Friday, June 06, 2008

ΔΕΗ-Λιθάνθρακας

Πριν λιγο με ενημερωσαν πως το πρωι εγινε συναντηση στο Αλιβερι μεταξυ των βουλευτων της ΝΔ και του Πασοκ, του δημαρχου του Αλιβεριου, του Αθανασοπουλου της ΔΕΗ, του Παναγοπουλου της ΓΣΕΕ και του Πιπεργια. Συμφωνησαν να εγκατασταθει μοναδα λιθανθρακα στο Αλιβερι και αυτη τη στιγμη το γλεντανε απολαμβανοντας κοψιδια σε τοπικη ταβερνα.

Πρεπει να κινητοποιηθουμε αμεσα ωστε να μη γινουμε η ενεργειακη χωματερη της Αθηνας.

4 comments:

Anonymous said...

http://www.servitoros.gr/news/view.php/19114/

Η Τοπική Επιτροπή Αλιβερίου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή της, για την επίσκεψη του Προέδρου της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου και τις δηλώσεις του, στο Αλιβέρι, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Το Δ.Σ της Δ.Ε.Η και ο πρόεδρος κ. Π Αθανασόπουλος, διάλεξε το Αλιβέρι την παγκόσμια ημέρα προστασίας του Περιβάλλοντος (05/06/08), για να εκθέσει την περιβαλλοντοκτόνα πολιτική του και προκλητικά ανακοίνωσε στους «παράγοντες» του Νομού την απόφαση της Δ.Ε.Η. για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας 800 mw στην περιοχή «Στάχτες Μηλακίου».

Προκλητικά αγνόησε τους συλλόγους της περιοχής που αγωνίζονται για καλύτερο περιβάλλον και αντιτίθενται στη χρήση του λιθάνθρακα, του πιο βρώμικου ορυκτού καυσίμου.

Στην προσπάθεια μας να ενημερωθούμε για τα σχέδια τους, μας απάντησαν πως δεν είμαστε καλεσμένοι. Καλεσμένοι είναι οι «θεσμοθετημένοι φορείς». Σαν τέτοιους είδαμε τη Δήμαρχο Ταμυνέων, τον υπεύθυνο Αντινομάρχη Περιβάλλοντος της Νομαρχίας κ. Αντρέου, το Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλο, τους δυο Βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Κεδίκογλου και Μαρκόπουλο, και τον πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Πιπεριά. Σε ερώτηση μας ως τι καλέστηκε ο τελευταίος, η απάντηση ήταν ως πρώην συνάδελφος και πρώην βουλευτής.

Οι «καλεσμένοι» ενημερώθηκαν και τοποθετήθηκαν και στη συνέχεια για πέντε λεπτά ενημερώθηκε το σωματείο των εργαζόμενων, ενώ οι πολίτες -οι άμεσα ενδιαφερόμενοι- έμειναν απ' έξω, στο σκοτάδι. Απ' ότι μάθαμε, με εξαίρεση τον κ. Μαρκόπουλο που αναφέρθηκε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και αρνήθηκε γι΄αυτό το λόγο τη χρήση λιθάνθρακα, κανείς άλλος δεν μετέφερε την εναντίωση της Τοπικής Κοινωνίας, ενώ αντίθετα ο κ. Πιπεριάς μαζί με τον κ. Κεδίκογλου υπερθεμάτισε και χαιρέτησε την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας.

Επιβεβαιώθηκε έτσι περίτρανα για άλλη μια φορά πως τελικά οι δυνάμεις του δικομματισμού μας «δουλεύουν». Και αν αυτό για την κυβερνώσα πλευρά είναι «κατανοητό» τι τρέχει τελικά με το ΠΑΣΟΚ; Τελικά μέρος του στην Εύβοια συμφωνεί με τη χρήση λιθάνθρακα, κόντρα στην επίσημη πολιτική του κόμματος του, και πάει χέρι-χέρι με τον Αθανασόπουλο και τη Ν.Δ..

Η «φιέστα» είχε στηθεί και η επιλογή των καλεσμένων έγινε με βάση το ποιοι συμφωνούν με τις περιβαλλοντοκτόνες επιλογές της Δ.Ε.Η., και ποιοι μπορούν να «ψηθούν» σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι διαφωνούντες πολίτες και σύλλογοι «έφαγαν πόρτα».

Οι περιβαλλοντικοί Σύλλογοι της περιοχής που χωρίς κανένα άμεσο όφελος ατομικό για τα μέλη τους πραγματικά αγωνίζονται για καλύτερη ζωή στον τόπο μας, και δεν είναι αρεστοί στη διοίκηση της ΔΕΗ, αναπτύσσουν σθεναρά κίνημα στην περιοχή που θα ανατρέψει τα περιβαλλοκτόνα σχέδια τους...

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τοπ. επ. Αλιβερίου, μαζί με τους συλλόγους και τους πολίτες θα συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Δε θα δεχτούμε το "μαύρο χάρο" του λιθάνθρακα, που θα ερημώσει την περιοχή μας...".


http://www.cuma.gr/content/view/801/42/

ι Σύλλογοι της περιοχής Αλιβερίου αφού πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου 2008 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα συνεδριάσει στο πρώην Λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου παρασταθήκαμε και γνωστοποιήσαμε στον Πρόεδρο και τα μέλη του ότι:


* Το Αλιβέρι δεν αντέχει άλλη ρύπανση.
* Εναντιωνόμαστε.
* Λέμε όχι στη δημιουργία Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγης με λιθάνθρακα στο Αλιβέρι.
* Θα αντισταθούμε με όλα μας τα μέσα
* Στο βαθμό που θέλουν να ολοκληρώσουν το έγκλημα τους είναι ανεπιθύμητοι στο Αλιβέρι.

Η ΔΕΗ έρχεται την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τυμπανοκρουσίες στον τόπο του «εγκλήματος», και με ιδιαίτερο θράσος και εμονή να δηλώνει το ενδιαφέρον της για τη δημιουργία Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγης με λιθάνθρακα στο Αλιβέρι.

* Οι «υγιείς προθέσεις» της ΔΕΗ εκφράζονται σαφώς και με αποδείξεις
* Στο εγκαταλελειμμένο Ορυχείο και το σεληνιακό τοπίο της επιφανειακής εξόρυξης
* Στην τοξική και ραδιενεργή τέφρα που άφησαν πίσω τους
* Στο πυρολυτικό πετρέλαιο που τόσα χρόνια καίνε στην περιοχή
* Στα τοξικά υγρά που χύνονταν ανεξέλεγκτα στη θάλασσα
* Σε αυτούς πού σημαδεύτηκε η ζωή τους από επαγγελματικά νοσήματα και πολλοί δεν βρίσκονται αναμεσά μας

Στον Πρόεδρο του ΔΣ παραδόθηκαν ψηφίσματα των εξής φορέων:

* Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου & Περιχώρων
* Σύλλογος Ταμυναίων Π{ολιτών «Η Παρέμβαση»
* Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών – Παράρτημα Αλιβερίου
* Φιλοδασικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Μυλακίου
* Σύλλογος Δενδροφυτεύσεων & Αναπλάσεων «Δρύς»
* Σύλλογος Γαβαλαίων Αθήνας «Ο Αγιος Δημήτριος»

Anonymous said...

Και ενώ όλοι σκεφτόμαστε να εγκαταλείψουμε τις πόλεις για καλύτερη ποιότητα ζωής, τα πράγματα δείχνουν ότι σιγά σιγά και η επαρχία, αποκτάει σε κάποιους τομείς, την ποιότητα ζωής της πόλης. (ως προς τη μόλυνση του περιβάλλοντος).
Κάποτε το Στόμιο και η Μουρτερή, ήταν από τις πιο καθαρές παραλίες. Τα τελευταία χρόνια κάτι τέτοιο δεν ισχύει..

Anonymous said...

Πεστα ρε φιλε... Οταν εχει βορια το στομιο και η μουρτερη ειναι τιγκα στις σακκουλες και στα πλαστικα, ενω οταν εχει νοτια γεμιζει ο κοσμος φουσκαλες. Και ολα αυτα σε δυο παραλιες που εχουν μπροστα τους ανοιχτο πελαγος.

Τελικα θα αποκτησουμε τα κακα της Αθηνας, χωρις να εχουμε τα καλα της.

Anonymous said...

Και πέρα από τη μόλυνση της θάλασσας, ξέχασα ν' αναφέρω και τη μόλυνση των ακτών. Μα είναι δυνατόν να είμαστε τόσο απολίτιστοι; Να φεύγουμε και ν'αφήνουμε στην παραλία ενθύμια, απ' ό,τι ήπιαμε και απ' ό,τι φάγαμε; Και να φανταστεί κανείς ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που κάνουν μπάνιο στη Μουρτερή, το Στόμιο, το Σουτσίνι, είναι άνθρωποι ντόπιοι, που λογικά θα έπρεπε να προσέχουν λίγο περισσότερο τις παραλίες τους, αφού την άλλη μέρα πάλι σ'αυτές θα πάνε να κολυμπήσουν. Άννα