Άλλο ένα άρθρο από την Ελευθεροτυπία που περιγράφει σε ποιες περιοχες αντιδρουν στον Καποδίστρια 2. Στα τέλη Αυγούστου η λίστα περιλάμβανε δήμους και κοινότητες σε Γιάννενα, Αγρίνιο, Πάργα, Πάτρα, Πύργο, Λάρισα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Ρόδο. Εύκολα παρατηρεί κανείς ότι από την παραπάνω λίστα, ο νομός μας απουσιάζει... Φαίνεται ότι ως Ευβοείς είμαστε πλήρως πεπεισμένοι για την "αναγκαιότητα" του Καποδίστρια... Ή μήπως είμαστε απλά ανενημέρωτοι και έτσι δίνουμε το δικαίωμα στους τοπικούς άρχοντες να παίζουν στην πλάτη μας τα πολιτικά τους παιχνίδια; Ξέρω, επαναλαμβάνομαι, όμως το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να παραμένουμε απαθείς.
"Ολα του Καποδίστρια 2 δύσκολα
"Ολα του Καποδίστρια 2 δύσκολα
Ρεπορτάζ: Μ. ΓΡΑΨΑΣ, Γ. ΛΥΒΙΑΚΗΣ, Π. ΚΑΛΙΒΟΥΡΗΣ, Ν. ΚΑΝΗΣ, Μ. ΝΟΔΑΡΟΣ, Α. ΠΑΠΠΑ, Δ. ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ
Επιμέλεια: ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Μούδιασμα, κραδασμούς και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι προτάσεις για τον Καποδίστρια ΙΙ του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ. Παρ' ότι στις περισσότερες περιοχές δεν έχουν οργανωθεί λόγω θέρους, η εικόνα που διαφαίνεται μέχρι στιγμής σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι ...μακριά, πολύ μακριά από εμάς, το πικρόν ποτήριον τούτο.
Η Πάργα σέρνει πρώτη το χορό των αντιδράσεων και διεκδικεί να ενταχθεί στον ιστορικό, φυσικό της χώρο, δηλαδή τη Θεσπρωτία. Περίπου 300 Παργινοί, ανάμεσά τους και πρώην δήμαρχοι, συνυπογράφουν την Κίνηση για τη μεταφορά του Δήμου Πάργας απ' το νομό Πρέβεζας, στον όμορο της Θεσπρωτίας, επικαλούμενοι ιστορικούς, πολιτισμικούς και οικονομικούς λόγους αλλά και συναισθηματικούς δεσμούς.
[...]
Η Κίνηση συστάθηκε ενόψει του Καποδίστρια ΙΙ, αλλά η είδηση ότι επίκειται συνένωση των δήμων Πάργας-Φαναρίου, με έδρα το Καναλάκι, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, για τους μη γνωρίζοντες. Η Πάργα απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα και κάτοικοί της υποστηρίζουν πως τυχόν υπαγωγή των διοικητικών υπηρεσιών, εκεί, θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα σε ντόπιους και τουρίστες.
ΙΩΑΝΝΙΝΑ Κοινότητα διεκδικεί να παραμείνει το Συρράκο Ιωαννίνων, αφού οι κάτοικοι τονίζουν πως δεν μπορούν να παραμείνουν μόνο οι νησιωτικές κοινότητες αλλά και οι ορεινές, που έχουν ιστορικό χαρακτήρα και ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά.
ΑΓΡΙΝΙΟ Οι πρώτες αντιδράσεις για τον Καποδίστρια ΙΙ φάνηκαν με το «καλημέρα» και στην Αιτωλοακαρνανία. Η κοινότητα Κατοχής διαμαρτύρεται έντονα για την προβλεπόμενη ένταξή της στον νέο Δήμο Οινιαδών. Η κοινότητα Ευηνοχωρίου ζητά να μην ενταχθεί στον Δήμο Χαλκείας.
