Friday, October 21, 2011

"Επεισόδια" και προπαγάνδα

Το τελευταίο 48ωρο διεξάγεται ένα όργιο προπαγάνδας σχετικά με το τι έγινε στο Σύνταγμα. Στην πλειονότητα των ΜΜΕ ακούγονται τα συνήθη στερεότυπα για τους 300 κουκουλοφόρους και ερωτήματα του τύπου "που είναι η αστυνομία". Με απομονώσεις στιγμιότυπων και υπεραπλουστεύσεις, γίνεται μια προσπάθεια να περαστεί στον κόσμο ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ήθελαν να διαδηλώσουν ειρηνικά (με έμφαση στο "ειρηνικά"), και 300 κουκουλοφόροι διέλυσαν αυτήν τη συγκέντρωση.

Γεγονός: το ΚΚΕ με τη στάση του όλο το διήμερο ήταν ιδιαίτερα προκλητικό. Τα μέλη του ΠΑΜΕ είχαν καταλάβει από νωρίς το πρωί το χώρο έξω από τη βουλή και σχημάτιζαν ανθρώπινες αλυσίδες στις κεντρικές αρτηρίες έτσι ώστε να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα μπλοκ των υπόλοιπων διαδηλωτών. Είδα με τα μάτια μου αλυσίδες του ΠΑΜΕ στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου, να εμποδίζουν μέχρι νωρίς το απόγευμα το σύνολο της πορείας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να φτάσει στο Σύνταγμα.Από τις αλυσίδες μόνο μεμονωμένοι πολίτες μπορούσαν να περάσουν. Με άλλα λόγια, όποιος ήθελε να διαδηλώσει στο Σύνταγμα θα έπρεπε να το κάνει κάτω από τα πανώ και τις σημαίες του ΚΚΕ, έξω από το μπλοκ του σωματείου του και φυσικά με τρόπο που να είναι αποδεκτός από το κόμμα. Αυστηρά προκαθορισμένα συνθήματα, ενώ συμβολικές πράξεις όπως πχ αυγοβολές ή μπογιές στα ΜΑΤ απαγορεύονταν κυριολεκτικά δια ροπάλου.

Μάλιστα, κάποια στιγμή αρκετός κόσμος δεν άντεξε και αντέδρασε βρίζοντας τα μέλη του ΠΑΜΕ που έκαναν αλυσίδες μπροστά στη βουλή (από το 3.27 και μετά):Γεγονός: η σύγκρουση μελών του ΠΑΜΕ και "κουκουλοφόρων" ξεκίνησε έξω από τη Μεγάλη Βρετανία επειδή η αλυσίδα περιφρούρησης του ΠΑΜΕ δεν επέτρεπε σε κανένα μπλοκ να περάσει. Εκείνη τη στιγμή, βρισκόταν μπροστά τους το μπλοκ του "δεν πληρώνω", το οποίο αποτελούνταν ως επί το πλείστον από μεσήλικες. Πίσω του ακολουθούσαν και άλλα μπλοκ, με χιλιάδες κόσμου που προσπαθούσε να φτάσει έξω από τη βουλή.Μετά από κανένα πεντάλεπτο αντεγκλήσεων, οι διαδηλωτές έσπρωξαν τις αλυσίδες του ΠΑΜΕ για να περάσουν προς τη βουλή. Τα μέλη του ΠΑΜΕ, που ήταν εξοπλισμένα με κράνη και παλούκια άρχισαν να χτυπάν τον κόσμο, ο οποίος υποχωρούσε προς την Σταδίου.

Γεγονός: στο κάτω μέρος της πλατείας, βρίσκονταν αρκετές χιλιάδες κόσμου με συγκρουσιακή διάθεση. Άλλοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες και παλούκια, άλλοι με πέτρες στα χέρια, άλλοι με κουκούλες και άλλοι με συνδιασμό όλων των παραπάνω. Βλέποντας τις αντεγκλήσεις και τα σπρωξίματα έξω από την Μεγάλη Βρετάνια, ανέβηκαν προς το πάνω μέρος της Καραγιώργη Σερβίας όπου βρέθηκαν απέναντι στο ΠΑΜΕ. Τότε ξεκίνησε και ο πετροπόλεμος.

Γεγονός: και οι δυο πλευρές πετούσαν πέτρες, μάρμαρα και ότι άλλο ήταν εύκαιρο (βλ. προηγούμενο βίντεο στο 0.55-1.15). Οι μεν ΠΑΜιτες φορώντας στην πλειοψηφία τους κράνη και κρατώντας παλούκια, οι δε συγκρουσιακοί έχοντας λίγα παλούκια και πυροσβεστήρες που τους άδειαζαν για να ανασχέσουν την επίθεση που δέχονταν.

Γεγονός: και από τις δυο πλευρές έγιναν ακραία σκηνικά. Στις ειδήσεις έπαιζε όλη την ώρα το βίντεο που έδειχνε καμιά δεκαριά συγκρουσιακούς να χουν απομωνώσει 1-2 μέλη του ΠΑΜΕ και να τα χτυπούν με μαδέρια. Και φυσικά τα στερεότυπα έπεφταν βροχή για τους "κουκουλοφόρους που επιτίθενται σε διαδηλωτές". Δεν προβλήθηκε όμως καθόλου το ότι και η άλλη πλευρά όπου μπορούσε απομόνωνε διαδηλωτές και τους χτυπούσε αλύπηταΨέμα: "τα θύματα ήταν απλοί άνθρωποι". Τα περισσότερα θύματα ήταν μέλη του ΠΑΜΕ που βρίσκονταν στην περιφρούρηση (1, 2) επί της Καραγιώργη Σερβίας, συμμετείχαν στις συγκρούσεις και δεν φορούσαν κράνος. Μάλιστα, τη στιγμή που ξεκίνησαν τα πρώτα σπρωξίδια και οι αντεγκλήσεις, και ο τελευταίος αφελής είχε φύγει είτε για την Αμαλίας είτε για τη Σταδίου. Έξω από τη ΜΒ είχαν μείνει οι πιο "μάχιμοι" του ΠΑΜΕ.

Ψέμα: "Από αυτή τη δολοφονική επίθεση είχαμε το νεκρό συνάδελφό μας, οικοδόμο, γραμματέα του παραρτήματος Οικοδόμων Βύρωνα και τραυματίες." (από ανακοίνωση του ΠΑΜΕ). Με βάση το δελτίο τύπου του υπουργείου Υγείας "στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε πως ο 53χρονος πολίτης ήταν απνοϊκός, χωρίς σφυγμούς, με μυδρίαση και δεν έφερε κανένα τραύμα". Τα αίτια του τραγικού συμβάντος ακόμα ερευνώνται από ιατροδικαστή.Τελικά, όποιος ήταν στο Σύνταγμα αυτές τις δυο μέρες είδε ότι δεν επιτέθηκαν 300 κουκουλοφόροι εναντίον απλών διαδηλωτών, αλλά συγκρούστηκαν γύρω στα 300 άτομα της περιφρούρησης του ΠΑΜΕ με περίπου τόσους "συγκρουσιακούς". Και οι δυο πλευρές είχαν τραυματίες, και οι δυο πλευρές "υπερέβαλλαν εαυτους" σε κάποιες στιγμές, και οι δυο πλευρές είχαν από πίσω τους χιλιάδες κόσμου που τους στήριζε.

Απέναντι σε ένα σύστημα που ασκεί οικονομική τρομοκρατία μέσω των απολύσεων, της ανεργίας και των περικοπών μισθών και συντάξεων, ο καθένας έχει το ηθικό διακίωμα δικαίωμα να αντιδράσει με όποιο τρόπο κρίνει καλύτερο. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει τρόπους αντίδρασης ή να μονοπωλεί σημεία συγκέντρωσης.

