Wednesday, December 31, 2008

Πληροφόρηση και ΜΜΕ

Τα παιδιά από το blog Και ΝουΔου και Light έκαναν μία έξυπνη πλάκα, παραποιώντας μέσω photoshop τις αποδόσεις των στοιχημάτων στο site betfair. Το στοίχημα που προσθέσανε ήταν το αν θα ξανακαεί το χριστουγεννιάτικο δένδρο στο Σύνταγμα. Και ενώ από την πρώτη στιγμή φαινόταν ξεκάθαρα ότι κάνουν πλάκα, οι "δημοσιογράφοι" του ANT1 και του ΣΚΑΙ το πρόβαλλαν ως είδηση! Μάλιστα, ο ΣΚΑΙ δύο μέρες αργότερα κατέβασε συνεργείο στο Σύνταγμα και πήρε και δηλώσεις πολιτών για το υποτιθέμενο στοίχημα!

Με άλλα λόγια, δημιούργησαν ψευδείς εντυπώσεις και παραπληροφόρησαν τον κόσμο γιατί είναι παντελώς άχρηστοι να διαβάσουν σοβαρά ένα κείμενο ή να το διασταυρώσουν πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα του betfair! Και όμως αυτοί οι άνθρωποι αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι, διαχειρίζονται δημόσιες συχνότητες και αποτελούν την 4η εξουσία, "ενημερώνοντας" και διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη.

Υ.Γ. Καλή πρωτοχρονιά!!!

Monday, December 22, 2008

Τι σημαίνει ΛΑΡΚΟ

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, κάποιοι συμπολίτες μας που είτε είναι ανενημέρωτοι είτε είναι επικίνδυνοι για τον τόπο, επανέφεραν θέμα Λάρκο. Ας δούμε λοιπόν, τι σημαίνει Λαρκο, με τη βοήθεια του Google Earth. Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται από τα δύο μεταλλεία της λάρκο στην κεντρική και δυτική εύβοια-μεσσάπια.

1. Τα δύο μεταλλεία, δεξιά και αριστερά στο χάρτη, με τα μπλε βελάκια (για μεγαλύτερη ανάλυση, κλικάρετε πάνω στις εικόνες). Προσέξτε από τι ύψος διακρίνεται το μεταλλείο των Μεσσαπιων.



2. Μέρος της περιοχής όπου θέλει να κάνει γεωτρήσεις η λάρκο. Το συνολικό μέγεθος των διεκδικήσεών της αγγίζει τα... 20.000 στρέμματα! Στο πάνω μέρος διακρίνονται τα Θαψά.



3. Εικόνα από το νταμάρι της λαρκο στην κεντρική εύβοια. Ή με άλλα λόγια, το πως θα γίνει η περιοχή της εικόνας 2, αν έρθει η συγκεκριμένη εταιρεία για εξορύξεις.



4. Αριστερά ο όρμος των Θαψών και δεξιά ο Τσίλαρος. Φυσικά επειδή το μετάλλευμα κάπως θα πρέπει να "ταξιδεψει" μέχρι τα εργοστάσια, έχει προταθεί η λύση οι δύο παραλίες να γίνουν λιμάνια.



5. Το λιμάνι μεταφόρτωσης του μεταλλείου στα Μεσσάπια. Μία εικόνα από το μέλλον που ορισμένοι διεκδικούν για τον Τσίλαρο και τα Θαψά...


6. Για το τέλος, μία συνολική άποψη του (πολύ μικρού σε σχέση με τις διεκδικήσεις της στην περιοχή μας) μεταλλείου της λάρκο στα Μεσσάπια. Ακόμα και ο δρόμος που οδηγεί από το μεταλλείο στο λιμάνι, έχει υποστεί περιβαλλοντική υποβάθμιση σε μία ζώνη 200-300 μέτρων δεξιά και αριστερά.


Το μόνο επιχείρημα των υποστηρικτών της λάρκο που μοιάζει να έχει κάποια βάση είναι το θέμα των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν. Όμως δεν στέκει, καθώς θα δημιουργηθούν γύρω στις 50-70 θέσεις εργασίας (και πολλές λέω), αλλά αντίστοιχα θα χαθούν πολλαπλάσιες στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, στην υλοτομία και τη μελισσοκομία και φυσικά στην μόνη αναπτυξιακή διέξοδο της περιοχής μας, τον τουρισμό. Γιατί ένας αθηναίος ή ένας χαλκιδαίος να έρθει στην περιοχή μας, είτε για τρεις μέρες είτε για να χτίσει μία εξοχική κατοικία; Έτσι δεν θα δουλέψουν ούτε τα εστατόρια, ούτε οι οικοδομές, ούτε τα εμπορικά της περιοχής μας. Αξίζει για 50 κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας να μαραζώσει η περιοχή και να καταστραφεί ο τόπος μας;

Υ.Γ. Ευτυχώς οι κάτοικοι του Μετοχίου έχουν καταλάβει τι σημαίνει λάρκο, πράγμα που ορισμένοι κοντόφθαλμοι (ευτυχώς μειοψηφία) στο Βίταλο αρνούνται να δουν. Όσο για τους 1-2 δίγλωσσους του δημοτικού συμβουλίου, τους αξίζουν "συγχαρητήρια"! Άξιος ο μισθός τους!

Υ.Γ.2 Καλές γιορτές!

Saturday, December 20, 2008

Τα "δικά μας παιδιά"



Με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου, γράφει ο αναγνώστης Σ.:

"Ολοι αυτες τις μερες ασχολουνται δικαίως με το θεμα του 15χρονου δολοφονημένου και ασφαλως εχουν δικιο.Θρηνουμε αυτη τη στιγμη για ενα "δικό μας παιδι" το οποιο σκοτωθηκε αδικα απο την καταχρηση εξουσιας που εχουνε καποιοι.Αδικια και πονος ξεχειλιζουν στους δρόμους και αυτο φανηκε τις προηγουμενες μερες που ολη η Αθηνα ηταν στο ποδι και μονο μερικοι δημοσιοκαφροι εδειχναν στοχευμένα τα επεισοδια προσπαθωντας να πεισουν το κοσμο οτι επικυνδυνοι ειναι οι οργισμενοι νεοι και οχι οι δυο δολοφονοι αστυνομικοι.

Ομως ολο αυτο στεκει αφορμη να αναλογιστουμε και αλλα πραγματα.Μπηπως πρεπει να αναλογιστουμε το τι γινεται λιγο εξω απο τη χωρα μας?

Στο Ιρακ,Βαγδατη οπου καθημερινα απο πυροβολισμους αμερικανων στρατιωτων και βομβες ξεκληριζονται το ιδιο αδικα ολοκληρες οικογενιες,και ανθρωποι μενουν αναπηροι και αυτοι θυματα μιας καταφορης καταχρησης της εξουσιας απο καποιους αλλους.Και το θλιβερο της υποθεσης ειναι οτι εκει πλεον δε θα βγει καμια εφημεριδα να τους δικαιωσει και καμια κατακραυγη για τους δολοφονους.Απλα θα αναφερθουν τα θυματα στα παγκοσμια ΜΜΕ ως οι "απωλειες της ημερας" μιας και ειναι πλεον μερος μιας καθημερινοτητας ο Θανατος των "δικων τους παιδιων".

Ή μηπως αν παμε στην Αφρικη οπου εκει πεθαινουν χιλιαδες παιδια κατω των 10!!! χρονων καθημερινα απο ελλειψη φαρμακων και απο τη πεινα, επειδη πολλες ευρωπαικες χωρες και υπερδυναμεις υποστηριζουν τις δικτατοριες των χωρων αυτων των ανθρωπων γιατι ετσι τους συμφερει, επειδη κλεινουν συμφωνιες με αυτες για πετρελαιο χρυσο κλπ αφηνοντας ετσι μηδαμινες ελπιδες επιβιωσης στους μη προνομιουχους οι οποιοι αποτελουν το 90% του πληθυσμου (βλ Ζιμπαμπουε).

Εκει που θελω να καταληξω ειναι οτι οποιος το σαββατο ενιωσε οργη,πονο ή αδικια για το μικρο Αλεξη ας σκεφτει πως τα ιδια πραγματα γινονται καθημερινα και εξω απο τα συνορα μας και μονο υιοθετοντας μια πιο αλτρουιστικη φιλοσοφια μπορουμε να ελλατωσουμε και να αποθαρρυνουμε τετοιου ειδους γεγονοτα.Γιατι ειτε ειναι "δικα μας" ή "δικα τους" τα παιδια που σκοτωνονται δε παυουν να ειναι αδικοχαμενα 15χρονα."

Υ.Γ. η φωτο είναι τραβηγμένη το 1990, από την πορεία ενάντια στην αθώωση του δολοφονου Μελίστα.

Tuesday, December 09, 2008

Ο ένοχος...


Αντιγράφω
από την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων: «Αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί (...) έρχεται σήμερα να ρίξει κροκοδείλια δάκρυα, καλύπτοντας την ανεπάρκεια και τις ευθύνες που απαντώνται σε πολλά επίπεδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ερχεται να καλύψει τη μοναδική και αδιάψευστη αλήθεια ότι στα ανώτατα κλιμάκια της φυσικής ηγεσίας έχει εδραιωθεί η αντίληψη ότι πρότυπο και καλός αστυνομικός είναι ο "ράμπο", γιατί αυτή η φιλοσοφία προτάσσεται με τη συρρίκνωση και τη στρατιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, ως τελευταία υιοθετήθηκε, για το Αστυνομικό Σώμα και απορρέει από τη φιλοσοφία του νέου πειθαρχικού δικαίου και κυρίαρχα από την αντίληψη που θέλει ως πρότυπο-ιδανικό αστυνομικό τον ανεπαρκή, συνοπτικά εκπαιδευόμενο και ελαστικά προσλαμβανόμενο». Αυτά που φωνάζουν τόσα χρόνια φοιτητές, νεολαίοι και απλοί πολίτες, λέγονται πλέον και από τους ίδιους τους αστυνομικούς.

Ο εκάστοτε υπουργός δημοσίας τάξης, που ρίχνει στα μαλακά τις «ζαρντινιέρες», που καλύπτει τον αστυνομικό που για δυο νεράτζια έβγαλε περίστροφο και πυροβολούσε στον αέρα στις 20/2/2007, που θεωρεί μεμονωμένο γεγονός τη δολοφονία του Η. Μαραγκάκη επειδή δεν σταμάτησε σε σήμα της τροχαίας (αν λεγόταν Καρβέλας ίσως γλίτωνε), που εκπαιδεύει τους νέους αστυνομικούς ως ανθρωποειδή ή ακόμα χειρότερα αφήνει ανεκπαίδευτους τους ειδικύς φρουρούς, που τελικά ξεμπερδεύει διατάσσοντας μία απλή ΕΔΕ για πλήθος μεμονωμένων περιστατικών, αυτός είναι ο ένοχος για τη δολοφονία (και όχι θανάσιμο τραυματισμό) του μικρού μαθητή.

Υ.Γ. και φυσικά σαν μην συνέβη ποτέ η δολοφονία του Αλέξη σήμερα το απόγευμα αστυνομικός της ομάδας Ζ πυροβόλησε 10 φορές στον αέρα!

Υ.Γ.2 και για να μην υπάρχουν απορίες για το ποιοι σπάνε τα μικρομάγαζα και τις περιουσίες των απλών πολιτών δείτε και την παρακάτω φώτο. Έχει παρθεί έξω από το ΑΤ Εξαρχείων και διακρίνονται 3 κουκουλοφόροι, ο ένας με λοστό, ανάμεσα σε αστυνομικούς που συμπεριφέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Οι αλήτες της ασφάλειας προβοκάρουν την οργή των νέων, σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος. Όμως πλέον ότι και να κάνετε ο κόσμος γνωρίζει ποιοι καίνε τα περίπτερα και σπάνε τα μαγαζιά του κοσμάκη. ΑΛΗΤΕΣ-ΑΛΗΤΕΣ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ



Δεκαπεντάχρονος νεκρός, μεμονωμένο γεγονός


Κείμενο του καθηγητή Βένιου Αγγελόπουλου, που αντικατοπτρίζει πλήρως τις σκέψεις και τα συναισθήματα για τη δολοφονία του μαθητή.

"Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Νεκρός από αστυνομικές σφαίρες. Δεκαπέντε χρονώ. Οπως ο Μιχάλης Καλτεζάς.

Χειρότερα από τον Πέτρουλα, την Κανελλοπούλου, τον Κουμή. Σκοτώθηκαν μέσα στην αναμπουμπούλα μιας κυνηγημένης διαδήλωσης. Εδώ εν ψυχρώ.

Χειρότερα από τον Λαμπράκη. Αυτόν κάποιοι τον ήθελαν νεκρό. Τον Αλέξανδρο κανένας.

Εξάλλου ο υπουργός ζήτησε συγγνώμη και υπέβαλε παραίτηση. Μη αποδεκτή. Και καταδίκασε το μεμονωμένο περιστατικό.

Μεμονωμένο.

Οπως το ξύλο που έτρωγε από τα ΜΑΤ ο φοιτητής που τον άρπαξαν από τη διαδήλωση την περασμένη βδομάδα.

Οπως η ζαρντινιέρα που λιάνισε τον Αυγουστίνο μπροστά στις κάμερες.

Οπως οι απανθρακωμένοι στον ύπνο τους κρατούμενοι σε φυλακές και κρατητήρια, τουλάχιστον τέσσερις τα τελευταία χρόνια, για τους οποίους κανείς δεν λογοδότησε: ας πρόσεχαν...

Ή οι δεκάδες φυλακισμένοι που αυτοκτόνησαν.

Ή οι μετανάστες που τσουβαλιάζονται σαν ζώα, στη χώρα που έχει στείλει μετανάστες σε κάθε μεριά του πλανήτη.

Ή οι Πακιστανοί που τους απήγαγαν και τους ανέκριναν ξένες υπηρεσίες.

Ή οι γέροι κι οι άρρωστοι, που δεν τους πληρώνουν φάρμακα τα Ταμεία, γιατί δεν έχουν λεφτά: δεν περισσεύουν, τα τρώνε οι τράπεζες, οι μίζες των εξοπλισμών και οι καλόγεροι.

Ή τα νοσοκομεία χωρίς κρεβάτια, χωρίς προσωπικό όταν έχουν εξοπλισμό, χωρίς εξοπλισμό όταν έχουν προσωπικό.

Ή την Παιδεία, στραγγαλισμένη οικονομικά, θεσμικά, γραφειοκρατικά, προς απροκάλυπτο όφελος ιδιωτικών συμφερόντων (λέγε με Κολέγια, λέγε με εμπόριο πτυχίων). Κι ας τρίζουν τα κόκαλα του Παπανούτσου.

Χιλιάδες μεμονωμένα περιστατικά. Μικρά και μεγάλα. Αμέτρητα. Για τα οποία κανένας υπεύθυνος δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη -αν δεν περηφανεύτηκε κιόλας. Αν οι λέξεις έχουν κάποιο νόημα, μεμονωμένη είναι η σημερινή υπουργική συγγνώμη. Και μόνον.

Θέλουν λέει λιγότερο κράτος. Ψέματα -ή κάτι χειρότερο: μισή αλήθεια. Θέλουν λιγότερο κράτος πρόνοιας, περισσότερο κράτος καταστολής. Ασύστολης καταστολής. Λιγότερο κράτος προστασίας για τους αδύνατους, περισσότερο κράτος συμπίεσής τους προς όφελος των ισχυρών. Κράτος στην υπηρεσία τους, για να διευκολύνει τις πελατειακές σχέσεις και την εξαγορά συνειδήσεων, να τσακίζει όσους τολμούν να αντιδράσουν -αφήνοντας όμως και κάποιους άθικτους ώστε να φαίνεται η μεγαλοψυχία του.

Κράτος με τονωτικές ενέσεις, με αφιονισμό των οργάνων του: Εσείς είστε το κράτος, είστε οι πραίτορες (οι πραιτοριανοί εννοούσε) της δημοκρατίας, έλεγε κάποιος. Και τους όπλισαν τα χέρια, και να σου ο καουμπόης: «Με είπες μαλάκα, ρε;» Μπαμ και κάτω.

Και ο μεν δράστης κάπως θα την πληρώσει, έστω και για τα μάτια του κόσμου. Θα του πούνε (και στους συναδέλφους του) «είπαμε ασυδοσία, αλλά υπάρχουν και όρια». Οπως είχε πει κάποιος, «είπαμε, ένα δωράκι στον εαυτό σας, αλλά με μέτρο». Ο καθείς στα όριά του, η ιεραρχία πρέπει να τηρείται, ακόμη και στη βία, στη διαφθορά, στο έγκλημα. Αλλο ειδικός φρουρός κι άλλο πιλότος βομβαρδιστικού: αν σκοτώσεις αρκετούς αμάχους, γίνεσαι και ήρωας πολέμου και υποψήφιος πρόεδρος της Αμερικής.

