Tuesday, June 16, 2009

Καταγγελλία για τη στρατιωτική μονάδα

Αναδημοσιεύω τα βασικότερα κομμάτια της καταγγελλίας του Δικτύου Σπάρτακος. Όλη η ανακοίνωση βρίσκεται εδώ.

"ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ
«ΚΥΜΗ ΕΥΒΟΙΑΣ, 180 ΜΚ/Β HAWK – ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ»

Μετά από δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (όπου το στρατόπεδο χαρακτηρίζεται ως «βυσματοπαγίδα» και γίνεται σαφής καταγγελία για «πήξιμο» των φαντάρων καθώς και για μια ιδιότυπη «βυσματομαχία» σχετικά με το ποιος θα πάρει εξόδους και άδειες), έχει ξεκινήσει ένα, απίστευτου ρεβανσισμού, συνεχές «τρέξιμο» των στρατευμένων στη μονάδα (αγγαρείες, προσβολές, απειλές).
[...]
Έξοδοι δίνονται μόνο με υπηρεσιακά σημειώματα και τελικά γίνονται αντικείμενο συνδιαλλαγών, εκβιασμών από τους αξιωματικούς και αντικείμενο τηλεφωνημάτων προς τη διοίκηση του στρατοπέδου από «διάφορους προστάτες» διαφόρων (μεγαλύτερων) βυσμάτων της μονάδας. Αυτοί είναι που τελικά, παίρνουν και φυσιολογικές εξόδους-άδειες (όπως θα έπρεπε να προβλέπονται για το σύνολο των φαντάρων). Για τους υπόλοιπους απομένει η έρημος του στρατοπέδου, η αλλαγή από υπηρεσία σε υπηρεσία, το συνεχές τρέξιμο.
[...]
Είναι χαρακτηριστικό πως το Δίκτυο Σπάρτακος έχει ξαναγράψει για το εν λόγω στρατόπεδο, όταν βρέθηκε νεκρός λόγω του αλκοόλ ένας ΕΠΟΠ. Καταγγέλεται από τους φαντάρους πως στο δωμάτιο του, μέσα στο στρατόπεδο, βρέθηκαν 27 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών – κυρίως με τενεκεδάκια από μπύρες και μπουκάλια αλκοόλ - μετά το θάνατό του. Είναι δυνατόν ένα τέτοιο σε μέγεθος πρόβλημα να μη γίνεται αντιληπτό επί μήνες από την ιεραρχία; Είναι δυνατόν να συγκαλύπτεται από τη διοίκηση και τους αξιωματικούς του στρατοπέδου, από τον «υπεύθυνο» τύπου και όλα τα κλιμάκια του ΓΕΣ; Είναι δυνατόν ακριβώς γιατί γνωρίζουν πως είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση.

Το μόνο όμως που τους νοιάζει, είναι να πάρουν εκδίκηση από όσους τους χαλάνε τη βιτρίνα της καριέρας τους. Μια μόλις μέρα μετά το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, τη Δευτέρα στις 08/06, σε αιφνιδιαστική επιθεώρηση τιμωρήθηκαν όλοι με κρατήσεις (5 ημερών) επειδή τα κρεβάτια τους «δεν ήταν προβλεπόμενα»! Αντίστοιχα, μοίραζαν φυλακίσεις σε όσους ήταν σκοποί εκείνη τη μέρα (όχι γιατί ήταν πλημμελείς στα καθήκοντά τους, αλλά) γιατί κρατούσαν τα όπλα σε λάθος στάση (παραπτώματα που ποτέ δεν είχαν τιμωρήσει στο παρελθόν)! Γεμίζουν «δια ασήμαντον αφορμήν» με φυλακίσεις και κρατήσεις φαντάρους στην πυροβολαρχία της Κύμης, όταν από το Πάσχα και μετά έχουν βγει με έξοδο δύο (2!!) φορές έκαστος... Εκτός φυσικά από τα βύσματα...

Πρωταγωνιστής στα καψώνια και στις τιμωρίες είναι ο λοχαγός Σάρρος. Δε θα χαρακτηρίσουμε τη στάση ενός αξιωματικού του ελληνικού στρατού, που χρησιμοποιεί όλες τις διαδεδομένες μεθόδους ιδεολογικού, ψυχολογικού και βιολογικού τραμπουκισμού απέναντι σε στρατευμένους για να τους τρομοκρατήσει και εκδικητικά να τους τιμωρήσει για την κίνηση τους να δημοσιεύσουν τις αφόρητες συνθήκες που βιώνουν.
[...]
Θα πρέπει να θυμούνται οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της 180 ΜΚ/Β HAWK, πως οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί επίσης στον τρόπο με τον οποίο κατανοούν τις διαταγές, τους κανόνες και το «προβλεπόμενο». Θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί, ενώ είναι δικαίωμα των στρατευμένων (με αποφάσεις του ΓΕΣ) να αποφασίσουν που θέλουν να ψηφίσουν και να τους δοθεί η σχετική άδεια ενόψει ευρωεκλογών, απαγορεύσανε το σχετικό δικαίωμα.

Αντίθετα ανακοίνωσαν (όταν φαντάροι από άλλα στρατόπεδα ανά την Ελλάδα πήγαιναν με άδειες να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους) ότι, εξαιτίας «έλλειψης προσωπικού», δε θα φύγει κανείς να ψηφίσει στο τόπο του. Ακόμα περισσότερο, ας εξηγήσουν τι είδους εκβιασμό προσπαθούν να επιτύχουν, όταν επιχειρούν να αναγκάσουν τους φαντάρους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν επιθυμούν να πάρουν τη σχετική άδεια. Ας καταλάβουν πως δεν θα καταφέρουν και πολλά καθώς οι περισσότεροι έχουν αρνηθεί έως τώρα να υπογράψουν.

Ας εξηγήσει το ΓΕΣ και η διοίκηση του στρατοπέδου, αν - για παράδειγμα - ο επιλοχίας Σπανός (που πρωταγωνιστεί στην άσκηση πίεσης των φαντάρων να υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση) έχει τη σχετική έγκριση και οδηγία από οποιονδήποτε ανώτερό του. Ας εξηγήσουν αν τα καψώνια, οι αγγαρείες και οι προσβολές στο στρατόπεδο είναι προϊόν μόνο της «πρωτοβουλίας» των αξιωματικών και ποιος τους αφήνει να συμπεριφέρονται έτσι στους φαντάρους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437"

Υ.Γ. Μήπως για αυτό το λόγο η συντριπτική πλειονότητα των κυμαίων βάζει ΤΟ βύσμα προκειμένου να υπηρετήσει στη Σκύρο;

Wednesday, June 10, 2009

Ευρωεκλογές- Τι ψηφίσαμε

Αναδημοσιεύω από το σερβιτόρο τον αναλυτικό κατάλογο με το τι ψηφίσαμε στις εκλλογές! Τα νούμερα αφορούν τα εκλογικά κέντρα που βρίσκονται στο δήμο μας.

Εγγεγραμμένοι: 10.597
Έγκυρα: 5.633 97,49 %
Ψήφισαν: 5.778
Άκυρα: 71 1,23 %
Αποχή: 45,48 %
Λευκά: 74 1,28 %

Η πρώτη στήλη είναι το ποσοστό και η δεύτρη οι ψήφοι σε απόλυτους αριθμούς.

ΠΑ.ΣΟ.Κ. 46,48%, 2.618
Νέα Δημοκρατία 30,00%, 1.690
ΛΑ.Ο.Σ. 6,02%, 339
Κ.Κ.Ε. 5,06%, 285
ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 3,94%, 222
Οικολόγοι Πράσινοι 3,04%, 171
Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών 1,10%, 62
Έλληνες Οικολόγοι / Βεργής 0,80%, 45
Οικολόγοι Ελλάδας 0,59%, 33
Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο 0,57%, 32
Αντικαπιταλιστική Αρ. Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) 0,55%, 31
Δράση 0,43%, 24
Ενωση Κεντρώων 0,39%, 22
Λαικός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή 0,20%, 11
Εργατικό Επαναστικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές) 0,14%, 8
Α.Σ.Κ.Ε. 0,11%, 6
Μαρξιστικό-Λενινιστικό ΚΚΕ 0,11%, 6
Κοινωνία 0,09%, 5
Ελληνικό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας 0,09%, 5
Κόμμα Φιλελευθέρων 0,07%, 4
Φιλελεύθερη Συμμαχία 0,05%, 3
Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο 0,05%, 3
Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. 0,05%, 3
Ο.Α.Κ.Κ.Ε. 0,04%, 2
Κόμμα Νέων 0,04%, 2
Ελληνική Ενότητα 0,02%, 1