Καλά θα κάνει η ηγεσία του ΚΚΕ να σταματήσει την προσπάθεια καπελώματος του συνόλου του κόσμου που κατέβηκε αυτό το διήμερο στους δρόμους, διαφορετικά τα χθεσινά γεγονότα μάλλον θα έχουν συνέχειες...

Υ.Γ. αρχές Ιουνίου, κατά τις πρώτες μέρες του "κινήματος" των αγανακτισμένων, τα φιλοκυβερνητικα (και όχι μόνο) παπαγαλάκια των ΜΜΕ πανηγύριζαν για τις ειρηνικές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα. Το τελευταίο τριήμερο οι παπαγάλοι δίνουν ρεσιτάλ διαχωρίζοντας του μπαχαλάκηδες από τους πολίτες που θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά, μιλώντας για ειρηνικές διαμαρτυρίες κλπ. Μήπως τελικά οι ειρηνικές διαμαρτυρίες δεν ενοχλούν καθόλου την κυβέρνηση και την τρόικα, σε αντίθεση με τις πιο συγκρουσιακές;

7 comments:

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qxba6jjAdW0#

στο δευτερο λεπτο μονο εγω βλεπω τους "ειρηνικους διαδηλωτες" του παμε να ριχνουν απο την στεγη του τερκενλη "μπαχαλακηδες"???

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Συγγνώμη, για να καταλάβω, μιας και σε παρακολουθώ καιρό, αλλά σήμερα νομίζω ότι το χάνεις κάπως: μολότοφ σε εργάτες;;; Πάτε καλά;;;;

kymaios said...

@ τελευταιο anonymous

Εισαι τοσο βεβαιος οτι οι μολοτοφ επεσαν σε "εργατες"? που ξερεις οτι δεν ηταν φοιτητες ή ανεργοι? Και γιατι προτασσεις αυτη την ιδιοτητα τους και οχι καποια αλλη, πχ απεργοι.

Αλλα για να τελειωνουμε με το παραμυθι, απο δεκαδες βιντεο φαινεται ξεκαθαρα ότι οι μολοτοφ ειχαν στοχο την περιφρουρηση του ΠΑΜΕ που εκεινη τη στιγμη οπισθοχωρουσε αφου πιο πριν ειχε επιτεθει με κρανη και παλουκια σε πληθος κοσμου, ακομα και ασχετων.

Υ.Γ.
αν πραγματικα ηθελες να ρωτησεις ή να σχολιασεις κατι, θα μπορουσες να το κανεις με ξεκαθαρο τροπο και οχι με φθηνες συνδικαλιες για τη δημιουργια εντυπωσεων.

Anonymous said...

Φθηνή συνδικαλιά είναι αυτό που κάνεις εσύ. Η περιφρόρουση του ΠΑΜΕ (στο οποίο, ούτε άνηκα, ούτε ανήκω) αποτελούταν από εργάτες, φοιτητές, ανέργους και λοιπούς ανθρώπους που αγωνίζονταν με τον δικό τους τρόπο (τον οποίο μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά κάποια φορά, κάτω από ένα σοβαρό και όχι χυδαία προβοκατόρικό και παραπλανητικό κείμενο, όπως το συγκεκριμένο) και σίγουρα δεν αποτελούνταν από εγκάθετους σταλμένους ασφαλίτες και αμούστακα παραπλανημένα 15χρονα, όπως οι δολοφονικές συμμορίες που τους πέταγαν μπλότοφ και έτρεχαν μετά να κρυφτούν στα υπόλοιπα μπλοκ της Σταδίου, με αποτέλεσμα να πνιγούμε κι όλοι οι υπόλοιπες, συμπεριλαμβανομένου και του όποιου αγώνα μας και της όποιας διαμαρτυρίας μας. Και αυτό το καραγκιοζιλίκι με τους δήθεν επαναστάτες καταστροφείς, αλλά ασφαλίτες αποδεδειγμένα από τις μύριες τόσες φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ (ασχολείσαι με αυτό, υποθέτω κάτι θα έχεις δει κι εσύ!) είναι καιρός να τελειώνει. Αν θέλουν να καταστρέψουν τη Βουλή, τους μπάτσους, τις τράπεζες ή ό,τί αλλο ορέγονται, ας πάνε μία μέρα μόνοι τους και να σταματήσουν συνεχώς να κρύβονται πίσω από τις πλάτες του εργατικού και φοιτητικού κινήματος.

tsopanis said...

KNEEEEEEEEEEEEEEEEE

kymaios said...

Φθηνη συνδικαλια είναι να αναπαραγεται το στερεοτυπο «αθωοι εργατες που πηγαν στο συνταγμα και χτυπηθηκαν από κακους κουκουλοφορους».

Η περιφρουρηση του ΠΑΜΕ και όχι ο απλος κοσμος (όπως πολύ σωστα το διορθωνεις στο δευτερο σχολιο σου), αποτελουνταν από «εργάτες, φοιτητές, ανέργους και λοιπούς ανθρώπους που αγωνίζονταν με τον δικό τους τρόπο». Ακριβως το ιδιο ισχυει και για αυτους της απεναντι πλευρας. Τυχαινει να γνωριζω φοιτητες, ανεργους και εργαζομενους που συμμετειχαν στο σκηνικο και δεν είναι ουτε ασφαλητες ουτε «αμούστακα παραπλανημένα 15χρονα» (αληθεια, τα ανηλικα μελη της ΚΝΕ είναι ωριμα πολιτικα υποκειμενα ή και αυτά κατατασσονται στα «αμούστακα παραπλανημένα 15χρονα»?). Αυτό το οποιο διεκδικησαν, και καλως επραξαν, είναι το δικαιωμα να βρεθουν και αυτοι στο Συνταγμα για να εκφρασουν τη διαμαρτυρια τους με τον τροπο που εκεινοι εκριναν σκοπιμο και όχι κατω από το καπελο του ΚΚΕ.

Επισης, ασφαλητες (ειτε «εγκαθετοι» ειτε «εντεταλμενοι» ειτε ότι άλλο θες, για μενα το «ασφαλητες» φτανει από μονο του) βρισκονται σχεδον μεσα σε κάθε μπλοκ, σωμματειο, συνελευση, ακομα και κομα. Αυτό δεν σημαινει ότι ακυρωνεται πολιτικα ο φορεας.

Όσον αφορα το παραμυθι «πέταγαν μπλότοφ και έτρεχαν μετά να κρυφτούν στα υπόλοιπα μπλοκ της Σταδίου», υπαρχουν πολλα μπλοκ που δεν εχουν καταδικασει ποτε τη συγκρουση. Οποιος διαφωνει, ας περασει εστω ένα ψηφισμα στην επομενη ΓΣ του που να καταδικαζει τις συγκρουσεις, όπως εχουν κανει τα σωματεια που ελεγχει το ΠΑΜΕ. Παντως, εχω προσωπικη εμπειρια από μη αναρχικα μπλοκ, που όχι μονο δεν διαφωνουν με τη συγκρουση, αλλα την επικροτουν. Και μαλλον δεν είναι η μειοψηφια.

«[…]ας πάνε μία μέρα μόνοι τους και να σταματήσουν συνεχώς να κρύβονται πίσω από τις πλάτες του εργατικού και φοιτητικού κινήματος.»

Αυτοι που κατεβαινουν να συγκρουστουν δεν είναι αρειανοι αλλα εργατες, φοιτητες κλπ, δηλαδη μελη του οποιου φοιτητικου/εργατικου κινηματος. Εκτος κ αν ως φοιτητικο/εργατικο κινημα οριζεται μονο εκεινο το μερος του πληθυσμου που διαδηλωνει αυστηρα ειρηνικα, και γιατι όχι κατω από μια κοματικη ταμπελα.

Υ.Γ. Μου αρεσει που κατω από ένα «ασοβαρο, χυδαία προβοκατόρικό και παραπλανητικό κειμενο» σχολιασες για να αποκαταστησεις την αληθεια(???), μακρυα από κλισε και συνδικαλιες!