Friday, August 05, 2011

Καταστροφή του δάσους στα Θαψά-Ναυτικό


Από τις αρχές του έτους στο δάσος πάνω από το Ναυτικό και προς τα Θαψά, διεξάγεται ανεξέλεγκτη υλοτόμηση. Το θέμα έχει αναδειχθεί ήδη από τις αρχές Μαρτίου από το Σύλλογο Δασοπροστασίας Κύμης (ΣΔΑΠΠΕ),οπότε και ζήτησε από το δασαρχείο Αλιβερίου την άδεια υλοτομίας. Η απάντηση του δασαρχείου ήταν πως όλα γίνονται μέσα στα νόμιμα πλαίσια.

Το περίεργο είναι πως η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται ως ζώνη ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) με κωδικό GR2420011, γεγονός που δεν λήφθηκε υπόψη ή τουλάχιστον αυτό δείχνει η απάντηση του δασαρχείου Αλιβερίου.

Κατόπιν αυτών, ο ΣΔΑΠΠΕ ενημέρωσε το δασαρχείο Χαλκίδας, προκειμένου να τοποθετηθεί πάνω στη νομιμότητα της απόφασης. Η απάντηση του δασαρχείου Χαλκίδας ήταν τουλάχιστον αστεία. Αρκέστηκε στο να αποστείλει τις φωτοτυπίες των αποφάσεων που εγκρίνουν την υλοτομία, αποφεύγοντας να απαντήσει στην ουσία της υπόθεσης: επιτρέπεται να διεξάγεται τόσο εκτενής υλοτόμηση μέσα σε ΖΕΠ; Και κατά πόσον είναι «νόμιμο» να μην λαμβάνεται υπόψη ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής κατά την έκδοση των αδειών;

Όλο αυτό το διάστημα, η κοπή των δέντρων συνεχίζεται με αποτέλεσμα η σημερινή μορφή του δάσους να είναι η παρακάτω:







Δυστυχώς, τα κατά τόπους δασαρχεία αντιμετωπίζουν τα δάση αυστηρά και μόνο σαν μονάδες παραγωγής οικονομικού πλούτου. Μάλιστα, ακόμα και αυτό γίνεται στρεβλά καθώς αφενός δεν λαμβάνεται υπόψη καμία παράμετρος για την γρήγορη και έγκαιρη αναγέννηση του δάσους και αφετέρου δεν γίνεται κανένας έλεγχος ως προς το αν τηρούνται οι ελλιπέστατοι όροι που περιγράφονται στις άδειες. Έννοιες όπως η φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος και ο περιορισμός της ανθρώπινης παρέμβασης σε περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, απουσιάζουν παντελώς από το νομικό οπλοστάσιο και τον τρόπο σκέψης των υπεύθυνων σε όλες τις βαθμίδες…

Υ.Γ. Εδώ και λίγο καιρό λειτουργεί το πολύ καλό blog της ΕΠΠΠΟ. Επισκεφθείτε το, αξίζει!

Υ.Γ.2 Οι φωτογραφίες προέρχονται από mail αναγνώστη που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος. Και φυσικά τον ευχαριστούμε πολύ για αυτές!

Tuesday, August 02, 2011

Locomondo @ Platanenhof

του Χριστόφορου (mail: xri_pap στο yahoo τελεία gr)

Απλά τέλεια! Τι να γράψει κανείς για την καλύτερη συναυλία που έγινε ποτέ στην Κύμη…

Το Platanenhof είναι εξαιρετικός συναυλιακός χώρος και κάθε χρόνο εξελίσσεται καλύτερα. Επιτέλους μια συναυλία μεγάλου συγκροτήματος με καλό ποτό και όχι γελοιότητες όπως σερβίρισμα μπύρας σε πλαστικό ποτήρι ή μπουκαλάκια νερό χωρίς φελούς. Επίσης νορμάλ τιμές, σχεδόν στα πάντα. Μόνο πρόβλημα το ψιλοτραγικό βρώμικο, αλλά λυνόταν από τα φοβερά καλαμάκια!

Οι Locomondo απίστευτοι, έπαιξαν για σχεδόν δυόμιση ώρες, βγάζοντας μια φοβερή ενέργεια στη σκηνή! Διασκεύασαν Βαμβακάρη, απέδωσαν φόρο τιμής στον Bob Marley και τον Manu Chao, και έπαιξαν σχεδόν τα περισσότερα από τα τραγούδια τους με ελαφρές παραλλαγές που έδεναν εξαιρετικά!

Highlight ήταν όλη η βραδιά, και όποιος δεν ήρθε έχασε. Με κίνδυνο να αδικήσω κατάφωρα άλλες στιγμές, ξεχώρισαν η raegge εκδοχή του Out of Space, το κάτι σαν ροκ, σκα, με ενίοτε πανκ κιθάρα, King of the Bongo, καθώς και το Me Wanna Dance!

Άντε, και του χρόνου συναυλία με τον Θανάση!

Υ.Γ. Τρέντυ Ζήσης, και hands free για να μπορείς και να τα ξύσεις!

Υ.Γ.2 Πολεμιστές, κατεβείτε από τα κάστρα γιατί σπάει το ταβάνι και από πάνω είναι τα άστρα!