Monday, October 01, 2007

Η «ΛΑΡΚΟ»

Το θέμα της ΛΑΡΚΟ είναι πιο εύκολο να εξηγηθεί. Με αίτησή της, στις διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες, η «Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» ζητά να διενεργήσει 105 ερευνητικές γεωτρήσεις, για εντοπισμό σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος. Οι γεωτρήσεις αυτές ζητά να γίνουν σε περιοχές έκτασης 10.280,43 στρεμμάτων!!! Στις περιοχές «ΦΤΕΡΑΔΑ», «ΚΑΤΑΒΟΛΟΣ», και «ΚΟΤΡΩΝΑ» όλες στα όρια του Δήμου Κύμης. Επίσης στην αίτησή της αύτή, που κατέθεσε αρχές του 2006 ζητά τη διάνοιξη δρόμων 9.220 μέτρων και παρόδιων δρόμων αρκετών ακόμη χιλιομέτρων.
Η έκταση αυτή περιλαμβάνει, μέρος του ελατοδάσους των Κοτυλαίων, περιοχές με βλάστηση μεγάλων πλατύφυλλων δένδρων (όπως βελανιδιές, αριές, καστανιές, πλατάνια κτλ) και περιοχές κοντά στις παραλίες Θαψών, Ναυτικού και Μετοχίου. Σε περίπτωση που συμφέρει την ΛΑΡΚΟ η εκμετάλλευση των εν λόγω περιοχών, καταλαβαίνεται για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που θα συντελεστεί. Κοπή ελάτων, κοπή πλατύφυλλων δένδρων, αλλαγή ροής ρεμάτων, αλλαγή υδροφόρου ορίζοντα, διανοίξεις δρόμων, επεμβάσεις σε περιοχές με σχεδόν παρθένα φύση, πολλά κατάλοιπα από τις γεωτρήσεις κτλ. Επίσης εάν θέλετε να γνωρίζετε περισσότερα για την ΑΛΛΟΙΩΣΗ των περιοχών που δουλεύει ή έχει δουλέψει η ΛΑΡΚΟ, με μια βόλτα στο Μαντούδι, στο Πηλί, στο Κοντοδεσπότι θα δείτε κρατήρες διαμέτρου 500 – 1000 μέτρων με λιμνάζοντα νερά, επίσης θα δείτε τεράστιες εκτάσεις αποχωματώσεων και χιλιάδες κομμένα δένδρα (αυτά σίγουρα δεν θα τα δείτε). Επίσης η συστηματική μόλυνση του Ευβοϊκού με βαρέα μέταλλα (καθημερινό θέμα στις τηλεοράσεις) είναι δείγματα της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και συνείδησης αυτής της εταιρείας.
Ευτυχώς τα Δασαρχεία Αλιβερίου (με έδρα την Κύμη) και Χαλκίδας απαγορεύουν, οποιαδήποτε εργασία, στις συγκεκριμένες περιοχές, με τις ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ τους. Όμως ενώ με σαφή αιτιολόγηση του Δασαρχείου ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ την παραχώρηση των συγκεκριμένων εκτάσεων, ήδη έχουν αρχίσει πιέσεις προς τα δασαρχεία (γιατί αυτά στην ουσία «μπλοκάρουν» το έργο αυτό) από την Περιφέρεια, δηλαδή από την Λαμία!!! Με αλλαγή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ότι δηλαδή οι γεωτρήσεις θα είναι 97 αντί για 105, η περιφέρεια πιέζει τα 2 δασαρχεία έτσι ώστε να εισηγηθούν ΘΕΤΙΚΑ για το εν λόγω πραγματικά καταστροφικό, για το φυσικό περιβάλλον και την οικονομία του Δήμου μας, έργο.
Οι συνέπειες στην κτηνοτροφία, στον τουρισμό, στην αναψυχή, στην άθληση, στα δάση και γενικότερα στο φυσικό τοπίο και στη φυσιογνωμία της περιοχής θα είναι ανεπανόρθωτες, αντιστοίχου μεγέθους με την ζημιά από την πιθανή τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Πριν ολοκληρώσουμε την παρουσίαση αυτών των θέσεων και προτάσεών μας, θυμίζουμε και τονίζουμε ότι ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ – ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ. Και η περιοχή μας είναι προικισμένη από αυτά τα δύο ανεκτίμητα αγαθά. Εμείς πρέπει να τα προστατεύσουμε, να τα διαχειρισθούμε με σύνεση και σεβασμό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχθούμε αλλοίωση, συρρίκνωση, υποβάθμιση ή καταστροφή τους.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:
Τοποθέτηση ανεμογεννητριών και μεταλλευτική δραστηριότητα από την ΛΑΡΚΟ.
Προτείνουμε ένα ξεκάθαρο και οριστικό «ΟΧΙ».
Και αυτό το «ΟΧΙ» πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να το στηρίξουμε από κοινού, πολίτες και κάτοικοι της περιοχής, Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης και φορείς και υπηρεσίες.

Σ.ΔΑ.Π.ΠΕΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΜΗΣ Όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον ΣΔΑΠΠΕ και να γίνουν μέλη ή να λάβουν μέρος σε ενέργειες και προσπάθειές μας ή να βοηθήσουν με άλλο τρόπο, μπορούν να επικοινωνήσουν με τους:· Γιώργο Βαλιάνο, Κύμη, τηλ.: 6976706686, 2 222 0 24156· Δημήτρη Σουφλέρη, Καλημεριάνοι, τηλ.: 2 222 0 23268, 693 2107398

E-MAIL: sdappe_kimis@yahoo.gr

No comments: