Monday, March 23, 2009

Επικαιρότητα της Καρυστίας (τ. 5)

του Χριστόφορου (mail: xri_pap στο yahoo τελεία gr)

Ξέρω λατρεμένε αναγνώστη πόσο δύσκολες μέρες περνάς εν μέσω νηστείας, σαρακοστής και οικονομικής κρίσης. Μην στεναχωριέσαι όμως, σου έχω ένα χορταστικό πνευματικό γεύμα που περιλαμβάνει τα τελευταία τεύχη της επικαιρότητας της Καρυστίας και των νέων οριζόντων. Όλα τα αγόρια μου βρίσκονται στις επάλξεις και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να σου χαρίσουν στιγμές ευτυχίας! Ξεκινάω με τα καλύτερα της επικαιρότητας, και έπονται οι ορίζοντες!

Ήδη από τη σελίδα 3 ο Λ.Τ. δίνει το ιδεολογικό στίγμα του φύλλου. Υπό τον τίτλο ‘Στα νέα παιδιά’ αναφέρει: «πρέπει να παλέψετε για το δικό σας αύριο. Διεκδικείστε το χωρίς σπασίματα. Όχι στην ακύρωση, όχι στη βία». Μπαίνω στον πειρασμό να συμπληρώσω τις παραινέσεις του με τα συνθήματα των 80ς ‘όχι στα ναρκωτικά, όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές’. Και πάνω που νόμισες dear ότι αποκήρυξαν το αντιεξουσιαστικό παρελθόν των αναρχομπάχαλων πνευματικών πατεράδων τους, της νέας πορείας, γράφει ο Λίνος: «Ο καθένας από σας έχει στα χέρια του τη δύναμη να σπάσει ό,τι τον κρατάει δεμένο με κάθε μιζέρια σήμερα» και «είναι υποχρέωσή μας να εκδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας». Oh mon dieu! Όπως καταλαβαίνεις ηρωικέ αναγνώστη, μαύρες μέρες έρχονται στον τόπο μας. Απ’ ότι μαθαίνω στο αστυνομικό τμήμα έχουν διπλασιάσει τις φρουρές, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα που έπαιζα σκουώς με τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος μου έλεγε πόσο φοβάται τους πυρήνες μαχητικών πρασινοφρουρών και λοιπών επαναστατών. Είναι περιττό να σου πώ ότι πλέον ο θείος Κορνήλιος νοσηλεύεται με υπέρταση στο νοσοκομείο.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι η ηγετική ομάδα δίνει οδηγίες τους ετοιμοπόλεμους κομάντος μέσα από φαινομενικά ασύνδετα κείμενα. Για παράδειγμα, αν διαβάσεις το άρθρο του σκηνοθέτη με το ευαίσθητο μουσικό αυτί θα νομίσεις ότι υπό την επίρρεια αιθανόλης μπάζωσε μία σελίδα με ένα ανερμάτιστο κείμενο. Σε πληροφορώ πως ο κωδικός «μπιλόπιτα» αναφέρεται σε μία μυστική επιχείρηση που θα συνταράξει όοοοοολη την πλατεία. Τα κρυφά νοήματα βρίσκονται στις απαντήσεις των παρακάτω ερωτημάτων: Ποιος είναι Μπιλ; Πως ξέφυγε τελικά από την Ούμα Θέρμαν στο Kill Bill 2; Γιατί ο Μπίλης δεν έχει ξεχάσει ακόμα την Φανή; Τι τρέχει με Μπάλλακ και Λεβαδειακό;

Από την άλλη πλευρά, αυτό που με ευχαριστεί είναι ότι η μεστή εφημερίδα έχει εγκαινιάσει ένα νέο τρόπο σήμανσης των άρθρων. Για παραδείγμα κάτω από τον τίτλο «Οριακός ή ωρολογιακός ανασχηματισμός;» αναγράφεται: «για να δοκιμάσετε τα όριά σας ή να χάσετε την ώρα σας». Λαμπρή σκέψη! Προτείνω, μάλιστα, κάτω από τη μαρκίζα ‘Επικαιρότητα της Καρυστίας’ να μπεί ως μόνιμος υπότιτλος! Θα είναι το καλύτερο δώρο που μπορούν να κάνουν στους αναγνώστες τους!

Δυστυχώς οι θείες μου στεναχωρήθηκαν με τη στάση του τηλεοπτικότατου, που ο θεός να μου γρατζουνίσει τους δίσκους του Enrico Caruso και να του δώσει βουλευτική θητεία, Δημαρχου μας γιατί όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ τις αγνόησε επιδεικτικά στην εκλογή αντιπροέδρου για το δημοτικο συμβούλιο. Ειδικά η θεία Βιργιλία έπεσε σε κατάθλιψη. Πώς είναι δυνατόν κοτζάμ Δήμαρχος να περιμένει τρεις ολόκληρες ώρες τον Λύκο να έρθει από την Αθήνα και να μην τηλεφωνήσει σε εκείνη; Μάταια της εξηγούσα πως ο Wolf είναι ένα σύγχρονο ίνδαλμα νεολαίας τε και γερολαίας της Κύμης. Όταν αγορεύει δακρύζουν τα πορτρέτα του Βάμβα και του Βάχλα, ενώ τραντάζονται συθέμελα τα μπετά του δημαρχείου και ενίοτε και της πολεοδομίας. Τα υψηλά νοήματα που ενυπάρχουν στους ακατάληπτους για τους κοινούς θνητούς λόγους του απευθύνονται στο τώρα και στο πάντα, ορίζοντας το Είναι και τον χωρόχρονο.

Για το τέλος, σου φύλαξα το καλύτερο υπομονετικέ αναγνώστη. Δεν θα σε απασχολήσω με παραμύθια για Κοκκινοσκουφίτσες, με ερωτήματα όπως αν έχουν εγκέφαλο οι πινακίδες ή με διλήμματα όπως «καντίνα ή κομπίνα;», αλλά θα σε ενημερώσω για ένα θαύμα που έλαβε χώρα στο δημαρχείο μας. Με το κατάλληλο έναυσμα από τη Δημαρχάρα μας, ο γνωστός τηλεπαίκτης έσπασε τον όρκο σιωπής που είχε δώσει στο τάγμα των καπουτσίνων πρασινοφρουρών και επιτέλους μίλησε! Μόλις τον άκουσε η θεία Ιουλία έπαθε παράκρουση. Άρχισε να φυλάει την εικόνιτσα του αγίου Θωμά που κρύβει πάντα στο πορτοφόλι της και να φωνάζει ΘΑΥΜΑ-ΘΑΥΜΑ! Μάλιστα η φράση που εκστόμισε ο λαμπρός νεανίας συναγωνίζεται τις ατάκες του Γκρούτσο Μαρξ ενώ κατατροπώνει εύκολα τις καλύτερες του Γούντυ Άλεν. Μέσα σε οκτώ λέξεις, κατάφερε να συμπυκνώσει όλο το απόσταγμα της ανθρώπινης σοφίας! Προφανώς μην περιμένεις να τις αναπαράγω, γιατί νιώθω πως είμαι ανάξιος τέτοιας τιμής. Και φυσικά επειδή ένα θαύμα δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητο, η λαοφιλής εφημερίδα το αναφέρει δύο φορές. Αναμφισβήτητα, η 3η Φλεβάρη πρέπει να οριστεί ως τοπική εορτή. Σε αφήνω κεχαριτωμένε, πάω να ακούσω την ωδή εις την ομιλία από το γνωστό αοιδό Ιωάννη!

Επί του πιεστηρίου: κάθε φορά που βλέπω την ορθογραφία του «KYMI PALACE» μελώνω και αναπολώ τον μυστακοφόρο τσίφτη μπακλαβαδοπαραγωγό πρωην δήμαρχό μας και τις καλαίσθητες πινακίδες-μνημεία για τη σύγχρονη λαογραφία, που αναγράφουν “Odos Megalis Elladas”!

No comments: