Wednesday, March 10, 2010

Αγία Μαρίνα




Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους... Το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στο Σουτσίνι, μετά την τελευταία κακοκαιρία έχει υποστεί μη αναστρέψιμες ζημιές. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς απόφοιτος του πολυτεχνείου για να καταλάβει ότι πλέον η λύση είναι μόνο μια: γκρέμισμα.

Παρ' ότι είμαι άθεος, και γενικά με ενοχλεί που τα τελευταία χρόνια σε κάθε πιθανό ή απίθανο σημείο έχουν ξεφυτρώσει εκκλησίες (λες και η ανέγερση εκκλησιών κάνει τον δωρητή πιο χριστιανό!), η αγία Μαρίνα είναι μια ευχάριστη εικόνα στο μυαλό μου. Ίσως λόγω της θέσης της, του δεσίματός της με το τοπίο, του μικρού μεγέθους της και της εν γένει γραφικότητάς της... Μάλιστα, μου άρεσε περισσότερο όταν ακόμα ήταν λευκή, σαν κλασσικό κυκλαδίτικο εκκλησάκι!

Δυστυχώς πλέον είναι παρελθόν. Αυτό που πρέπει να γίνει και άμεσα, είναι να κατεδαφιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μαζί με το αυθαίρετο σπίτι που βρίσκεται ακριβώς απέναντι γιατί έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα το καλοκαίρι θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Τα χώματα της περιοχής είναι εξαιρετικά ασταθή και αρκεί μια δυνατή βροχή για να πέσει η εκκλησία ή το αυθαίρετο στην παραλία.

Σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή από σεπτέμβρη, θα πρέπει να κατέβουν τα χώματα πάνω από το μπαράκι στο μισό τους ύψος και να χτιστούν δυο τοιχεία αντιστήριξης, ένα στην παραλία και ένα για να στηρίζει το δρόμο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθεί το χτίσιμο ενός "τεχνικά ορθού" εκτρώματος ύψους 5-6 μέτρων το οποίο θα αλλάξει την όψη της παραλίας (η οποία έχει ήδη πολύ μπετό) και ότι γίνει, να γίνει με σεβασμό στην αμμουδιά.

Και φυσικά, δεν θα πρέπει να ακολουθηθεί η πεπατημένη που λέει πως όπου γκρεμίζεται ένα εκκλησάκι ξεφυτρώνει ένα μεγαθήριο. Η αγία Μαρίνα ήταν αγαπητή επειδή ήταν ένα γραφικό εκκλησάκι. Το να χτιστεί στη θέση της μια μεγαλύτερη εκκλησία, απλά και μόνο θα ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία του δεσπότη.

Υ.Γ. οι φωτογραφίες είναι από το γκρουπ του facebook με τίτλο "για τη διάσωση της αγίας Μαρίνας" (ή κάπως έτσι!)

2 comments:

Anonymous said...

kala o pansofos 8eos afhse na gkremistei o naos tou?h mhpws ebale to xeri tou o belzeboul?

ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ said...

καλό είναι να γίνει προσπάθεια να σωθεί το εκκλησάκι.
Όντως άσπρο ήταν πιο καλό.
Όπως επίσης ο πέτρινος τοίχος που παλιά το στήριζε ήταν και πιο όμορφος και πιο γερός από το γελοίο τσιμεντένιο κατασκεύασμα. Σε κάθε περίπτωση ότι γίνει, να γίνει πέτρινο.
Και επιτέλους: ΟΛΑ Ή ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΟΥΤΣΙΝΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑ.