Monday, September 08, 2008

Καποδίστριας 2 (2)

Αναδημοσιεύω δύο άρθρα για το νέο Καποδίστρια, το πρώτο από τον Αδέσμευτο Τύπο και το δεύτερο από την Ελευθεροτυπία. Το πρώτο κωδικοποιεί εύστοχα τις επιπτώσεις του νέου νόμου και το δεύτερο σκιαγραφεί κάποιες πρώτες αντιδράσεις. (Όχι, η Κύμη μας δεν βρίσκεται στις περιοχές που αντιδρούν, καθώς οι τοπικοί άρχοντές μας κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Ή μήπως δεν κοιμούνται αλλά παίζουν ένα ωραίο μικροπολιτικό παιχνίδι στις πλάτες μας?).


Χωρίς Χωριά

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΥ

«Ο πρώτος "Καποδίστριας" βρήκε στην Ελλάδα σχεδόν 6.000 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (5.700 Κοινότητες και 300 Δήμους, περίπου) και με συγχωνεύσεις και συνενώσεις τούς έκανε 1.034.

Ο δεύτερος "Καποδίστριας" -σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης- καταργεί παντελώς τις Κοινότητες (άλλωστε, γύρω στις 100 έχουν μείνει!) και περιορίζει τους Δήμους στους 380 ή, το πολύ, 390.

(Με τη φόρα που έχουμε πάρει, αν υπάρξει και τρίτος "Καποδίστριας", οι Δήμοι θα περιοριστούν στους 4: Ενας για την Αττική, ένας για την περιοχή Θεσσαλονίκης, ένας για όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και ένας για τη νησιωτική). Η συστηματική αυτή καταστροφή του πατροπαράδοτου Κοινοτικού συστήματος της χώρας μας, είναι και έχει την ίδια πάντα δικαιολογία:

- Οι μικροί ΟΤΑ δεν είναι βιώσιμοι, δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της χώρας και είναι αδύνατο να εξοπλιστούν με τον αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισμό και με το απαραίτητο στελεχικό δυναμικό και μόνο η συνένωσή τους σε ισχυρές μονάδες θ' αντιμετωπίσει το πρόβλημα!

Αν αυτή η δικαιολογία δεν αποτελούσε πρόφαση και ήταν αλήθεια, τότε δεν χρειαζόταν η παντελής καταστροφή των κοινοτήτων και η συρρίκνωση των δήμων. Θα μπορούσαν να ιδρυθούν Σύνδεσμοι Δήμων και Κοινοτήτων -και, μάλιστα, σε επίπεδο επαρχίας- να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Προτιμήθηκε, όπως πάντα, η εύκολη λύση: Σου πονάει το δόντι, βγάζεις το δόντι ή κόβεις και το κεφάλι!

Αναρωτήθηκε, όμως, κανείς τι σημαίνει η καταστροφή των κοινοτήτων για την Ελλάδα; Σημαίνει, πρωτίστως και κυρίως:

1. Αποκοπή του Λαού από τις ρίζες και παραδόσεις του.
2. Περαιτέρω ερήμωση των χωριών.
3. Συγκέντρωση του πληθυσμού στις πρωτεύουσες των νέων δήμων.
4. Ερημοποίηση της υπαίθρου.
5. Περαιτέρω συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού.
6. Νέο κύμα αστυφιλίας.
7. Αγορά ολόκληρων χωριών από ξένους.
8. Νέα αύξηση των εισαγωγών.
9. Διόγκωση της ανεργίας στην περιφέρεια.
10. Εγκατάλειψη της ορεινής και ημιορεινής ζώνης στην οποία επέζησαν οι Ελληνες σε όλους τους χαλεπούς καιρούς.

Κοντολογίς: οι τραγικές σιαμαίες, Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυοφορούν ένα τέρας!».


Ετοιμάζουν αντι-ΚΕΔΚΕ

Μέτωπο εναντίον του «Καποδίστρια 2» ετοιμάζονται να δημιουργήσουν αρκετοί δήμαρχοι και κοινοτάρχες από όλη την Ελλάδα. Προς το παρόν, τουλάχιστον, σαράντα τοπικοί άρχοντες αποτελούν τον πυρήνα της νεοσύστατης Ενωσης Περιφερειακών ΟΤΑ Ελλάδας, που φιλοδοξεί να γίνει το συλλογικό όργανο των «μικρών» απέναντι στην ΚΕΔΚΕ που θεωρούν ότι αντιπροσωπεύει μόνο τους μεγάλους δήμους.

*Μέσα στην εβδομάδα θα ολοκληρωθεί και τυπικά η ίδρυση της «Ενωσης». Επικεφαλής είναι ο δήμαρχος Αιγείρας, στην Αχαΐα, Δ. Μυλωνάς κι ανάμεσα στους αιρετούς «τοπάρχες» που την υποστηρίζουν, είναι χαρακτηριστικό ότι βρίσκεται εκπρόσωπος από το Βραχάσι και την Τσαριτσάνη, που κατάφεραν να γίνουν κοινότητες με τροπολογία της Ν.Δ. το Μάρτιο του 2006!

*«Ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να οργανωθούμε σε ΟΤΑ και θα έρθει τώρα ο Παυλόπουλος να μας καταργήσει;» αναρωτιέται ο Γ. Σφυράκης, πρόεδρος του Βραχασίου. Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, το Βραχάσι θα ενωθεί με άλλους τρεις δήμους του Λασιθίου. Ο πρόεδρος όμως απαντά: «Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, αλλά για διοικητικό συγκεντρωτισμό. Θα έχουμε 300 βουλευτές κι άλλους τόσους δημάρχους, οι οποίοι θα εναλλάσσονται στις καρέκλες εξουσίας σε βάρος της περιφέρειας που θα ερημώσει κι εμείς έχουμε κάθε λόγο να αντιδρούμε».

*Υπολογίζουν ότι σύντομα περισσότεροι από 300 διαμαρτυρόμενοι δήμαρχοι απ' όλη τη χώρα θα στοιχηθούν στο πλευρό της «Ενωσης»: «Κοινό μας σημείο είναι ότι εκπροσωπούμε περιφερειακούς δήμους, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα υποδομής και σήμερα καλούμαστε να συναινέσουμε σ' ένα δεύτερο "Καποδίστρια"», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο επικεφαλής της κίνησης Δ. Μυλωνάς. «Από μια τέτοια μεταρρύθμιση οι κερδισμένοι θα είναι μόνο οι υπερχρεωμένοι δήμοι, και αυτοί είναι οι αστικοί ΟΤΑ. Εκεί βασική επιδίωξη των δημάρχων είναι οι δημόσιες σχέσεις με σκοπό να αναδειχτούν αργότερα σε ανώτερα πολιτικά κλιμάκια. Είναι μύθος ότι η Ε.Ε. πιέζει να συνενωθούμε τάχα για να δοθούν χρήματα στην περιφέρεια».

*Οι μικροί δήμοι της χώρας έχουν αποφασίσει να χρηματοδοτήσουν και ειδική μελέτη σχετικά με το μέλλον της αυτοδιοίκησης με τις συνέπειες μετά τον «Καποδίστρια» κι έχουν δώσει ραντεβού για σύγκρουση με την ΚΕΔΚΕ στο τακτικό συνέδριο της στις 20 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα στην Αττική ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και «γαλάζιος» δήμαρχος του Αιγάλεω, Δ. Καλογερόπουλος, δίνει τη δική του πολιτική μάχη να πείσει τους συναδέλφους του να δώσουν το «πράσινο φως» και να εφαρμοστεί χωρίς αντιδράσεις ο «Καποδίστριας 2».

Οι προτεινόμενες συγχωνεύσεις εδώ περιορίζονται μόνο στην Αττική και ο αριθμός των δήμων μειώνεται από 122 σε 87 έως 92. «Περιμένω ότι μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα έχουμε καταλήξει μόνοι μας σε προτάσεις για εθελοντικές συνενώσεις και στην υπόλοιπη Αττική», λέει στην «Κ.Ε.» ο κ. Καλογερόπουλος.

*Αντιδράσεις, πάντως, εμφανίζονται κυρίως από το Βαρνάβα και το Γραμματικό γιατί «καπελώνονται» από το Δήμο Μαραθώνα, και επίκειται κατασκευή ΧΥΤΑ και εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό. Αντιδράσεις έχουμε και για τη συνένωση του Γέρακα με τα Γλυκά Νερά, την Παλλήνη και την Ανθούσα εξαιτίας τοπικών διαφορών.

1 comment:

akrat said...

καλησπέρα "πατριώτη"
ψάχνοντας για τον Βασίλη Λούλη σας βρήκα.
είμαι και μουά Κουμιώτης με λατρεία δια τον τόπον χωρίς να ισχύει το ίδιον και δια τους εντοπίους.. τες πάντων
θα σας παρακολουθώ