Monday, September 28, 2009

Η λίγδα και η χλίδα της "ισχυρής" Ελλάδας


Αναδημοσιεύω το παρακάτω κείμενο του Στάθη (σχολιαστή της ελευθεροτυπίας) το οποίο περιγράφει εύγλωττα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά από 6 χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

"Εδειραν συνταξιούχους! Τη μάνα τους και τον πατέρα τους... Εταξαν σε γέροντες και απόμαχους συντάξεις κι επιδόματα που δεν τους έδωσαν ποτέ... Εκαψαν δέντρα. Εκοψαν δέντρα. Καταπάτησαν δάση, έσφαξαν και μοίρασαν δημόσια γη, ξεπούλησαν περιοχές «ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους»! Δεν έκαμαν το Κτηματολόγιο. Ατίμασαν την Εργασία. Εκαναν την απασχόληση μεροκάματο του τρόμου. Επέτρεψαν ώς και την ενοικίαση εργαζομένων... Δουλεύουν με ρουσφέτια και διορισμούς τις στρατιές ανέργων που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Εβαλαν χέρι στα Ασφαλιστικά Ταμεία και μετέτρεψαν την ασφάλιση των εργαζομένων σε ανασφάλεια κι εφιάλτη για το μέλλον. Απαξίωσαν την Παιδεία. Συνέδεσαν την εκπαιδευτική διαδικασία με την αγορά εργασίας και μόνον. Τεμάχισαν το σώμα της Ιστορίας και πέταξαν την α-λήθεια στη λήθη. Ωστε όποιος δεν ξέρει ποιος είναι, να μην ξέρει τι θέλει και τι ψάχνει.

Αφαίρεσαν απ' τα «ελληνικά γράμματα» την ουσία τους και τον κύριο λόγο για να διδάσκονται, ήγουν την ποίηση των πολλαπλών ερμηνειών και τα έκαμαν όλα «εξετάσεις»... Γέμισαν τα Πανεπιστήμια «καθηγητές» που ντρέπονται για τη χώρα τους, ημιμαθείς, κολλητάρια, πραιτωριανούς της ιδίας αυτών χολερικής μετριότητος. Εμαθαν τα παιδιά να θαυμάζουν τα φρόκαλα και τα τσόκαρα της σώου μπίζνες και να θέλουν να γίνουν φατσοκοντρολάδες και «δημοσιογράφοι»... Ξεφτίλισαν τους γεωργούς. Τους έκαναν να νοιώθουν δουλοπάροικοι, που τους αξίζει η τύχη τους! Εκχέρσωσαν την παραγωγή και τώρα εισάγουμε αυγά Τουρκίας κι άραθα μάραθα κουκιά μαγειρεμένα... Αποθέωσαν τους γιάππηδες. Στεφάνωσαν τα λομόγια του Χρηματιστηρίου. Τις επωφελείς δοσοληψίες. Διέφθειραν τον Δημόσιο Τομέα. Εφθειραν τις συνειδήσεις. Προέγραψαν τους τίμιους και τους κρέμασαν χλεύη των κομποτίνων. Ξανάκαναν τον χωροφύλακα ρυθμιστή ήθους. Ανήγαγαν τη ρουφιανιά σε επιχείρημα κοινής ωφελείας. Εμαθαν τον κοσμάκη να δανείζεται. Να ζει με πλαστικό χρήμα πλασματικά όνειρα, να χρωστάει και να τα πιάνει για να ξεχρεώσει. Αμόλυσαν πάνω του τις Τράπεζες, αδηφάγα σκυλιά... Εμαθαν τους αγρότες να ζουν με επιδοτήσεις, τους ανέργους να μπαίνουν σε προγράμματα της Ενωσης (για να θησαυρίζουν από δαύτα) οι επιτήδειοι. Θανατηφόροι διώκτες με τη γραφειοκρατία τους και τη διαφθορά, κάθε παραγωγικής κι επιχειρηματικής φιλοδοξίας.

Φούσκωσαν τις πιο τερατώδεις φούσκες και λήστεψαν τον κοσμάκη, όσον ουδείς άλλος ποτέ, τσιφλικάς, κατακτητής, ούνος ή άλλη πληγή, ακρίδα και λιμός. Εκαναν τους πολίτες πελάτες. [...] Εκαναν τον πολιτισμό υπόθεση σίτισης των διανοουμένων στο Πρυτανείο. Ποιο Πρυτανείο; Στο Πραιτώριο! Με εξαγορές, αποκλεισμούς, πιέσεις ή αντιθέτως εύκολα εύγε, αφαίρεσαν απ' τον λαό τους σκεπτόμενους προμάχους του -πλην Λακεδαιμονίων- και παρέδωκαν την πατρίδα στους ανελλήνιστους. Εκθεμελίωσαν τον καθημερινό πολιτισμό και τον έκαμαν μια απέραντη πίστα από σκυλάδες, χαζοχαρούμενους και αμερικανιές... Προέβαλαν ως επιτυχία την 'κονόμα και πρόσφεραν τους φτωχούς όπιο τα λάιφ-στάιλ περιοδικά με φωτογραφίες απ' τη ζωή των Δυνατών! Να φαντασιώνονται και οι φτωχοί, πισίνες -να ζουν ζωές αλλωνών και μάλιστα γελοίων. Κατέτρεξαν το όνειρο και την ουτοπία, όλα τα προτάγματα που κάνουν άνθρωπο τον άνθρωπο.

[...] Θρασείς κι ιδιοτελείς με το κόστος, τις αναθέσεις, την ποιότητα και τα χρονοδιαγράμματα των Δημοσίων ου μην αλλά και Μεγάλων Εργων. Αποθάρρυναν γενναίους γιατρούς και νοσηλευτές. Εγγράμματους καθηγητές και δασκάλους, στα σχολεία· απαξίωσαν πάσαν αρετή του καθημερινού ανθρώπου που πάει με τον σταυρό στο χέρι και του φόρτωσαν τον σταυρό μιας μίζερης και μισητής καθημερινότητας· γεμάτη φόρους και φέρε, φέρε και φόρους. [...] Υπήρξαν η μαύρη χειρ μιας θεάς με 68 χέρια, όπως η θεά Κάλι. Απομύζησαν τα έσχατα και μας έφθασαν στα τάρταρα. Εφθασαν να γίνουν, η πιο άγρια νεοφιλελεύθερη δεξιά που έχει περάσει απ' αυτόν τον τόπο... Επάχυναν πολύ -ξεφτίλα άλλη να τους θρέψει κι άλλο δεν υπάρχει, στέρεψε."

Το τραγικό για τη σύγχρονη Ελλάδα, είναι ότι το κείμενο έχει γραφτεί το... 2003 για να περιγράψει την εικοσαετία του πασόκ! Δυστυχώς νδ και πασοκ είναι τόσο ίδια, που ακόμα και η κριτική που τους ασκείται μπορεί να ανακυκλώνεται και να παραμένει καίρια. Και όμως, την Κυριακή ο "σοφός λαός" θα ξαναφέρει το πασοκ στην εξουσία με την ελπίδα να αλλάξει κάτι...

1 comment:

Anonymous said...

ΜΕΓΑΛΕ ΔΕ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΛΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΥΛΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΜΒΕΡΔΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΣΟΚΙΚΑ ΜΑΤ...ΓΙΑΤΙ??ΝΤΡΟΠΗ