Friday, April 11, 2008

Ρύπανση Αυλίδας και βιομηχανικά "πάρκα"

Διαβάζω στο site του ΣΚΑΙ: "Σοβαρές ενδείξεις έχουν οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ ότι η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από τον Ασωπό έχει φτάσει σε Συκάμινο και Αυλίδα. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου οι μετρήσεις το τελευταίο τρίμηνο στην περιοχή δείχνουν ανίχνευση βαρέων μετάλλων στις γεωτρήσεις. Οι ειδικοί καταγγέλουν επίσης πλήρη διάλυση του κρατικού μηχανισμού στις υπηρεσίες υδάτων καθώς όπως επισημαίνουν απασχολούνται 13 υπάλληλοι και όλοι κατέχουν θέση τμηματάρχη."

Με άλλα λόγια, τα λύμματα της βομηχανικής ζώνης που ρίχνονται στον Ασωπό, έχουν φτάσει... στην Αυλίδα, μολύνοντας το νερό των πηγών και των γεωτρήσεων. Για όσους δεν γνωρίζουν το πρόβλημα, εδώ και χρόνια οι βιομηχανικές μονάδες της Αττικής και της Βοιωτίας ρίχνουν τα απόβλητά τους σε ποταμούς και κυρίως στον Ασωπό. Το αποτέλεσμα είναι το νερό των γύρω περιοχών να έχει υψηλές συγκεντρώσεις ακρως επικίνδυνων στοιχείων όπως σε εξασθενές χρώμιο, κάδμιο, ψευδάργυρο, μόλυβδο και αρσενικό, γεγονός που τα καθσιτά μή πόσιμο και ακατάλληλο ακόμα και για πότισμα καλλιεργειών.

Αυτά συμβαίνουν διότι ο καθαρισμός των λυμμάτων στις βιομηχανικές μονάδες κοστίζει αρκετά, ενώ αντίθετα η ρίψη τους στον διπλανό ποταμό είναι δωρεάν. Δηλαδή στη λογική της κερδοφορίας καταδικάζονται περιοχές χιλιάδων κατοίκων σε δηλητηριάσεις και καρκινογενέσεις. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, δεν διενεργεί τακτικές μετρήσεις ούτε εφαρμόζει τον νόμο καθώς δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με τα βιομηχανικά συμφέροντα.

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους, έχουν διοργανώσει συνεντεύξεις τύπου και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όμως ουδείς αρμόδιος ευαισθητοποιήθηκε. Πλέον, λόγω της απροθυμίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο και της αδυναμίας των δικαστηρίων, το θέμα έχει φτάσει στην κομισιόν. Με άλλα λόγια, η χώρα μας κινδυνεύει να πληρώσει άλλο ένα πρόστιμο στην ΕΕ για περιβαλλοντικούς λόγους. Βέβαια, αυτό δεν απασχολεί τους κυβερνώντες, καθώς δεν θα βγει από τη δική τους τσέπη αλλά από τον προυπολογισμό. Δηλαδή οι βιομήχανοι μολύνουν και οι πολίτες πεθαίνουν από την μόλυνση και πληρώνουν μέσω της φορολογίας την αδυναμία των κυβερνώντων να επιβάλλουν το προφανές!!!

Με όλα αυτά μου ήρθε στο μυαλό η 'φωτισμένη' σκέψη κάποιων τοπικών παραγόντων (δυστυχώς και της Νέας Πορείας του κυρίου Βλαχογιαννη), για δημιουργία βιομηχανικού "πάρκου" στην περιοχή μας. Στο σημείο αυτό αξίζει να ειπωθεί πως ο όρος "βιομηχανικό πάρκο" είναι τουλάχιστον αδόκιμος, και εφεύρημα της τελευταίας δεκαετίας. Στόχος του όρου να υποβαθμίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των βιομηχανικών μονάδων. Φανταστείτε λοιπόν, στην ΕΒΟ ή σε παράπλευρη περιοχή να δημιουργηθεί βυρσοδεψείο ή μονάδα επεξεργασίας χρωμάτων (τα παραδείγματα δεν είναι τυχαία, αντίθετα έχουν προταθεί). Η περιοχή θα αποκτήσει μια βιομηχανική μονάδα που για λόγους μεγιστοποίησης του κέρδους θα πετά τα λύμματά της στη θάλασσα ή στο παράπλευρο ρέμα. Συγχρόνως, ο κρατικός μηχανισμός είναι διαλυμένος ώστε θα είναι αδύνατος ο έλεγχός της εν λόγω μονάδας. Όμως αν παρ' ελπίδα γίνει κάποιος έλεγχος, η κυβέρνηση δεν θα πάρει τα ανάλογα μέτρα. Το αποτέλεσμα θα είναι οι κάτοικοι περιοχών όπως η Χηλή, ο μεσόκαμπος και πιθανά το χωνευτικό και η Κύμη, να πίνουν νερό-δηλητήριο, να μολυνθούν οι θαλάσσιες περιοχές που φημίζονται για τα θράψαλά τους και φυσικά όλες οι βορινές μας παραλίες (Τσίλαρος, Μετόχι, Χιλιαδού).

Και όλα αυτά για 5-10 θέσεις εργασίας! Όμως είναι εμφανές πως ακόμα και αν η περιοχή κερδίσει 5-10 μεροκάματα (από "πάρκα", Λαρκο ή οτιδήποτε βιομηχανικής φύσης), θα χάσει πολλαπλάσια από την αλιεία, την υλοτομεία και τον τουρισμό. Και το κυριώτερο: θα υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής όλου του πληθυσμού.

Ας ελπίσουμε ότι τα βάσανα των κατοίκων της βορειανατολικής Αττική και της Βοιωτίας θα λειτουργήσουν διδακτικά για την εξέλιξη του τόπου μας.

1 comment:

Anonymous said...

Συγκέντρωση για τον Ασωπό

Σε συγκέντρωση για τη μόλυνση του Ασωπού ποταμού, καλεί όλους τους ενδιαφερομένους την ερχόμενη Κυριακή (20/4), στις 11 π.μ., στον Ωρωπό, η Συντονιστική Επιτροπή για την Κεντρική Μονάδα Βιολογικού-Χημικού Καθαρισμού. Η επιτροπή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης και στόχο έχει να ασκηθούν πιέσεις για τη δημιουργία της μονάδας που θα συγκεντρώνει τα απόβλητα των εργοστασίων. Πρώτο βήμα θα είναι η κατάθεση αίτησης προς τη διοίκηση και επόμενο η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η συγκέντρωση θα γίνει στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Χαλκουτσίου Ωρωπού.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/04/2008