Thursday, December 20, 2007

Γλυκές διαδρομές στην Αθήνα!


ερώτηση: τώρα στις γιορτές, θα κατέβω στην Αθήνα. Που θα αγοράσω "σπιτικούς" κουραμπιέδες;
απάντηση: ΠΟΥΘΕΝΑ! Οι μόνοι καλοί "σπιτικοί" κουραμπιέδες είναι αυτοί που φτιάχνει η γιαγιά σας!

Τώρα, λοιπόν, που λήξαμε το ζήτημα των κουραμπιέδων, ας δούμε ποιο γλυκό αξίζει να αγοράσετε και από που. Προφανώς η παρακάτω λίστα δεν είναι εξαντλητική, αλλά είναι άκρως υποκειμενική!

προφιτερόλ: στον Ανδριά, Καποδιστρίου 12, στο ύψος της Φιλοθέης. Ημίγλυκη σοκολάτα, ώστε να μην λιγουριάζετε και να μπορείτε να καταβροχθίζετε πάνω από μία μερίδα! Το μεσαίο προφιτερόλ κοστίζει γύρω στα 16 ευρώ (!!!) αλλά αξίζει τα λεφτά του!

τσουρέκια: στον Τερκενλή, πάλι στην Καποδιστρίου, στο δεξί σας χέρι στην άνοδο, λίγο πριν την πλατεία Κένεντυ, καθώς και στο αεροδρόμιο. Αν νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα από τσουρέκια, δοκιμάστε το τσουρέκι σοκολάτας ή πορτοκαλιού και θα με θυμηθείτε! Ενδεικτικά αναφέρω πως τις Κυριακές τα μεσημέρια η ουρά ξεπερνά τα... 30 ατομα! Τέλος, αν και λίγο ακριβούτσικα (13 Ευρω το ενα!) τα τσουρέκια του είναι συνώνυμα του γευστικού οργασμού!

γαλακτομπούρεκο: στο Κοσμικόν, απέναντι από τον σταθμό του Αγ. Ελευθερίου και στον σταθμό του Αγ. Νικολάου. Απίστευτη κρούστα, ειδικά όταν τρώγεται ζεστό, όπως τώρα στις γιορτές!

μηλόπιτα: στον Pap Lyber (ή απλά Παπαλυμπέρης), στην οδό Ιακοβίδου κοντά στο σταθμό του Αγ. Ελευθερίου, καθώς και στην πλατεία της Λαμπρινής. Αν και εμφανισιακά μοιάζει με μια κοινή πίττα, γευστικά απογειώνει τον τυχερό που τη γεύεται!

κρουασάν: στο Μικέ, στην πλατεία Μαβίλη. Οι συνταγές του, έρχονται από την Αίγυπτο και τηρούνται ευλαβικά από το 1949, έχοντας κερδίσει βραβεία σε διαθνείς διαγωνισμούς. Το κρουασάν του, έχει κρούστα από λεμόνι και χορταστική γέμιση με βάση (μάλλον) αμύγδαλο. Ότι πιο χορταστικό για ένα καλό πρωινό πχ της πρωτοχρονιάς!

παγωτό: στην Χαρά, Πατησίων 399 κοντά στο τέρμα και μόνο εκεί! Και για όσους αναρωτιούνται 'τι λέει ο άνθρωπος μέσα στο καταχείμωνο' να ενημερώσω πως η μεγαλύτερη κατανάλωση παγωτού γίνεται στη Ρωσία τον χειμώνα! Προτείνω ανεπιφύλακτα το σικάγο, το εκμέκ καθώς και το σπέσιαλ εκμέκ, ενώ από σκόρπιες γεύσεις καιμάκι (το καλύτερο της Αθληνας), σοκολάτα, καραμέλα και φουντούκι.

Καλές γιορτές!

Υ.Γ. Αν ξέρει κανείς πότε θα μεταδοθεί η εκπομπή που γύρισε ο Ηλίας Μαμαλάκης πριν λίγες μέρες στην Κύμη, ας ενημερώσει!

Υ.Γ.2 Τελικά υπάρχει ο Άγιος Βασίλης!

3 comments:

Anonymous said...

αφού λοιπόν είσαι απόι την κύμη γιατί κι εγώ από εκεί τυχαίνει να είμαι θα έπρεπε να ξέριες ότι το σωστό δεν είναι κυμαίος αλλά ΚΟΥΜΙΩΤΗΣ και αυτό προέρχεται από την αρχαία κύμη...

kymaios said...

anonymous κάνεις μεγάλο λάθος! Τόσο το "κυμαίος" όσο και το "κουμιώτης" είναι εξίσου σωστά, απλά για λόγους που αγνοώ έχει επικρατήσει το δεύτερο. Για του λόγου το αληθές, δες τι βγάζει η αναζήτηση του "κυμαίος" στο google http://www.google.gr/search?hl=el&q=%CE%BA%CF%85%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82&meta= . Μάλιστα, απ ότι φαίνεται στην αρχαία ελλάδα χρησιμοποιούσαν περισσότερο το λήμμα "κυμαίος"!

Υ.Γ. όσον αφορά το σήμερα, υπάρχει ο "σύλλογος των εν αττική Κυμαίων"! Λες και αυτοί να μην 'ξέρουν το σωστο'?

akrat said...

εγώ πάντως που είμαι από την Κύμη και που δεν έχω μείνει ποτέ εκεί πέρα από διακοπές σε καλημερίζω εύχομαι καλή χρονιά και πάντα να πηγαίνουμε ..... όξω.... χαχα