Monday, November 24, 2008

Νέα Πορεία vs Επικαιρότητα της Καρυστίας

του Χριστόφορου (mail: xri_pap στο yahoo τελεία gr)

Βασίζομαι στην υπομονή σου λατρεμένε αναγνώστη, γιατί τις τελευταίες μέρες η θεία Ιουλία δεν είναι καλά και έχω επηρεαστεί. Όλα ξεκίνησαν από την τελευταία νέα πορεία, όπου ο καθηγητής Ντίνος γράφει: ‘η δημοκρατική κίνηση πολιτών αποφάσισε να προχωρήσει σε αναστολή της έκδοσης της εφημερίδας μας Νέα Πορεία’. Από τη στιγμή που το διάβασε η θεία έπεσε σε κατάθλιψη ενώ στιγμή δεν σταμάτησαν να κυλάνε άλικα δάκρυα από τα βαθυπράσινα μάτια της. Μάταια της εξηγούσε ο θείος Κορνήλιος ότι ο λαοπρόβλητος ηγέτης Ντίνος αναφέρει αναστολή έκδοσης και όχι κλείσιμο της εφημερίδας. Μάλιστα, ο προφήτης Ντίνος προβλέπει, και κατ’ ευφημισμόν εύχεται, ‘σύντομα να εκδηλωθεί πρωτοβουλία συμπολιτών μας για την έκδοση μιας νέας εφημερίδας με μεγαλύτερους ορίζοντες’. Όμως θέλω να σου εξομοληθώ κάτι: στεναχωριέμαι γιατί το νέο φύλλο θα πρέπει να προσπαθήσει πάρα πολύ για να φτάσει το επίπεδο της Νέας Πορείας. Και αν αποδειχθεί κατώτερο των περιστάσεων, τι θα μου κρατάει συντροφιά τα κρύα κυριακάτικα πρωινά στο κεντρικόν, περιμένοντας να σχολάσει η εκκλησία; Πολύ φοβάμαι ότι, προς τέρψιν του θείου Κορνήλιου, θα αρχίσω να αγοράζω τον Τύπο της Κύμης.

Ευτυχώς οι καλοί μου, παρ’ ότι τελευταίο φύλλο, δεν έχασαν την σπιρτάδα τους και πρόσφεραν απλόχερα χαρά και ευτυχία στους τυχερούς που άντεξαν να το διαβάσουν μέχρι τέλους! Γράφουν: ‘οι αξιωματούχοι της πόλης παρακολουθούσαν με δέος τη φωτιά, αλλά απέφυγαν να επέμβουν στο έργο των πυροσβεστών. Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτό το κακό με τους επίσημους, που πάνε σε μία καταστροφή και ακούει μετά κανείς ότι ο κ. Τάδε συντόνισε το έργο’. Μετά από αυτό, η φαντασία μου απογειώνεται! Σαν να βλέπω μπροστά μου τον εκλαμπρότατο δήμαρχο με τη μύτη-μετρητή Geiger να κρατάει τη μάνικα και να φωνάζει στον καθηγητή-ηγέτη ‘Βλαχόγιαννη δώσε κι άλλο νερό!’ και ο τελευταίος να ανταπαντά μαινόμενος ‘Βλαχογιάννης και όχι Βλαχόγιαννης’. Παραδίπλα, η συμπαθής μαγείρισσα με ένα κλαδί ελιάς να κοπανάει τις φλόγες και ο αρρενωπότατος ξάδερφός της με ένα αντίστοιχο κλαδί να κοπανάει την ίδια! Και φυσικά ο μυστακοφόρος άδωνις, ο έχων την ομορφιά του Giancarlo Gianini και τη θεσπέσια φωνή του Enrico Caruso, να εμψυχώνει όλους τους προαναφερθέντες με τις θεικές κραυγές του.

Επίσης, λάτρεψα τη φωτογραφία του εξώφυλλου, όπου ο γλυκός Ντίνος (ένας είναι ο Ντίνος!) υπό το βλέμμα τηλεπαικτών και λοιπων ψηφοφόρων κάνει μία περίεργη χειρονομία. Τώρα αυτό είναι τελευταίος χαιρετισμός; Διατάσσεις αλά Κωνσταντάρας; Σήμα σε παρακείμενο ταξί; Ατυχής προσπάθεια για high five όπως λένε και οι βορειοαμερικάνοι καλαθοσφαιρισταί; Θα σε γελάσω κεχαριτωμένε αναγνώστη και δεν θα το ήθελα. Όμως, εκεί ακριβώς βρίσκεται η καλλιτεχνική αξία της φωτογραφίας: ο καθένας της δίνει όποιο νόημα θέλει!

Αλλά εκεί που ανατρίχιασα ήταν στην τελευταία σελίδα, όπου πέφτουν οι μάσκες της λαοφιλούς εφημερίδας. Ο τίτλος της είναι ‘οι μικρότητες της εξουσίας απειλή για την Κύμη’. Δεν πρόλαβα να διαβάσω παρακάτω διότι ο θείος Κορνήλιος σε έξαλλη κατάσταση την βούτηξε και την πέταξε στο τζάκι φωνάζοντας ‘ουστ απο δω άπλυτοι βρωμοαναρχικοί, δεν θα κάνετε εξάρχεια το χωριό μου’. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ τρέμω στην πιθανότητα να αποδειχθεί ότι τα γραφεία της τοπικής του πασόκ είναι αντιεξουσιαστικό στέκι που στόχο έχει να μετατρέψει την Κύμη σε αυτοδιαχειριζόμενη πολιτεία. Από την άλλη πλευρά μακαρίζω το δήμαρχο, που ο θεός να με γκαντεμιάσει στο bridge και να του δώσει βουλευτική θητεία, που αποφάσισε να βάψει το κλειστό και έτσι να αποκαλυφθούν τα μοχθηρά σχέδια των αναρχομπάχαλων.

Και πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρεις, αλλά αφού ο κόραξ εσφύριξε τρεις, εγένετο το θαύμα που προέβλεψε ο προφήτης ισαπόστολος Ντίνος, μεγάλη η χάρη Του και θαυμαστά τα έργα Του, και ενεφανίσθη η ‘επικαιρότητα της Καρυστίας’! Από το πρώτο κιόλας φύλλο δίνει ευχάριστα δείγματα γραφής, που συνοψίζονται στη φράση ‘για όλα φταίει (όχι το γκαζόν αλλά) ο Θωμάς’! Και στα 19 παραπολιτικά σχόλια εμφανίζεται ο στρουμπουλός δήμαρχος σε ρόλο φτου-φτου-666-εξαποδώ! Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο χειμώνας προβλέπεται μεστός.

1 comment:

akrat said...

λέγε και άλλα...
εδώ από τας Αθήνας... δεν μαθαίνουμαι... περιμένω πότε οι οικολόγοι θα δώσουν σήμα για να ματαέρθω...
σε πόσα χρόνια??
5?
6?
ή θα φέξει???