Tuesday, February 07, 2012

«Ασφάλεια» και νέα μέτρα


Μια από τις απαιτήσεις της τρόικας, που περιλαμβάνεται στο νέο πακέτο μέτρων που θα κατατεθούν στους επόμενους μήνες, είναι η «μείωση» (όπως εύγλωττα την αναφέρουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης) των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150।000 μέχρι το 2015 και η ελαχιστοποίηση των προσλήψεων. Και φυσικά αυτή η μείωση δεν θα γίνει δίνοντας κίνητρα συνταξιοδότησης, αλλά μέσα από απολύσεις. Αφήνοντας κατά μέρος τα κοινωνικά προβλήματα που θα δημιουργήσει, αξίζει να δει κανείς ποιες ομάδες δεν πλήττονται καθόλου.


Μέχρι τώρα, τα μέτρα (εφεδρεία, μετατάξεις, συνταξιοδοτήσεις) δεν είχαν ακουμπήσει ελάχιστους από τους ευαίσθητους τομείς, όπως της παιδείας. Πλέον, εκτός των άλλων θα αφορούν εκπαιδευτικούς και στρατιωτικούς. Η μόνη κατηγορία που εξαιρείται είναι οι αστυνομικοί!

Έως σήμερα οι τροικανοί απαίτησαν (και τελικά το κατάφεραν):
-να κλείσουν ή να υποβαθμιστούν νοσοκομεία και όσα τελικά επιβίωσαν υπολειτουργούν μειώνοντας τα κρεβάτια στην εντατική και την αναλογία νοσηλευτικό προσωπικό/ασθενή
-να συγχωνευθούν σχολεία και σε αρκετά μαθήματα να διδάσκεται ακόμα η ύλη σε φωτοτυπίες.
-να υποβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες αραιώνοντας τα δρομολόγια τους και κόβοντας από το service, άρα μειώνοντας την ασφάλεια

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί άραγε καμία απόλυση και κανένας περιορισμός δημοσίων υπαλλήλων δεν αφορά την αστυνομία; Η τρόικα που αποδεδειγμένα δεν ενδιαφέρεται για τη μόρφωση των παιδιών μας, την υγειονομική μας περίθαλψη, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την δασοπυρόσβεση και εσχάτως την εθνική ασφάλεια, ξαφνικά ενδιαφέρθηκε για τη μείωση της εγκληματικότητας? Ή μήπως αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της «εσωτερικής τάξης» απέναντι σε πιθανές εξεγέρσεις, με κάθε κόστος? Και ο μόνος μηχανισμός που μπορεί να καταστείλει τον «εσωτερικό εχθρό» είναι η αστυνομία με όλο αυτό το σκυλολόι ασφαλητών, ματατζήδων, δελτάδων, διάδων και λοιπών κρατικών ή παρακρατικών τραμπούκων.

Πλέον και ο τελευταίος πιτσιρικάς που μπορεί να μπήκε στα σώματα ασφαλείας πχ για το σίγουρο μισθό, θα πρέπει να έχει καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος του σώματος στο οποίο υπηρετεί και να πράξει αντίστοιχα. Αν ακόμα και τώρα δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι το να χτυπάς συνταξιούχους, ανέργους, παιδιά ή ανθρώπους που τους περικόπτονται οι μισθοί ΔΕΝ είναι επάγγελμα, τη στιγμή μάλιστα που τα μέτρα εφαρμόζονται σε όλους τους υπόλοιπους εκτός από αυτόν, τότε στους ταραγμένους καιρούς που θα ρθουν, θα ναι άξιος της τύχης του.