ΠΑΤΡΑ Οι ανακοινώσεις για την Αχαΐα των 5 ή 6 δήμων που προτείνει η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ έγιναν δεκτές με συγκρατημένη αισιοδοξία ή προβληματισμό. Η μελέτη προβλέπει δύο εναλλακτικά σενάρια για την Αχαΐα. Στην ουσία όμως διαφοροποιούνται μόνο ως προς την Αιγιάλεια και για το αν θα ενωθεί το σύνολο της πρώην επαρχίας «εις σάρκαν μίαν» ή αν θα αποτελέσει την εδαφική επικράτεια δύο δήμων: Αίγιο, Ερινεός και Συμπολιτεία ο ένας. Ακράτα, Διακοφτό και Αιγείρα ο άλλος.
[...]
Σε ό,τι αφορά την Αχαΐα, άρχισαν να ακούγονται διάφορες «φωνές» από δημοτικούς κι άλλους παράγοντες, που δείχνουν να αντιδρούν στον διοικητικό και οικονομικό «γιγαντισμό» της Πάτρας, ή που θα επιθυμούσαν μερική τροποποίηση του σχεδιασμού, ακόμα και με «διχοτόμηση» υπαρχόντων δήμων, όπως η Μεσάτιδα και η Ωλενία.
ΠΥΡΓΟΣ Σε «αναμμένα» κάρβουνα κάθονται οι αιρετοί των δήμων της Ηλείας, ύστερα από τη δημοσιοποίηση του σχεδιασμού για τον Καποδίστρια 2 του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προτείνει 6 συνολικά δήμους στο νομό. Με βάση τον παραπάνω σχεδιασμό, οι δήμαρχοι και φορείς της Ηλείας θεωρούν ότι θα δημιουργηθούν σημαντικές «αναταράξεις» στους δήμους, μεγάλα προβλήματα στη μετακίνηση των πολιτών και γενικότερα στην όλη οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ορισμένοι αιρετοί μάλιστα ανέφεραν πως σε περίπτωση που ισχύσει μια τέτοια πρόταση, θα μετατραπεί η Ηλεία σε έναν νομό-έκτρωμα.
ΛΑΡΙΣΑ Αλλαγή νομού διεκδικεί ο Πλαταμώνας, από την Πιερία, στη γειτονική Λάρισα.
Προ 10ημέρου, οι δήμαρχοι του νομού Λάρισας, Κάτω Ολύμπου Νίκος Βαλσαμόπουλος και Ευρυμενών Δημήτριος Τσιτσές, αλλά και ο δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου Πιερίας, Στέλιος Χονδρόπουλος, συγκρότησαν κοινό μέτωπο συνεργασίας με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός παραλιακού δήμου που θα εκτείνεται από το Λιτόχωρο Πιερίας ώς το Στόμιο της Λάρισας.
Το παραθεριστικό αυτό θέρετρο της Πιερίας ήταν το πρώτο και σημαντικότερο των Λαρισαίων. Κατά καιρούς μάλιστα έχουν γίνει προσπάθειες, αλλά και μία τουλάχιστον διαδήλωση, να ενταχθεί στα γεωγραφικά όρια του νομού Λάρισας, αφού οι παραθεριστές και οι μόνιμα διαμένοντες εκεί Λαρισαίοι είναι οι βασικότεροι οικονομικοί αιμοδότες της περιοχής.
ΧΑΝΙΑ Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε και στο νομό Χανίων η δημοσιοποίηση της πρότασης του ΙΤΑ για μείωση των 23 δήμων και των 2 κοινοτήτων σε 6 δήμους και τη διατήρηση της Κοινότητας Γαύδου.
[...]
ΡΕΘΥΜΝΟ Αντιρρήσεις εξέφρασε ο δήμαρχος Γεροποτάμου Μανώλης Μαυρομάτης στη συνένωση του δήμου του με τους δήμους Ανωγείων, Κουλούκωνα και την Κοινότητα Ζωνιανών και ζητά συνένωση με τον Δήμο Αρκαδίου.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ Η όλη φιλοσοφία του νέου Καποδίστρια είναι λαθεμένη, υποστηρίζει ο δήμαρχος Γαζίου, Γιώργος Μαρκογιαννάκης, τονίζοντας πως οι δήμοι θα έπρεπε να χωριστούν σε αστικούς, τουριστικούς και αγροτικούς για να είναι βιώσιμοι.
