Saturday, June 19, 2010

Απολογισμός Καλλικράτη


Πλέον που ο δήμος Κύμης-Αλιβερίου είναι γεγονός, έχει αξία να δούμε το πώς φθάσαμε ως εδώ και τι στάση κράτησαν οι διάφοροι «εμπλεκόμενοι». Από αυτό εδώ το blog, θα μιλήσουμε με ονόματα διότι πάγια αρχή μας είναι ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν. Γενικεύσεις όπως «επικράτησαν τα κομματόσκυλα» (λες και πχ ο Μαρκόπουλος δεν είναι κομματόσκυλο), «μαύρο στους μαυρογιαλούρους» κλπ δεν νομίζουμε ότι έχουν θέση στον δημόσιο διάλογο. Αυτοί που στήριξαν τον ένα δήμο, όπως και αυτοί που στήριξαν τους δύο, έχουν ονοματεπώνυμα. Στη σημερινή ανάρτηση θα περιοριστούμε αυστηρά στους τοπικούς παράγοντες. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει ανάρτηση που θα αφορά ευρύτερα τους φορείς του νομού μας καθώς και το τι τελικά συνεπάγεται ο Καλλικράτης για την περιοχή μας. Πάμε λοιπόν:

Θωμάς: γενικά τόσο ο δήμαρχος όσο και η παράταξή του, χειρίστηκε πολύ καλά το θέμα Καλλικράτης. Εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, από όταν ο Καλλικράτης ονομαζόταν Καποδίστριας 2, συνειδητοποίησε το τι σημαίνει για την περιοχή η ενοποίηση με το Αλιβέρι και πάλεψε όσο μπορούσε για την αποτροπή της. Μάλιστα, εξέπληξε τους πάντες θετικά δείχνοντας το απαραίτητο σθένος και εμπνέοντας τον κόσμο να δώσει μια μάχη που ίσως και να ήταν χαμένη εξ αρχής. Οι ενημερώσεις/συνελεύσεις στο γηροκομείο και αργότερα στο εργατικό κέντρο, η συνεπής και πλήρης επιχειρηματολογία εναντίον του ενός δήμου, η διοργάνωση των επιτυχημένων κινητοποιήσεων στην Αθήνα και τη γέφυρα της Χαλκίδας, θα πρέπει να πιστωθούν καταρχήν στον ίδιο και έπειτα στο συνδυασμό του. Μάλιστα, τα πράγματα ήταν ακόμα δυσκολότερα καθώς παρ’ ότι τελικά είχε τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έκανε όσα έκανε όντας ανεξάρτητος!

Όσον αφορά τα επιμέρους, θα πρέπει να του δοθούν συγχαρητήρια για το χειρισμό του πρακτικού σκέλους των κινητοποιήσεων. Και οι τρεις συγκεντρώσεις στην Αθήνα ήταν απόλυτα επιτυχημένες χωρίς να νιώσει κανείς πως ποδηγετείται από το δήμαρχο ή πως συμμετέχει σε μια στημένη παράσταση. Και μπράβο του που παρά το ξύλο και τα δακρυγόνα που φάγαμε στη δεύτερη συγκέντρωση στις 19/5, δεν βγήκε στα κανάλια να το δραματοποιήσει, αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο από τον βασικό στόχο.

