Monday, December 03, 2007

Βενεζουέλα


Χθες διεξήχθη στη Βενεζουέλα, δημοψήφισμα. Οι ψηφοφόροι καλούνταν να επικροτήσουν ή να απορρίψουν τις παρακάτω (μεταξύ άλλων) αλλαγές:
-μείωση από 18 σε 16 έτη της ηλικίας συμμετοχής στις εκλογές
-μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 40 σε 35
-τερματισμός της αυτονομίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας
-σημαντική ενίσχυση του ρόλου των "κοινοτικών συμβουλίων"
-επέκταση της προεδρικής θητείας από 6 σε 7 χρόνια
-ο πρόεδρος να μπορεί να διεκδικήσει πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες.

Στο διάστημα πριν τη ψηφοφορία, η αντιπολίτευση οργίασε παραπληροφορώντας και απειλώντας το εκλογικό σώμα, με τη στήριξη των ΗΠΑ. Έτσι, ο υπεύθυνος της αμερικάνικης πρεσβείας στη Βενεζουέλα σε έγγραφό του προς την CIA, αναφέρει: "ακόμα και αν φαίνεται από άποψη τακτικής ότι είναι αντιφατικό να συνεχίσουμε την προπαγάνδα, του να μην γίνει το δημοψήφισμα, του να μην αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα και ταυτόχρονα να καλούμε σε καταψήφιση του νέου συντάγματος. Στη δεδομένη πολιτική συγκυρία πρέπει να συνδυάσουμε αυτούς τους τρόπους. Στις μέρες που απομένουν πρέπει να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες ενάντια στο δημοψήφισμα και την ίδια στιγμή να προετοιμάζουμε τις συνθήκες για να μην αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά του". Επίσης λίγο παρακάτω διαβάζουμε :"Ο συνδυασμός των ενεργειών μας για να έχει νικηφόρο αποτέλεσμα απαιτεί να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για διεθνή απομόνωση του Τσάβες, να ενταθούν οι προσπάθειες για ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης, να αναζητηθούν συμμαχίες με όσους επιλέξουν την αποχή, να ενταθεί η πίεση στους δρόμους μετά τις 2 Δεκέμβρη, καταλήψεις με προπαγανδιστικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα να προχωρήσουν και οι στρατιωτικές ενέργειες που έχουν προετοιμαστεί από τις δικές μας δυνάμεις με βάση το σχεδιασμό."

Σε άλλο έγγραφο της ίδιας περιόδου αναφέρεται πως η αντιπολίτευση έχει πάρει 8 εκ. δολάρια από την πρεσβεία των ΗΠΑ για να οργανώσει αντιδιαδηλώσεις, να στρέψει τον θετικά διακείμενο κόσμο προς την αποχή και να προετοιμάσει το έδαφος για ενδεχόμενο πραξικόπημα. Αξίζει να σημειωθεί πως επί των ημερών Τσάβεζ η αντιπολίτευση έχει κάνει ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2002 και προετοίμασε ένα ανάλογο το 2006.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ηταν 49% υπέρ των αλλαγών και 51% κατά. Για άλλη μια φορά, οι "δημοκρατικές" ΗΠΑ μπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις ξένου κράτους, και με την βοήθεια των ντόπιων "θαυμαστών" τους προωθούν απροκάλυπτα τα συμφέροντά τους. Έτσι, διαφθείροντας, απειλώντας, συκοφαντώντας και ψευδολογώντας χυδαία, σπρώχνουν ένα λαό να ψηφίσει ενάντια στα συμφέροντά του. Πλέον, οι οικονομικές αποφάσεις θα συνεχίσουν να παίρνονται στην κεντρική τράπεζα που δεν θα ελέγχεται, δεν θα εκλέγεται και δεν θα λογοδοτεί σε κανέναν, το ωράριο εργασίας θα παραμείνει 8ωρο και οι αποφάσεις τοπικού χαρακτήρα θα λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες γραφείων αντί από τα τοπικά συμβούλια.

Για άλλη μια φορά, η προπαγάνδα κάνει το θαύμα της. Τα αμερικάνικα κονδύλια μετουσιώνονται σε πλύση εγκεφάλου των ανενημέρωτων πολιτών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αποφασίζουν υπό το βάρος των εντυπώσεων και της ουσίας.

Υ.Γ. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, προμηθεύει με φθηνό πετρέλαιο τους δήμους του Λονδίνου και της Βαυαρίας καθώς και ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα στις ΗΠΑ. Απ ότι διάβασα, και ο δήμος Καισαριανής ενδιαφέρεται να προμηθευθεί φθηνό πετρέλαιο απευθείας από τη Βενεζουέλα!

Υ.Γ.2 οι εκάστοτε εξουσίες φοβούνται μόνο τους ενημερωμένους πολίτες.

No comments: