Thursday, June 04, 2009

ΟΤΕ Κύμης

Αύριο στις 7 το απόγευμα διοργανώνεται από το δήμο ανοιχτή συγκέντρωση για το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος του ΟΤΕ στην πόλη μας. Η «επίσημη» πρόσκληση βρίσκεται και εδώ.

Όλοι λίγο-πολύ συμφωνούμε στο ότι δεν θέλουμε να κλείσει το υποκατάστημα Κύμης, καθώς έτσι χάνονται υπερπολύτιμες θέσεις εργασίας και συγχρόνως για τις υπηρεσίες που θα καταργηθούν θα πρέπει να απευθυνόμαστε στο Αλιβέρι ή, όταν αυτό είναι εφικτό, στο 131. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία το πώς φθάσαμε ως εδώ και το γιατί τελικά κλείνει το υποκατάστημα.

Με βάση τα όσα ορίζει η Ευρωπαική Ενωση «απαγορεύεται» ένα κράτος-μέλος να διατηρεί ζημιογόνες δημόσιες υπηρεσίες, ειδικά σε τομείς που έχουν ανοίξει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. Αυτό το είδαμε ειδικά το τελευταίο διάστημα, όταν η ΕΕ ασκούσε έντονες πιέσεις για το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το υποκατάστημα Κύμης κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην κερδοφορία του ΟΤΕ, είναι λογικό οι αρμόδιοι να θέλουν να το κλείσουν. Μάλιστα αν συνυπολογιστεί ότι ο ΟΤΕ δεν είναι αμιγώς δημόσια υπηρεσία καθώς μεγάλο μέρος του ανήκει σε ιδιώτες, γίνεται εμφανές γιατί προτάσσονται τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έναντι του κοινωνικού οφέλους.

Με άλλα λόγια, το κλείσιμο του υποκαταστήματος Κύμης μοιάζει με τις περικοπές στις πτήσεις της Ολυμπιακής από και προς ακριτικούς προορισμούς. Αυτό το οποίο ευθύνεται και στις δύο περιπτώσεις (όπως και σε τόσες άλλες) είναι η επιβολή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και η πιθανή ιδιωτικοποίησή τους. Και φυσικά όσο το κέρδος μπαίνει πάνω από τις ανθρώπινες ανάγκες, τέτοια φαινόμενα θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Σήμερα ο ΟΤΕ, αύριο η περικοπές στις άγονες γραμμές, αργότερα κλείσιμο της σχολής εμποροπλοιάρχων ή της πολεοδομίας και πάει λέγοντας.

Το θέμα , λοιπόν, δεν είναι αύριο να μαζευτούμε στο δημαρχείο και να συμφωνήσουμε απλά και μόνο στο ‘όχι στο κλείσιμο του ΟΤΕ’. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε το λόγο για τον οποίο φθάσαμε ως εδώ, θα τρέχουμε πάντα πίσω από τις εξελίξεις φωνάζοντας αποσπασματικά ‘όχι στο κλείσιμο ….’.

Υ.Γ. Αξίζει να σημειωθεί πως από το Σεπτέμβρη είναι γνωστό πως κλείνει το υποκατάστημα. Το γιατί φθάσαμε παραμονές του κλεισίματος να το θυμηθούμε και να τρέχουμε είναι ένα καλό ερώτημα. Και μάλλον η απάντησή του εξαντλείται στο ‘για να γίνει άλλο ένα δημοτικό πανηγυράκι’.

1 comment:

Anonymous said...

«Ο ΟΤΕ Κύμης δεν θα κλείσει. Μπορεί να είναι ειλημμένη απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ να κλείσει το εμπορικό κατάστημά του στην Κύμη, ειλημμένη απόφαση, όμως, είναι και του Δήμου, των φορέων της περιοχής και των εργαζομένων στον ΟΤΕ, να αγωνιστούμε για να μην κλείσει ο Οργανισμός στην περιοχή μας». Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 5 Ιουνίου, με θέμα «Οι ενέργειες του δήμου για να μην κλείσει το υποκατάστημα του ΟΤΕ στην Κύμη». Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι φορείς του τόπου και ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΤΕ του νομού Ευβοίας κ. Παπαγεωργίου.

Στη συνεδρίαση διαβάστηκαν και οι επιστολές των βουλευτών του νομού, Κεδίκογλου, Λιάσκου, Παπαγεωργίου, Περλεπέ, Μαρίνου και της νομαρχιακής συμβούλου κ. Ντούρου, με τις οποίες δήλωναν τη συμπαράστασή τους στο δήμο.

Ο κ. Θωμάς τόνισε ότι δεν μπορεί σε μια ανερχόμενη περιφέρεια, όπως είναι η Κύμη, που γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ανοδική πορεία της, να έρχεται η διοίκηση του ΟΤΕ να υποβαθμίζει αυτή την προσπάθεια, κλείνοντας το εμπορικό κέντρο εξυπηρέτησης των πολιτών του ΟΤΕ. Σημειώθεηκα ακόμα ότι ένας άλλος λόγος που κάνει επιτακτική τη λειτουργία του ΟΤΕ στην Κύμη είναι η άνοδος του τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια έφτασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο 90%. Δεν είναι δυνατόν, υπογράμμισε ο Δήμαρχος, σε μια περίοδο τέτοιας ανάπτυξης της περιοχής, αντί να αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες της να καταργούνται.

Αναφερόμενος στις ενέργειες του δήμου, ο κ. Θωμάς ανακοίνωσε, ότι θα συγκροτηθεί μια ομάδα υπό το δήμαρχο, με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων της περιοχής και των εργαζομένων στον ΟΤΕ για να συναντήσουν τη διοίκηση του ΟΤΕ και να ζητήσουν την επαναφορά στην οργανική του θέση, στον ΟΤΕ Κύμης, του μοναδικού υπαλλήλου που είχε απομείνει και τον οποίο απέσπασαν σε άλλη υπηρεσία, καθώς και την πρόσληψη νέου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΤΕ στο νομό Ευβοίας κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος έκανε λόγο για σταδιακή υποβάθμιση του υποκαταστήματος, έως ότου απέμειναν δύο υπάλληλοι, από τους οποίους, ο ένας συνταξιοδοτήθηκε και ο άλλος αποσπάστηκε. Τόνισε ακόμη, ότι ύστερα από 60 χρόνια παρουσίας του ΟΤΕ στις παραμεθόριες περιοχές και στα νησιά, στρατηγική των διοικούντων είναι η συρρίκνωσή του στις περιοχές αυτές και η παράδοση 1,5 εκατομμυρίων Ελλήνων στο έλεος κάποιων ιδιωτικών αλυσίδων καταστημάτων, που μοναδικό σκοπό έχουν το κέρδος. Σημείωσε ότι, παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων να συζητήσουν τα προβλήματα με τη διοίκηση, δεν υπήρξε ανταπόκριση και κάλεσαν το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι και ο βασικός μέτοχος του ΟΤΕ, να ακούσει τις δικές τους φωνές και τις φωνές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, στους Έλληνες πολίτες και στους εργαζόμενους. Τελειώνοντας, υπενθύμισε, ότι ο ΟΤΕ είναι ένας τηλεπικοινωνιακός κολοσσός, όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Τσικλιδής, από τη μείζονα αντιπολίτευση, μίλησε για τις άριστες υπηρεσίες που προσφέρει ο ΟΤΕ στους καταναλωτές του και για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος απέναντι σε αυτές τις υπηρεσίες, σε σχέση με τις υπηρεσίες άλλων εταιριών. Στη συνέχεια τόνισε, ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος με την εισήγηση του Δημάρχου και ότι όλοι θα σταθούμε στο πλευρό του, για να μην περάσει αυτή η αντιλαϊκή τακτική που ακολουθείται και που είναι επιζήμια για τον τόπο.

Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος, εξέφρασε τη χαρά του για την ομοφωνία της αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό, υπογραμμίζοντας, ότι αυτό πρέπει να βγει και προς τα έξω. Στη συνέχεια κάλεσε όλους σε νέα συγκέντρωση στο Δημαρχείο την επόμενη εβδομάδα, μετά τις εκλογές, για να συσταθεί η αντιπροσωπεία, η οποία θα επισκεφθεί, μαζί με τους βουλευτές που δήλωσαν συμπαράσταση στο δήμο και τους νομαρχιακούς συμβούλους, τη διοίκηση του ΟΤΕ και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι ενωμένοι θα πετύχουν την διατήρηση και αναβάθμιση της υπηρεσίας.

http://www.servitoros.gr/news/view.php/23640/