Αντίθετος στη δημιουργία ενός δήμου-τέρατος εμφανίστηκε ο Μανώλης Κλαδάκης, δήμαρχος Βιάννου. «Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο πρέπει η Βιάννος να γίνει υπερδήμος, τη στιγμή που άλλοι δήμοι παραμένουν μικροί. Μάλιστα εμείς, λόγω αποστάσεων και γεωγραφίας κυρίως, δεν μπορούμε να ενταχθούμε στο Αρκαλοχώρι και το Καστέλι».
ΡΟΔΟΣ Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία τριών δήμων στο νησί της Ρόδου. Ακόμα και «γαλάζιοι» δήμαρχοι έχουν ξεσηκωθεί, απειλώντας πως δεν θα δεχθούν τέτοια πρόταση και αναμένουν το θεματικό συνέδριο της ΤΕΔΚ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.[...] "
4 comments:
Ωραια τα γραφεις. Επειδη μπορει να μην το γνωρίζεις, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε ο Καποδίστριας. Ο δήμαρχος απέρριψε την συνένωση με το Αλιβέρι στη βάση ότι θα είναι τεράστιος δήμος, με άλλα συμφέροντα σε κάθε πλευρά του και άλλη ανάπτυξη. Το Αλιβέρι έχει ενεργειακή η Κύμη τουριστική. Κάτι είπε ότι έστειλε και ένα γράμμα στο Σουφλια.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης έκανε μία τοποθέτηση που ούτε ο ίδιος πρέπει να καταλάβε τι πρότεινε. Τα μάσαγε λέγοντας καταρχήν ναι στη συγχώνευση με αλιβέρι, μετά όχι, στην πορεία ανέφερε το παράδειγμα ευρωπαικών πόλεων που συνενόνονται. Το βλήμα πρέπει να μας περνάει για υπανάπτυκτους και όλο αναφέρει έμμεσα ότι έχει ζήσει στο εξωτερικό. Ποιον νομίζει ότι θα εντυπωσιάσει; Γενικά ένα μπάχαλο, με τους συμβούλους του να διαφωνούν μεταξύ τους.
Τελικά καταλήξανε ομόφωνα στο να μη συνενωθούμε με το Αλιβέρι και η Κύμη να αποτελέσει έδρα του νέου δήμου. Κανένας δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να αντιδράσει ο δήμος Κύμης στο νέο Καποδίστρια. Το μ'ονο τους πρόβλημα είναι πως θα μοιραστεί η Εύβοια και στα παπάρια τους αν αυτό οδηγήσει σε ένα νέο κύμα αστυφιλίας και ερήμωσης των χωριών.
Απορώ πως δεν έχετε καταλάβει τι παίζεται με την Κύμη εσείς που είστε κιόλας από εκεί. Συνένωση Κύμης με Αλιβέρι=πρωτεύουσα το Αλιβέρι. Συνένωση Κύμης με Κονίστρες-Αυλωνάρι= πρωτεύουσα η Κύμη. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες υπηρεσίες και τζίρο στα μαγαζιά. Σας συμφέρει ο Καποδίστριας γι' αυτό δεν αντιδρά κανείς κουμιώτης. Το δικό μου παράπονο είναι γιατί οι πατριώτες μου ασχολούνται με ζητήματα ήσσονος σημασίας όπως το αν η αχλαδερή θα ανήκει στο νεο δήμο Ταμυναίων ή όπου υπαχθούμε και δεν λένε ένα βροντερό όχι στο νόμο. Εκεί φτάσαμε, να αντιδράν οι κουμιώτες που μάλλον οφελούνται και όχι εμείς που σε κάθε σενάριο είμαστε χαμένοι.
