Thursday, June 07, 2007

Για το Ινστιτούτο 'Γεώργιος Παπανικολάου'.

Αντιγράφω από τη χθεσινή Ελευθεροτυπία το άρθρο του Γιώργου Κιούση για το ινστιτούτο που, ας μην ξεχναμε, εγκαινιάστηκε πριν λίγο καιρό. Αν και δεν θεωρώ τον συγκεκριμένο αρθρογράφο υπόδειγμα αντικειμενικότητας (αλλά επ αυτού άλλη φορά), νομίζω ότι το συγκεκριμένο κείμενο αποδίδει επακριβώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

"Ξέχασαν το «Ινστιτούτο Γεώργιος Παπανικολάου»


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ


Λόγια του αέρα αποδείχτηκαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το «Ινστιτούτο Γεώργιος Παπανικολάου» στην Κύμη Ευβοίας, το οποίο εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί... στα χαρτιά.


Το Εθνικό Ιδρυμα Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Ερευνας του Καρκίνου, το οποίο στις 14 Ιουλίου του 2006 με τυμπανοκρουσίες εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντάς το ως «εθνικό», υποσχόμενος ότι «θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης του», δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τα έξοδα ενός επιστήμονα πληροφορικής μερικής απασχόλησης και μιας γραμματέως πλήρους απασχόλησης, για να μπορέσει να αναπτύξει και να συντηρήσει το δικτυακό ιστοχώρο και να σχεδιάσει τις απαραίτητες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Το Ινστιτούτο, www.inpap.org (διευθύνεται διοικητικά από Δ.Σ., αποτελούμενο από φορείς της Κύμης, με επικεφαλής το δήμαρχο της Κύμης και επιστημονικά από Συμβούλιο, αποτελούμενο από καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), που υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε να λειτουργήσει «ως ερευνητικό ίδρυμα στη γενέτειρα του μεγάλου γιατρού (1883-1962), εισηγητή του "Pap Test", φιλοδοξώντας να αναδείξει την Κύμη σε έδρα επιστημονικών εκδηλώσεων και παραγωγής επιστημονικού έργου», επαφίεται σήμερα στο φιλότιμο ομάδας φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία ασχολείται με τη μετάφραση ξένων κειμένων και ανεύρεση στοιχείων (κοινωνικών και οικονομικών στοιχείων, διευθύνσεων κ.ά.).

Σε πρόσφατη επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας ο Κωνσταντίνος Κάππας, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Λάρισας, τονίζει ότι «μόνο κατά 20% είναι καλυμμένα στην ιστοσελίδα τα διάφορα τμήματα και κατηγορίες θεμάτων, αφού δεν υπάρχουν γραμματέας (full time) για βοήθεια προς τον επιστημονικό υπεύθυνο και υπεύθυνος δικτύου και ιστοσελίδας (part time) ώστε να αναλάβει την τροφοδότηση και συντήρηση της ιστοσελίδος».

«Το Ινστιτούτο δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Κύμης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Θεσσαλίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και έχει σκοπό τη συλλογή, στοιχειοθέτηση και τεκμηρίωση δεδομένων για όλες τις μορφές εκδήλωσης των κακοήθων νεοπλασμάτων, την ενημέρωση πολιτών και επαγγελματιών υγείας για θέματα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και έρευνας των κακοήθων νεοπλασμάτων, την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών και συγγενών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία.

Θέλουμε μέσω του Διαδικτύου να παρέχονται ιατρικές, διοικητικές, οικονομικές και κοινωνικές πληροφορίες για τον καρκίνο, διευθύνσεις και τηλέφωνα όλων των νοσοκομείων της χώρας, αλλά και εξειδικευμένες υπηρεσίες όλων των ειδικευμένων αντικαρκινικών κέντρων για ενήλικους και παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στα μελλοντικά σχέδια του Ινστιτούτου είναι η διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, η έκδοση βιβλίων και ενημερωτικών φυλλαδίων, η συνεργασία με νοσοκομειακούς φορείς και ινστιτούτα σε θέματα καρκίνου».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/06/2007"

Υ.Γ. το άρθρο μπορεί να βρεθεί εδώ: http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%CA%FD%EC%E7%F2&a=&id=43814332

No comments: