ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ (Α/Γ)
Το πρώτο ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την τοποθέτηση Α/Γ είναι και πιο περίπλοκο να εξηγηθεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο την 1/4/2007, σε μια και μόνο συνεδρίαση και συζήτηση πήρε μία απόφαση η οποία δεν είναι ΣΑΦΗΣ και ΞΕΚΑΘΑΡΗ. Ύστερα από τρίωρη συζήτηση, το Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ) αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ, ΝΑΙ στις Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και ΜΑΛΛΟΝ …. ΝΑΙ στην τοποθέτηση των Α/Γ στον Δήμο μας. Βέβαια εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι πριν ξεκινήσει η συζήτηση οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι δήλωναν άγνοια γύρω από το θέμα της συζήτησης. Πώς είναι δυνατό ύστερα από 3 ώρες μόνο συζήτησης να σχημάτισαν άποψη και να ψήφισαν για ένα τόσο σημαντικό και περίπλοκο θέμα;
Η απόφαση του Δ.Σ. έχει ως εξής:
1. Τάσσεται θετικά στις Α.Π.Ε. λόγω της επιτακτικής ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος.
2. Η τελική απόφαση για την τυχόν εγκατάσταση αλλά και χωροθέτηση των περιοχών μονάδων Α.Π.Ε. στο Δήμο μας, ανήκει στην τοπική κοινωνία (…Φαίνεται όμως ότι μας πρόλαβε η ΓΚΑΜΕΣΑ και από ότι φαίνεται ήδη έχει προκαθορισθεί η χωροθέτηση, χωρίς προηγουμένως να έχει ερωτηθεί η ενημερωθεί η τοπική κοινωνία).
Το σκεπτικό του Δ.Σ. για να παρθεί η παραπάνω απόφαση στηρίχτηκε στις παρακάτω σκέψεις και κατευθύνσεις:
Α. Το παγκόσμιο πρόβλημα του φαινομένου του θερμοκηπίου, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ερημοποίηση πολλών εκτάσεων και τα επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν από αυτά.
Β. Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο Πρωτόκολλο του Κιότο.
Γ. Η απεξάρτηση της χώρας από ορυκτά καύσιμα.
Δ. Ο γενικότερος ενεργειακός σχεδιασμός και ο ενεργειακός χάρτης της Ελλάδας από το Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε
Αφού πρώτα σας πούμε, ότι και όλοι εμείς έχουμε τους ίδιους αν όχι και περισσότερους προβληματισμούς και ανησυχίες με το Δ.Σ. του Δήμου Κύμης, όμως ταυτόχρονα έχουμε τις ακόλουθες σημαντικότατες διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις:
Α1. Ως προς τις ανησυχίες σχετικά με παγκόσμιας εμβέλειας περιβαλλοντικά προβλήματα λέμε στο Δ.Σ. ότι, σαν Δήμος πρώτα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να επιλύσουμε τα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα (εδώ έχουμε και εμείς οι πολίτες μεγάλη ευθύνη), και ύστερα κάνουμε προσπάθεια να επιλύσουμε τα … παγκόσμια!! (τα οποία είναι σίγουρα και πολύ δυσκολότερα να επιλυθούν). Πρώτο βήμα για την προστασία του παγκόσμιου περιβάλλοντος είναι απλά… η προστασία του τοπικού περιβάλλοντος.
Εδώ όμως η Δημοτική Αρχή και μαζί και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουν να επιδείξουν και πολλά πράγματα. Δεν έχουν γίνει προσπάθειες για την επίλυση σοβαρών τοπικών προβλημάτων, Ενδεικτικά αναφέρουμε:
α) Η παράνομη ξύλευση ελατόδασους και άλλων δένδρων (για παράδειγμα στις περιοχές Χορευταριά, Κούτουρλα, Μέλισσα, Σκοτεινή Πλατάνας, Μαύρος Έλατος, Βαθιόλακα και σε πολλά άλλα σημεία στον Δήμο μας).
β) Οι πάρα πολλές παραχωματερές που βρίσκονται στον Δήμο, η ρύπανση των ρεμάτων και ποταμών, η κακή κατάσταση του σκουπιδότοπου και της γύρω από αυτόν περιοχής.
