Monday, December 22, 2008

Τι σημαίνει ΛΑΡΚΟ

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, κάποιοι συμπολίτες μας που είτε είναι ανενημέρωτοι είτε είναι επικίνδυνοι για τον τόπο, επανέφεραν θέμα Λάρκο. Ας δούμε λοιπόν, τι σημαίνει Λαρκο, με τη βοήθεια του Google Earth. Οι παρακάτω φωτογραφίες προέρχονται από τα δύο μεταλλεία της λάρκο στην κεντρική και δυτική εύβοια-μεσσάπια.

1. Τα δύο μεταλλεία, δεξιά και αριστερά στο χάρτη, με τα μπλε βελάκια (για μεγαλύτερη ανάλυση, κλικάρετε πάνω στις εικόνες). Προσέξτε από τι ύψος διακρίνεται το μεταλλείο των Μεσσαπιων.



2. Μέρος της περιοχής όπου θέλει να κάνει γεωτρήσεις η λάρκο. Το συνολικό μέγεθος των διεκδικήσεών της αγγίζει τα... 20.000 στρέμματα! Στο πάνω μέρος διακρίνονται τα Θαψά.



3. Εικόνα από το νταμάρι της λαρκο στην κεντρική εύβοια. Ή με άλλα λόγια, το πως θα γίνει η περιοχή της εικόνας 2, αν έρθει η συγκεκριμένη εταιρεία για εξορύξεις.



4. Αριστερά ο όρμος των Θαψών και δεξιά ο Τσίλαρος. Φυσικά επειδή το μετάλλευμα κάπως θα πρέπει να "ταξιδεψει" μέχρι τα εργοστάσια, έχει προταθεί η λύση οι δύο παραλίες να γίνουν λιμάνια.



5. Το λιμάνι μεταφόρτωσης του μεταλλείου στα Μεσσάπια. Μία εικόνα από το μέλλον που ορισμένοι διεκδικούν για τον Τσίλαρο και τα Θαψά...


6. Για το τέλος, μία συνολική άποψη του (πολύ μικρού σε σχέση με τις διεκδικήσεις της στην περιοχή μας) μεταλλείου της λάρκο στα Μεσσάπια. Ακόμα και ο δρόμος που οδηγεί από το μεταλλείο στο λιμάνι, έχει υποστεί περιβαλλοντική υποβάθμιση σε μία ζώνη 200-300 μέτρων δεξιά και αριστερά.


Το μόνο επιχείρημα των υποστηρικτών της λάρκο που μοιάζει να έχει κάποια βάση είναι το θέμα των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν. Όμως δεν στέκει, καθώς θα δημιουργηθούν γύρω στις 50-70 θέσεις εργασίας (και πολλές λέω), αλλά αντίστοιχα θα χαθούν πολλαπλάσιες στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, στην υλοτομία και τη μελισσοκομία και φυσικά στην μόνη αναπτυξιακή διέξοδο της περιοχής μας, τον τουρισμό. Γιατί ένας αθηναίος ή ένας χαλκιδαίος να έρθει στην περιοχή μας, είτε για τρεις μέρες είτε για να χτίσει μία εξοχική κατοικία; Έτσι δεν θα δουλέψουν ούτε τα εστατόρια, ούτε οι οικοδομές, ούτε τα εμπορικά της περιοχής μας. Αξίζει για 50 κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας να μαραζώσει η περιοχή και να καταστραφεί ο τόπος μας;

Υ.Γ. Ευτυχώς οι κάτοικοι του Μετοχίου έχουν καταλάβει τι σημαίνει λάρκο, πράγμα που ορισμένοι κοντόφθαλμοι (ευτυχώς μειοψηφία) στο Βίταλο αρνούνται να δουν. Όσο για τους 1-2 δίγλωσσους του δημοτικού συμβουλίου, τους αξίζουν "συγχαρητήρια"! Άξιος ο μισθός τους!

Υ.Γ.2 Καλές γιορτές!

2 comments:

akrat said...

άντε καλές εορτές...
όσο για το θέμα...
έτσι και αλλιώς ο μαρασμός έχει επέλθει...
τι και αν έλθει λίγος ακόμα...
σαν ΑΘηναίος γουστάρω να μείνει ως έχει...
αν ήμουν εκεί... δεν ξέρω...
σαν ΑΘηναίος Κουμιώτης μην μου πειράζετε την φύση...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.