Wednesday, December 05, 2007

Αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στον δήμο Πετρούπολης!


Η πιο ευχάριστη είδηση των τελευταίων ημερών ήρθε από την Πετρούπολη! Η γνωστή συνοικία της δυτικής Αττικής εφαρμόζει πιλοτικά και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τις ανοιχτές συνελεύσεις των πολιτών προκειμένου να αποφασίζεται και να εγκρίνεται ο ετήσιος προυπολογισμός του δήμου! Πιο συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο της σημερινής Ελευθεροτυπίας , πρόκειται για μια "διαδικασία μέσα από την οποία οι ίδιοι οι πολίτες, μέσα από δημοτικές συνελεύσεις, αποφασίζουν για το πού θα πάνε τα κονδύλια που διαθέτει ο δήμος (όλα ή μέρος) για έργα, επενδύσεις και υπηρεσίες."

Το 'πείραμα' πρωτοξεκίνησε στη Νότια Αμερική και σήμερα περισσότερες από 2000 πόλεις παγκοσμίως το ακολουθούν με μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή έχει εφαρμοστεί και σε μεγάλες πόλεις, όπως το "Πόρτο Αλέγκρε, πόλης με 1,3 εκατομμύριο κατοίκους. Εκεί, συνελεύσεις των 2.000 και 4.000 ανθρώπων αποφασίζουν από το 1989 για το πού θα πηγαίνει το 100% των χρημάτων που έχει ο δήμος στον προϋπολογισμό του."!!!

Τα οφέλη για έναν τόπο είναι προφανή! Επιτέλους ο δήμος απαγκιστρώνεται από την κομματοκρατία και την αδιαφάνεια, ενώ πλέον και οι πολίτες παίρνουν πάνω τους την ευθύνη των επιλογών τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Κοιμπρα Τζιοβάνι Αλεγκρέτι τόνισε πως "στη βρετανική πόλη Μίλτον Κινς, για δήμαρχο ψήφισε μόλις το 17% των πολιτών. Οταν έγιναν όμως συνελεύσεις για το θέμα των δημοτικών φόρων και ακολούθησε δημοψήφισμα, συμμετείχε το 42%. Και στις επόμενες εκλογές αυξήθηκε η συμμετοχή. Στη Γερμανία, το πρόβλημα ήταν τα μεγάλα ελλείμματα των δήμων. Ο μόνος τρόπος για να αποφασιστεί χωρίς κραδασμούς το πού θα γίνουν περικοπές ήταν να μετακινηθεί η ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες. Με τον καιρό, ο κόσμος καταλαβαίνει τι σημαίνει κάθε έργο που ζητεί να γίνει στον τόπο του. Για παράδειγμα, ότι εάν επιμένει να γίνει ένα αθλητικό στάδιο που είναι έργο ακριβό, δεν θα υπάρχουν χρήματα για να γίνουν πολλά μικρότερα."

Για να έρθουμε και στα δικά μας, είναι φως- φανάρι τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου πειράματος και στον τόπο μας. Οι πολίτες θα αποφασίζουν ουσιαστικά για το που θα κατανεμηθούν τα δημοτικά κονδύλια (τα οποία προέρχονται από τους ίδιους μέσω της φορολογίας) και πλέον το δημοτικό συμβούλιο θα έχει καθαρά εκτελεστικό ρόλο. Μάλιστα, θα κρίνεται ακριβώς για αυτό, το κατά πόσον εφάρμοσε επιτυχημένα και στο ακέραιο την λαική εντολή. Επίσης, αυτός είναι ένας τρόπος ώστε να υπάρξει πραγματική πολιτική διαπαιδαγώγηση των πολιτών, καθώς το βάρος των αποφάσεων, άρα και οι συνέπειες τους θα βαρύνουν τους ίδιους!

Αν λοιπόν ο κύριος Θωμάς επιθυμεί πραγματική διαφάνεια και ευρεία συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, δεν έχει παρά να εφαρμόσει το 'πείραμα' και στο δήμο Κύμης. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση του κυρίου Βλαχογιαννη, αν πραγματικά θέλει 'συμμετοχική δημοκρατία' και 'ενεργούς πολίτες' ας πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτός και αν τόσο η πλειοψηφία όσο και η αντιπολίτευση επιθυμούν να αλληλοκαταγγέλονται, για τα μάτια του κόσμου, μήπως και τσιμπήσουν κανένα ψήφο παραπάνω στις εκλογές. Όμως τότε, θα συνεχίσουν να υφίστανται οι 'ασύμμετροι' προυπολογισμοί και η 'ομίχλη' σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία του δήμου (όπως το έλλειμμα). Είναι ντροπή η πραγματική δημοκρατία με ανοιχτές δημοτικές συνελεύσεις να εφαρμόζεται σε ένα δήμο κάποιων δεκάδων χιλιάδων κατοίκων και όχι στον αρκετά μικρότερο δήμο μας.

Το μέλλον ανοίγεται μπροστά μας στην Πετρούπολη! Θα καινοτομήσουν οι δημοτικοί άρχοντες της Κύμης?

No comments: