Monday, November 19, 2012

Θεοδώρου και offshore Κύμης

Είναι λίγο-πολύ σε όλους μας γνωστό το θέμα που προέκυψε πριν από ένα χρόνο με την "ανακάλυψη" των 24 (κατ άλλους 27) offshore στην περιοχή μας. Ήδη από τα πρώτα δημοσιεύματα, γινόταν ευθεία αναφορά σε "πρώην πολιτικό της περιοχής".

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας πρώην πολιτικός της περιοχής μας, ο γνωστός Χρήστος Θεοδώρου, εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι φωτογραφίζεται από τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα, και για τα οποία είναι υπαίτιος ο Κώστας Μαρκόπουλος. Φυσικά αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τις εν λόγω offshore και μετά από τα απαραίτητα πασοκικά αποφθεύγματα περί "διάθεσης προσφοράς στον τόπο", κλείνει δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει μια επιστροφή στην πολιτική.

Προσωπικά, η συγκεκριμένη ανακοίνωση με προβλημάτισε... Συμφωνώ απόλυτα με την ουσία της, που κωδικοποιείται στον τίτλο της. Πραγματικά πιστεύω πως ο Θεοδώρου δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις offshore της Κύμης. Αυτό που δεν γνωρίζω, είναι σε ποιο σημείο της πρότασης πρέπει να δωθεί έμφαση. Με άλλα λόγια, είναι διαφορετικό το νόημα της πρότασης "δεν έχω καμία σχέση με τις offshore της Κύμης", από την πρόταση "δεν έχω καμία σχέση με τις offshore της Κύμης". Ένα συμπληρωματικό δελτίο τύπου, όπου θα τονιζόταν ότι ο πρώην βουλευτής του νομού μας δεν έχει καμία σχέση με καμία offshore, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο, καθώς νομίζω ότι το συγκεκριμένο αφήνει κάποιο κενό.

Στα δευτερεύοντα της ανακοίνωσης, ενώ τα περισσότερα δημοσιεύματα συνδέουν τον "πρώην πολιτικό της περιοχής" με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, στην ανακοίνωση δεν γίνεται ούτε νύξη για τις όποιες σχέσεις μπορεί να υπάρχουν. Τέλος, ο κύριος Θεοδώρου βαφτίζει "αποχώρηση" την παραίτησή του από υφυπουργός, μετά τις καταγγελίες για χρηματισμό του γαμπρού του.

Υ.Γ.1 Όσο ήταν ο βουλευτής, θυμάμαι να με παίρνουν τηλέφωνο από το γραφείο του ΥΠΟΥΡΓΟΥ Χρήστου Θεοδώρου, για διάφορες ομιλίες του στην Αθήνα. Τότε νόμιζα ότι η όποια ελαφρόμυαλη πασπίτισσα χειριζόταν το τηλεφωνικό κέντρο του βουλευτή, δεν γνώριζε τον πραγματικό του τίτλο. Δυστυχώς στην ανακοίνωση υπογράφει ως Τ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η παραποίηση του τίτλου του ήταν εκ των άνωθεν. Κύριε Θεοδώρου, αν δεν ξέρετε τον τίτλο σας, να σας πληροφορήσω ότι είστε τέως ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Ανάπτυξης και μάλιστα διατελέσατε υφυπουργός κάτω από τον κύριο Τσοχατζόπουλο.

Υ.Γ.2 Αν η "διάθεση προσφοράς στον τόπο" αφορά μεταθέσεις στο ναυτικό ή σε μονάδες της Χαλκίδας και όχι μόνο, συγχαρητήρια....

Wednesday, May 02, 2012

Εκλογές 2012


 Την ερχόμενη Κυριακή ψηφίζουμε στις πιο κρίσιμες εκλογές της τελευταίας 30ετίας. Απ΄ ότι φαίνεται, τα δύο (πρώην) μεγάλα κόμματα θα «πατώσουν», εν μέρει πληρώνοντας την κοινωνική δυσαρέσκεια. Το θέμα είναι με τι κριτήρια θα ψηφίσουν οι απογοητευμένοι πασοκονεοδημοκράτες. Αν προκριθεί η ψήφος διαμαρτυρίας, τότε οι διάφοροι Κουβέλοκαρατζαφέρηδες θα γίνουν από το πουθενά υπολογίσιμες δυνάμεις, ενώ οι φασίστες της χρυσής αυγής θα μπουν πανηγυρικά στη βουλή. Και δυστυχώς μάλλον έτσι φαίνεται να πηγαίνει η κατάσταση. 


 Από την άλλη πλευρά, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, θα πρέπει μέχρι τα τέλη του 2012 η νέα κυβέρνηση να απολύσει δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, να μειώσει έως και 25% τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και αντίστοιχα τις επικουρικές συντάξεις, να αυξήσει και άλλο τα τιμολόγια της ΔΕΗ, να ξεπουλήσει ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Εγνατία και να βγάλει στο σφυρί όσα λιμάνια και δρόμους δεν ανήκουν ακόμα σε ιδιώτες. Και για κερασάκι στην τούρτα, να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων-νοσοκομείων! Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κινδυνολογίες, αντίθετα απορρέουν από το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση συνεργασίας πασοκ-νδ-λαος με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο. (όποιος έχει όρεξη, ας μελετήσει το έγγραφο των «μνημονιακών δράσεων» όπως δημοσιεύθηκε από το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού) 

Όλα αυτά. υπό την προυπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα αποδεχτεί την δανειακή σύμβαση. Καθώς υπάρχει και η εναλλακτική περίπτωση, να μην την αναγνωρίσει. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να δει κανείς τις αερολογίες των μνημονιακών κομμάτων. Το πασοκ ζητάει την ψήφο μας, λέγοντας ένα απλό «συγνώμη», δια στόματος Βενιζέλου, για τα προηγούμενα και αμυνόμενο στη θέση ότι αν δεν τα κάναμε θα είχαμε καταρρεύσει. Φυσικά δεν λέει κουβέντα για το τι ακολουθεί. Η νέα δημοκρατία και το μόρφωμα του Κουβέλη υποστηρίζουν την «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου. Ο δε Σαμαράς προχωράει ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι θα πάρει «ισοδύναμα» μέτρα. Και αναρωτιέμαι πιο είναι το τόσο συντριπτικό επιχείρημα που κρατάνε κρυφό τόσο καιρό οι Κουβέλης-Σαμαράς, που θα πείσει τους δανειστές να «επαναδιαπραγματευτούν»? Και πια είναι τα ισοδύναμα μέτρα εδώ που έχουμε φτάσει? Ακόμα και αν ο Σαμαράς καταφέρει να μηδενίσει την διαφθορά (το οποίο είναι ένα πολύ μικρό μέρος των όσων μας ζητάνε), που θα βρεθεί το υπόλοιπο ποσό? Ποιους θα φορολογήσει? θα ξεπουλήσει ακόμη περισσότερη δημόσια περιουσία? 

 Γιατί στην τελική είναι πολύ ωραία και εύηχα τα κείμενα με τις λέξεις «αξιοπρέπεια», «ανατροπή», «ανεξάρτητες επιλογές», «θωράκιση», «αξιοποίηση», «παραγωγικότητα», «οικοδόμηση» κλπ, αλλά από μόνα τους δεν λένε τίποτα. Το βασικό διακύβευμα των εκλογών είναι πως θα θέλαμε το μέλλον μας:
 -με το μνημόνιο ή χωρίς αυτό;
 -εντός ή εκτός της ΕΕ;
 -ευρώ ή δραχμή;
Οτιδήποτε άλλο, στην παρούσα φάση αποτελεί προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα δύσκολα μελλούμενα.

Tuesday, March 27, 2012

Αστείος




Παραμονές της 25ης Μαρτίου, ο δήμαρχος αποφάσισε να γράψει μια επιεικώς αστεία ανακοίνωση για το νόημα της ημέρας και την επικείμενη παρέλαση. Με μια πρώτη ανάγνωση, το κείμενο φαίνεται να έχει γραφτεί από συνδικαλιστή πασόκο της δεκαετίας του 80. Βρίθει ιστορικών ανακριβειών, κενολογιών ενώ και το δια ταύτα της απευθύνεται σε νήπια.

Γράφει «Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 μας γυρίζει στην Αγία Λαύρα[…]». Τι και αν οι σύγχρονοι ιστορικοί έχουν καταλήξει ότι ουδέποτε έλαβε χώρα η ιστορία με τον παλαιών Πατρών Γερμανό να υψώνει το λάβαρο της αγίας Λαύρας την 25η Μαρτίου (πχ 1, 2). Τι σημασία έχει που ακόμα και ιστορικοί της εποχής δεν αναφέρουν τίποτα για το συμβάν ή το αποκαλούν παραμύθι; [ενδεικτικά βλέπε:
* Φιλήμων: «παχυλόν ψεύδος» (Φιλήμονος, Δοκίμιο Ιστορικό Ελληνικής Επανάστασης, τομ. Γ', κβ)
* Σπ. Τρικούπης: «Ψεύδος» (Σπ. Τρικούπη, Ιστορία Ελληνικής Επανάστασης, τομ. Α', σ. 229).
* Φίνλεϋ: «δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια» (Φίνλεϋ, Ιστορία Ελληνικής Επανάστασης, τομ. Α', σ. 217)].
Τι τον νοιάζει που ακόμα και ο ίδιος ο ΠΠ Γερμανός δεν αναφέρει τίποτα για την αγία Λαύρα και το τάχα λάβαρο της επανάστασης στα απομνημεύματά του, ενώ δίνει φοβερές λεπτομέρειες για κάθε άλλο συμβάν; Μόνο ο καλός μας δήμαρχος, κατέχει την απόλυτη ιστορική αλήθεια.

Συνεχίζει «[…]οι Έλληνες με ελάχιστα πολεμικά μέσα, ξεκίνησαν τον αγώνα για λευτεριά κατά της πανίσχυρης τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μόνοι τους, με την Ευρώπη εχθρική απέναντί τους». Απλά να θυμίσω στον δήμαρχο ότι αν δεν είχε διεξαχθεί η ναυμαχία στο Ναυαρίνο, από τις «ανίερες» δυνάμεις εναντίον του τουρκικού και αιγυπτιακού στόλου, η επανάσταση θα είχε καταπνιγεί και δεν θα υπήρχε καμία σύσταση ελληνικού κράτους. Επιτέλους, όχι άλλη κλάψα και φουστανελάτος μαρθαβουρτσισμός. Επιχειρήματα επιπέδου «όλοι τους και μόνοι μας» δικαιολογούνται μόνο σε οπαδικές φυλλάδες τις παραμονές των ντέρμπυ και όχι σε ανακοινώσεις δημοτικής αρχής.

Και φτάνουμε στο καλύτερο: «Ως μια μικρή μορφή διαμαρτυρίας για τα όσα τραγικά και πρωτόγνωρα συμβαίνουν σήμερα στην Πατρίδα μας, που πλήττουν βάναυσα τον Ελληνικό λαό και την Εθνική μας κυριαρχία, εφέτος δε θα υπάρξουν υπερυψωμένες εξέδρες […] θα φέρουμε στη μνήμη μας τους αγώνες του 1821, αποδίδοντας τον προσήκοντα σεβασμό στη μνήμη των αγωνιστών, δίχως διακρίσεις και υπερυψωμένες εξέδρες επισήμων». Και η ερώτηση που προκύπτει είναι, τόσα χρόνια που παρακολουθούσε από υπερυψωμένη εξέδρα τις παρελάσεις βοηθούσε στη δημιουργία διακρίσεων μεταξύ προυχόντων και πληβείων; Αν ναι, δεν ντρέπεται; Αν όχι, γιατί μας δουλεύει;

Κατά τα άλλα, η ανακοίνωση είναι γραμμένη σε μια γλώσσα που δεν μιλάει ο Δημήτρης (όπως θέλει να τον αποκαλούνε οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του). Λέξεις όπως «λευτεριά» και λογοπαίγνια για «ανίερες συμμαχίες» απουσιάζουν παντελώς από το τεχνοκρατικό προφίλ που τόσα χρόνια προσπαθεί να προβάλλει. Από την άλλη πλευρά για πρώτη φορά εμφανίζονται με αξιοσημείωτη συχνότητα εκφράσεις που στοχεύουν στο εθνικό θυμικό, όπως «Εθνική ιστορία», «Πατρίδα», «Εθνική Κυριαρχία», «έθνος» (στο τελευταίο ξεχάστηκε και δεν έβαλε έψιλον κεφαλαίο!).

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ανακοίνωση που αναμασά πιασάρικες εκφράσεις του πασοκ των 80s περί λαικής κυριαρχίας, εθνικής ανεξαρτησίας και η συντριπτική πλειονότητά της γράφτηκε ως γαρνιτούρα στο σερβίρισμα της τάχα καινοτόμας-πρωτοπόρας-καταπληκτικής έμπνευσης να μην στηθεί υπερυψωμένη εξέδρα επισήμων. Και φυσικά, μόλις (δεν) έστησε την εξέδρα έπεσε η ανεργία στην περιοχή μας, άνοιξαν 15 ειδικότητες στο νοσοκομείο και ο οτε αποφάσισε να μεταφέρει στον Πετισούνα τα κεντρικά του γραφεία! Βέβαια, στήθηκε κάτι σαν εξέδρα με τα απαραίτητα κορδονάκια, καθώς μπορεί οι επίσημοι, τουλάχιστον για φέτος, να μην είναι πιο ψηλά από τον απλό λαό, αλλά δεν γίνεται να είμαστε όλοι μαζί σαν όχλος. Άλλωστε πως θα βγουν και οι απαραίτητες φωτογραφίες, με τις «κεφαλές» του Έθνους (το γράφω καλά Δημήτρη;) δημάρχοι, παππάδες, γαλονάδες;

Για να μην το κουράζουμε, παραμονές 25ης ο Θωμάς έβγαλε μια αστεία ανακοίνωση, γεμάτη ιστορικές ανακρίβειες και φανφαρονισμούς, με στόχο να στηρίξει μια άκρως επικοινωνιακή κίνηση. Το μόνο που αξίζει να μείνει από αυτήν είναι η προσπάθεια μεταστροφής του προφίλ του, από αυστηρός τεχνοκράτης σε πατριώτης τεχνοκράτης. Ρε τι σου είναι η κρίση...

Tuesday, February 07, 2012

«Ασφάλεια» και νέα μέτρα


Μια από τις απαιτήσεις της τρόικας, που περιλαμβάνεται στο νέο πακέτο μέτρων που θα κατατεθούν στους επόμενους μήνες, είναι η «μείωση» (όπως εύγλωττα την αναφέρουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης) των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150।000 μέχρι το 2015 και η ελαχιστοποίηση των προσλήψεων. Και φυσικά αυτή η μείωση δεν θα γίνει δίνοντας κίνητρα συνταξιοδότησης, αλλά μέσα από απολύσεις. Αφήνοντας κατά μέρος τα κοινωνικά προβλήματα που θα δημιουργήσει, αξίζει να δει κανείς ποιες ομάδες δεν πλήττονται καθόλου.


Μέχρι τώρα, τα μέτρα (εφεδρεία, μετατάξεις, συνταξιοδοτήσεις) δεν είχαν ακουμπήσει ελάχιστους από τους ευαίσθητους τομείς, όπως της παιδείας. Πλέον, εκτός των άλλων θα αφορούν εκπαιδευτικούς και στρατιωτικούς. Η μόνη κατηγορία που εξαιρείται είναι οι αστυνομικοί!

Έως σήμερα οι τροικανοί απαίτησαν (και τελικά το κατάφεραν):
-να κλείσουν ή να υποβαθμιστούν νοσοκομεία και όσα τελικά επιβίωσαν υπολειτουργούν μειώνοντας τα κρεβάτια στην εντατική και την αναλογία νοσηλευτικό προσωπικό/ασθενή
-να συγχωνευθούν σχολεία και σε αρκετά μαθήματα να διδάσκεται ακόμα η ύλη σε φωτοτυπίες.
-να υποβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες αραιώνοντας τα δρομολόγια τους και κόβοντας από το service, άρα μειώνοντας την ασφάλεια

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί άραγε καμία απόλυση και κανένας περιορισμός δημοσίων υπαλλήλων δεν αφορά την αστυνομία; Η τρόικα που αποδεδειγμένα δεν ενδιαφέρεται για τη μόρφωση των παιδιών μας, την υγειονομική μας περίθαλψη, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την δασοπυρόσβεση και εσχάτως την εθνική ασφάλεια, ξαφνικά ενδιαφέρθηκε για τη μείωση της εγκληματικότητας? Ή μήπως αυτό που προέχει είναι η διατήρηση της «εσωτερικής τάξης» απέναντι σε πιθανές εξεγέρσεις, με κάθε κόστος? Και ο μόνος μηχανισμός που μπορεί να καταστείλει τον «εσωτερικό εχθρό» είναι η αστυνομία με όλο αυτό το σκυλολόι ασφαλητών, ματατζήδων, δελτάδων, διάδων και λοιπών κρατικών ή παρακρατικών τραμπούκων.

Πλέον και ο τελευταίος πιτσιρικάς που μπορεί να μπήκε στα σώματα ασφαλείας πχ για το σίγουρο μισθό, θα πρέπει να έχει καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος του σώματος στο οποίο υπηρετεί και να πράξει αντίστοιχα. Αν ακόμα και τώρα δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι το να χτυπάς συνταξιούχους, ανέργους, παιδιά ή ανθρώπους που τους περικόπτονται οι μισθοί ΔΕΝ είναι επάγγελμα, τη στιγμή μάλιστα που τα μέτρα εφαρμόζονται σε όλους τους υπόλοιπους εκτός από αυτόν, τότε στους ταραγμένους καιρούς που θα ρθουν, θα ναι άξιος της τύχης του.