Tuesday, September 11, 2007

Περί της μη ύπαρξης του ‘κινηματος των bloggers’


Ιστορική αναδρομή: από τα πρώτα χρόνια διάδοσης του ίντερνετ στην ελλάδα (γύρω στο 94), διάφοροι συμπολίτες μας κατοχύρωσαν ένα όνομα πχ www.tade.gr και φτιάξαν ένα σάιτ όπου ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του, ανέβαζε φωτογραφίες, σχολίαζε την επικαιρότητα κλπ. Το αρνητικό στην υπόθεση ήταν ότι για να φτιάξει κανείς ένα τέτοιο σαιτ έπρεπε ή να ξέρει HTML ή να πληρώσει κάποιον επαγγελματία. Αργότερα, με την έλευση προγραμμάτων όπως το frontpage τα πράγματα απλοποιήθηκαν κάπως όμως παρέμεναν κάποιες δυσκολίες: ήταν χρονοβόρα η ανανέωση των σάιτ και πολλές φορές το ενοίκιο στο σέρβερ διόλου ευκαταφρόνητο. Όλα αυτα μέχρι το 2002 οπότε τα blogspot και wordpress δίνουν τζάμπα χώρο και εύχρηστα εργαλεία στον καθένα για να γράφει το ‘δημόσιο ημερολόγιο’ του. Από εκείνο το σημείο και μετά, πολύς κόσμος αποκτά το δικό του ημερολόγιο (blog).

Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα, όπου ακόμα και η κουτσή μαρία έχει δικό της blog και οι πάντες ασχολούνται με τους blogers. Για τις φωτιες? Διοργανώνουν διαμαρτυρίες. Για τις εκλογές? Διοργανώνουν ηλεκτρονική αντιπολίτευση. Μάλιστα, φτάσαμε σε τέτοιο σημείο ώστε τα ΜΜΕ (που δεν χάνουν ευκαιρία σε κάτι τέτοια, προκειμένου να χαιδέψουν αυτιά και να αυξήσουν τη θεαματικότητα ή τις πωλήσεις τους) να μιλάνε για το ‘κίνημα των bloggers’, εδικά μετά τις διαμαρτυρίες για την Πάρνηθα και του εμπρησμούς!

Για να ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ορισμένα πράγματα:

1. ‘Blogger’ δεν είναι μία φυλή από τον Άρη, αλλά οποιοσδήποτε έχει προσωπικό σάιτ στο ίντερνετ. Άρα οι bloggers ΔΕΝ εμφανίστηκαν το 2004 όπως πιστεύουν κάποιοι όψιμοι τιμητές τους, αλλά από την πρώτη στιγμή του ίντερνετ.

2. Οι bloggers ΔΕΝ είναι (ούτε και θα μπορούσαν ποτέ να είναι) ομογενής χώρος. Κάποιοι bloggers κατέβηκαν στο σύνταγμα στις διαμαρτυρίες του προηγούμενου μήνα, κάποιοι άλλοι πιθανά να έχουν ένα αυθαίρετο μέσα σε καμμένο δάσος. Blogger ήταν η Αμαλία (fakelaki.blogspot.com) blogger είναι πιθανά και κάποιοι από τους γιατρούς που πήραν το φακελάκι. Γενικά η ‘κοινωνία των bloggers’ είναι απλά μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Και φτάνουμε στην ουσία. Στη διαμαρτυρία για τα καμένα δάση στο σύνταγμα, κάποιοι (μεταξύ αυτών και γνωστοί ’bloggers’) πήραν ψηλά τον αμανέ νομίζοντας ότι διορίστηκαν (από ποιον?) περιφρουρητές της, γιουχάροντας όσους πήγαν να ανοίξουν κάποιο πανώ και χλευάζοντας όσους φώναζαν συνθήματα. Όλα αυτά με το δικαιολογητικό ότι το κάλεσμα μιλούσε για μία ‘σιωπηλή διαμαρτυρία’. Κύριοι, πάρτε το χαμπάρι, ΔΕΝ είμαστε πρόβατα και ΔΕΝ είστε τσοπάνηδες. Το γεγονός ότι αρχικά η ιδέα για τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία ξεκίνησε από κάποια δικά σας blog δεν σας καθιστά σώμα ελέγχου των συμμετεχόντων. Αν το όνειρό σας είναι οι απολιτίκ διαμαρτυρίες/κηδείες μπράβο σας, αλλά δεν μπορείτε να το επιβάλλετε στον κόσμο που συμμετέχει.

Αναρωτηθήκατε ποτέ αγαπητοί τσοπάνηδες/’bloggers’ γιατί τα ΜΜΕ πρόβαλλαν περισσότερο τη ‘δική σας’ διαμαρτυρία από αυτές άλλων φορέων όπως συλλόγων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και πολιτικών φορέων? Γιατί πολύ απλά η δική σας ισοπεδωτική λογική κατέληγε στο ‘όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι’. Ε, λοιπόν όχι ΔΕΝ είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι.
-Κάποιοι μέσα στη βουλή ψήφησαν την αναθεώρηση του δασοκτώνου άρθρου 24. Κάποιοι μέσα και έξω από αυτή αντιστάθηκαν.
-Κάποιοι βάζουν την κομματικοκρατία πάνω από το κοινό καλό, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς όπως η πυροσβεστική. Κάποιοι άλλοι αντιστέκονται.
-Κάποιοι βουλευτές έδιναν τηλεοπτικό σόου καλώντας τα καναντέρ μπροστά στις κάμερες διαλύοντας το σχεδιασμό της δασοπυρόσβεσης. Κάποιοι άλλοι αρνήθηκαν να παίξουν μικροπολιτικά παιχνίδια προς άγραν σταυρών.
-Κάποιοι μετέτρεψαν το λειτούργημα του πυροσβέστη σε εποχιακό επάγγελμα. Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να το αποτρέψουν.
-Κάποιοι άφησαν να πέσει σε αχρησία ο θεσμός του εθελοντή δασοπυροσβέστη. Κάποιοι άλλοι μη μπορώντας να ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη, συμμετέχουν σε τοπικές φυσιολατρικές οργανόσεις, έτοιμοι κάθε φορά να προσφέρουν.

Και ρωτάω αγαπητοί τσοπάνηδες/’bloggers’, όταν γινόντουσαν όλα αυτά που είσαστε? Πόσα κείμενα γράψατε και πόσο χρόνο ασχοληθήκατε με αυτές τις εξελίξεις? Ή μήπως το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να διοργανώνετε κηδείες έξω από τη βουλή, μουτζώνοντας συλλήβδην όλους τους βουλευτές?

No comments: