Wednesday, April 08, 2009

Φράγμα των Μανικιών

Αντιγράφω από το σάιτ του δήμου μας: “Αναφερόμενος στο φράγμα των Μανικίων, ο περιφερειάρχης είπε ότι υπάρχει πρόβλημα που είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί επειδή το κόστος κατασκευής του φράγματος, το οποίο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% και έχει σταματήσει, είναι πολύ μεγάλο και επειδή είναι εξίσου μεγάλο το κόστος της συντήρησής του όταν αυτό ολοκληρωθεί και λειτουργήσει. Ενδιαφέρον για το έργο έχει δείξει η ΔΕΗ, αλλά δεν υπάρχει τίποτα νεότερο.”

Με άλλα λόγια λόγω υψηλού κόστους αποπεράτωσης δεν προβλέπεται να κατασκευαστεί το φράγμα στα Μανίκια. Το συγκεκριμένο έργο είναι κάτι που χρειάζεται ο τόπος και αυτό γίνεται φανερό ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όταν πολλές περιοχές μένουν χωρίς νερό ακόμα και για ημέρες. Η λύση του φράγματος θα ήταν η βέλτιστη για το πρόβλημα της λειψυδρίας καθώς η αποταμίευση νερού που θα γινόταν το χειμώνα θα έλυνε τα καλοκαιρινά προβλήματα. Πλέον ο τόπος καταδικάζεται να εξυπηρετείται από τις κατά τόπους γεωτρήσεις με όσα αρνητικά αυτό συνεπάγεται. Καταρχάς οι γεωτρήσεις δίνουν σταθερή παροχή νερού χωρίς δυνατότητα αποταμίευσης. Έτσι, το χειμώνα χάνεται νερό το οποίο θα ήταν χρήσιμο το καλοκαίρι. Επιπλέον, είναι εφικτό να ελέγχεται εβδομαδιαία η ποιότητα του νερού ενός φράγματος ενώ είναι δυσκολο να ελέγχεται ένας διψήφιος αριθμός γεωτρήσεων.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι η αιτιολογία του κόστους. Αν ήταν γνωστό εξαρχής ότι το κόστος κατασκευής και συντήρησής του θα ήταν ψηλό, τότε ίσως δεν θα έπρεπε καν να ξεκινήσει. Αντίστροφα, αν τελικά δεν είναι και τόσο μεγάλο θα πρέπει να δωθεί μάχη για την αποπεράτωσή του. Σε κάθε περίπτωση κάποιοι είναι υπόλογοι είτε για διασπάθιση χρήματος είτε για αφερεγγυότητα και ανικανότητα.

Υ.Γ. Δυστυχώς το θέμα του νερού είναι πολύ σοβαρό ειδικά για ένα δήμο ο οποίος προσανατολίζεται στον τουρισμό. Όμως πολύ φοβάμαι πως θα ξεπέσει σε επίπεδο φτηνού πολιτικαντισμού και λαικισμού από τους “άρχοντές” μας. Θα καταλήξει σαν την ΕΒΟ, να είναι το θέμα που νεκρανασταίνεται σε κάθε προεκλογική περίοδο προκειμένου κάθε παράταξη να πετάξει τα πυροτεχνήματά της.

Υ.Γ.2 Μακάρι η ΔΕΗ να σκεφτόταν οικολογικά και να κατασκεύαζε το φράγμα μαζί με ένα υδροηλεκτρικό σταθμό. Αλλά δυστυχώς τα μυαλά τους είναι κολλημένα στον λιθάνθρακα. Ποιος ξέρει, ίσως η “αγορά” του λιθάνθρακα να έχει κάποιο σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως για παράδειγμα το “λαδάκι”, έναντι των υδροηλεκτρικών φραγμάτων...

4 comments:

Anonymous said...

"Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολύ ξηρασία."

Μ. Αναγνωστάκης

Και μεταφορικά και κυριολεκτικά έχει δίκιο ο ποιητής.

Χριστόφορος said...

Όπως θα έλεγε και μία μικρή θεότητα της περιοχής μας "και τώρα που θα κολυμπάνε τα ψαράκια";;;

kymaios said...

@Χριστόφορος

Πολύ αξία του δίνεις.

Anonymous said...

den einai panta gia kalo ta idroilektrika fragmata