Wednesday, July 09, 2008

Νέοι Ορίζοντες, τεύχος Απρίλη-Μάη 2008

Από σήμερα ξεκινάει η συνεργασία του blog με τον Χριστόφορο (τι διάολο, μόνο το press-gr θα έχει συνεργάτες;). Λίγα λόγια για τον Χριστόφορο: είναι το πιο "διαβαστερό" άτομο που έχω γνωρίσει! Διαβάζει από τα άπαντα του Φλωμπέρ έως τις οδηγίες χρήσης των απορρυπαντικών και από το σύνολο του τοπικού και εθνικού τύπου έως τους λογαριασμούς της Δεη! Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να σχολιάζει εδώ τα τελευταία τεύχη των εφημερίδων νέοι ορίζοντες και νέα πορεία! Όμως αρκετά μακρηγόρησα, ο λόγος στον Χριστόφορο!

Υ.Γ. Το ότι δημοσιεύονται εδώ τα κείμενα του Χριστόφορου δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με όλα όσα γράφει. Την ευθύνη των θέσεών του την έχει ο ίδιος!

του Χριστόφορου (e mail: xri_pap στο yahoo τελεία gr)

Έφτασε στα χέρια μου το τελευταίο τεύχος των νέων οριζόντων, έχοντας τίτλο ‘στο κέντρο του ενδιαφέροντος του δήμου Κύμης ο φυσικός πλούτος και το περιβάλλον’. Ομολογώ αγαπητέ αναγνώστη, πως κόντεψε να μου πέσει η εφημερίδα από τα χέρια! Δάκρυα αυλακώσανε τα ροδαλά μου μάγουλα! Λέω αυτό ήταν, κερδίσαμε την αγωγή εναντίον της Λάρκο! Όμως ευτυχώς η καλή μας εφημερίδα δεν αναφερόταν σε αυτό, αλλά στη σύσταση σώματος εθελοντών, στα πυροφυλάκια και άλλα σχετικά με τη δασοπροστασία από το στρατηγό άνεμο και την υπολοχαγό φωτιά. Προφανώς λόγω θέρους, σκέφτηκαν πως είναι μιζέρια η ενασχόληση με τη Λάρκο, άλλωστε που να διαβάζεις εν μέσω καύσωνα για ορυχεία, μεταλλεία, σκόνη και κομπρεσέρ. Tres banal

Γυρνάω στη σελίδα 2 και πέφτω σε ένα γραπτό αριστούργημα, το πρώτο που θα διεκδικήσει με αξιώσεις νόμπελ και πούλιτζερ ταυτόχρονα! Υπό τον εύληπτο τίτλο ‘ο Γιάννης και το μηχάνημα’, ο κ. Μάγειρας παραδίδει μαθήματα λογοτεχνίας. Παρομοιάζει το δήμαρχο με διευθυντή δημόσιας υπηρεσίας, τους πολέμιους του νέου οδικού άξονα με καφετζήδες και τις κινήσεις του δημάρχου με μηχάνημα καφέδων! Oh mon dieu, ας δω τον Ντίνο και τον Λύκο καφετζήδες στα Κτελ και υπόσχομαι να συμμετάσχω στην επόμενη γυμνή ποδηλατοδρομία.

Ακριβώς απέναντι από το παραπάνω απαύγασμα μεστού λόγου και γλαφυρής γραφής, ο δήμαρχος δηλώνει: ‘να χαρακτηριστεί η Κύμη Πόλη Υγείας’. Από τη στιγμή που το διάβασε η θεία Ιουλία (η οποία, λατρεμένε αναγνώστη, είναι ερωτευμένη με το Θωμά), ψάχνει τα λεξικά και τις εγκυκλοπαίδειες να βρει τι είναι η ‘πόλη υγείας’. Η κακομοίρα έχει ακούσει για υπουργείο υγείας, για κέντρο υγείας, για χαρτί υγείας, αλλά για πόλη υγείας ποτέ. Τελευταία πιστεύει ότι πρόκειται για την έσχατη ερώτηση-παγίδα στον εκατομμυριούχο. Από την άλλη πλευρά, η θεία Βιργινία (η αδελφή της θείας Ιουλίας και φανατική οπαδός του Ντίνου) διαδίδει στην εκκλησία πως η πόλη υγείας είναι ένα σατανικό κατασκεύασμα του Θωμά: θα πίνουμε καθημερινά το γνωστό καφετί νερό και τελικά όσοι επιβιώσουν θα αποκτήσουν ανοσία σε όλες τις εντερικές παθήσεις.

Στο σημείο αυτό αγαπητέ αναγνώστη αξίζει να χειροκροτήσουμε την κυβίστηση (κολοτούμπα επί τω λαικότερον) στο θέμα των ανεμογεννητριών. Γράφουν οι καλοί μου: ‘το ΔΣ Κύμης για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο αποφάσισε ομόφωνα να μη δεχθεί την τοποθέτηση ούτε μιας ανεμογεννήτριας’. Αξίζει να θυμηθεί κανείς πως στο προηγούμενο ΔΣ η απόφαση ήταν ναι στις ανεμογεννήτριες, αλλά να επιλέξουμε εμείς που θα μπούνε. Ίσως πάλι να είμαι καχύποπτος και η ‘δεύτερη φορά σε ένα χρόνο’ να αφορά την επίτευξη ομοφωνίας. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα αυτομαστιγωθώ 34 φορές, όσα και τα φύλλα των νέων οριζόντων, και θα γίνω συνδρομητής του Τύπου της Κύμης!

Σε κούρασα με τα πολιτικά κεχαριτωμένε αναγνώστη, οπότε αξίζεις να γίνεις κοινωνός της παρακάτω μουσικής είδησης: στη γιορτή του κερασιού, έλαβε χώρα ‘ολονύχτιο γλέντι με τη Χαρά Βέρα και άλλους καλλιτέχνες που απαρτίζουν το ξακουστό συγκρότημά της’. Προφανώς η λάμψη του συγκροτήματος και η συνακόλουθη απήχησή του στα πέρατα της γης, επισκιάζει τα ονόματα των καλλιτεχνών που το απαρτίζουν. Επίσης, θέλω να σε πληροφορήσω πως η Sony εκλιπαρεί αυτή την ιέρεια της μουσικής να δεχθεί την Madonna ως support στις περιοδείες της, αλλά η καλλιτέχνις ανθίσταται επισταμένως. Και μάθε και αυτό sugar: η Columbia έκλεισε επειδή η Χαρά Βέρα αρνήθηκε να υπογράψει σε αυτή.

Προσοχή-προσοχή το υπουργείο Υγείας και ο Χριστόφορος προειδοποιούν: ακολουθούν ισχυρές δόσεις συμπυκνωμένης βλακείας. Τώρα που σε προειδοποίησα και δεν θα το έχω βάρος αν πάθεις κάτι, μπορώ να παραθέσω άφοβα στίχους από το ποίημα του κ. Διονυσίου: (φήμες που θέλουνε τον Νίκο Μάντζαρο να ανασταίνεται για να τους μελοποιήσει, ελέγχονται ως ανακριβείς)

‘Η ιστορία η δικιά μας είναι στο αίμα τους

από τη Γη που τώρα προσκυνάνε

τη γνώση που μόλις αντικρίσανε

πολλοί θα ήθελαν να την ιδιωτικοποιήσουνε

Του Αλεξάνδρου η χώρα είναι μία

που ποτέ δεν είχε άλλη

παρουσιαστεί στην ιστορία

όταν δύο ήπειροι έγιναν μία.’

Μετά από αυτό, προτείνω να μετονομασθεί η εφημερίδα σε ‘ανθολόγιο ποιημάτων και λοιπών αριστουργημάτων’. Στις μονές σελίδες θα περιέχει τα κοινωνικά και στις ζυγές τα λογοτεχνικά πονήματα των αναγνωστών, όπως για παράδειγμα τους στίχους αγνώστου ποιητή ‘μία ρέγγα στο περβάζι, σε κοιτά και αναστενάζει’.

Δυστυχώς καλέ μου αναγνώστη, η σημερινή περιήγησή μας στον κυμαικό τύπο τελειώνει εδώ, καθώς οι θείες με φωνάζουν να τις συνοδεύσω στο λιμανάκι. Για το τέλος δεν θα σε απασχολήσω με ερωτήματα όπως ‘τι ανακάλυψαν οι σπηλαιολόγοι στη Βρωμονέρα;’ ή ‘τι τρέχει με Μπάλακ και Λεβαδειακό;’, αλλά θα σε αποχαιρετίσω με λίγες σταλιές από τη μικρή θεότητα που ονομάζεται Κούσσος: ‘εμείς πάντως χαιρόμαστε που τους ανοίγουμε τα μάτια αλλά όντως καλά παιδιά, όχι όμως ηλίθιοι, λίγο πιο αργά πάντα προφανώς για να έρχονται δεύτεροι και καταιδρωμένοι’. Οποιαδήποτε ομοιότητα με τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαικού είναι εμφανώς, καταφανώς και ανυπερθέτως συμπτωματική!

5 comments:

Anonymous said...

signomi an se kourazo file, alla mporeis na mou peis tipota parapano gia to tournoua sto xoneftiko ? efxaristo.skoufos92@hotmail.com

Anonymous said...

Πόλη Υγείας, η Κύμη; Καλό!!
Ας φτιάξουν πρώτα το Κέντρο Υγείας, που αν σου τύχει να πας σ'αυτό για οποιοδήποτε λόγο, θα βγεις στην καλύτερη των περιπτώσεων όσο άρρωστος μπήκες και μετά ας προχωρήουν σε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς ( μου θύμισε το Παρίσι, Πόλη του Φωτός).
Ανώνυμε, έχεις ένα θέμα με το τουρνουά στο Χωνευτικό ή μου φαίνεται; Αννα

Anonymous said...

exo exo!! thelo na pao...an ksereis tipota pes...skoufos92@hotmail.com

Anonymous said...

ενδιαφέρον και εύστοχος σχολιασμός ...
Και σας δίνουμε και μία αποκλειστικότητα: είχαμε στείλει στην εν λόγω εφημερίδα επιστολή με θέμα σχετικό με το μονοπάτι κλπ στον Μύλο του Σαντά. Κανονικά στο συγκεκριμένο φύλλο θα έπρεπε να δούμε την απάντηση. Όμως φαίνεται ότι η επιστολή μας κάπου παράπεσε. Ή είχαμε την ατυχία να είναι και πάλι κοντά (χρονικά)το ράλυ. Έτσι μείναμε με τις απορίες μας και περιμένουμε το επόμενο φύλλο της συμπαθούς, δημοκρατικής και αντικειμενικής αυτής εφημερίδας, που τιμά την πόλη μας, τον Δήμο μας και ποιος ξέρει και τι άλλο ...

Anonymous said...

antigrafontas to Thoma, proteino na xaraktiristei i Kimi poli poy ta eggrafa parapeftoun.