Wednesday, September 12, 2007

Εν όψει εκλογών


Τελευταία ακούω από πολλούς γνωστούς μου, απογοητευμένους από τις φωτιές και την κυβερνητική ολιγωρία, τη φράση ‘δεν ψηφίζω κανέναν, όλοι ίδιοι είναι’. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτοί που έχουν φτάσει την ελλάδα στο σημερινό αδιέξοδο προέρχονται από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και κόμματα.

Δυστυχώς, όπως είναι δομημένο το νομικό πλαίσιο των εκλογών, τα λευκό/άκυρο/αποχή δεν σημαίνουν τίποτα, καθώς διατηρούν τις ισορροπίες στα ποσοστά των κομμάτων. Σχεδόν κανείς δεν ασχολείται με αυτά και έχουν μηδενικό αντίκρυσμα στην κατανομή των εδρών και τη διαμόρφωση της βουλής. Αντίστροφα, η ψήφος στα μικρά κόμματα, κοινοβουλευτικά ή μή, έχει διπλό κέρδος, αφενός ανεβάζει τα ποσοστά των μικρών, αφετέρου ρίχνει έμμεσα τα ποσοστά των δυνατών.

Είδικά στη σημερινή συγκυρία, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η αποτυχία του δικομματισμού, μόνο να κερδίσουμε μπορούμε από ενδεχόμενη πολυφωνική βουλή. Στο σημείο αυτό να σημειώσω πως δεν πρέπει να μας φοβίζει το ενδεχόμενο μη ύπαρξης αυτοδυναμίας, καθώς θα αναγκαστεί το εκάστοτε πρώτο κόμμα να βάλει νερό στο κρασί του και και να συνεργαστεί με κάποιο/α άλλο/α είτε άμεσα είτε έπειτα από νέα προσφυγή στις κάλπες. Φέτος κατεβαίνουν αρκετά αξιόλογα ψηφοδέλτια. Σταχυολογώ ενδεικτικά μερικά απο αυτά:

-οικολόγοι πράσινοι, με ‘πράσινο’ πρόγραμμα και ψηφοδέλτιο επικρατείας αποτελούμενο από ποιητές, ζωγράφους, γλύπτες.

-ΜΕ.Ρ.Α.: ενωτικό ψηφοδέλτιο της αριστεράς, με κύρια συνιστώσα ένα μεγάλο μέρος των εαακ, της φοιτητικής παράταξης που πρωτοστάτησε στις φετινές κινητοποιήσεις για την παιδεία.

-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον συνασπισμό , το ΔΗΚΚΙ, καθώς και ανεξάρτητους αγωνιστές με προεξάρχουσα μορφή τον Μανόλη Γλέζο. Στην Έυβοια ξεχωρίζει ως υποψήφιος ο Βαγγέλης Αποστόλου, γνωστός από την παλαιώτερη άκρως επιτυχημένη βουλευτική θητεία του με το συνασπισμό.

Υ.Γ. προφανώς η παραπάνω συζήτηση δεν αφορά αναρχικούς/ αντιεξουσιαστές, για τους οποίους η αντιπροσωπευτική δημοκρατία οποιασδήποτε μορφής είναι ένα απορριπτέο σύστημα, οπότε απέχουν συνειδητά από την εκλογική διαδικασία.

Υ.Γ.2 ακούγεται το εύλογο σενάριο πως σε περίπτωση που πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία, δεν θα συνεργαστεί με το ΛΑΟΣ, αλλά θα ‘αγοράσει’ κάποιους βουλευτές του.

Υ.Γ.3 Το ΛΑΟΣ μέχρι προχθές Δευτέρα, έξι μέρες πριν τις εκλογές, ΔΕΝ είχε τυπώσει και μοιράσει το πρόγραμμά του, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστές οι θέσεις του! Από χθες μοιράζεται, και μέσα σε αυτό αναφέρονται διάφορα μαργαριτάρια. Σταχυολογώ τα δύο χειρότερα:
-δηλώνουν πως δάσος αποτελούν μόνο οι εθνικοί δρυμοί, ενώ οι υπόλοιπες εκτάσεις θα πρέπει να δωθούν προς τσιμεντοποίηση
-θα επιδοτούν με το 50% του συνολικού κόστους τα πλοία που θα κατασκευάζονται σε ελληνικά ναυπηγεία και θα φέρουν την ελληνική σημαία (αλήθεια, που θα βρουν αυτά τα λεφτά?)

1 comment:

Anonymous said...

για τον καρατζαφέρη και το τραγικό του πρόγραμμα δες και εδώ http://www.iospress.gr/extra/laos_2007.htm