γ) Η αυθαίρετη και παράνομη δόμηση σε περιοχές μοναδικής φυσικής ομορφιάς αλλά και τουριστικής δυναμικής (π.χ. Τσίλαρο, Θαψά, Παραλία Μετοχίου, Ελατόδασος, Χιλή).
δ) Ακόμα μπορούμε να αναφέρουμε το ότι δενδροφυτεύσεις εντός ή εκτός οικισμού δεν γίνονται (αν και τα τελευταία 12 χρόνια στον Δήμο είχαμε 3 πολύ μεγάλες πυρκαγιές).Μπαζώματα ρεμάτων, καθόλου πεζοδρομήσεις, και αρκετά άλλα.
Άρα μας είναι δύσκολο να δεχθούμε πως ένας Δήμος που δεν κάνει προσπάθεια να λύσει τα ουσιώδη αυτά τοπικά προβλήματα, ξαφνικά πιστεύει ότι μπορεί τοποθετώντας ανεμογεννήτριες (Α/Γ), να συντελέσει στην επίλυση πιο πολύπλοκων (παγκόσμιων) ζητημάτων.
Β1. Ένα απ’ τα πολύπλοκα θέματα είναι και η υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο Πρωτόκολλο του Κιότο (Πρ. Κιότο). Κάθε χώρα που έχει υπογράψει το Πρ. του Κιότο πρέπει να μειώνει σταδιακά του ρύπους της, κατά 20% από τους ρύπους που εξέπεμπε το 1990. Όμως αυτό το Πρωτόκολλο δεν το έχουν αποδεχθεί πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι 4 που ευθύνονται για το 70% περίπου της παγκόσμιας ρύπανσης, η Η.Π.Α. η Κίνα, Ρωσία, Ινδία. Ακόμη με το διαβλητό σύστημα των ποσοστόσεων και αυτές που συμφώνησαν στο Κιότο μπορούν να συνεχίσουν να ρυπαίνουν αυξητικά.
Είναι γνωστό ότι η ρύπανση δεν έχει σύνορα, άρα εάν κάποιες χώρες μειώνουν τους ρύπους τους και κάποιες άλλες τους αυξάνουν το Πρωτόκολλο του Κιότο καθίσταται αυτομάτως ανενεργό, και μάλιστα η παγκόσμια ζήτηση αρκετών καυσίμων είναι συνεχώς αυξανόμενη. Την υποτιθέμενη, δική μας μείωση ρύπων, κάποιες χώρες (αν όχι οι περισσότερες) την υπερκαλύπτουν με την δική τους αυξητική κατανάλωση – παραγωγή ρύπανσης. Πρέπει πρώτα λοιπόν ΟΛΟΚΛΗΡΗ η παγκόσμια κοινότητα να συμφωνήσει στο Πρ. του Κιότο και μετά από κοινού όλες οι χώρες να το εφαρμόσουν. Το να γίνονται επομένως σπασμωδικές κινήσεις από ορισμένες χώρες (και κατ’ επέκταση από ορισμένους Δήμους) δεν έχει κανένα απολύτως πρακτικό αποτέλεσμα. Είτε τοποθετηθούν 1 ή 2 ή … 1000 ή … 1δις ανεμογεννήτριες δεν θα υπάρξει μείωση των αέριων ρύπων μιας και οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη (πηγή UΝ Framework Convention of climate change), θα εξακολουθούν να ρυπαίνουν.
Γ1. Το σημείο της απεξάρτησης της Ελλάδας, ενεργειακά, από ορυκτά καύσιμα είναι και αυτά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, έως σχεδόν αδύνατο. Και αυτό γιατί εταιρίες κολοσσοί που δραστηριοποιούνται γύρω από τα πετρέλαια, και άλλες εταιρίες γύρω από τον ενεργειακό τομέα, χαλυβουργίες, αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρίες υψηλής τεχνολογίας έχουν στήσει τις αυτοκρατορίες τους γύρω από τον έλεγχο και την παραγωγή ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, λιγνίτη, γαιάνθρακες). Πιστεύετε ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες θα αφήσουν έστω και ένα βαρέλι πετρέλαιο ανεκμετάλλευτο επάνω στην γη ή μήπως οι ενεργειακές εταιρίες (π.χ. εταιρίες παραγωγής ηλεκτρισμού) έχουν σκοπό να σταματήσουν να λειτουργούν με άνθρακα πριν να εξαντληθούν όλα τα αποθέματά του;
Επίσης κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί άμεσο όφελος στον καταναλωτή (π.χ. φθηνότερο ρεύμα) γιατί οι «καινούργιες» εταιρίες που εμφανίζονται στον χώρο της ενέργειας, κυρίως, «αγωνίζονται» για τον κερδοφορία τους.
Δ1. Στο σκεπτικό του Δήμου ειπώθηκε ότι σύμφωνα με τον ενεργειακό χάρτη του ΥΠΕΧΩΔΕ, η Εύβοια πρέπει να έχει το 50% της συνολικής παραγωγής ενέργειας όλης στης Ελλάδας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Γιατί άραγε η Εύβοια να παράγει τόσο πολύ ενέργεια; Παρ’ όλα αυτά όντως το νησί μας, η Εύβοια, παράγει αυτή την ποσότητα ρεύματος, την «υποχρέωσή» της δηλαδή να παράγει ακόμη περισσότερη. Την άποψη του να τοποθετηθούν και άλλες ανεμογεννήτριες στο νησί δεν την αποδέχεται, η πλειοψηφία των Δήμων της Εύβοιας, η Νομαρχία και κάποιοι βουλευτές του Νομού. Εμείς στον Δήμο γιατί βιαστήκαμε να πάρουμε απόφαση υπέρ της τοποθέτησης Α/Γ; Γιατί δεν δημιουργούμε κοινό μέτωπο ΕΝΑΝΤΙΟΝ της τοποθέτησης και άλλων Α/Γ στο νησί μας;
Επίσης υπάρχει ένα νέο σπουδαιότατο στοιχείο: η κατασκευή 3 νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, στον νομό Ευβοίας. Το γεγονός αυτό «εκθέτει» ακόμη περισσότερο και κάνει ακόμη πιο αναξιόπιστο τον Ενεργειακό Σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι νέες μονάδες θα κατασκευαστούν οι 2 στο Αλιβέρι, εκ των οποίων η πρώτη θα έχει ισχύ περίπου 500MW και θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο (κατασκευαστής: όμιλος Μυτιληναίου), η δεύτερη μονάδα θα έχει ισχύ 700 – 800 MW (με κατασκευαστή την ίδια την ΔΕΗ), και θα χρησιμοποιεί καύσιμη ύλη γαιάνθρακες!!! Και η τρίτη μονάδα ισχύος 450 MW, θα γίνει στο Μαντούδι (κατασκευαστής ΤΕΡΝΑ) και καύσιμη ύλη, και εδώ γαιάνθρακες. (Πηγή; ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 2 / 8 / 2007 σελ. 19 και ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ 5 / 8 / 2007 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ σελ 3).
Μα αυτό κύριοι του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είναι παράλογο, ανόητο, και πέρα από κάθε σοβαρό σχεδιασμό; Η Κύμη με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος να καταστρέψει τον φυσικό τους πλούτο βάζοντας ανεμογεννήτριες και ταυτόχρονα γύρω από την Κύμη 3 νέες μονάδες συνολικής ισχύος περίπου 1700 MW!!! θα αυξήσουν δραματικά την ρύπανση.
ΤΑ ΥΠΕΡ και ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
Χωρίς να αμφισβητούμε την εν γένει ωφέλεια που μπορεί να προκύπτει από την ορθή και λογική ανάπτυξη ΑΠΕ και ήπιων μορφών ενέργειας, ΟΜΩΣ δυστυχώς επισημαίνουμε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία και πρακτική οδηγούν μετά βεβαιότητος στο συμπέρασμα ότι για τον Δήμο μας αλλά και ευρύτερα για την Εύβοια κανένα καλό δεν μπορεί να προκύψει από την δημιουργία οποιουδήποτε νέου αιολικού πάρκου.
Πριν προχωρήσουμε μια σημαντική επισήμανση:
Τα αιολικά πάρκα δεσμεύουν πολύ μεγάλες εκτάσεις γης. Η προτεινόμενη εγκ/ση 120 γιγαντιαίων Α/Γ στον Δήμο μας, απαιτεί την δέσμευση χιλιάδων στρεμμάτων γης.
1) Ως προς τις νέες θέσεις εργασίας: Κάποιοι υπέρμαχοι της τοποθέτησης Α/Γ διαδίδουν ότι θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Αυτή η άποψη είναι λανθασμένη. Απλά γιατί αυτές οι βιομηχανικές μονάδες, τα αιολικά πάρκα, λειτουργούν μόνες τους, και οι συντηρητές τους, γυρίζουν όλη την Ελλάδα χωρίς να είναι κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκονται. Απόδειξη για αυτά είναι οι 2 – 3 τεχνικοί-συντηρητές για τις εκατοντάδες Ανεμογεννήτριες που βρίσκονται στην Νότια Εύβοια. Άρα λογικά στον Δήμο μας, με περίπου 120!!! Α/Γ (σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ) πόσες νέες θέσεις θα δημιουργηθούν; Ίσως 1 ή 2. Ας υποθέσουμε όμως ότι θα δημιουργηθούν 5 – 10 (πράγμα απίθανο). Έχετε σκεφθεί ΠΟΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ από την «μεταμόρφωση» του Δήμου μας, από τουριστικό προορισμό σε Βιομηχανική Περιοχή; Ξέρετε ότι στους τομείς που θα πληγούν περισσότερο όπως ο τουρισμός (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, ταβέρνες κ.τ.λ.) η οικοδομή (λιγότερες νέες κατοικίες) και η κτηνοτροφία (περιορισμός ζωτικού χώρου της κτηνοτροφίας) απασχολούνται πάρα πολλοί κάτοικοι του Δήμου μας; Μια απώλεια θέσεων εργασίας της τάξης του 10% (είναι πολύ φυσιολογικό, έως αισιόδοξο νούμερο), σε περίπτωση που τοποθετηθούν οι Α/Γ, ξέρετε σε πόσες χαμένες θέσεις εργασίας αντιστοιχεί; Σίγουρα το νούμερο είναι υπερπολλαπλάσιο από αυτό, που έστω και αβάσιμα (5 – 10 θέσεις εργασίας) διαδίδεται ότι θα απασχολήσουν τα αιολικά πάρκα.
2) Ως προς το ανταποδοτικό τέλος 2-3%: Όμως υπάρχει και το δέλεαρ του 2% - 3% επί των κερδών των εταιριών αυτών. Δηλαδή το ποσό που υποχρεούνται να δίνουν στους δήμους της εγκατάστασής τους, οι επιχειρήσεις των αιολικών πάρκων. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι Δήμοι έχουν οικονομικά «κενά». Έτσι πιστεύουν ότι με το 2 - 3% (μιας και το νούμερο αυτό είναι διαπραγματεύσιμο) θα μπορέσουν να καλύψουν κάποια από τα «κενά» και ίσως κάνουν και Δημοτικά μικροέργα.
Στον βωμό αυτών των υπερβολικά αισιόδοξων προσδοκιών, πολλοί δήμοι υπονομεύουν τον τόπο τους, για χάρη αυτών των μικροεσόδων. Για παράδειγμα από ένα «δάσος» ανεμογεννήτριες (π.χ. για 50MW) ο Δήμος θα βάλει (εάν τα βάλει – γιατί σε πολλούς Δήμους χρωστάνε οι εταιρίες) το υπέρογκο ποσό των … 150 – 200.000 Ευρώ το χρόνο, (που είναι οι εισπράξεις ενός έτους για ένα μικρομεσαίο μαγαζί στην Κύμη). Βέβαια στην συνεδρίαση της 1/4/2007 ειπώθηκε ότι αυτό είναι ένα καλό ποσό(;) για το Δήμο. Όμως τι είναι αυτό το ποσό μπροστά στα 12.140.000 Ευρώ, σύμφωνα με προεκλογικά φυλλάδια του κ. Δημάρχου, που απορρόφησε ο Δήμος την περασμένη τετραετία; Δηλαδή ο Δήμος που θα πάρει το 2 – 3% για τα επόμενα 20 χρόνια τελικά στο τέλος της 20ετίας θα εισπράξει μόλις το 30‰ (τριάντα τοις χιλίοις) από τα κέρδη του επιχειρηματία.
