Wednesday, October 08, 2008

Ο Λύκος και ο Notis

του Χριστόφορου (mail: xri_pap στο yahoo τελεία gr)

Είμαι εκστασιασμένος πολυαγαπημένε αναγνώστη! Ενώ κανονικά την προηγούμενη Κυριακή το πρωί θα έπρεπε να ξεναγώ τη Μαντόννα στα αξιοθέτατα της Αθήνας, στριμώχθηκα στην ανήλιαγη και ανάερη αίθουσα του γηροκομείου και κρεμάστηκα από τα χείλη του ινδάλματός μου. Μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις ποιον εννοώ, ένας είναι ο Λύκος!

Με είχε προετοιμάσει από πριν ο θείος Κορνήλιος λέγοντάς μου ότι θα παρακολουθούσαμε έναν σύγχρονο Δημοσθένη. Όμως η ομιλία του ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες. Έτριξαν συθέμελα τα μπετά και δάκρυσαν οι εικόνες τις παναγίας! Όμως μη σε κρατώ σε αγωνία λατρεμένε, ορίστε το κλείσιμο του λόγου αυτής της μικρής θεότητας: "Διοτι υπαρχουν πολλα κενα πατριωτικα σημερα, ε, για ολες τις γενιες των κατοικων και του δημοτικου συμβουλιου τα οποια είναι πολιτικα κοινωνικα οικονομικα τα οποια φυσικα είναι οραμα μας. Την ιδια ωρα μας είναι να παραμεινουμε ο δημος κυμης σωστος,να μπορεσουμε, ε, να δουλεψει ολοι δυνατα, ε, για να πετυχουμε το βελτιστο οριο αναπτυξης μας. Ευχαριστω."

Πολύ στεναχωρήθηκα που οι θείες μου δεν εκτίμησαν το μεγαλείο του ανδρός. Η θεία Ιουλία χασκογελούσε και η θεία Βιργινία σχολίαζε περιπαικτικά ‘άραγε καταλαβαίνει τι λέει;’. Όμως που να συνειδητοποιήσουν οι καημένες τον έντεχνο και μεστό του λόγο. Είναι ο μοναδικός Κουμιώτης που έχει το χάρισμα να μιλάει ελληνικά με προφορά σαμάνου, να συντάσσει προτάσεις της δημοτικής με γερμανικό συντακτικό και συγχρόνως να κάνει σαρδάμ στα καντονέζικα! Κάθε λόγος του και ένα διαμαντάκι για τη σύγχρονη λαογραφία, κάθε πρότασή του και μία ώθηση για τις έρευνες στη γλωσσολογία.

Δραπετεύω από τα λογοτεχνικά και περνάω στα της επικαιρότητας, γιατί υπάρχει μείζων θέμα με το πολυαγαπημένο μας, που ο θεός να μου κάψει το πληκτρολόγιο και να του δώσει βουλευτική θητεία, δήμαρχο. Γράφει ο καλός μου: "Κατά τη διάρκεια των εργασιών (εκσκαφές-θεμελίωση-τοιχία αντιστήριξης) λόγω των σημαντικών γεωλογικών προβλημάτων που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν επιπρόσθετες εργασίες για την ασφάλεια της οικοδομής, που είχαν ως αποτέλεσμα να καλυφθούν 53 τ.μ υπογείου επιπλέον από όσα προβλεπόταν από την αρχική άδεια (204 τ.μ αντί των 151 τ.μ)". Φοβάμαι γλυκέ αναγνώστη ότι λόγο των γεωλογικών προβλημάτων θα αναγκαστεί να καταφύγει και σε άλλες αντισεισμικές λύσεις που δοκιμάζονται καθημερινά στην Αθήνα, όπως η κάλυψη ημιυπαίθριων χώρων και τα πανωσηκώματα.

