Tuesday, May 13, 2008

Λογοκρισία στην ΕΡΤ


Χθες ο διευθυντής της ΕΡΤ αποφάσισε να κόψει τις εκπομπές 'Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα' και 'Θεματική Βραδιά' (του Στ. Κούλογλου), με πρόφαση οτι.... δεν του άρεσαν! Απο την άλλη πλευρά, οι συντελεστές της εκπομπής σε ανακοίνωσή τους τονίζουν οτι σίγουρα οι λόγοι δεν ειναι οικονομικοί ή θεαματικότητας, αλλα λόγω της "προβολής της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια" παρ' ότι η διοίκηση τους είχε ζητήσει να τη ματαιώσουν!!!

Φαίνεται οτι ο (διορισμένος απο την κυβέρνηση) διευθυντής της ERT κ. Παναγόπουλος έχει δει τσιφλίκι του την κρατική τηλεόραση, κόβοντας και λογοκρίνοντας εκπομπές κατά το δοκούν... Και το γαμώτο, είναι ότι όλοι μας μέσω των λογαριασμών της δεη πληρώνουμε το μισθό αυτού του 'κυρίου'.

Η ανακοίνωση της ΕΡΤ:
"Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές ‘Θεματική Βραδιά’ και ‘Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα’. Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του."

Και η απάντηση του Στ. Κούλογλου:
"Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.

Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.

Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας."

Επίσης, η ανακοίνωση της ΕΡΤ και η απάντηση του Στ. Κούλογλου εδώ

Υ.Γ. η γελιογραφία προέρχεται από το satiriko.blogspot.com

3 comments:

ΠΡΕΖΑ TV said...

Κατα τα αλλα εχουμε Δημοκρατια...Παπαρια...

Anonymous said...

πριν λιγο, στο ραδιο-αρβυλα μιλησε ο παναγοπουλος για αυτο το θεμα. ο τυπος ειναι απλα ανεκδιητος. σε καποια στιγμη ειπε ΄ως δημοσια τηλεοραση αποφασισα να σταματησει η εκπομπη΄. ο λουδοβικισμος σε ολο του το μεγαλειο.

Anonymous said...

οι δημοσιογραφικές εκπομπές που βλάπτουν την εικόνα της εκάστοτε κυβέρνησης σαφώς και δεν έχουν θέση στην τηλεόραση που η εκάστοτε κυβέρνηση ελέγχει. Απίστευτο το θράσος αυτού του Κούλογλου , συγκρίνεται με αυτό της Προμηθέας.