Sunday, August 09, 2009

Επικαιρότητα (τ. 11)

του Xριστόφορου (mail: xri_pap στο yahoo τελεία gr)


Ω, ναί πολυαγαπημένε αναγνώστη! Μετά από τόσους μήνες ανομβρίας επιτελους ένα τεύχος της επικαιρότητας που να αξίζει το χαρτί που κόστισε. Όλο Θωμάς-Θωμάς το βαρέθηκα, επιτέλους γράψανε κάτι και για την πασοκάρα που την ορέχτηκα!

Από την πρώτη σελίδα η λαοφιλής φυλλάδα δείχνει το σοσιαλιστικό της πρόσημο: αναλύει την συμβολή του Ανδρέα Παπανδρέου στη βελτίωση της ζωής εκαντοτάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Και για τους αναγνώστες-τζόβενα που δεν πρόλαβαν τις πρώτες 100 ημέρες του πασόκ στην εξουσία, ιδού ένα δείγμα: κατάργηση των ΜΑΤ, αυξήσεις κάθε τρίμηνο, χάρη σε αναρχικούς κρατούμενους.Που να το φανταζόμουν ότι εν έτει 2009 μία τοπική εφημερίδα θα ξεκινούσε νέο αντάρτικο υμνώντας τον Ανδρέα και προβάλλοντας την πολιτική του. Με θλίψη ο θείος Κορνήλιος με ενημέρωσε πως περιβαλλόμαστε από ύπουλους σοσιαλιστάς που υπό τον μανδύα του φιλελευθερισμού προσπαθούν να μας επαναφέρουν στο μακρινό 1981.

Μάλιστα, αυτό φαίνεται και από το άκρως προβοκατόρικο άρθρο με τίτλο ‘και άλλο λουκέτο στην Κύμη’. Εκεί, κατηγορείται η «πολιτική ξεπουλήματος του δημοσίου τομέα» και οι ιδιωτικοποιήσεις. Φυσικά αυτά δεν συνέβαιναν ποτέ επί πασόκ, παρά μόνο όταν στην κυβέρνηση ήταν η επάρατη δεξιά του Μητσοτάκη, του Σημίτη, των Τσουκατοπανταγιάδων, της Βάσως, του Γιάννου και λοιπών ανθών και μπουμπουκιών που κοσμούσαν την πολιτική σκηνή της χώρας! Ευτυχώς, λατρεμένε, που έρχεται η επικαιρότητα και μας ανοίγει τα μάτια ξεσκεπάζωντας τις συνομωσίες του πολύπλαγκτου ακατανόμαστου. Και προφανώς εγκαλείται και ο βδελυρός Δήμαρχος για την απραξία του στα λουκέτα, σε αντίθεση με τους καθημερινούς λυσσαλέους αγώνες της αντιπολίτευσης. Ακόμα θυμάμαι με οίκτο τις αγαπημένες μου πράσινες μορφές να διοργανώνουν συζητήσεις, ενημερώσεις, πορείες, κάτω από το καυτό λιοπύρι ή ενώ τους μαστίγωνε η βροχή, προκειμένου να μην κλείσει ο οτέ και η εμπορική.

Όμως αρκετά ασχολήθηκα με τους σοσιαλιστές, τη στιγμή που το ίνδαλμά μου, ο καθηγητής-ηγέτης Ντίνος αφού σε προηγούμενη στήλη του έλυσε το πρόβλημα της μή αναγνωσιμότητας των βιβλίων, αυτό το μήνα καυτηριάζει την πολιτική του Δημάρχου που στρέφει τον λαό στην αγροτιά! Μάλιστα, όπως αναφέρει, ο Δήμαρχος «προκαλεί τους δημότες να φυτέψουν τα κτήματά τους με το απαράδεκτο τιμολόγιο του νερού». Ώιμε και τρις αλί, ο πανούργος Δήμαρχος επιθυμεί η αγροτική επανάσταση να ξεκινήσει από την Κύμη και για αυτό μας «προκαλεί» να φυτέψουμε ντομάτες. Δεν τη γλιτώνουμε τελικά, θα γίνουμε σαν τον κάμπο της Λάρισας: θα κλείνουμε την πλατεία με τα τρακτέρ μας, θα πίνουμε τσίπουρα στις 6 το πρωί πριν το όργωμα και θα μας επισκέπτονται συχνά-πυκνά τα καλύτερα λαρύγγια της εθνικής οδού!

Αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα, ήταν το άρθρο του μοναχού Δεληγιώργη: αναδημοσιεύει μία επιστολή ενός αντιστασιακού αντάρτη (Τ. Μυλωνάς) και μας ανοίγει τα μάτια δείχνοντάς μας πως αυτός ενστερνίζεται τον λόγο του Χριστού, ακόμα φυσικά και αν ο ίδιος δεν το γνώριζε. Ευτυχώς που τη σήμερον ημέρα τις καίριες θέσεις στα ΜΜΕ καταλαμβάνουν απόφοιτοι της Θεολογικής και έτσι έχουμε την τύχη σε μία εποχή που βασιλεύει η σήψη και η διαφθορά ορισμένοι πεφωτισμένοι να μας καταδεικνύουν το λόγο του Θεού και τις εκφάνσεις του στις επιστολές ανταρτών.

Από την άλλη πλευρά, η θεία Ιουλία προβληματίστηκε όταν διάβασε το άρθρο που ταύτιζε την Κύμη με παραχωματερή. Η κακομοίρα, όσο θυμόταν τον εαυτό της το χωνευτικό και ο δρόμος Βιτάλου-Κύμης ήταν χωματερές: ακόμα και επί Θεοδώρου. Μονολογούσε για αρκετή ώρα «δεν είναι δυνατόν και επί Θεοδώρου να υπήρχε ‘ανοχή όλων των αρμόδιων αρχών’» και μετά έπεσε σε κατάθλιψη. Προφανώς και δεν τολμάω να της ανακοινώσω και τα υπόλοιπα δυσάρεστα νέα: κατά τα λεγόμενά του ο διδάκτωρ πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής του γαλάζιου ψηφοδελτίου και μέγας ρήτορας με θεληματικό προφίλ και αποφασιστικό βλέμα δεν βρίσκει το νόημα να συμμετέχει πλέον στα δουσού γιατί θεωρεί πως τον καπελώνει ο φτου-φτου-666-Δήμαρχος. Ντροπή και αίσχος. Όμως τι τα θές, ουδείς προφήτης στον τόπο του....

Για το τέλος υπομονετικέ αναγνώστη σου φύλαξα το καλύτερο: δεν θα μοιραστώ μαζί σου τις αγωνίες του μυστακοφόρου άδωνη για το κατά πόσον έκλεισε το λατομείο στο βράχο (άλλωστε που θα συνευρίσκονται τα πουλάκια;), ούτε θα σε προβληματίσω για την έλλειψη διαφήμιστικού άρθρου για το Kymi Palace, αλλά θα σε κάνω κοινωνό των σκέψεων του σκηνοθέτη με το ευαίσθητο μουσικό αυτί! Ο ζαχαρένιος μου εξανίσταται γιατί ‘όταν βρέχει ή ορισμένοι γείτονες πλένουν τα αυτοκίνητά τους η οδός Παλαμά μετρέπεται σε παραπόταμο του Μανικιάτη’. Oh mon dieu. Quelle catastrophe! Επιτέλους που είναι το κράτος; Γιατί ολιγωρεί ο κακούργος Δήμαρχος; Απαιτώ άμεσα να εγκριθεί το απαραίτητο κονδύλι ώστε να τοποθετηθεί στέγαστρο ή έστω να νοικιαστούν γόνδολες δια την εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο τρισάθλιος Δήμαρχος θέλει να μετατραπεί το σινέ Κάρμεν σε πάρκιγκ για τους Κουμιώτες ‘που πηγαίνουν για τσιγάρα ή εφημερίδα με το αυτοκίνητο’. Μην απορείς υπομονετικέ αναγνώστη που από αυτή την εμβριθή ανάλυση απουσιάζουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Σου αποκαλύπτω σήμερα το μυστικό πράσινο σχέδιο που περιλαμβάνει τον αποκλεισμό των ασόιστων από το τρίγωνο δημαρχείο-πλατεία-στροφή Κατσαρόλα. Σε αυτό το τρίγωνο δικαίωμα εισόδου θα έχουν μόνο οι κάτοικοι της περιοχής και όχι οι βλάχοι από τον Πύργο ή οι κωλοαθηναίοι του Μεσόκαμπου. Οπότε τι τα θέλουμε τα πάρκιγκ;

No comments: