Friday, February 29, 2008

Κάστρο και ΜΜΕ


Με αφορμή την απόσυρση του Κάστρο από την προεδρία της Κούβας, έκανα μια μικρή έρευνα στο πως παρουσίασαν το γεγονός τα ελληνικά ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Όλες οι μεγάλες εφημερίδες βρίθουν ανακριβιών, αντιφάσεων και προπαγάνδας. Η εμπορική εφημερίδα που σέβομαι περισσότερο από όλες, η Ελευθεροτυπία, έφτασε στο σημείο να μην διασταυρώνει τις πληροφορίες σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Όμως ας δούμε το παράδειγμα της Ε με χρονολογική σειρά.

Στις 10/2 διεξάγονται εκλογές στην Κούβα για την ανάδειξη κοινοβουλίου που θα εκλέξει τον πρόεδρο. Ο Φιντέλ εκλέγεται βουλευτής (απαραίτητο προσόν για να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία).

Στις 18/2, δημοσιέυεται στην κουβανική εφημερίδα Granma επιστολή του Fidel που δηλώνει πως "δεν προτίθεμαι να θέσω υποψηφιότητα ή να αποδεχθώ το αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου του Κράτους και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων (...) Θα πρόδιδα τη συνείδησή μου αν έπαιρνα μια ευθύνη που απαιτεί κινητικότητα και πλήρη αφοσίωση, την οποία δεν είμαι σε θέση να προσφέρω".

Στις 19/2 δημοσιέυεται στην ηλεκτρονική σελίδα της ελευθεροτυπίας με τίτλο 'έκτακτη επικαιρότητα' η παρακάτω είδηση " Ιστορική στιγμή για το μέλλον της Κούβας είναι το σημερινό πρωινό της Τρίτης 19 Φεβρουαρίου 2008. Ο Φιντέλ Κάστρο στα 81 του χρόνια, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το ύψιστο αξίωμα της χώρας του, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του κουβανικού καθεστώτος Granma.[...] Στο γράμμα του ο Κάστρο δεν αναφέρεται στο μέλλον της Κούβας και εκφράζει μόνο την επιθυμία να τον διαδεχτεί ο 76άχρονος αδερφός του, κάτι που αναμένεται να συμβεί την ερχόμενη Κυριακή μέσα από επίσημες διαδικασίες του κουβανικού κράτους."

Εδώ υπάρχουν δύο ανακρίβειες. Ο Φιντελ δεν δήλωσε ότι παραιτείται από την προεδρία, άλλωστε η παλιά βουλή είχε ήδη διαλυθεί οπότε έτσι και αλλιώς η θητεία του είχε λήξει, αλλά ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα ξανά. Επιπλέον, πουθενά δεν αναφέρει την επιθυμία του να τον διαδεχτεί ο αδελφός του. Το μόνο σημείο στο γράμμα του όπου μιλάει για το μέλλον της Κούβας, είναι αυτό: "Fortunately, our Revolution can still count on cadres from the old guard and others who were very young in the early stages of the process. Some were very young, almost children, when they joined the fight on the mountains and later they have given glory to the country with their heroic performance and their internationalist missions. They have the authority and the experience to guarantee the replacement. There is also the intermediate generation which learned together with us the basics of the complex and almost unattainable art of organizing and leading a revolution.".

Δηλαδή στην Ελευθεροτυπία αφενός μπερδεύουν (σκοπιμα;) την μή υποβολή υποψηφιότητας με την παραίτηση, και αφετέρου αποδίδουν στο Φιντέλ πράγματα που δεν ανέφερε πουθενά! Και όλα αυτά τη στιγμή που όλες οι "πληροφορίες" του ρεπορτάζ ήταν διαθέσιμες στο ίντερνετ και μεταφρασμένες στα αγγλικά! Οι συντάκτες της, καταλαβαίνοντας τη λαθροχειρία που έχουν διαπράξει, στην έκδοση της επόμενης μέρας (20/2) δεν περιλαμβάνουν στη σχετική είδηση ούτε την 'παραίτηση' ούτε την 'επιθυμία'. Το μόνο που αναφέρουν είναι πως ο Φιντέλ "γνωστοποίησε ότι την ερχόμενη Κυριακή και για πρώτη φορά έπειτα από 49 χρόνια δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος".

Αν το πρόβλημα έληγε εδώ, όλα θα ήταν καλά. Ένα, κατά τεκμήριο αξιόπιστο, μέσο έκανε δύο λάθη τα οποία επανόρθωσε αργότερα, αν και χωρίς να ζητήσει έστω μία τυπική συγνώμη. Όμως υπάρχει και συνέχεια! Στις 23/2 δημοσιεύεται στις εξωτερικές ειδήσεις ότι "τον διάδοχο του Φιντέλ Κάστρο καλούνται να επιλέξουν αύριο οι 614 βουλευτές της νέας κουβανικής εθνοσυνέλευσης, που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου μήνα. Ο αδελφός του Φιντέλ, ο 76χρονος Ραούλ Κάστρο, φερόταν ώς αργά χθες φαβορί για το αξίωμα του προέδρου, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να αποκλείσει μια έκπληξη από το δίδυμο των Κάστρο, σε περίπτωση που οι δύο αδελφοί αποφάσιζαν να προχωρήσουν σε ριζική ανανέωση της κουβανικής ηγεσίας. Ο επίλεκτος της νεότερης γενιάς θα ήταν τότε ο 56χρονος γιατρός και ντε φάκτο πρωθυπουργός της Κούβας Κάρλος Λάγκε, τυπικά ένας εκ των πέντε αντιπροέδρων του Συμβουλίου του Κράτους.".

Την ίδια μέρα ο Χ. Μιχαηλίδης γράφει στη στήλη του "49 χρόνια κυβέρνησε την Κούβα ο Φιντέλ Κάστρο, που ανακοίνωσε την εβδομάδα αυτή ότι αποσύρεται από «την ενεργό πολιτική», διορίζοντας διάδοχο τον αδελφό του, Ραούλ."! Δηλαδή ενώ η εφημερίδα στην οποία δουλεύει ο εν λόγω "κύριος" έχει διορθώσει το "λάθος" της από τις 20/2, μιλώντας μάλιστα και για πιθανή έκπληξη στις εκλογές, αυτός επιμένει να δίνει ψευδείς πληροφορίες περί διορισμού του αδερφού του Φιντέλ, οι οποίες μάλιστα έρχονται σε αντίθεση με το ρεπορτάζ της ίδιας μέρας! Και φυσικά δεν θεωρεί υποχρέωσή του να αναφέρει τις πηγές του...

Αν ένα τόσο μεγάλο και ιστορικό μέσο, τα θαλασσώνει τρεις φορές σε ένα τόσο εύκολο θέμα, του οποίου οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον καθένα, τι συμβαίνει με άλλα σημαντικότερα;

2 comments:

Anonymous said...

Της γενιάς σου βασιλιά,
μην κατέβεις τα σκαλιά.
Πιές αθάνατο νερό
να νικήσεις τον καιρό.

D.D.Soufleris said...

Φίλε Κυμαίε,
Οι αλλαγές στην Κούβα αρχίζουν. Δες το παρακάτω. Δεν σημαίνει ότι είναι κάτι σίγουρα αρνητικό. Αλλά εμείς με τα πολλά κινητά, ρωτώ, ζούμε πολύ ομορφότερα; (προσοχή δεν λέω ανετότερα, λέω ομορφότερα):

"Απεριόριστη πρόσβαση σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας αποκτούν για πρώτη φορά οι πολίτες της Κούβας στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο νεοδιορισθείς πρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ETESCA οι νέες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας θα αρχίσουν να διατίθενται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ορισμένοι Κουβανοί διαθέτουν ήδη συσκευές κινητής τηλεφωνίας, τις οποίες έπρεπε να αποκτήσουν με τη μεσολάβηση τρίτων, κυρίως αλλοδαπών.

Η Κούβα παραμένει η χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης κινητής τηλεφωνίας στη Λατινική Αμερική.

Ωστόσο, η πληρωμή για τη νέα υπηρεσία θα πραγματοποιείται σε ξένο συνάλλαγμα, γεγονός που σημαίνει ότι η πρόσβαση περιορίζεται για τους πιο ευκατάστατους πολίτες του νησιού.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση δεν προχωρά σε άρση των αυστηρών περιορισμών που έχει επιβάλλει για την πρόσβαση στο διαδίκτυο." (πηγή lawnet, 31/3/2008)