Από την άλλη πλευρά, υπέπεσε σε κάποια σφάλματα, που όμως δεν αρκούν για να χαλάσει η καλή εικόνα. Πρώτο χρονικά, αν και λίγοι το κατάλαβαν τότε, όταν ενώ η Ντούρου στην πρώτη συγκέντρωση εναντίον του Καποδίστρια 2 του έλεγε «καταδικάστε τον Καποδίστρια γιατί οδηγεί σε ιδιωτικοποιήσεις, έλλειψη πόρων κλπ», αυτός απαντούσε «συμφωνούμε, ακόμα μας χρωστάνε χρήματα από τον Καποδίστρια 1 και θέλουμε έδρα στην Κύμη». Δηλαδή προσπαθούσε να εκβιάσει μια ταύτιση απόψεων, τη στιγμή που η Ντούρου απέρριπτε επί της αρχής το νομοσχέδιο ενώ αυτός λόγω συνένωσης με το Αλιβέρι. Δεύτερο σφάλμα, το «επιχείρημα της νεολαίας». Προφανώς ειδικά η νεολαία της περιοχής μας πλήττεται από τον Καλλικράτη, όχι όμως και να το κάνουμε βασική σημαία, να διαβάζονται εκθέσεις γυμνασίου στο εργατικό κέντρο τάχα σαν άποψη της νεολαίας και τελικά να παραχωρείται ο τηλεφωνικός κατάλογος του δημάρχου (σε ποιους άραγε?) και να στέλνονται μηνύματα στους δημότες με αποστολέα τους «νέους της Κύμης». Τέλος, το μεγαλύτερο λάθος έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο κόσμος μαζεύτηκε στο εργατικό κέντρο για να ενημερωθεί το τι θα γίνει από εδώ και πέρα με τον Καλλικράτη και τελικά άκουσε το Θωμά να βάζει υποψηφιότητα για τις επόμενες εκλογές! Θεωρώ απαράδεκτη αυτή την προσπάθεια εξαργύρωσης του αγώνα ενάντια στον Καλλικράτη. Καλώς να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, αλλά όχι κοροιδεύοντας τον κόσμο ότι αυτό αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων. Δηλαδή αν βγει δήμαρχος τι θα κάνει, θα μεταφέρει την έδρα στην Κύμη;;;

Κύριε Θωμά, σε μια δύσκολη συγκυρία για την Κύμη σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Πλέον, ξέρουμε ότι ξέρετε το πώς δίνονται οι αγώνες, το πώς χειραφετείται συμμετέχοντας στις αποφάσεις ο πολίτης, το πώς διοργανώνονται επιτυχημένες κινητοποιήσεις. Περιμένουμε από εσάς να σταθείτε στο ίδιο ύψος και στο άλλο βασικότατο πρόβλημα της περιοχής, το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Οποιαδήποτε αποφυγή νύξης του θέματος, περιορισμού του σε κλειστά δημοτικά συμβούλια, αποφυγή ενημέρωσης των πολιτών, απόκρυψη στοιχείων από τη δικαστική διαμάχη ή διφορούμενη γλώσσα και επικοινωνιακές πρακτικές θα θεωρηθούν συνενοχή στο σχεδιαζόμενο έγκλημα. Σταθείτε και εδώ στο ύψος των περιστάσεων.

Πασοκ: Τα συγχαρητήριά μας στον Αργύρη τον Πάφρα για τη στάση που κράτησε! Επιτέλους ένα πολιτικό πρόσωπο που έβαλε τα πιστεύω του πάνω από το συμφέρον της παράταξης! Κατά τα άλλα, από τους υπεύθυνους της τοπικής του πασόκ μέχρι τους βουλευτές του, όλοι τους ήταν επιεικώς απαράδεκτοι. Μέχρι τη δημοσίευση των δυο προτάσεων στις 28/4 υποστήριζαν είτε μέσω των εφημερίδων τους, είτε μέσω των εκπροσώπων τους στο δημοτικό συμβούλιο το «ένας δήμος, αλλά με έδρα την Κύμη»! Προφανώς αυτή η θέση είναι παράλογη και αντιφατική. Δεν είναι δυνατόν να επικαλείται κανείς οικονομικούς λόγους για τη συνένωση Κύμης-Αλιβερίου και ιστορικούς για την έδρα. Είτε θα ισχύουν παντού οι οικονομικοί λόγοι, είτε πουθενά. Τέλος πάντων, μέχρι τις 28/4 ο καθένας είχε δικαίωμα να λέει το μακρύ του και το
κοντό του, καθώς το υπουργείο δεν είχε δώσει κανένα σχέδιο προς διαβούλευση.

