Tuesday, March 27, 2012

Αστείος




Παραμονές της 25ης Μαρτίου, ο δήμαρχος αποφάσισε να γράψει μια επιεικώς αστεία ανακοίνωση για το νόημα της ημέρας και την επικείμενη παρέλαση. Με μια πρώτη ανάγνωση, το κείμενο φαίνεται να έχει γραφτεί από συνδικαλιστή πασόκο της δεκαετίας του 80. Βρίθει ιστορικών ανακριβειών, κενολογιών ενώ και το δια ταύτα της απευθύνεται σε νήπια.

Γράφει «Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 μας γυρίζει στην Αγία Λαύρα[…]». Τι και αν οι σύγχρονοι ιστορικοί έχουν καταλήξει ότι ουδέποτε έλαβε χώρα η ιστορία με τον παλαιών Πατρών Γερμανό να υψώνει το λάβαρο της αγίας Λαύρας την 25η Μαρτίου (πχ 1, 2). Τι σημασία έχει που ακόμα και ιστορικοί της εποχής δεν αναφέρουν τίποτα για το συμβάν ή το αποκαλούν παραμύθι; [ενδεικτικά βλέπε:
* Φιλήμων: «παχυλόν ψεύδος» (Φιλήμονος, Δοκίμιο Ιστορικό Ελληνικής Επανάστασης, τομ. Γ', κβ)
* Σπ. Τρικούπης: «Ψεύδος» (Σπ. Τρικούπη, Ιστορία Ελληνικής Επανάστασης, τομ. Α', σ. 229).
* Φίνλεϋ: «δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια» (Φίνλεϋ, Ιστορία Ελληνικής Επανάστασης, τομ. Α', σ. 217)].
Τι τον νοιάζει που ακόμα και ο ίδιος ο ΠΠ Γερμανός δεν αναφέρει τίποτα για την αγία Λαύρα και το τάχα λάβαρο της επανάστασης στα απομνημεύματά του, ενώ δίνει φοβερές λεπτομέρειες για κάθε άλλο συμβάν; Μόνο ο καλός μας δήμαρχος, κατέχει την απόλυτη ιστορική αλήθεια.

Συνεχίζει «[…]οι Έλληνες με ελάχιστα πολεμικά μέσα, ξεκίνησαν τον αγώνα για λευτεριά κατά της πανίσχυρης τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μόνοι τους, με την Ευρώπη εχθρική απέναντί τους». Απλά να θυμίσω στον δήμαρχο ότι αν δεν είχε διεξαχθεί η ναυμαχία στο Ναυαρίνο, από τις «ανίερες» δυνάμεις εναντίον του τουρκικού και αιγυπτιακού στόλου, η επανάσταση θα είχε καταπνιγεί και δεν θα υπήρχε καμία σύσταση ελληνικού κράτους. Επιτέλους, όχι άλλη κλάψα και φουστανελάτος μαρθαβουρτσισμός. Επιχειρήματα επιπέδου «όλοι τους και μόνοι μας» δικαιολογούνται μόνο σε οπαδικές φυλλάδες τις παραμονές των ντέρμπυ και όχι σε ανακοινώσεις δημοτικής αρχής.

Και φτάνουμε στο καλύτερο: «Ως μια μικρή μορφή διαμαρτυρίας για τα όσα τραγικά και πρωτόγνωρα συμβαίνουν σήμερα στην Πατρίδα μας, που πλήττουν βάναυσα τον Ελληνικό λαό και την Εθνική μας κυριαρχία, εφέτος δε θα υπάρξουν υπερυψωμένες εξέδρες […] θα φέρουμε στη μνήμη μας τους αγώνες του 1821, αποδίδοντας τον προσήκοντα σεβασμό στη μνήμη των αγωνιστών, δίχως διακρίσεις και υπερυψωμένες εξέδρες επισήμων». Και η ερώτηση που προκύπτει είναι, τόσα χρόνια που παρακολουθούσε από υπερυψωμένη εξέδρα τις παρελάσεις βοηθούσε στη δημιουργία διακρίσεων μεταξύ προυχόντων και πληβείων; Αν ναι, δεν ντρέπεται; Αν όχι, γιατί μας δουλεύει;

Κατά τα άλλα, η ανακοίνωση είναι γραμμένη σε μια γλώσσα που δεν μιλάει ο Δημήτρης (όπως θέλει να τον αποκαλούνε οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του). Λέξεις όπως «λευτεριά» και λογοπαίγνια για «ανίερες συμμαχίες» απουσιάζουν παντελώς από το τεχνοκρατικό προφίλ που τόσα χρόνια προσπαθεί να προβάλλει. Από την άλλη πλευρά για πρώτη φορά εμφανίζονται με αξιοσημείωτη συχνότητα εκφράσεις που στοχεύουν στο εθνικό θυμικό, όπως «Εθνική ιστορία», «Πατρίδα», «Εθνική Κυριαρχία», «έθνος» (στο τελευταίο ξεχάστηκε και δεν έβαλε έψιλον κεφαλαίο!).

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ανακοίνωση που αναμασά πιασάρικες εκφράσεις του πασοκ των 80s περί λαικής κυριαρχίας, εθνικής ανεξαρτησίας και η συντριπτική πλειονότητά της γράφτηκε ως γαρνιτούρα στο σερβίρισμα της τάχα καινοτόμας-πρωτοπόρας-καταπληκτικής έμπνευσης να μην στηθεί υπερυψωμένη εξέδρα επισήμων. Και φυσικά, μόλις (δεν) έστησε την εξέδρα έπεσε η ανεργία στην περιοχή μας, άνοιξαν 15 ειδικότητες στο νοσοκομείο και ο οτε αποφάσισε να μεταφέρει στον Πετισούνα τα κεντρικά του γραφεία! Βέβαια, στήθηκε κάτι σαν εξέδρα με τα απαραίτητα κορδονάκια, καθώς μπορεί οι επίσημοι, τουλάχιστον για φέτος, να μην είναι πιο ψηλά από τον απλό λαό, αλλά δεν γίνεται να είμαστε όλοι μαζί σαν όχλος. Άλλωστε πως θα βγουν και οι απαραίτητες φωτογραφίες, με τις «κεφαλές» του Έθνους (το γράφω καλά Δημήτρη;) δημάρχοι, παππάδες, γαλονάδες;

Για να μην το κουράζουμε, παραμονές 25ης ο Θωμάς έβγαλε μια αστεία ανακοίνωση, γεμάτη ιστορικές ανακρίβειες και φανφαρονισμούς, με στόχο να στηρίξει μια άκρως επικοινωνιακή κίνηση. Το μόνο που αξίζει να μείνει από αυτήν είναι η προσπάθεια μεταστροφής του προφίλ του, από αυστηρός τεχνοκράτης σε πατριώτης τεχνοκράτης. Ρε τι σου είναι η κρίση...

3 comments:

Anonymous said...

την ελληνικη σημαια με τα αποφθεγματα του Κολοκοτρωνη την ειδες??? Μνημειο κιτς κακογουστιας!

kymaios said...

έχεις απόλυτο δίκιο!

Anonymous said...

τσεκαρετε το μειλ σας :)

Δ.