Tuesday, March 15, 2011

Δήμος Κύμης-Αλιβερίου και ενημέρωση

Πέρασε και το τριήμερο της καθαράς Δευτέρας χωρίς να είναι τίποτα το ιδιαίτερο… Ο καιρός δεν ήταν καλός, ο κόσμος ήταν λίγος και κλεισμένος στα σπίτια του, αν δεν υπήρχε το πάρτυ στο Ρόδον την Κυριακή το βράδυ, θα μιλούσαμε για ένα από τα πιο υποτονικά τριήμερα των τελευταίων χρόνων….

Με αυτά και με εκείνα, συμπληρώνεται ένας μήνας και κάτι, που ο Σερβιτόρος κατέβασε ρολά δημιουργώντας ουσιαστικό κενό στην ενημέρωση. Αν και οι περισσότερες ειδήσεις για την περιοχής μας ήταν απλές αναδημοσιεύσεις των δελτίων τύπου που εξέδιδαν ο δήμος και οι διάφοροι σύλλογοι ή παρατάξεις, η συνεισφορά του ήταν σημαντική καθώς δημοσίευε σχεδόν τα πάντα και είχε πλήρες αρχείο.

Πλέον, για να έχουμε έστω και μια ελάχιστη επίσημη ενημέρωση θα πρέπει να ανατρέξουμε στο σαιτ του δήμου μας, όταν αυτό δουλεύει, αλλά και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι θα βρούμε τα πάντα καθώς εκεί δημοσιεύεται μόνο ένα μικρό μέρος των δελτίων τύπου που εκδίδονται.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αφηγηθώ μια ιστορία, που είναι ενδεικτική του τι σημαίνει «ενημέρωση» για την δημοτική αρχή. Το μπλογκ μας πρωτοεμφανίστηκε στο διαδίκτυο τον Οκτώβρη του 2006 (πέρασαν κιόλας τεσσεράμιση χρόνια!). Από την πρώτη στιγμή καταχωρήθηκε σχεδόν παντού: στο ψαχτήρι του σερβιτόρου, σε διάφορα σαιτ που συγκεντρώνουν τα blogs της Εύβοιας και τέλος ενημερώσαμε το δήμο για την ύπαρξή του μέσα από τη φόρμα επικοινωνίας που είχε το www.kimi.gr.

Ενώ, λοιπόν, στο δημαρχείο υπήρχε λίστα με τα Ευβοικά ΜΜΕ (καθώς επίσης και πολλούς ιδιώτες) όπου αποστέλλονταν τα δελτία τύπου του δήμου και συγχρόνως ο δήμος γνώριζε για την ύπαρξη μας, μας αγνοούσαν επιδεικτικά. Θα μπορούσε να πει κανείς, πως κάτι τέτοιο συνέβαινε γιατί αφενός δεν είμαστε ΜΜΕ και αφετέρου γιατί κανείς δεν ασχολείται με ένα μπλογκ που έχει κατά μέσο όρο 30 επισκέπτες την ημέρα. Όμως τα γεγονότα δείχνουν το ακριβώς αντίστροφο.

Ο δήμαρχος ήξερε σχεδόν από την πρώτη στιγμή την ύπαρξή μας καθώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως στο παρελθόν τουλάχιστον δυο φορές (στον δεύτερο Καποδίστρια και στην πτώση του Apachee) έψαχνε να βρει ποιοι είναι οι συντάκτες του μπλογκ! Μάλλον τον ενοχλούσε που υποστηρίζαμε πως δεν ήταν γενικά εναντίον του Καποδίστρια και των συνενώσεων, όπως ήθελαν να περάσουν οι παπαγάλοι του στον κόσμο, αλλά αυστηρά εναντίον της συνένωσης με το Αλιβέρι, όπως επίσης και η κριτική μας στο θέμα του χειρισμού της πτώσης του ελικοπτέρου, όπου φερόταν σαν «βασιλικότερος του βασιλέως» με επιχειρήματα νηπιακού επιπέδου.

Και φτάνουμε στα μέσα του Ιουλίου του 2010, όπου στο mail του Χριστόφορου έρχεται το πρώτο δελτίο τύπου του δήμου Κύμης! Από τότε καθημερινά λαμβάνει όλες τις ενημερώσεις της δημοτικής αρχής. Αυτό συνεχίζεται μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, λίγο πριν τις εκλογές. Σε εκείνο το σημείο, με αφορμή την περιβόητη δημοσκόπηση έγραψα σε ένα σχόλιο μου ως απάντηση σε κάποιον υποστηρικτή του Θωμά «Υ.Γ. στο δημαρχειο υπαρχει λιστα με διευθυνσεις ηλεκτρονικου ταχυδρομιου, οπου αποστέλλονται ανακοινωσεις του δημου και οχι μονο! Μεσα σε αυτη τη λιστα είναι και το mail του Χριστοφορου, του ετερου συντάκτη του blog. Εχει λάβει ενημερώσεις για κάθε κίνηση των Νεων Οριζόντων, αλλά οχι τη δημοσκοπηση! Τι δειχνει πια αυτη η ερμη και εχει γίνει ο θρυλος του διαδικτυου;». Από εκείνη την ημέρα και μετά, το mail του Χριστόφορου αφαιρέθηκε από την λίστα, με αποτέλεσμα να μην ξαναλάβει δελτίο τύπου του Δήμου!

Συμπερασματικά, από το 2006 στο δημαρχείο ξέρουν την ύπαρξή μας, μας διαβάζουν και ενώ έχουμε ζητήσει να μας ενημερώνουν στο mail του blog, δεν τον κάνουν. Στα μέσα του 2010, πιθανά εκ παραδρομής, μπαίνει το mail ενός συντάκτη του blog στη λίστα. Λίγο πριν τις εκλογές, μαθαίνουν ότι είμαστε, έστω και από σπόντα, στη λίστα και μας διαγράφουν!

Αν αυτό αποκαλείται πλήρης και ανοιχτή ενημέρωση τότε και εμείς είμαστε ένα μπλογκ για το Αλιβέρι (σας)!

2 comments:

Anonymous said...

Ζεί κανείς στην Κύμη ;

kymaios said...

με βαση την απογραφη του 2001, 3674 ζουν μεσα στην Κυμη και 8872 στον παλαι ποτε δημο Κυμης. Καμια αλλη ερωτηση?