα Πορεία' (την πρασινη εφημεριδα) του Σεπτεμβριου με πυχαίους τίτλους: "Αποκαλύπτουμε την αναξιοπιστία του δημάρχου Δημ. Θωμά. Πως μεθοδεύτηκε η επέλαση της ΛΑΡΚΟ στην Κύμη".

Το (γνωστό) έγγραφο που παρατίθεται αναφέρει πάνω αριστερά: προς Δ.Σ. Δήμου Κύμης. Αναρωτιέμαι ,λοιπόν, στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπήρχε πράσινη παράταξη; Όσο "παράπεσε" το έγγραφο για το Θωμά, άλλο τόσο "παράπεσε" για την αντιπολίτευση. Όσες ευθύνες βαραίνουν τον Θωμά και την πλειοψηφία, άλλες τόσες βαραίνουν και την αντιπολίτευση. Είναι εξίσου ανίκανοι με αυτούς που κατηγορούν, καθώς το λειτούργημα που λέγεται "έλεγχος της εξουσίας" ασκήθηκε πλημελώς. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι μεν να κρατήσουν την καρέκλα και οι δε να την κατακτήσουν, ανεξαρτήτως κόστους.

Επίσης, διαβάζω στον σερβιτόρο για την τοποθέτηση του "κυρίου" Βελισσαρίου: "Αρχικά δεν γνωρίζουν τι θέλει να κάνει η ΛΑΡΚΟ και μπορεί να μπαίνουν σε αντίθεση μαζί της χωρίς να υπάρχει λόγος. [...]Τόνισε ότι η πρόταση της εταιρίας αφορά την έρευνα και όχι την εξόρυξη και είναι πολλές οι παράμετροι που θα πρέπει να εξεταστούν από την εταιρία για τη συνέχεια των εργασιών της."

Σοβαρα "κύριε" Βελισσαρίου; Τι είναι η Λαρκο και ενδιαφέρεται για την ερευνα, το ΕΜΠ ή η γεωγραφική εταιρεία του στρατού; Η Λαρκο είναι καθαρά κερδοσκοπική εταιρεία. Δεν χρεάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι μετά την έρευνα ακολουθεί η ΑΠΟΣΒΕΣΗ. Αν η Λαρκο 'βάλει πόδι' στα βουνά μας, το ξέρετε καλύτερα από κάθε άλλον πως δεν θα φύγει μετά με τίποτα.

Ακόμα, απο το ίδιο ρεπορτάζ, για τον κ. Τσικλιδή:"Ο ίδιος είναι αρνητικός εκτός αν η ΛΑΡΚΟ φέρει προτάσεις και τον πείσει ότι θα μπορεί να συνδυαστεί η προστασία του περιβάλλοντος και οι δραστηριότητές της."

Προφανώς! Η Λαρκο θα μας φέρει τις ίδιες ακριβώς προτάσεις με τις οποίες ξεγέλασε τόσους άλλους δήμους και νομαρχίες, με τραγικά αποτελέσματα.

Δυστυχώς, η στάση του δημοτικού συμβουλίου με απογοητεύει. Μάλιστα, καταδεικνύει διάφορες προεκτάσεις (όπως πχ την αποτυχία της αντιπροσωπευτική δημοκρατίας), αλλά επ αυτών άλλη φορα. Τέλος, πολύ φοβάμαι ότι το "ναι μεν, αλλά" όπως διατυπώνεται από την αντιπολίτευση είναι πολύ πιο επικίνδυνο σε σχέση με τη στάση της πλειοψηφίας.