Μετά τις 28/4, οπότε και το υπουργείο προτείνει 2 λύσεις για την περιοχή μας, αρχίζουν οι ομορφιές! Η βάση του Πασοκ είναι εμφανώς υπέρ της πρότασης των δύο δήμων, όμως με βάση τα λεγόμενα του Πάφρα η υπεύθυνη της τοπικής κυρία Χαρτσα μεταφέρει στο κόμμα ότι ο κόσμος συμφωνεί με ένα ενιαίο δήμο! Από την άλλη πλευρά, οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων είναι για γέλια. Οι Θεοδώρου και Μπελιάς «χάνουν» τη μιλιά τους! Ούτε ένα επιχείρημα, ούτε μια πρόταση για το τι θέλουν! Ο Τσικλιδής, αρχικά προσπαθεί να περάσει τη γραμμή του κόμματος, αλλά όταν συνειδητοποιεί ότι η Κύμη βράζει, φαινεται να υποστηρίζει τελικά τους δυο δήμους. Ο Βλαχογιαννης εμμένει στο που θα είναι η έδρα άσχετα με το τι θα περιλαμβάνει, ενώ ο Βελισσαρίου με κείμενο με ημερομηνία 18/5 τονίζει πως απόφαση της παράταξης είναι ο μεγάλος δήμος, μη αναφέροντας τίποτα για την έδρα του!

Ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Χρήστος Θεοδώρου, με κείμενό του υπερασπίζεται το δήμο Κύμης-Αυλωναρίου-Κονιστρών, ενώ από μεριάς υπουργείου δεν υπάρχει τέτοια πρόταση. Τέλος, τα μεγαλοστελέχη της τοπικής, Πέππας και Τριανταφυλλίδης, υπερασπίζονταν το μεγάλο δήμο και παραμονές της ψήφισης του Καλλικράτη διέδιδαν στην πλατεία πως το θέμα της έδρας ακόμα συζητιέται, προτρέποντας τον κόσμο να μην συμμετέχει στις κινητοποιήσεις «του Θωμά».

Ο λόγος που, ενώ το υπουργείο έθεσε ξεκάθαρα το δίλλημα πρόταση 1 ή πρόταση 2, αυτοί δεν πήραν θέση είναι προφανής. Στο «μικρό» δήμο, υπήρχε περίπτωση ο ανεξάρτητος Θωμάς να επανεκλεγεί, «χαλώντας» και τον πράσινο δήμο Κονιστρών. Αντίστροφα, στον «μεγάλο» δήμο οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Με άλλα λόγια, επειδή είναι ανίκανοι να ασκήσουν σοβαρή αντιπολίτευση στην Κύμη και ο Θωμάς τους ξεφτιλίζει σχεδόν σε κάθε θέμα που προσπαθούν να ανοίξουν, επέλεξαν το μεγάλο δήμο για να τον ξεφορτωθούν! Κάνουν αυτό ακριβώς που κατηγορούν το Θωμά: ο Θωμάς υποτίθεται ότι θέλει μικρό δήμο για να επανεκλεγεί τη στιγμή που αυτοί θέλουν μεγάλο για να απαλλαγούν από αυτόν!!! Το πραγματικό σκεπτικό τους δεν έχει καμία σχέση με τις αερολογίες που λένε στα κείμενά τους περί «αναπτυξιακού διπόλου». Η παράταξη να είναι καλά, εκλέγοντας δικό της δήμαρχο, και όλοι οι άλλοι να παν να γ******ν!

Έτσι, φτάσαμε παραμονές της ψήφισης του Καλλικράτη και με δεδομένο το δίλλημα που έθεσε το υπουργείο, οι Βλαχογιαννης, Θεοδώρου Α, Μπελιάς, Βελισσαρίου, Θεοδώρου Χ, Χαρτσα, Πέππας, Τριανταφυλλίδης να μην πάρουν ξεκάθαρη θέση. Άλλοι προέταξαν το θέμα της έδρας και άλλοι τη δύναμη του δήμου, όμως κανείς από όλους αυτούς δεν ταυτίστηκε με κάποια από τις 2 προτάσεις. Συγχαρητήρια κύριοι, αποδειχτήκατε άξιοι μαθητές της κυρίας Περλεπέ, που στις πολυάριθμες εκκλήσεις να λάβει ξεκάθαρη θέση, έστω και την ύστατη ώρα, απάντησε με μια έκθεση ιδεών που από ουσία ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»! Τέλος. ρπιν λίγες μέρες οι Μπελιάς και Βελισσαρίου εβγαλαν ανακοίνωση που ουσιαστικά δηλώνουν ξεκάθαρα τη θέση τους υπέρ του ενός δήμου, μη λέγοντας τίποτα για την έδρα!