Ειμαι από την Κύμη αλλά επιβιώνω στην Αθήνα. Συγνώμη αλλά η κοινή λογική λέει ένα πράγμα. Ως πότε θα εισρέουν χρήματα σε μη παραγωγικούς δήμους?
Γιατί η Κύμη αξίζει πιότερο από το Αλιβέρη?
Όσο η τουριστική προσκήνησις συνεχίζετε και οι άνθρωποι από ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ γίνονται γκαρσόνια μια είναι η μοίρα τους...
να τρώνε σφαλιάρες... και να τους βλέπουν σαν αυτό που είναι... ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ... μόνο που τόσοι δημόσιοι υπάλληλοι και υπηρεσίες ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΞΙΖΕΙ ΕΝΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ... το πολή πολή ένα γραφείο του ΕΟΤ... και μια τουριστική αστυνομία....
@περίεργος
ευχαριστώ για την ενημέρωση! Δυστυχώς αυτό τον καιρό βρίσκομαι Αθήνα, οπότε δεν ήξερα καν ότι θα γινόταν τέτοια συζήτηση.
@Χάνια
Ίσως και να έχεις δίκιο... Αν η Κύμη γίνει πρωτεύουσα καποδιστριακού δήμου, μάλλον θα υπάρξουν (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα) οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους της. Παρ' όλα αυτά εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι συνενώσεις δήμων= λιγότερη δημοκρατία, περισσότερος συγκεντρωτισμός και μακροπρόθεσμη οικονομική ζημία για την πλειονότητα των κατοίκων. Αν όντως ισχύει αυτό που λες και η πλειονότητα των συμπατριωτών μου σκέφτεται μόνο με βάση το βραχυπρόθεσμο κέρδος, τι να πω... Ντρέπομαι για αυτούς. Όμως θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος παραμένει απαθής διότι δεν υπάρχει καμμία ενημέρωση ούτε από το κράτος (λογικό) ούτε από τους τοπικούς άρχοντες. Και σε αυτό συνηγορεί το ότι ακόμα και ευβοικοί δήμοι που σίγουρα χάνουν την έδρα τους, όπως τα Στύρα ή το Αυλωνάρι, δεν αντιδρούν. Μάλλον λοιπόν κάτι χοντρότερο παίζεται.
@akrat
προφανώς έχουμε διαφορετική άποψη για το τι είναι δημοκρατία! Κατά τα άλλα, η Κύμη ιστορικά είχε έσοδα από τους ναυτικούς της και τη γεωργική παραγωγή της. Αυτά τα δύο παραμένουν και σήμερα, μόνο που έχει προστεθεί και μια υποτυπώδης τουριστική ανάπτυξη. Εσύ από την πλευρά σου τι προτείνεις; Να φέρουμε 5-6 εργοστάσια ώστε να γίνουμε "παραγωγικός δήμος"; Έχεις σαν πρότυπό σου το Αλιβέρι που από συμπαθητικό χωριό κατέληξε μία χαβούζα-μικρογραφία της Αθήνας, χωρίς ίχνος ομορφιάς και οι καρκίνοι και αναπνευστικές παθήσεις πάνε σύννεφο; Σόρρυ αλλά δεν θα πάρω. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι η μισή νησιωτική ελλάδα που υποτιμητικά αποκαλείς "γκαρσόνια" με δουλειά σκάρτων 5 μηνών βγάζουν άνετα ολόκληρο τον χρόνο.
Και σε τελική ανάλυση γιατί να μας ενδιαφέρει αν το 20ευρω που μπαίνει στην τσέπη κάθε κυμαίου "γράφει" πάνω του 'γκαρσόνι' ή 'εργάτης'; Το πρόβλημα είναι να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθούν τα εισοδήματα κάθε κουμιώτη, με άλλα λόγια να μεγαλώσει ο πλούτος της περιοχής. Αν αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να χαλάσει το φυσικό περιβάλλον, τόσο το καλύτερο.
Post a Comment