Tuesday, June 09, 2009

Μειοψηφίες....


Δεν έχουν περάσει παρά μόνο δυόμιση χρόνια από τότε που η υπουργός παιδείας Γιαννάκου χαρακτήριζε απαξιωτικά τους χιλιάδες φοιτητές που διαδήλωναν στους δρόμους "μειοψηφίες". Τον ίδιο καιρό, ο υπουργός επικρατείας Ρουσόπουλος δήλωνε πως στο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών πανεπιστημίου είναι εγγεγραμένο μόνο το 25% των καθηγητών και από αυτούς μόνο το 60% στήριζε της καταλήψεις. Με άλλα λόγια, δύο κορυφαία στελέχη της σημερινής κυβέρνησης αποκαλούσαν μειοψηφίες τους φοιτητές και καθηγητές που διαδήλωναν με το σκεπτικό ότι δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του κλάδου τους.

Αν, λοιπόν, ο "αξιότιμος" κύριος Ρουσόπουλος και η "αξιότιμη" κυρία Γιαννάκου έχουν έστω και λίγη πολιτική τσίπα πάνω τους, ας βγουν να δηλώσουν πως η σημερινή κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση της μειοψηφίας του 52,63*32,29=16,99%! Το 17% του ελληνικού λαού αποφασίζει και νομοθετεί για το σύνολο της επικράτειας. Αντε και εις ανώτερα!

Υ.Γ. όχι ότι και η άλλη πλευρά είναι καλύτερη... Με πραγματικό ποσοστό 52,63*36,64=19,28% και μιλάνε περί αυτοδύναμης διακυβέρνησης...

Thursday, June 04, 2009

ΟΤΕ Κύμης

Αύριο στις 7 το απόγευμα διοργανώνεται από το δήμο ανοιχτή συγκέντρωση για το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος του ΟΤΕ στην πόλη μας. Η «επίσημη» πρόσκληση βρίσκεται και εδώ.

Όλοι λίγο-πολύ συμφωνούμε στο ότι δεν θέλουμε να κλείσει το υποκατάστημα Κύμης, καθώς έτσι χάνονται υπερπολύτιμες θέσεις εργασίας και συγχρόνως για τις υπηρεσίες που θα καταργηθούν θα πρέπει να απευθυνόμαστε στο Αλιβέρι ή, όταν αυτό είναι εφικτό, στο 131. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία το πώς φθάσαμε ως εδώ και το γιατί τελικά κλείνει το υποκατάστημα.

Με βάση τα όσα ορίζει η Ευρωπαική Ενωση «απαγορεύεται» ένα κράτος-μέλος να διατηρεί ζημιογόνες δημόσιες υπηρεσίες, ειδικά σε τομείς που έχουν ανοίξει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. Αυτό το είδαμε ειδικά το τελευταίο διάστημα, όταν η ΕΕ ασκούσε έντονες πιέσεις για το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το υποκατάστημα Κύμης κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην κερδοφορία του ΟΤΕ, είναι λογικό οι αρμόδιοι να θέλουν να το κλείσουν. Μάλιστα αν συνυπολογιστεί ότι ο ΟΤΕ δεν είναι αμιγώς δημόσια υπηρεσία καθώς μεγάλο μέρος του ανήκει σε ιδιώτες, γίνεται εμφανές γιατί προτάσσονται τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έναντι του κοινωνικού οφέλους.

Με άλλα λόγια, το κλείσιμο του υποκαταστήματος Κύμης μοιάζει με τις περικοπές στις πτήσεις της Ολυμπιακής από και προς ακριτικούς προορισμούς. Αυτό το οποίο ευθύνεται και στις δύο περιπτώσεις (όπως και σε τόσες άλλες) είναι η επιβολή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και η πιθανή ιδιωτικοποίησή τους. Και φυσικά όσο το κέρδος μπαίνει πάνω από τις ανθρώπινες ανάγκες, τέτοια φαινόμενα θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Σήμερα ο ΟΤΕ, αύριο η περικοπές στις άγονες γραμμές, αργότερα κλείσιμο της σχολής εμποροπλοιάρχων ή της πολεοδομίας και πάει λέγοντας.

Το θέμα , λοιπόν, δεν είναι αύριο να μαζευτούμε στο δημαρχείο και να συμφωνήσουμε απλά και μόνο στο ‘όχι στο κλείσιμο του ΟΤΕ’. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε το λόγο για τον οποίο φθάσαμε ως εδώ, θα τρέχουμε πάντα πίσω από τις εξελίξεις φωνάζοντας αποσπασματικά ‘όχι στο κλείσιμο ….’.

Υ.Γ. Αξίζει να σημειωθεί πως από το Σεπτέμβρη είναι γνωστό πως κλείνει το υποκατάστημα. Το γιατί φθάσαμε παραμονές του κλεισίματος να το θυμηθούμε και να τρέχουμε είναι ένα καλό ερώτημα. Και μάλλον η απάντησή του εξαντλείται στο ‘για να γίνει άλλο ένα δημοτικό πανηγυράκι’.

Wednesday, June 03, 2009

Ευρωψηφοδέλτιο

του Χριστόφορου (mail: Xri_pap στο yahoo τελεία gr)


Οφείλω να σου εξομολογηθώ λατρεμένε αναγνώστη, ότι τις τελευταίες ημέρες είχα χάσει τον ύπνο μου. Ένα ερώτημα με βασάνιζε ακατάπαυστα: στις ευρωεκλογές να ψηφίσω Κώστα Παπαμανλή ή Γιώργο Καρανδρέου; Τα αγαπώ εξίσου και τα δύο μου τα αγόρια και δεν θα ήθελα το καλοκαιράκι να βρει κάποιο από αυτά μουτρωμένο. Ευτυχώς η θείος Κορνήλιος κατάλαβε τον πόνο της ψυχής μου και συγκάλεσε έκτακτο οικογενειακό συμβούλιο. Εκεί αποφασίσαμε να στηρίξουμε το ενιαίο ψηφοδέλτιο της Νέας Πανελλήνιας Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας με υποψήφιο τον κύριο της φωτογραφίας και σλόγκαν ‘τέρμα τα διλλήματα, ζήτωσαν τα βλήματα’! Τα πλεονεκτήματα του νέου συνδιασμού προφανή: συνδυάζει σουβλάκια στο Μπαϊρακτάρη με τσάμικο στη Νάξο, διαφθορά με διαπλοκή, χρηματιστηριο με ομόλογα, Siemens με προμήθειες οπλικών συστημάτων, ξεπουλήματα με ιδιωτικοποιήσεις και φυσικά λαδώματα με μίζες!

Δηλαδή τι άλλο πρέπει να κάνουν τα αγόρια μου για να σε πείσουν να τους στηρίξεις; Μην μου πεις dear ότι δεν ανατριχιάζεις στο ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα περιλαμβάνει Κουκοδήμο και Μαλέσιο, Μαγγίνα και Βερέλη, Πολύδωρα και Τσουκάτο, Τσιτουρίδη και Πανταγιά, Ρουσσόπουλο και Παπαντωνίου, Βουλγαράκη και Τσοχατζόπουλο! Και φυσικά αυτή η δωδεκάδα κάθε άλλο παρά μοναδική και αναντικατάστατη είναι. Με τόσα φρούτα που γνωρισαμε τις τελευταίες τετραετίες όρεξη να έχεις να σχηματίζεις ζευγάρια και θα σε βρει το ξημέρωμα!