Συμπέρασμα: ο Θωμάς και η παράταξή του, καθώς και ο Πάφρας πήραν ξεκάθαρη θέση υπέρ των δυο δήμων. Οι Βλαχογιαννης, Θεοδώρου Α, Μπελιάς, Βελισσαρίου, Τσικλιδής, Θεοδώρου Χ, Χαρτσα, Πέππας, Τριανταφυλλίδης είτε δεν πήραν θέση, είτε προέταξαν τη σημασία του μεγάλου δήμου. Όμως η αποφυγή απόφασης σημαίνει αποδοχή κάθε αποτελέσματος, άρα και συνενοχή. Από την άλη πλευρά, το να προκρίνεται η αρχή του μεγάλου δήμου έναντι της αρχής της έδρας, με δεδομένο ότι κάθε μια από τις προτάσεις του υπουργείου περιλαμβάνει ακριβώς μια από αυτές μαζί με την άρνηση της άλλης (δηλαδή έδρα Κύμη και μικρός δήμος ή έδρα Αλιβερι και μεγάλος δήμος) ισοδυναμεί με στήριξη της πρότασης που τελικά προκρίθηκε. Δυστυχώς οι παραπάνω συμπολίτες μας αποδείχθηκαν πολύ λίγοι για τις ανάγκες των περιστάσεων. Σε μια ιστορική συγκυρία επέλεξαν να προκρίνουν τοι κομματικό/παραταξιακό συμφέρον έναντι αυτό του τόπου τους και θα είναι συνυπεύθυνοι του επερχόμενου μαρασμού της Κύμης.

13 comments:

Anonymous said...

Μπορεί ποτέ ο Δήμος του Αλιβερίου να αντικαταστήσει τον Δήμο Κύμης ;

Anonymous said...

μην τους τσουβαλιαζεις ολους.θεωρητικα εχεις δικιο, πρακτικα ομως αυτα που γραφεις δεν ισχυουν.ο μπελιας δεν εγραψε ποτε την ανακοινωση γιατι πολυ απλα δεν μπορει να την γραψει.αλλοι του την εγραψαν κξαι τον παρεσυραν να την υπογραψει οπως γινεται εδω και τοσο καιρο.ο μικρος θεωδωρου το ιδιο.μεσα στην παραταξη υπαρχουν οι ιθυνοντες νους και αυτοι που ακολουθουν.

G said...

h kalyteh analysh pou diabasa gia ton kallikrath kai to dhmo giganta!

Anonymous said...

Άλλοι αποφασίζουν και εμείς αναλύουμε..

Anonymous said...

kseftilismenoi pasokoi den prokeitai na vreite oute thn psifo sas sthn kalph

σδασδασδασασδασ said...

ολοκληρωθηκε η μεταστροφη προς τον θωμα ή ακομα;

Δημ. Δ. Σουφλέρης said...

Μια καλή ανάλυση για το θέμα με ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Μερικά πολύ σωστά, μερικά μάλλον όχι.
Ιδίως στον ρόλο του σημερινού δημάρχου και του κατά πόσον ήταν ειλικρινής στην θέση του ή απλά δημιουργούσε το πολιτικό του κεφάλαιο για το μέλλον (ούτως ή άλλως από την υπόθεση θα έβγαινε κερδισμένος: είτε γιατί θα ήταν ο αγωνιστής δήμαρχος που κέρδισε την υπόθεση, είτε γιατί όπως τώρα ήδη ακούγεται "πρέπει να βγάλουμε τον δικό μας άνθρωπο στο Αλιβέρι").

Νομίζω όμως ότι ο πραγματικός αγωνιστής κατά του Καλλικράτη δεν θα βιαζόταν τόσο εν θερμώ να είναι υποψήφιος.
Και μάλιστα αυτός που θα ήταν σίγουρος για το λάθος του Καλλικράτη θα έκανε τα εξής δύο πράγματα:1) θα δήλωνε αποχή - παραίτηση από την συμμετοχή στο γίγαντα που θα δημιουργηθεί.
2) Θα προσέφευγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου επειδή αυτός είναι προφανέστατα αντισυνταγματικός και καταργητικός της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δημ. Δ. Σουφλέρης

kymaios said...

@ 2ο ανώνυμο (αφηστε κανενα ονομα/συμβολο/αριθμο, ουτε 3 δευτερολεπτα δεν παιρνει!)

δεν γνωριζω τα ενδοπαραταξιακα του πασοκ, αλλα ουτε και με ενδιαφερουν. Απο την αλλη πλευρα, εφοσον μιλαμε για ενηλικους ανθρωπους, που μαλιστα ειναι εκλεγμενοι αντιπροσωποι στο δημοτικο συμβουλιο, θα επρεπε να ειναι πιο προσεκτικοι στο που βαζουν την υπογραφη τους, αν φυσικα οσα λες εχουν καποια βαση.

@ σδα.....

φιλε μου, δεν υπαρχει καμια μεταστροφη προς τον Θωμα. Αν κανει κατι σωστο θα το προβαλλω, αν κανει κατι λανθασμενο θα το κατακρινω. Οσο και αν δεν σου αρεσει, το θεμα Καλλικρατης το χειριστικε εν γενει σωστα. Κατα τα αλλα, ουτε στις προηγουμενες δημοτικες, και κατα 99% ουτε και σε αυτες δεν θα στηριξω Θωμα, εξαιτιας του θεματος ΛΑΡΚΟ και των χειρισμων του σε αυτο. Ικανοποιηθηκες τωρα????

@ ΔΔΣ

Προφανως κανεις μας δεν βρισκεται μεσα στο μυαλο του Θωμα για να ξερει το κατα ποσον ηταν ειλικρινης η σταση του. Απο το λιγο που τον εχω παρακολουθησει καταλήγω στο οτι υποστηριζε/πιστευε αυτο που βγηκε προς τα εξω, αν και σιγουρα με καποια δοση ιδιοτελειας. Δεν ξερω τι σταση θα κρατουσε αν το προσωπικο του συμφερον ερχοταν σε αντιθεση με το καλο της Κυμης, οπως πχ συνεβει με τους πασοκους. Παρ' ολα αυτα και δεδομενων των συνθηκων, δεν μπορω να μην του αναγνωρισω τη σταση που κρατησε.

Επισης, δεν βλεπω το λογο για τον οποιο θα πρεπει να παραιτηθει του δικαιωματος εκλογης στο επομενο δσ, αν και συμφωνουμε οτι αφενος βιαστηκε να το ανακοινωσει και αφετερου το εκανε με τουλαχιστον ακομψο τροπο.

Τελος, οσον αφορα την αντισυνταγματικοτητα του νομου, μακαρι καποιος καλος ανθρωπος να προσεφευγε στο ΣτΕ και ο Καλλικρατης να γινοταν παρελθον. Ομως εκ της θεσεως του ο Θωμας δεν μπορει. Η θεση του δεν ειναι εναντιον του Καλλικρατη, αλλα εναντιον του ενος δημου. Αν ειχε περασει η προταση για τους δυο δημους η πλειονοτητα των συμπολιτων μας, μαζι και ο Θωμας, θα ηταν ευτυχισμενοι (καθως ελαχιστοι τελικα γνωριζουν τι συνεπαγεται ο Καλλικρατης).

μεντιουμ Ζαρουβα said...

