Sunday, October 31, 2010

Δημοτικές 2010

Σε μια εβδομάδα, εκλέγουμε το νέο δήμαρχο και περιφερειάρχη της περιοχής, με βάση τις συνενώσεις που έγιναν με το σχέδιο Καλλικράτης. Στο δήμο μας, κατεβαίνουν πέντε ψηφοδέλτια: το επίσημο του πασοκ με επικεφαλής τον Σαγιάννη, το επίσημο της νέας δημοκρατίας με τον Κούκη, το «ανεξάρτητο» του Θωμά, ο «αντάρτης» πασόκος Παπαναστασίου και το επίσημο του ΚΚΕ.


Γενικά, αν διαβάσει κανείς τα προεκλογικά φυλλάδια των υποψηφίων, δύσκολα θα διαφωνήσει μαζί τους. Άλλωστε είναι έτσι γραμμένα ώστε πίσω από την ωραία δομημένη γλώσσα να μην υπάρχει σχεδόν κανένα νόημα. Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν δεσμεύεται για τίποτα, ενώ και οι ψηφοφόροι είναι ευτυχισμένοι! Ποιος διαφωνεί με την ανάπτυξη της περιοχής ή τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που όλοι λίγο-πολύ υπόσχονται; Βέβαια, κανείς δεν καθορίζει το τι σημαίνει ο όρος ανάπτυξη και το πώς θα δημιουργηθούν οι νέες θέσεις. Για παράδειγμα, ανάπτυξη θα μπορούσε να σημαίνει «να ζήσουν τα αυθαίρετα» και νέες θέσεις να είναι συνώνυμο της Λαρκο!

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να θυμηθούμε τα πεπραγμένα του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου, καθώς οι τέσσερις από τις πέντε παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές ήταν ενεργές σε αυτό.

Νέοι Ορίζοντες: πίστεψαν στον καινούργιο δρόμο, έδωσαν και δίνουν μάχες για αυτόν, το οποίο και πιστώνεται στα υπέρ τους. Όσον αφορά το λιμάνι, παλεύουν για την αξιοποίησή του, αν και δεν μπορώ να πω ότι τα τελικά σχέδια με βρίσκουν σύμφωνο, καθώς πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο που θα αλλάξει ριζικά προς το χειρότερο το ύφος της περιοχής. Επίσης, οι προσπάθειες που κάνουν για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της περιοχής φαίνονται να βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον, η στάση τους στον Καλλικράτη ήταν εν γένει ορθή. Θα προτιμούσα να εναντιώνονταν στο σύνολο του νομοσχεδίου και όχι μόνο στο με ποιους θα συνενωθούμε, αλλά έστω και έτσι δώθηκε συγκροτημένα μια μάχη. Τέλος, η θέση τους απέναντι στις ανεμογεννήτριες είναι σωστή, αν και έχει επιτευχθεί μετά από την πίεση του κόσμου.

Στα αρνητικά τους, ότι αποτελούν ενός ανδρός αρχή. Αν εξαιρέσουμε τον δημοτικό σύμβουλο Μετοχίου (δυστυχώς ξεχνάω το όνομά του), οι υπόλοιποι φαίνεται να κρέμονται από τα χείλη του Θωμά και των εξαπτέρυγών του Μπάτσα και Παππά. Γενικά η παράταξη θυμίζει χαλιφάτο, με τον σοφό ηγέτη και τους χειροκροτητές. Ακόμα και σε σοβαρά θέματα, δεν υπήρχε καμία διαφωνία, ίσως επειδή ορισμένοι δεν καταλάβαιναν το τι διακυβευόταν.

Όμως, το σημαντικότερο αρνητικό του Θωμά είναι η στάση του απέναντι στη Λαρκο. Προσωπικά θεωρώ το θέμα Λαρκο ως το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής, το οποίο θα καθορίσει την εικόνα του τόπου στο μέλλον και για τις επόμενες γενιές. Το αν θέλουμε τουριστική ή βιομηχανική ανάπτυξη, καθαρό νερό ή καρκίνο, θέσεις εργασίας ή κακοπληρωμένους μπλοκάκηδες, παραλίες τσίλαρου και θαψών ή λιμάνι θαψών, καθαρούς ψαρότοπους ή ακατάλληλα αλιεύματα, περνάει από την απόφαση εγκατάστασης της Λάρκο στην περιοχή μας. Σε αυτό το μεγάλο διακύβευμα, ο Θωμάς αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Το έγγραφο που όριζε ότι ο δήμος θα έπρεπε να απαντήσει σε ένα μήνα το αν επιθυμεί την έρευνα και εξόρυξη μεταλλευμάτων, κατά τον Θωμά «παράπεσε» (!!!) και ανακαλύφθηκε από σπόντα, εκπρόθεσμα. Φυσικά ο καλός μας δήμαρχος όταν συνειδητοποίησε το πολιτικό κόστος αυτής της κίνησης έκανε στροφή 180 μοιρών, αλλά πλέον είναι αργά. Άλλωστε, παρ ότι ο δήμος έχει προσφύγει στο ΣτΕ, δεν ενημερώνει κανένα για το τι περιέχει ο φάκελος, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει, ούτε καν τα περισσότερα μέλη της παράταξής του, το αν ο φάκελος είναι «δυνατός» ή σκοπίμως έχουμε καταθέσει αδύναμα επιχειρήματα έτσι ώστε να φανεί ότι χάσαμε μεν, αλλά ο δήμαρχος προσπάθησε! Στο θέμα της λαρκο, που είναι η ενημέρωση και η διαφάνεια που επαγγέλλεστε κύριε Θωμά; Επίσης, γιατί το θέμα Λαρκο έχει θαφτεί; Δεν γίνεται καμμία αναφορά του στην εφημερίδα σας, στο πρόγραμμά σας, στις ομιλίες σας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να είναι ανενημέρωτος. Καλώς έγιναν οι «συνελεύσεις» για τον Καλλικράτη, το πολεοδομικό, τις ανεμογεννήτριες, για το θέμα Λαρκο θα γινει τίποτα ή θα τρέχουμε στο παρά πέντε που θα είναι πολύ αργά;

Πασοκ: στο επίσημο ψηφοδέλτιο του Σαγιάννη, δεν κατεβαίνει κανένα από τα μέλη του σημερινού δημοτικού συμβουλίου. Όμως, περιλαμβάνεται σε αυτό η κυρία Χαρτσα, η υπεύθυνη της τοπικής του πασοκ, που ενώ η συντριπτική πλειονότητα των μελών του ήταν αντίθετα στην συνένωση Κύμης και Αλιβερίου, αυτή «ενημέρωνε» τους ανώτερους της πως η τοπική κοινωνία στήριζε τον Καλλικράτη! Δεν βλέπω για ποιο λόγο κάποιος να ψηφίσει πασοκ, αλλά αν γίνει αυτό προτείνω σε κάθε κυμαίο να μαυρίσει την εν λόγω «κυρία». Επίσης, στο ψηφοδέλτιο του Παπαναστασίου συμμετέχουν οι Βελισσαρίου, Μπελιάς, που όντας δημοτικοί σύμβουλοι στήριξαν τη συνένωση με το Αλιβέρι (μάλιστα, υποψήφια για το τοπικό συμβούλιο Κύμης είναι και η πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ! Δεν χρειαζόταν ιδιαίτερες μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κανείς ότι τα ΤΟΣΥΝ θα λειτουργήσουν ως μηχανισμός ανάδειξης κομματικών στελεχών της τοπική αυτοδιοίκησης.).

