Monday, October 06, 2008

Χωροταξικός σχεδιασμός της περιοχής μας και ΛΑΡΚΟ


Την προηγούμενη εβδομάδα ενεκρίθη το 'ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό'. Με λίγα λόγια, καθορίζει ποιες περιοχές έχουν περιθώρια ανάπτυξης του τουρισμού και ποιας μορφής. Η περιοχή μας (η Β2.8) χαρακτηρίζεται ως περιοχή με περιθώρια ανάπτυξης ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Πέραν των πλεονεκτημάτων της υπαγωγής μας σε αυτή την κατηγορία (όπως η θεσμοθετημένη διατήρηση του αρχιτεκτονικού τοπίου, οι περιορισμοί στη δόμηση και προστασία του περιβάλλοντος) υπάρχουν και τα "ψιλά γράμματα".

Στο παραπάνω σχέδιο αναφέρεται επί λέξη:

"Επίλυση συγκρούσεων με άλλες χρήσεις
[...]
Β. Τουρισμός - Εξόρυξη: Η άσκηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων, η πρωτογενής επεξεργασία των ορυκτών πρώτων υλών στους χώρους εξόρυξης και η εξασφάλιση των αναγκαίων θαλάσσιων διεξόδων για τη διακίνηση των προϊόντων εντός των περιοχών που χαρακτηρίζονται με το παρόν ως περιοχές προτεραιότητας τουρισμού δεν μπορεί λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της φύσης της δραστηριότητας να αποκλειστεί. Η επέκταση της δραστηριότητας στις περιοχές αυτές και σε τμήματα που εντοπίζονται νέα κοιτάσματα, είναι δυνατή ύστερα από συνεκτίμηση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών (εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων εξόρυξης, επεξεργασίας, μεταφοράς, διαχείρισης αποβλήτων, περιορισμού / αντιμετώπισης των οχλήσεων και αποκατάστασης του τοπίου) παραμέτρων.Η «εκμετάλλευση» της δραστηριότητας ως ειδικού ενδιαφέροντος τουριστικού πόρου, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των παλιών μεταλλείων είναι υπό προϋποθέσεις δυνατή και επιθυμητή."

Με άλλα λόγια, "είναι θεμιτό" η ΛΑΡΚΟ να έρθει στην περιοχή μας για εξόρυξη, να καταστρέψει τα βουνά μας, να κάνει λιμάνι τα Θαψά (διότι αποτελούν "αναγκαία θαλάσσια διέξοδο"), αφού φυσικά μας υποσχεθεί ότι θα αποκαταστήσει μετά το τοπίο (εδώ γελάμε)! Αναρωτιέμαι ποιοι σύγχρονοι Αινστάιν σκέφτηκαν ότι οι τουριστικές περιοχές, πόσο μάλλον οι περιοχές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, είναι συμβατές με εξορύξεις! Δηλαδή η Κύμη δενμπορεί να αντέξει το βάρος της ακραίας τουριστικής ανάπτυξης, αλλά μπορεί να αντέξει τις μπουλντόζες της ΛΑΡΚΟ!

Υ.Γ. περιμένω με αγωνία τους δυθιράμβους στον τοπικό τύπο....

6 comments:

akrat said...

ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΡΑΖΕΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΙΝΚ...
σε λίγα χρόνια έρχομαι...

Anonymous said...

http://antigoldgreece.wordpress.com/2008/10/18/kymi_xorotaksiko/

Anonymous said...

Καθώς δεν το έχω παρακολουθήσει το θέμα, πήρα από εσάς την πληροφορία ότι ενεκρίθη το "Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό". Από την αναζήτηση που έκανα στο ίντερνετ όμως, δεν μπορεσα να την επιβεβαιώσω.

Θα μπορούσατε να μου δώσετε ένα σχετικό σύνδεσμο;

kymaios said...

Καλημέρα! Δυστυχώς το λινκ που είχα βάλει στο κείμενο δεν δούλευε...

Το αναλυτικό σχέδιο ειδικού πλαισίου για τον τουρισμό θα το βρείτε εδώ http://www.minenv.gr/download/2008/kya.tourismos.esxaa.pdf

και τον χάρτη ειδικού πλαισίου για τον τουρισμό εδώ: http://www.minenv.gr/download/2008/KYA_TOURISMOS_30_9_400.zip

Anonymous said...

Εχει ψηφιστεί αυτό από τη Βουλή; Εχει εκδοθεί δηλαδή η ΚΥΑ;

Anonymous said...

έλα ντε! Κρίνοντας από το όνομα των αρχείων, πρέπει να είναι ΚΥΑ. Επίσης βρήκα το παρακάτω: (9/10/2008)

"Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης με αντικείμενο τη γνωμοδότηση επί του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος τόνισε ότι θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμη τη θεσμοθέτηση του Χωροταξικού για τον τουρισμό και την άσκηση πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που αυτό θέτει.

«Ηχούν ακόμη στα αυτιά μου -υπογράμισε ο κ Σουφλιάς-, οι κατηγορίες ότι τάχα εκπονήσαμε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο ως "ομπρέλα" για να περάσουμε το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό και επίσης ότι δήθεν προωθούμε στον Τουρισμό το λεγόμενο "ισπανικό μοντέλο". Οι κατηγορίες αυτές είναι παντελώς ανυπόστατες και αναντίστοιχες στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται».

«Για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που θεσμοθετήσαμε, περιορίζομαι μόνο να επαναλάβω ότι είναι ένα κείμενο καλά δουλεμένο, αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης και εμπεριστατωμένης μελέτης. Έχει τα χαρακτηριστικά μιας ευρείας προγραμματικής, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συμφωνίας, για τα επόμενα 15 χρόνια και η ψήφισή του από την Βουλή αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό σταθμό στην πορεία της χώρας», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αισθάνεται περήφανος για αυτό το έργο. [...]"

http://www.2810.gr/site/news/article/49419

Από την άλλη πλευρά, στο σαιτ της βουλής δεν βρήκα τίποτα πάνω στο ειδικό πλαίσιο.