Monday, May 07, 2007

Καλοκαίριασε!


Μετά από έναν ήπιο χειμώνα, όπου ξεχάσαμε τι θα πει χιόνι και ελπίζω να μην ξεχάσουμε τι θα πει νερό, ο καιρός ‘άνοιξε’ και οι θερμοκρασίες θυμίζουν καλοκαίρι. Ήδη τα τελευταία τρία σαββατοκύριακα μαζέυεται κόσμος στο στόμιο για ηλιοθεραπεία ή/και μπάνιο. Ακόμα βέβαια τα νερά είναι κρύα, αλλά αυτό ξεπερνιέται με λίγο θάρρος και αρκετή τρέλα! Μιας και καλοκαιριάζει, παραθέτω τις αγαπημένες μου παραλίες:
Στόμιο, όσο ακόμα δεν είναι καλοκαίρι. Απίστευτη παραλία που δυστυχώς ο κόσμος δεν την εκτιμά και προτιμά άλλες που μπροστά της φαντάζουν νερόλακοι. Από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου επικρατεί το αδιαχώρητο, οπότε το αποφεύγω. Μόνο αρνητικό το οτι το πιανει ο καιρός.
Άη Γιώργης και πέρα, μέχρι τη γαλέρα(;), όπου στην ουσία βρίσκεις πάντα ένα μέρος χωρίς κόσμο και φασαρία. Όλα τα προτερήματα του Στομίου, χωρίς τον κόσμο του!
Θαψά, όταν έχω αμάξι που δεν λυπάμαι. Κανά μισάωρο από την Κύμη, αλλά έχει τα κορυφαία νερά της περιοχής. Ότι πρέπει για μονοήμερα ή ελεύθερη κατασκήνωση! Ευτυχώς, ακόμα δεν έχει παραγίνει ο γυφτομαχαλάς των αυθαιρέτων, όπως στο γειτονικό τσίλαρο. Συνίσταται η πρόσβαση σε αυτό μόνο με 4Χ4.
Χιλιαδού, επίσης με αμάξι για απόσυρση. Όχι τόσο όμορφα νερά, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει γίνει must για σκαφάτους, γυμνιστές, γκλαμουριάρηδες και λοιπές φυλές. Αξίζει μόνο τις μή τουριστικές εποχές, δηλαδή Σπτέμβριο- Ιούνιο. Στα συν της, τα καθαρά νερά. Μάλιστα, πριν καμμιά δεκαριά χρόνια είχα δει 2-3 φορές φώκιες σχεδόν στην αμμουδιά!

Καλά μπάνια!

2 comments:

Anonymous said...

πως πηγαίνω θαψά από Χαλκίδα;

Anonymous said...

Πηγαινε οπως σε βολευει κυμη ή βιταλο ή μετοχι (συνιστω κυμη). Ο δρομος που οδηγει στα θαψα βρισκεται στο δρομο κυμη-μετοχι, στο δεξι σου χερι, γυρω στο 1 χιλιομετρο μετα τη διασταυρωση του βιταλου. Η ταμπελα γραφει "τσιλαρο". Στα 5 χιλιομετρα θα βρεις την ομωνυμη παραλια και μετα απο αλλα 2 χιλιομετρα βρισκονται τα θαψα!