Κατά τα άλλα, θητεία του πασοκ ως αντιπολίτευση ήταν τραγική. Ένα συνοθύλευμα ατόμων, που δεν μιλιόντουσαν μεταξύ τους, δεν είχαν τίποτα κοινό εκτός της κοματικής τους ταυτότητας και δεν άξιζαν να βρίσκονται στο δημοτικό συμβούλιο. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς: τον Βελισσαρίου που σε κάθε του παρέμβαση τόνιζε την ιδιότητα του γεωλόγου και σε κάθε ευκαιρία έβγαζε τα οικογενειακά του προβλήματα; Τον Τσικλιδή, με σκεπτικό τρεις λαλούν και δυο χορεύουν; Τον Θεοδώρου, που αν λεγόταν Ταδόπουλος δεν θα ήταν καν στο ψηφοδέλτιο; Τον Μπελιά, που ενώ είναι αξιόλογος στις θέσεις του αναλωνόταν στις επιθέσεις στο Θωμά; Τη μεγάλη απογοήτευση, τον Βλαχογιαννη που είχε την εντύπωση ότι ήρθε να διδάξει πολιτική στους ιθαγενείς και κατέληγε να τον ξεφτιλίζει ο Θωμάς σε κάθε ευκαιρία; Και τέλος, το έντυπό τους (αρχικά ‘νέα πορεία’ και έπειτα ‘επικαιρότητα της Καρυστίας’), που έβριθε κιτρινισμού, λάσπης και προσωπικών επιθέσεων στο Θωμά, ενώ συγχρόνως αγιοποιούσε τον νομάρχη Μπουραντά.

Θετικά στην παρουσία τους στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχουν, ενώ τα αρνητικά είναι άπειρα. Ξεχωρίζω τη στάση τους στα θέματα Καλλικράτης και Λαρκο, όπου για άλλη μια φορά η διγλωσσία τους ήταν παροιμιώδης! Ειδικά όσον αφορά τη Λαρκο, οι Τσικλιδής-Βελισσαρίου θέλουν ανοιχτά την εγκατάστασή της στην περιοχή και σε κάθε ευκαιρία το υπενθυμίζουν.

νέα δημοκρατία: αν το πασοκ ήταν τραγικό, η νέα δημοκρατία απλά δεν υπήρχε! Ο Λύκος αποδείχθηκε άξιος συνεχιστής του Σιδεράκη. Ευχολόγια, σκόρπιες σκέψεις και αδυναμία συγκρότησης πολιτικού λόγου, γραπτού ή προφορικού, συνιστούν υλικό για επιθεώρηση και όχι ικανότητες για διοίκηση ενός δήμου. Εν έτει 2006, κάποιοι πίστεψαν ότι με βεγγαλικά στην προεκλογική συγκέντρωση και χαιρετισμό από έναν βουλευτή θα μπορούσαν να εκλέξουν δήμαρχο! Όμως η άσκηση των δημαρχιακών καθηκόντων δεν εξαντλείται στις χαιρετούρες, στη διάνοιξη τριών δρόμων και στην επαναπλακόστρωση της πλατείας…

Συμπερασματικά, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα ρίξω άκυρο στον πρώτο γύρο και μάλλον άκυρο στο δεύτερο, εκτός και αν γίνει έκπληξη και περάσει το ψηφοδέλτιο του Μιχαήλ (ΚΚΕ). Ο λόγος που δεν θα το στηρίξω από την πρώτη Κυριακή, είναι γιατί ενώ γενικά οι θέσεις του δεν είναι πολύ μακριά από τις δικές μου, δεν θεωρώ ικανά τα άτομα που απαρτίζουν την παράταξη να διεκδικήσουν αυτά τα οποία υπόσχονται. Είμαι βέβαιος πως αν κάποια στιγμή το κομματικό συμφέρον έρθει σε αντίθεση με το συμφέρον της περιοχής θα επιλέξουν το πρώτο. Επιπλέον, ο δήμος θα χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερα πολιτικά παιχνίδια. Τέλος, τόσο η στάση τους στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 όσο και γενικότερα στις πορείες/ διαμαρτυρίες/ συγκεντρώσεις που συμμετέχουν είναι απλά απαράδεκτη.

9 comments:

Anonymous said...

vgale olh th xolh sou twra pou prolavaineis. o kyrios Siagiannhs 8a vgei sas aresei den sas aresei!

ψηλουλης said...

ο δημοτικος συμβουλος μετοχιου που λες ειναι ο Ιωαννης Κοντουλης, απο τα πιο αξιολογα ατομα που εχουν περασει απο το δημαρχειο.Ειναι υποψηφιος και σε αυτες τις εκλογες με το συνδυασμο Νεοι Οριζοντες.

Anonymous said...

ρε Παπαναστασιου δεν μας ειπες ποιον θα βαλεις να κανει τον δημαρχο αν εκλεγεις!

http://www.servitoros.gr/news/view.php/30821/

Δημ. Δ. Σουφλέρης said...

Μπράβο Κυμαίε για τον ευστοχότατο σχολιασμό σου.
Είσαι από τα λίγα πρόσωπα που γνωρίζω και έχουν μνήμη. Και άποψη και προσωπική διαλεκτική.
Συμφωνώ απόλυτα με το άκυρο. Συνειδητό άκυρο και όχι λευκό. Επίσης πιστεύω ότι και η συνειδητή αποχή είναι καθόλα σεβαστή με την Δημοκρατία πράξη.

Δημ. Δ. Σουφλέρης said...

Για να έχει νόημα διορθώνω και λέω ότι ήθελα να γράψω ότι είναι "συμβατή" με την Δημοκρατία η πράξη της συνειδητής αποχής. Παρεμπιπτόντως θα πρέπει να είναι και καθόλα "σεβαστή" και να μην απαξιώνεται.
Και βέβαια δεν πρέπει να τρομάζει ο κόσμος από ψευτοδιλήμματα πως θα βγουν οι απαραίτητοι για την λειτουργία του κράτους και της διοίκησης κλπ κλπ. Όσο το σύστημα απαξιώνεται, τόσο και τρομάζει. Αυτό δεν πρέπει όμως να τρομάζει και εμάς τους πολίτες. Γιατί, όπως και οι εκπρόσωποι του συστήματος αρέσκονται να λένε, "στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα".
Και η ελεύθερη και συνειδητή και θαρραλέα έκφραση άποψης και θέσης είναι πράξη συμμετοχής, δημοκρατικής ωριμότητας και κοινωνικού προχωρήματος.

KONSTANTINOS NIKOLIAS said...

Συμφωνώ και συγχαίρω και εγώ τον Κυμαίο για την σε γενικές γραμμές σωστή τοποθέτηση του και μνήμη του. Θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι και για το θέμα της ΛΑΡΚΟ έχουν γίνει δύο ανοιχτά δημοτικά συμβούλια, όπως και Νομαρχιακό Συμβούλιο και έχουν παρθεί αποφάσεις. (http://www.servitoros.gr/news/view.php/15835/) . Από εκεί και πέρα μήπως να αναλογιστούμε και εμείς τις ευθύνες μας ως ενεργοί δημότες. Ανέλαβε ο καθόλα λαλίστατος στο διαδίκτυο ΣΔΑΠΠΕ Κύμης κάποια πρόταση για περαιτέρω διεκδίκηση; Εξάλλου τολμώ να πω ότι από όσο τουλάχιστον γνωρίζω γενικά επί της ουσίας δεν έχει αναλάβει ποτέ καμία πρωτοβουλία που να δικαιώνει και τον τίτλο ως Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος , πέρα από την ενεργή παρουσία για άσκηση κριτικής άνευ υλοποιήσιμων προτάσεων. Και μια ακόμα δημόσια ερώτηση όσον αφορά την ανάπτυξη και τις προτάσεις των υποψηφίων. Αμφισβητεί κανείς ότι η περιοχή της Κύμης άλλαξε πρόσωπο τα τελευταία χρόνια; Ότι αυξήθηκε η τουριστική περίοδος ; Ότι κατ’ επέκταση αυξήθηκαν και οι θέσεις εργασίες ; Μήπως δεν έχει αλλάξει τελείως η εικόνα σε Στόμιο, Πλατάνα και στην Παραλία; Για να γίνει αυτό από όσο ξέρω απλά διοργανώθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις που ανέδειξαν την Κύμη ως προορισμό χωρίς να έχει προκληθεί η παραμικρή αλλοίωση στο φυσικό της περιβάλλον.

kymaios said...

@1ος ανωνυμος

λατρεύω τα σχόλια "δυο λαλούν και τρεις χορεύουν"!

@ψηλούλης

έχεις δίκιο!

@ΔΔΣ

συμφωνούμε απόλυτα!

@Κωνσταντίνος Νικολιάς

Προφανως και εχουν συμβει ολα αυτα που αναφερεις (αυξηση τουρισμου-θεσεων εργασιας) και μεχρι στιγμης με σεβασμο στο περιβαλλον. Αλλα, σε καποιες περιπτωσεις (πχ βλεπε Βρωμονερα) αυτο εγινε με την καιρια παρεμβαση πολιτων και συλλογων που στο υπολοιπο σχολιο σας κατακρινετε για "ελλειψη πρωτοβουλιων" και "άσκηση κριτικής άνευ υλοποιήσιμων προτάσεων".

Επισης, οντως εχουν γινει 2 ανοικτα δημοτικα συμβουλια για τη Λαρκο. Εσεις ειστε ευχαριστημενος απο τα αποτελεσματα τους; Απο την δικαιολογια "παραπεσε" και απο τη μυστικοπαθεια οσον αφορα το τι περιεχει ο φακελος που πηγε στο ΣτΕ και που βρισκεται σημερα η υποθεση;

Γενικά, οι εταιρεις-κολοσσοι (μεγεθους Λαρκο ή και μεγαλυτερες), συνηθως λειτουργουν με πρακτικες μαφιας. Διαφθειρουν τοπικους αρχοντες, εξαγοραζουν ψηφους, χρηματιζουν αναγκαιους υπαλληλους και ολα αυτα εχοντας πισω τους ενα στρατο δικηγορων και ενα παντοδυναμο μηχανισμο επικοινωνιολογων. Ειστε βεβαιος πως αυτο το θεατρακι που παιζεται στο δημο μας δεν ειναι στημενο;

Θεωρω τον Θωμα πολύ έξυπνο, ωστε να του "παραπεσε" το εγγραφο, και αρκετα ντόμπρο ωστε ενω ευαγγελιζεται τις ανοικτες διαδικασιες, να κρατα 'εντελως τυχαια' το θεμα Λαρκο σαν επτασφραγιστο μυστικο.

Anonymous said...

mpeite sto fb na deite ksekatiniasma sto profil tou dhmarxou gia 3 akomh meres!anwnymoi pasokoi vs livanisthria tou 8wma!

KONSTANTINOS NIKOLIAS said...

Και πάλι συμφωνούμε. Σαφώς και θεωρώ ότι για μια ΛΑΡΚΟ ή όποιον άλλο κολοσσό αυτού του επιπέδου, περιοχές σαν την δική μας τυλίγονται σε μια κόλα χαρτί και κανένας δεν μπορώ να επέμβει! Δεν τους χρειάζονται όμως οι τοπικοί άρχοντες παίζουν σε πιο ανεβασμένες πίστες. Γι αυτό και θεωρώ ότι το έργο δεν είναι στημένο από την πλευρά του Θωμά. Ίσως θεωρηθεί ότι θεωρώ το Θωμά άψογο. Όχι κανένας δεν είναι αλάνθαστος και ο Θωμάς έχει κάνει λάθη αλλά έχει αποδείξει ότι μάθαινε από τα λάθη του. Όσον αφορά το θέμα στη Βρωμονέρα να θυμίσω ότι το όλο θέμα προέκυψε στα πλαίσια της συζήτησης στο Δ.Σ. για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.