Αλλά αν την πληρώσει ο δράστης λύθηκε τίποτα; Θα πάψουν διάφορα κυκλώματα και άτομα της αστυνομίας να πουλάνε προστασία σε χασισοφυτείες, ναρκω-έμπορους, νυχτερινά κέντρα, εμπόρους λευκής σαρκός; Ή να πουλάνε τσαμπουκά σε πολίτες, μετανάστες, νεολαίους, σκοτώνοντας κιόλας άμα λάχει; Τι το θέλουμε το κράτος, να μας προστατεύει ή να μας σκοτώνει;

Οχι, δεν θέλουμε αυτό το κράτος, το βαθύ κράτος, παιδί του χουντικού κράτους, εγγόνι του εμφυλιακού, δισέγγονο του μεταξικού και του κατοχικού κράτους, που ουδέποτε υπέστη κάθαρση, προσφεύγοντας διαρκώς σε στιγμιαία στις διάφορες μεταλλάξεις του.

Ξέροντας τι δεν θέλουμε, εμείς οι πολλοί, οι πολίτες, οι αποκάτω, ξέρουμε σε χοντρές γραμμές τι θέλουμε. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πώς θα το αποκτήσουμε, πώς θα απαλλαγούμε από το σημερινό άγος.

Σαφώς αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις, ο υπόγειος φασισμός θα επιβληθεί. Ο φασισμός του φόβου και του εσωτερικού χωροφύλακα, που οδηγεί στην ανακουφιστική σκέψη «ευτυχώς δεν ήταν το δικό μου παιδί». Η αυτοπαγίδευση στη συμμετρία «πρόκειται για αναρχικούς και αστυνομικούς σε έναν πόλεμο που δεν μας αφορά». Ο εφησυχασμός της ουράς μας απέξω, που οδηγεί στην ενίσχυση του οπλισμένου τμήματος του κράτους και αντίστροφα στην περιθωριοποίηση όλο και περισσότερων νέων.

Σίγουρα δεν αποτελεί λύση για την κοινωνική κρίση η τυφλή βία για την πυρπόληση καταστημάτων. Αλλά το παιδί σου και το σκυλί σου όπως τα μάθεις είναι. Γιατί απαιτούμε από τους νέους να δώσουν λύση εκεί που εμείς δεν δώσαμε, να συμπεριφερθούν αλλιώς απ' ό,τι τους διδάξαμε; Κοινωνική αναλγησία το κράτος διδάσκει, τα εμπορικά που κάηκαν οι τράπεζες τα είχαν γονατίσει πρώτα - γονατίσει αλλά όχι σκοτώσει, για να μπορούν να συνεχίσουν να τα εκμεταλλεύονται.

Ως κοινωνία, ό,τι σπείρεις θερίζεις. Στο ερώτημα «πώς θα αποφύγουμε τα έκτροπα;» η πρώτη απάντηση θα 'ναι «καταρχήν μη μας σκοτώνετε». Και θα απαιτήσουμε τέτοια αλλαγή στις δομές ώστε ούτε οι αστυνομικοί να σκοτώνουν ούτε οι νέοι να εξωθούνται στην απελπισία.

Από ποιον να απαιτήσουμε; Από όλους.

Ακόμη κι από την κυβέρνηση, παρότι αμφιβάλλω πως έχει τίποτα άλλο να προσφέρει πέρα από την καλή ανατροφή του υπουργού της, παρότι όλα δείχνουν πως ούτε θέλει ούτε μπορεί κάτι ν' αλλάξει και πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα τη σκαπουλάρει, βρίσκοντας κάποιους αποδιοπομπαίους τράγους.

Από όσους έχουν κάποιο υπεύθυνο πόστο, σε κόμματα, συνδικάτα, οργανώσεις, Τύπο, θεσμούς, αντιθεσμούς, να προτείνουν και να οργανώσουν τα βήματα που χρειάζονται. Για την ανατροπή -ή την επανίδρυση- (διαλέξτε, το ίδιο κάνει, μην παίζουμε με τις λέξεις όταν κινδυνεύουν οι έννοιες) της αστυνομίας (και του σημερινού κράτους γενικότερα). Τι λένε; Αφοπλισμός της αστυνομίας; Κατάργηση των ειδικών φρουρών; Αντικατάσταση των χημικών αερίων; Αλλαγή της ποιότητας και του χρόνου εκπαίδευσης; Καρότο και μαστίγιο για τους ήδη υπηρετούντες που «τρεις κι εξήντα παίρνουνε και τον κόσμο δέρνουνε»; Αν δεν έχουν τίποτε να πουν παρά σωστές γενικότητες και ρουτινιάρικες αντιδράσεις (ή «ψηφίστε μας να σας σώσουμε»), καιρός να αφήσουν τις καρέκλες τους ως ευδοκίμως υπηρετήσαντες. Θα βρεθούν νεότεροι, πιο φρέσκοι, να τους αντικαταστήσουν -η φύση απεχθάνεται το κενό. Με λιγότερη εμπειρία ίσως, αλλά περισσότερη τόλμη και φαντασία - ελπίζουμε.

Από μας τους ίδιους, τους πολλούς. Συνειδητοποιώντας ότι ούτε ο φόβος ούτε η προσωπική τρύπα προσφέρουν λύση, ιδίως όταν οι βεβαιότητες καταρρέουν. Οτι χρειάζεται να επιβάλουμε τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια γύρω μας, ακόμη κι απέναντι σ' αυτούς που με πάθος πολεμάμε την πρακτική τους -για να μη γίνουμε το ίδιο μ' αυτούς. Οτι απαιτείται αντίσταση, άρνηση, απειθαρχία. Αντίδραση στα κακώς κείμενα αντί μοιρολατρίας. Συλλογικά οργανωμένη.

Αυτό είναι το όχημα για την αλλαγή της μοίρας μας. Και, καθώς κάθε όχημα θέλει καύσιμα, κινητήρια δύναμη το συναίσθημα. Το πάθος. Η οργή που συλλογικά συμμεριζόμαστε, που βλέπουμε στα απέναντι μάτια. Οργή οργανωμένη, όχι σε προσωπικό ούτε σε παρεϊκό επίπεδο, αλλά στη μέγιστη δυνατή συλλογικότητα."

Saturday, December 06, 2008

Γενικό πολεοδομικό σχέδιο Κύμης

Αντιγράφω από σχόλιο αναγνώστη:

"http://rapidshare.com/files/170820028/poleodomiko.zip.html
στο παραπανω συνδεσμο θα βρειτε σε μορφη PDF το γενικο πολεοδομικο σχεδιο και την περιληψη του. Το αρχειο εχει μεγεθος 4ΜΒ και το ανεβασα στο ιντερνετ καθως βλεπω οτι το θεμα θαβεται απο το δημαρχο.Ενω υποτιθεται οτι τα σχεδια ειναι προσβασιμα σε ολους, οι φωτοτυπιες τους κοστιζουν 30Ε και ειναι κακης αναλυσης. Αισθανομαι λοιπον χρεος μου να βοηθησω στην ενημερωση των συμπολιτων μου για ενα τοσο σημαντικο ζητημα που θα ψηφισθει σε εξι μερες, γι αυτο και τα δημοσιευω στα μονα μπλογκ της περιοχης που ενημερωνουν και ασκουν ουσιαστικη κριτικη, στο ΣΔΑΠΠΕ και στον kymaio."

Ανώνυμε φίλε (ελπίζω να μου επιτρέπεις αυτή την προσφώνηση) σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, κυρίως όμως για την πράξη σου. Δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου δεν έχω προλάβει να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα... Ελπίζω μέσα στη βδομάδα να το διαβάσω, έστω και διαγώνια.

Υ.Γ. Επειδή η rapidshare δίνει περιορισμένη πρόσβαση (αθροιστικά μέχρι 10 κατεβάσματα του αρχείου, που μάλλον θα εξαντληθούν γρήγορα), σε περίπτωση που κάποιος θέλει το παραπάνω αρχείο μπορεί εναλλακτικά να μου στείλει μειλ στο kymaiosblog στην yahoo τελεία gr και να του το προωθήσω.

Wednesday, December 03, 2008

Μπασκετικός Ολυμπιακός

Έχοντας παρακολουθήσει όλα τα παιχνίδια του ολυμπιακού μέχρι τώρα (εκτός από αυτό με την Τσιμπόνα), κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Ο Childress έχει το καλύτερο ντράιβ που έχουμε δει από την εποχή Paspalj και συγχρόνως αποτελεί τον πιο αθλητικό παίκτη που έπαιξε ποτέ στη Ευρώπη. Το πρώτο βγάζει μάτι σε όλους τους αγώνες του θρύλου, όπου ενώ η πλειονότητα των αντιπάλων δεν τον παίζουν overplay αλλά του αφήνουν 1-1,5 μέτρο για σουτ, αυτός καταφέρνει και τους περνάει και μάλιστα χωρίς να έχει τα μεγάλα άκρα των Paspalj και Woods. Για το δεύτερο, απλά παρατηρήστε τον στο ζέσταμα της ομάδας: κάνει “παππάδες” σε ρυθμό ρελαντί. Αυτό που χρειάζεται είναι πίστωση χρόνου. Ήδη αυτή τη στιγμή έχει μάθει και εφαρμόζει το πρες που απαιτεί ο κοουτς Γιαννάκης, ενώ προσαρμόζεται σταδιακά και στην αντιμετώπιση της ζώνης. Μάλλον δεν θα γίνει ο παίκτης-ηγέτης, αλλά δεν νομίζω ότι το περιμένει και κανείς από τους παίκτες που μέχρι πρόσφατα έπαιζαν στο ΝΒΑ. Αντίστροφα, κάθε ομάδα χρειάζεται κάποιον που σταθερά να βάζει 15-20 πόντους και σε αυτό το ρόλο μπορεί να ανταποκριθεί με το παραπάνω.

Η καλυτερη μεταγραφή του καλοκαιριού είναι ο Παπαλουκάς. Παρ’ ότι τα χρόνια του έχουν αρχίσει να αποτελούν βαρύδι και η κόπωση από τα συνεχόμενα καλοκαίρια με την εθνική είναι εμφανέστατη, παραμένει ο καλύτερος πασέρ στην ευρωλίγκα. Επίσης, είναι ο μόνος που μπορεί να δέσει αυτούς τους παίκτες σε ομάδα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά που σε ένα περσινό αγώνα του Παναθηναικού όταν ο Μπατίστ έβγαλε μία τυφλή πάσα στον... Ομπράντοβιτς, ο τελευταίος άρχισε να ωρύεται στον Winston γιατί με βάση τους αυτοματισμούς που δούλευαν στις προπονήσεις αυτός θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Με άλλα λόγια, το ότι οι παίκτες του παναθηναικού βρίσκονται με κλειστά μάτια είναι αποτέλεσμα ικανοτήτων και σκληρής δουλειάς. Το πρώτο το έχει και ο ολυμπιακός, ελπίζω με την πάροδο του χρόνου να φανεί και το δεύτερο.

Αν ήμουνα ο Γιαννάκης θα δοκίμαζα το περιφερειακό σχήμα Halperin- Childress- Greer, που επιθετικά βγάζει φωτιές. Ο πρώτος μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τη ζώνη με το καλό περιφερειακό του σουτ, ο δεύτερος είναι ο ιδανικός για καταστάσεις ένας εναντίον ενός και ανοικτό γήπεδο, ενώ ο τελευταίος μπορεί να ανταποκριθεί και στα δύο.Αν, μάλιστα, το σχήμα συνδιαστεί με ένα τεσσάρι (Vujicic) που να μπορεί να παίξει στο τρίποντο αλλά και στη base line, και έναn ασταμάτητο σέντερ (Σόφο), θα έχουμε μία ομάδα-όνειρο. Βέβαια αυτή η πεντάδα αφενός δεν μπορεί να «αντέξει» στο παρκέ πάνω από 5 λεπτά, αφετέρου δεν ξέρω ποιος θα παίζει άμυνα! Όμως, εδώ με άμυνα-Γκέρσον παραλίγο να πάρουμε το πρωτάθλημα πρόπερσι, αυτό θα μας πειράξει;