Monday, November 26, 2007

Σχολιασμός Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη ΛΑΡΚΟ (23/11)


Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω το νομαρχιακό συμβούλιο στις 23/11, οπότε η ενημέρωσή μου βασίζεται στο ρεπορτάζ του Σερβιτόρου.

Με βάση αυτό λοιπόν, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ. Ιωαννίδου υποστήριξε πως 'δεν τίθεται θέμα σύγκρισης ανάμεσα στις υποθέσεις των δήμων Μεσσαπίων και Κύμης, γιατί από τη μια γινόταν λόγος για εξορυκτική δραστηριότητα και για 3.780 στρέμματα ελάτης ενώ τώρα είναι 27 στρέμματα για έρευνα', καθώς και ότι 'η μη απάντηση από το δήμο Κύμης στο σχετικό έγγραφο της Ν.Ε. λαμβάνεται ως θετική απάντηση. Για την ίδια το θέμα είναι λήξαν, αφού η μελέτη έχει εγκριθεί από την περιφέρεια Στερεάς στις 8/1/2007 και έχει περάσει η προθεσμία προσφυγής'.

Η κ. Ιωαννίδου φαίνεται να παραγνωρίζει πως η ΛΑΡΚΟ είναι κερδοσκοπική εταιρεία, οπότε είναι φως-φανάρι ότι μετά την έρευνα ακολουθεί η εξόρυξη. Επίσης, ποια λογική αναφέρει πως η μη απάντηση θεωρείται θετική απάντηση; Εκτός φυσικά και αν έχουν ληφθεί από πριν κάποιες αποφάσεις και η σιωπή τις ευνοεί. Τέλος, το θέμα δεν είναι , ούτε και θα μπορούσε να είναι, λήξαν καθώς υπάρχουν αντιδράσεις κατοίκων, δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων. Εκτος και αν συμφέρει κάποιους να θεωρείται λήξαν....

Ο νομάρχης κ. Μπουραντάς 'τόνισε ότι πολλά πράγματα δεν λειτούργησαν σωστά αυτή την περίοδο. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν γνώριζε ως νομάρχης ότι είχε έρθει το θέμα και ότι το έμαθε όταν ήρθε στον τύπο' καθώς και 'ότι όλοι έχουνε ευθύνες αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να αναζητηθούν και ότι θα πρέπει το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πάρει απόφαση αντίθετη ομόφωνα για να αντιμετωπίσουνε αυτή την κατάσταση και να παρέμβουνε δικαστικά σε συνεργασία με το δήμο'.

Άλλη μια φορά το έγγραφο της περιφέρειας στερεάς Ελλάδας 'παραπέφτει'! Και φυσικά το έγγραφο δεν 'παράπεσε' μόνο στο νομάρχη, αλλά και σε ολόκληρο το νομαρχιακό συμβούλιο! Συμπολίτευση και αντιπολίτευση είναι εξίσου υπεύθυνες. Αναρωτιέμαι, είναι δυνατές τόσες συμπτώσεις; Τι έχει το συγκεκριμένο έγγραφο και 'παραπέφτει' από όλους; Πλέον φαίνεται ότι και σε νομαρχιακό επίπεδο είτε κάποιοι τα παίρνουν για να ασκήσουν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, είτε είναι τελείως άχρηστοι στο να τα διεκπεραιώσουν. Φυσικά, μετά από όλα αυτά φαίνεται εύλογη η σπουδή του νομάρχη να μην αναζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες! Γιατί άλλωστε να πρέπει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στον κόσμο;

Τελικά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τόσο οι "ανεξάρτητοι" όσο και οι εντεταλμενοι των δύο μεγάλων κομμάτων είναι ανίκανοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του τόπου και αυτών που τους εξέλεξαν. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τους η ανικανότητα και ολιγωρία, δεν θα έχουν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα για την περιοχή μας.

3 comments:

Anonymous said...

eipe tetoio pragma o mpourantas? krima kai ton eixa gia sobaro an8ropo.
Kala ta grafeis, alla telika poia einai i lisi? na katsoume spitia mas?

Anonymous said...

Αυτό το κάνουμε ήδη.. άλλη πρόταση ?

kymaios said...

Καταρχας, αφηνετε ενα ονομα, ακομα και αν δεν ειναι πραγματικο, προκειμενου να μην μπλεκουμε σε στυλ 'ο anonymous2 ειπε...'. Καλυτερα να μιλαμε με τον 'παπαρουνα' και τον 'Βαγγo13', παρα με τους anonymous1.....15.

@ anonymous 1,2

Προφανως και η λυση ΔΕΝ ειναι να κατσουμε σπιτια μας. Μπορουμε ομως να ευαισθητοποιηθουμε και να συμμετεχουμε σε καποια πραγματα. Πχ, υπαρχουν σε καθε πολη συλλογοι που ασχολουνται με την ποιοτητα ζωης, εξω απο πολιτικαντισμους και γραμμες κομματων. Στην Κυμη δραστηριοποιουνται οι ΣΔΑΠΠΕ, Μορφωτικος και Εκπολιτιστικος, και ο εν Αττικη Κυμαιων.

Επισης, μπορεις να συμμετεχεις στα κοινα. Πχ να πας σε 2-3 δημοτικα συμβουλια, οταν θα συζητουνται σοβαρα θεματα για τον τοπο, να μιλησεις με τους συμβουλους ή και το δημαρχο στο καφενειο κλπ.

Το μονο σιγουρο ειναι οτι αυτοι που κατεχουν τις θεσεις βαζουν απο οποια συμφεροντα και ιδεολογια τη διατηρηση τους σε αυτες. Αρα αν διαισθανθουν μια αρνητικη για αυτους αλλαγη στην περιρεουσσα ατμοσφαιρα (δημ. συμβουλιο, πλατεια, καφενειο κλπ) ειναι ετοιμοι να κανουν κολοτουμπα και να υποστηριξουν οτι 'απαιτει ο λαος'.

Ο ενημερωμενος πολιτης ειναι ο μεγαλυτερος φοβος για την καθε εξουσια.

Υ.Γ. Δεν επεκτεινομαι παραπανω, γιατι εχω να κατεβω και στο πανεκπαιδευτικο συλαλητηριο! Αν βρω χρονο θα γραψω ενα σχετικο κειμενακι το βραδυ.