Wednesday, April 28, 2010

Καλλικράτης


Παρουσιάστηκε σήμερα το προσχέδιο νόμου για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων υπό το εύηχο όνομα "Καλλικράτης". Αναλυτικά το τι προτείνεται για την Εύβοια, εδώ.

Για την Κύμη μας, υπάρχουν δυο προτάσεις: η πρώτη προβλέπει ανεξάρτητους δήμους Κύμης και Αλιβερίου, όπου στον δήμο μας θα περιλαμβάνεται και η Κονίστρα. Η δεύτερη προβλέπει ενιαίο δήμο από το Αλιβέρι μέχρι την Κύμη και όπου επίσης περιλαμβάνονται Αυλωνάρι, Κονίστρα και Δύστος. Μάλιστα ο δήμος στο δεύτερο σενάριο θα ονομάζεται "δήμος Γεωργίου Παπανικολάου"!

Προσωπικά δεν με καλύπτει καμμια απο τις δυο προτάσεις, καθώς και οι δύο οδηγούν σε αύξηση του συγκεντρωτισμού, απομάκρυνση του πολίτη από την τοπική αυτοδιοίκηση και τελικά σε περαιτέρω δημοκρατικό έλλειμα. Υπό αυτήν την έννοια είμαι ενάντιος στον "Καλλικράτη", τον "Καποδίστρια" και γενικότερα σε κάθε ανάλογη προσπάθεια συνένωσης δήμων. Όμως, με δεδομένο ότι πλέον θα περάσει μια από τις δύο προτάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, νομίζω ότι κάθε λογικός κουμιώτης καταλαβαίνει ότι το συμφέρον του τόπου βρίσκεται στους δυο ξεχωριστούς δήμους.

Δυστυχώς, μάλλον οι πιθανότητες κλίνουν ελαφρά προς το σενάριο του ενιαίου δήμου. Μάλιστα, αυτό φαίνεται και από την ονομασία που του έχουν δώσει: "Γεώργιος Παπανικολάου". Είναι σαν λένε 'θα χάσετε την έδρα του δήμου, αλλά για να σας χρυσώσουμε το χάπι θα πάρετε το όνομα'! Μα καλά, νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους? Με τέτοια επικοινωνιακά κολπάκια πιστεύουν ότι θα πείσουν έστω και έναν νοήμονα κουμιώτη να αποδεχθεί τη συνένωση με το Αλιβέρι? Άλλωστε, αν θέλουμε τόσο πολύ ο νέος δήμος να ονομάζεται "Γεώργιος Παπανικολάου", ας τον ονομάσουμε έτσι ακόμα και αν περιλαμβάνει μόνο την Κύμη και την Κονίστρα!

Περισσότερα για το θέμα από την επόμενη εβδομάδα.

Υ.Γ. θέλω να δω ποια θα είναι η αντίδραση των ναι-μεν-αλλάδων της πόλης μας, που τόσο καιρό υποστήριζαν το αντιφατικό "μεγάλος δήμος για 'τεχνοκρατικούς' λόγους, αλλα με έδρα την Κύμη για ιστορικούς λόγους"! Τώρα που φάνηκε πόσο αστεία και επιπόλαιη ήταν η πρόταση τους, σε σημείο που το κόμμα με το οποίο αλληλοστηρίζονται να τους αφήνει ξεκρέμαστους, να δουμε τι θέση θα πάρουν.

5 comments:

akrat said...

άντε να γράψω εδώ μετά από καιρό....
οι αλητάμπουρες που μας κυβερνούν και οι ντόπιοι κουίσλιγκ... να μην τολμήσουν να σκάσουν μύτη τα αρχιλαμόγια...

Anonymous said...

οι ναιμεναλλαδες που λες και εσυ εχουν ηδη παρει την αποφαση τους. θα μιλανε για τον χαμενο χρονο και τις φιεστες του δημαρχου, θα στηριξουν την προταση με τους δυο δημους με τη γνωστη γλωσσα που επιδεχεται πολλαπλων ερμηνειων και στο τελος θα πανηγυριζουν που τελικα διακιωθηκαν και περασε η προταση τους.

διακρινω στο μπλογκ μια μεταστροφη και μια συγκρατημενη αποδοχη του Θωμα ή ειναι ιδεα μου;

Anonymous said...

αν θέλουν να πάμε δυο μίλια μπροστά για ασφάλεια ας πάμε δυο πίσω.

καμιά νέα συνένωση , άμεση διάλυση των καποδιστριακών ψευτοδήμων.

ανεξάρτητος Δήμος Κύμης με έδρα την Κύμη.

Anonymous said...

«Πόλεις που επιθυμούν να ευδοκιμήσουν στον επόμενο αιώνα πρέπει να διαχωρίζονται πολιτικά από τις γύρω περιοχές τους."

Οι προαστιακές περιοχές δεν πρέπει να έχουν λόγο πάνω τους κανόνες της πόλης: «την έχουν εγκαταλείψει, και δεν αποτελούν μέρος της."

ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ said...

Κυμαίε,

ΕΥΓΕ για τις θέσεις και απόψεις σου για τον Καλλικράτη και τον Καποδίστρια.
Το δημοκρατικό ζητούμενο είναι η αυτοδιοίκηση, δηλαδή η αυτοοργάνωση των μικρών κοινωνικών σχηματισμών. Το δημοκρατικό ζητούμενο δεν είναι η απορρόφηση των μικρών ομάδων, των κοινοτήτων, των μικρών δήμων κλπ προς χάριν οικονομικών μεγεθών.

Εν τέλει το μεγάλο ερώτημα είναι: Ενεργούμε με πρόθεση την ανάπτυξη της δημοκρατίας και των λειτουργιών της, των θεσμών και των μέσων της και της αξίας και συμμετοχής των πολιτών;
Ή ενεργούμε έχοντας κατά νουν οικονομίες, χρήματα, δαπάνες κλπ και αυτά τα χρυσώνουμε με μεγάλα (ψευδεπίγραφα) λόγια;

ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