προβλεψεις:

-στο πασοκ κυμης επικρατει πανικος. Ξερουν οτι θα καταποντιστουνε και προσπαθουν να σωσουν οτι ειναι δυνατον. μεχρι στιγμης οι παπαγαλοι λενε πως θα υπαρξει στοχευμενη σταυροδοσια προς τον μικρο θεοδορου και για τους αλλους βλεπουμε, εκτος αν κανενας λινος κανει την εκπληξη. γενικα απο κυμη ψηφοδελτιο με 3-4 γνωστα ονοματα και λιγη πιτσιρικαρια. αντε, να ψηνεται η νεα γενια!

-ο θωμας τα εχει χαμενα. προσπαθει να παρει στηριξη απο οπου μπορει και οι πιθανοτητες σημερα ειναι μοιρασμενες. αν τον στηριξει ουσιαστικα η νδ εχει πιθανοτητες για δευτερο γυρο αλλιως παει ακλαυτος. οι παπαγαλοι λενε πως στις σκεψεις του ειναι και η αξιοποιηση των 'νεων'.

N-T said...

Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυσή σου και ειδικά με την άποψη ότι το βασικό επιχείρημα των υπέρμαχων της συνένωσης ήταν "να ξεφορτωθούμε τον Θωμά"...
Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τα επιχειρήματά τους, τα οποία στην ουσία συνοψίζονται σε... ένα (και αυτό αυθαίρετο): "Όσο πιο μεγάλος ο δήμος τόσο πιο ισχυρός(???)".
Δυστυχώς, δεν υπήρξε λογική στις συνενώσεις και δεν ελήφθει υπόψη η βούληση των πολιτών οι οποίοι (απ'ότι αποδείχτηκε μόνο θεωρητικά), έχουν το δικαίωμα να ορίζουν τις αυτοδιοικήσεις που επιθυμούν. Τα μικροπολιτικά κριτήρια υπερίσχυσαν κατα κράτος (άλλωστε η επιστολή Θεοδώρου το λέει ωμά).
ΥΓ1: Ο αυριανισμός εν έτει 2010 καλά κρατεί... Τα περί νέου ΠΑΣΟΚ είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...
ΥΓ2: Στους τοπικούς παράγοντες ξέχασες να αναφέρεις τον ρόλο των Κατσούλη και Παπαναστασίου καθώς και τον ζήλο που επέδειξαν...

Anonymous said...

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Ελληνικού έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τη συνένωση του δήμου του με αυτόν της Αργυρούπολης.

Δεν είναι όλοι ηττοπαθείς.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
kymaios said...

@N-T

Ο συγκεκριμενος απολογισμος αφορουσε τα δημοσια προσωπα της Κυμης, αυστηρα και μονο. Την επομενη εβδομαδα θα ακολουθησει κειμενο για το τι τελικα συνεπαγεται ο Καλλικρατης καθως και τις ευθυνες των δημοσιων προσωπων εκτος Κυμης, οπου και θα αναφερονται οι ευθυνες των Κατσουλη-Παπαναστασιου, και οχι μονο.

@προτελευταιος ανωνυμος

τωρα, μην συγκρινουμε ανομοια μεγεθη. Ο δημαρχος Ελληνικου εχει κατ επαναληψη δωσει τα διαπιστευτηρια του απο το πιο μικρο θεμα ως το σημαντικοτερο. Εχει απελευθερωσει παραλιες απο καταπατησεις, δινει καθημερινα μαχη με την ασυδοσια των νυχτομαγαζων και εναντιωθηυκε ουσιαστικα στον Καλλικρατη. Ο δικος μας ανεχεται τα αυθαιρετα, οταν δεν ζηταει για αυτους φως και νερο και στο θεμα της Λαρκο το εγγραφο του "παραπεσε"!

@ τελευταιος ανωνυμος

σε αυτο το μπλογκ επιτρεπεται η ανωνυμη κριτικη σε δημοσια προσωπα και μονο. Αν εχεις καποια απορια για αυτους που φωτογραφιζεις πηγαινε βρες τους και ρωτα τους δια ζωσης.