Thursday, May 21, 2009

Μεγάλοι Έλληνες (2)

Έληξε προχθές η ψηφοφορία για τους μεγάλους έλληνες και τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο κυμαίος Γ. Παπανικολάου. Αναλυτικά τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ. Αυτό το οποίο αξίζει να επισημανθεί είναι η δομή του διαγωνισμού και ο τρόπος αντιμετώπισής του από μερίδα συμπολιτών μας.

Καταρχάς θεωρώ ανούσιους τους διαγωνισμούς αυτού του είδους καθώς συγκρινουν ανόμοια πράγματα. Τι κοινό μέτρο σύγκρισης μπορεί να υπάρχει πχ ανάμεσα σε έναν επιστήμονα, ένα πολιτικό, έναν επαναστάτη και ένα ποδοσφαιριστή; Το μόνο κοινό τους σημείο είναι η αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνουν, είτε μέσω της προβολής τους από τα ΜΜΕ είτε λόγω των αναφορών τους στα ιστορικά βιβλία.

Επίσης, η ψήφος σε κάποια από αυτές τις προσωπικότητες "προυποθέτει" ότι ο ψηφοφόρος γνωρίζει σε μεγάλο μέρος το έργο τους και την επίδρασή του στο παγκόσμιο ιστορικό γίγνεσθαι. Όμως από συζητήσεις που είχα με πολλούς γνωστούς μου, κατάλαβα ότι ελάχιστοι γνώριζαν ποιον ψήφιζαν. Η πλειονότητα στεκόταν στα τετριμμένα που μάθαμε στο σχολείο ή ψήφιζε με καθαρά οπαδικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, ο μέγας Αλέξανδρος ψηφίστηκε κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, ενώ ο Κολοκοτρώνης στην πελοπόνησο. Αντίστοιχα, ο Παπανικολάου από τις γυναίκες και ο Καραμανλής από οπαδούς της νέας δημοκρατίας.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει μία δεκάδα Φρανκενστάιν, όπου άνθρωποι που το έργο τους επηρέασε τον παγκόσμιο τρόπο σκέψης και σε μεγάλο βαθμό διδάσκεται ακόμα να βρίσκονται πίσω από προσωπικότητες αυστηρά τοπικού ενδιαφέροντος, που η ιστορία δεν θα τους αφιερώσει παρά δυό-τρεις αράδες.

Και φυσικά από όλο αυτό το πανηγυράκι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Κύμη μας! Πίσω από το σκεπτικό 'να προβληθεί ο τόπος μας' ο δήμαρχος μας έστελνε sms "ψηφίστε Παπανικολάου" και διοργάνωσε στην πλατεία μία βραδιά-Eurovision με γιγαντοοθόνη και όλα τα απαραίτητα! Και προφανώς όλοι θέλουμε να προβάλλεται ο τόπος μας, όμως αυτό να γίνεται για αυτό που είναι και να μην είμαστε η γλάστρα που ποτίζεται εξαιτίας του βασιλικού. Τόσα χρόνια ακούμε για μουσείο Παπανικολάου και δεν βλέπουμε τίποτα, ενώ και το περίφημο Ινστιτούτο Παπανικολαόυ υπάρχει μόνο σε άυλη μορφή στο διαδίκτυο! Ντρέπομαι που έρχονται γκρουπ τουριστών στην Κύμη και το μόνο που έχουμε να τους δείξουμε είναι μία πινακίδα που λέει 'εδώ γεννήθηκε ο Γ. Παπανικολάου'.

Συμπερασματικά, ο διαγωνισμός θα έπρεπε να λέγεται 'δημοφιλείς Ελληνες' και όχι 'μεγάλοι Ελληνες'. Επίσης, ωραίες οι φιέστες αλλά ας γίνει και κάτι ουσιαστικό για τον τόπο.

4 comments:

Καραβάκι said...

Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα γράφεις.Σωστές και οι παρατηρήσεις σου,δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.Μέχρι τελευταία στιγμή πίστευα ότι ο Παπανικολάου θα είναι στην κορφή.Θα του έριξε σίγουρα κανένα ακόντιο ο Αλέξανδρος και τον έκανε να πέσει από τη θέση που έπρεπε να πάρει.Καλοί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι,καλοί ίσως και οι πολιτικοί και οι πολεμιστές,αλλά η ζωή είναι πάνω από όλα.Κι ο Παπανικολάου,έδωσε και δίνει ζωή σε εκατομμύρια γυναίκες κάθε μέρα.Το τραγικό είναι,ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές τις γυναίκες,δεν γνωρίζει καν ποιος είναι.Βλέπεις αυτή η χώρα προβάλλει ένα σωρό σκουπίδια,και τα διαμάντια της τα κρατά χωμένα μέσα σε χρονοντούλαπα.Μόνο που λησμόνησε,ότι τα διαμάντια δεν χάνουν ποτέ ούτε την λάμξη τους,αλλά ούτε και την αξία τους.Την καλησπέρα μου.

ΔΔΣ said...

Πολύ σωστά αυτά που λές Κυμαίε και σωστά και τα σχόλια του Αza. Στη πρώτη Δημοτικού μας μάθαιναν ότι δεν μπορούμε να προσθέτουμε πορτοκάλια και λεμόνια και να έχουμε λεμονοπορτόκαλα. Όμως φαίνεται ότι οι μεγάλοι Έλληνες μπορούν να είναι πολιτικοφιλόσοφοι και στρατηγοεπιστήμονες και κατακτητοποδοσφαιριστές και άλλα τρελλά ...
Και βέβαια ο Δήμος Κύμης με τον πεφωτισμένο Δεσπότη του ... συγγνώμη Δήμαρχο ήθελα να πω βρίσκεται στην πρωτοπορία: μόνο που αυτή είναι άυλη και εικονική.

kymaios said...

@ΔΔΣ

Το χειρότερο ξερεις ποιο είναι; Ο Θωμάς είναι ο καλύτερος που έχουμε στο δημοτικό συμβούλιο... Οι άλλοι είναι η προσωποποίηση του χάους...

Anonymous said...

Δυστυχώς , τον Θωμά τον φάγανε τα ταξίδια στην Αμερική για την προβολή του Ινστιτούτου....!