Λυγίζω και μόνο στην ιδέα ότι ο δήμαρχός μας θα μπει σε τόσα έξοδα για να αφήσει ένα κεραμίδι στην οικογένειά του. Αναφέρει ο ήρωάς μας τη ‘λήψη προσωπικού τραπεζικού δανείου’, ‘τα έσοδα από την πρόσφατη πώληση του πατρικού μου σπιτιού στην Κύμη’ και ‘την πραγματικά δύσκολη απόφαση να παραιτηθώ από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα, όπου για 20 περίπου χρόνια υπηρετούσα ως Τοπογράφος Μηχανικός’. Βαλαντώνω γλυκέ αναγνώστη και στο μυαλό μου έρχονται οι παρακάτω στίχοι της ελεγείας του Notis:

Στα μονοπάτια του καημού,
στη γέφυρα του στεναγμού,
μ’ έκανε η μάνα μου.
Μια φθινοπώρινη βραδιά
Ζωή τη κρύα σου ματιά,
Είδαν τα μάτια μου.

Δεν αντέχω τόση στεναχώρια dear, πάω να βάλω στο πικάπ ένα παλιό δίσκο της Peggy Lee να ξεσκάσω.


6 comments:

Anonymous said...

αδικος ο χαβαλες σου στον Λυκο.Ξερεις ποσο καλος και δραστηριος ανθρωπος ειναι;

Για το Θωμα, μαλλον δεν πηρες χαμπαρι τιποτα. Διαβασε στην ευβοικη γνωμη το αρθρο να δεις που απανταει ο Θωμας. Στη μηνυση αναφερεται οτι ο δρομος μπροστα απο το σπιτι παρουσιαζεται στηνξ αδεια ως 6μετρος ενω εχει πλατος 13! Επισης απουσιαζει το δημοτικο, γιατι με δημοτικο διπλα δεν παιρνεις αδεια για καφε/ιντερνετ.

Καταλαβες τωρα γιατι το δημοτικο βγηκε ακαταλληλο; Γι αυτο και τα λιβανιστηρια του θεωδωρου ζητουσαν επανεξεταση της ακαταλληλοτητας. Κατι ειχανε μυριστει Γι αυτο και ο Θωμας εριξε προστιμο 50 χιλιαρικα στην ξυλεια του Θεωδωρου. Τωρα ειδε οτι ειχε παραβασεις; . Παρε και ενα αποκλειστικο. Η δευτερη μηνυση που αναφερεται στο δημοσιευμα αφορα το αυθαιρετο του αντιδημαρχου Παππα κοντα στη στερνα. Και ξερεις γιατι η αντιπολιτευση δεν λεει κουβεντα; Γιατι αδερφος μεγαλοστελεχους της εχει αυθαιρετο αναμεσα στο σουτσινι και στον καβο.

Ο ενας κραταει σφιχτα αγκαζε τον αλλον. Η θα πεσουν και οι δυο η θα ορθοποδησουν. Αλλα για αυτα μιλανε μονο δυοτρεις γραφικοι στην πλατεια και κανεις αλλος.

kymaios said...

@Χριστόφορος

οκ, το έφτιαξα. Την άλλη φορά βάλε και κανένα tag!

@ανώνυμε

διάβασα την ευβοικη γνώμη και επιβεβαιώνω το πρώτο σκέλος των λεγομένων σου (δρόμος-απουσία δημοτικού). Όντως η απάντηση του Θωμά είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις θα προτιμούσα είτε να τα έλεγες επώνυμα, είτε να ανέφερες κάποιο "αντικειμενικό" στοιχείο.

akrat said...

καλημέρα...
τι γίνετε παιδιά?
τα εν οίκω μη εν δήμω?
ΓΟΥΣΤΑΡΩ....
έτσι βρε...
εργολάβοι ούλου του κόσμου ενωθείτε....
χαχα
κατά τα άλλα τα κάστανα καλά??

Anonymous said...

πάντως εμένα με πείθει ο δήμαρχος. Και να ξέρεις ότι είναι πολύ προσιτός. Ότι απορία ή προβληματισμό έχεις πήγαινε να του μιλήσεις και είμαι βέβαιος πως θα χαρεί να το κουβεντιάσετε, όπως άλλωστε κάνει με όλους.

Anonymous said...

Ελενη,τι συγγενεια εχεις με το δημαρχο?

kymaios said...

@Ελένη

οντως, ο Θωμάς είναι απίστευτα πειστικός στον προφορικό λόγο, όχι τόσο λόγω επιχειρηματολογίας αλλά λόγω συνδικαλιστικών δεξιοτήτων! Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον γραπτό του. Συγκρινε το ρεπορτάζ με την απάντηση και θα καταλάβεις.