Και κάτι τελευταίο για το 2 – 3%. Ξεκάθαρα, καμιά σύμβαση δεν υποχρεώνει την εταιρία είτε να συνεχίσει τη λειτουργία της, είτε να βγάλει τις Α/Γ μετά το τέλος της χρήσης τους και να αποκαταστήσει πλήρως το φυσικό τοπίο. Καμιά εταιρία δεν τις βγάζει, γιατί απλά το κόστος για να βγούνε είναι πάρα πολύ μεγάλο. Εάν δεν το πιστεύετε αυτό, να πάτε μια βόλτα στον χώρο της Ε.Β.Ο. Κύμης, για να δείτε τις εκεί 5 τοποθετημένες (μικρού μεγέθους) Α/Γ να σκουριάζουν και να είναι και επικίνδυνες να καταρρεύσουν. Άρα την ευθύνη απομάκρυνσής τους, την μεταβιβάζουν οι εταιρίες στους Δήμους (αφού μάλλον για αυτόν τον λόγο δίνουν το 2 – 3%) και άρα ο σωστός Δήμος είναι αυτός που αποταμιεύει αυτά τα χρήματα, και θα τα χρησιμοποιήσει για την απομάκρυνση των Α/Γ και την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου. Μόνο που αυτά τα χρήματα, δυστυχώς, δεν φτάνουν ούτε για την μελέτη απομάκρυνσης. Κατά συνέπεια ο Δήμος πρέπει να έχει πολύ περισσότερα χρήματα. Τελικό συμπέρασμα για το έσοδο του 2% - 3% είναι ότι ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ο Δήμος θα έχει ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ από ΟΦΕΛΕΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ σε ορίζοντα 20ετίας ή 30ετίας ο ΔΗΜΟΣ ΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.
3) Ως προς τις ίδιες τις Α/Γ: Στα μειονεκτήματα των Α/Γ είναι ακόμη αυτά τα ίδια τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους: ύψος ΠΥΛΩΝΑ: 80 – 110 μέτρα! ΠΤΕΡΥΓΙΟ: 45 μέτρα!, βάρος: 300 τόνοι!! ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (μόνο για την βάση) 400 τμ Επιφάνεια γης που αναγκαστικά πρέπει να αποψιλωθεί για κάθε μία Α/Γ: 7στρέμματα.
Επιπλέον στα ΚΑΤΑ της τοποθέτησής τους μπορούμε ακόμη να πούμε
3Α) Οπτική – αισθητική ρύπανση: Λόγω του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ τους σε όποιο Δημοτικό Διαμέρισμα και εάν τοποθετηθούν θα είναι ορατοί σχεδόν από παντού. Και όταν λέμε από παντού το εννοούμε. Ακόμη θα φαίνονται από ολόκληρο το Β. Αιγαίο Η οπτική αυτή εικόνα είναι δυσάρεστη για τον επισκέπτη και να καθιστά τον όμορφο Δήμο μας από ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ σε ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ.
3Β) Ηχητική ρύπανση: σε απόσταση 500 μέτρων (την νύχτα ίσως και περισσότερο και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Ακούγεται ο στροβιλισμός του έλικα – ρότορα και το «σκίσιμο» του ανέμου από τα πτερύγια. Όμως υπάρχει σωρεία επιστημονικών μελετών που τεκμηριώνει την σοβαρή επιβάρυνση για την υγεία των ανθρώπων από την ύπαρξη συνεχούς θορύβου έστω και χαμηλής έντασης στο περιβάλλον τους.
Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν ότι η ηχορύπανση από τις Α/Γ επηρεάζει δυσμενέστατα και αποπροσανατολίζει τα μεγάλα κητοειδή (δελφίνια και φάλαινες) σε απόσταση και 80 χιλιομέτρων («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 20-8-2007).
3Γ) Στις περιοχές που τοποθετούνται οι Α/Γ γίνεται ανεπανόρθωτη αλλαγή του φυσικού περιβάλλοντος (ακόμη και στην περίπτωση απομάκρυνσής τους, πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ). Οι μεγάλες αποψιλώσεις, οι φαρδιοί και πολλοί δρόμοι που χωρίς κανένα σχεδιασμό ανοίγονται, τα καλώδια, οι στύλοι, οι κολώνες, ο πιθανός υποσταθμός υπερυψηλής τάσης (και όπως πληροφορηθήκαμε σχεδιάζεται και η εγκατάσταση γιγαντιαίων πυλώνων υπερυψηλής τάσης) είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που μαρτυρούν τι ακριβώς συμβαίνει, και πως αλλάζει το φυσικό τοπίο, στις περιοχές όπου τοποθετούνται Α/Γ.
Οι βίαιες αυτές παρεμβάσεις, θα έχουν αλλαγές στο τοπικό περιβάλλον, κόψιμο θάμνων και δένδρων, αλλαγή ροής ρεμάτων, αλλαγή στο μικροκλίμα των βουνών που τοποθετούνται, αλλαγή και μικρή ελάττωση της κατεύθυνσης του ανέμου, διώξιμο της άγριας πανίδας από τον ζωτικό τους χώρο.
Στον βόρειο ορεινό όγκο του Δήμου μας (Κοτύλαια, Πρασούδι, Ορτάρι) ζουν πολλά σπάνια είδη ζώων και πτηνών. Μερικά από αυτά είναι: άγρια κατσίκια, που ο αριθμός τους μπορεί να είναι από 500 – 1000!! Δυστυχώς κυνηγιούνται παράνομα και με πολύ βίαιο τρόπο θανατώνονται. Τα τουφεκίζουν και τα γκρεμοτσακίζουν. Εδώ που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο με τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες; Επίσης υπάρχουν δύο κοπάδια με συνολικά 30 άγρια πρόβατα. Ζουν επίσης αλεπούδες, κουνάβια, λαγοί και πολλά ακόμη είδη.
Η ορνιθοπανίδα που υπάρχει και φωλιάζει στο Βόρειο Ορεινό όγκο και ανάμεσα σε πολλά άλλα είδη περιλαμβάνει γεράκια, αετογερακίνες, σχιζαετούς και άλλα είδη αετών είναι η σημαντικότερη που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας.
Επιπλέον όλων των προηγουμένων, λόγω και της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ και ΣΠΑΝΙΑΣ ομορφιάς και μορφολογίας του ορεινού αυτού όγκου, δημιουργείται ένας ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ συνδυασμός φυσικής ομορφιάς, εάν δεν προσθέσουμε τη θέα που σου προσφέρουν αυτά τα βουνά στο ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ του ΑΙΓΑΙΟΥ και των ΝΗΣΙΩΝ καθιστούν αυτόν τον ορεινό όγκο ως ένα από τα ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!! (αξίζει να τα επισκεφθείτε για να το διαπιστώσετε).
Το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού αυτού όγκου (όπου υπάρχει η πρόθεση για εγκατάσταση Α/Γ) είναι και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ στα όρια του Δήμου μας προστατευμένο ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ. Θα παραδώσει ο Δήμος μας και το τελευταίο καταφύγιο άγριας ζωής (το οποίο θέλει προστασία και τίποτε άλλο) σε οικονομικά συμφέροντα; Κάτι τέτοιο θα είναι εγκληματικό για τον τόπο μας.
3Δ) Περιορισμός ζωτικού χώρου επαγγελματικών δραστηριοτήτων και αναψυχής. Παράδειγμα η κτηνοτροφία που περιορίζεται δραματικά και δημιουργούνται προβλήματα στις μετέπειτα κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Έμμεση ζημιά σε τουρισμό και οικοδομική δραστηριότητα (όπως νωρίτερα εξηγούμε). Ελαττώνονται περιοχές άθλησης, περιπάτου, κυνηγιού, περιήγησης, εξερεύνησης, έρευνας. Θυσία στο βωμό της βιομηχανίας της ενέργειας και του χρήματος. Άρα λιγότερος τουρισμός, λιγότεροι επισκέπτες, λιγότεροι κάτοικοι στην περιοχή μας και επομένως εκτός των άλλων και συρρίκνωση του μέσου εισοδήματος των κατοίκων.
3Ε) Το ρεύμα που παράγεται από (Α/Γ) δεν εντάσσεται ομαλά στο συνολικό δυναμικό της ΔΕΗ. Αυτό γιατί τις περιόδους που η ΔΕΗ έχει ανάγκη από περισσότερο ρεύμα, όπως οι συνθήκες καύσωνα ή έντονης κακοκαιρίας (κρύο, δυνατός άνεμος) οι Α/Γ είτε δεν λειτουργούν καθόλου, είτε υπολειτουργούν. Οι καύσωνες συνοδεύονται συνήθως από άπνοια, άρα τα πτερύγια δεν κινούνται και στον δυνατό άνεμο, πάνω από 8 – 9 μποφόρ, πάλι σταματούν να λειτουργούν. Επομένως όταν δεν μπαίνουν στο δίκτυο της ΔΕΗ την στιγμή που η ίδια η ΔΕΗ χρειάζεται περισσότερο ρεύμα, το γεγονός αυτό τις καθιστά ως ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ για την ΔΕΗ.
Μπορούμε να αναφέρουμε ένα σωρό ακόμη αρνητικά (όπως πιθανή πρόκληση πυρκαγιάς, από δραστηριότητα σε σχεδόν παρθένες περιοχές, θανάτωση πουλιών σε σημαντικό αριθμό πιθανή αλλαγή χρήσεων γης, όπως στο παρελθόν έχει γίνει, υποβάθμιση της αξίας των ακινήτων). Μα όταν υπάρχουν ΤΟΣΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ και η ΠΕΡΙΟΧΗ, Ο ΔΗΜΟΣ, ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ, Η ΔΕΗ κανένα όφελος δεν έχουν τότε γιατί κάποιοι πιέζουν και θέλουν τόσο να βάλουν ανεμογεννήτριες;
Τελικά ποιος έχει συμφέρον από τις ανεμογεννήτριες; Μιας και ο τόπος, η περιοχή μας, το τοπικό περιβάλλον, οι κάτοικοι δεν ωφελούνται; Μα φυσικά οι εταιρίες, που τις εκμεταλλεύονται και γι’ αυτό ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Για αυτούς που μπορούν και στήνουν αυτές τις βιομηχανικές μονάδες, η διαδικασία είναι απλή: Για να φτιάξουν αυτή τη βιομηχανική μονάδα, τι χρειάζονται; 1) εξοπλισμό (δηλαδή εδώ τις ανεμογεννήτριες). Τις έχουν σχεδόν ΔΩΡΕΑΝ οι «επιχειρηματίες» μιας και επιδοτούνται κατά 60% και με τις συνήθεις υπερτιμολόγησεις καλύπτουν το συνολικό κόστος. 2) ΟΙΚΟΠΕΔΑ. Τα βρίσκουν οπουδήποτε, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα τα αναζητούν, είτε δωρεάν εάν είναι δασικά, είτε με πενιχρό αντίτιμο εάν είναι ιδιωτικά. Εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς να λογοδοτήσουν πουθενά. 3) ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ο άνεμος και αυτός ΔΩΡΕΑΝ. 4) ΠΕΛΑΤΕΣ. Είναι σίγουροι αφού η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το ρεύμα σε τιμή προκαθορισμένη και πολύ υψηλότερη από την τιμή ρεύματος που παράγει η ίδια. 5) ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ (και οι αποσβέσεις) 20 έως 30 (ανάλογα με τη συντήρηση) χρόνια. Και μετά; Και μετά ούτε γεια σας ότι φάγαμε – φάγαμε.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΣΑΣ.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment