Tuesday, June 16, 2009

Καταγγελλία για τη στρατιωτική μονάδα

Αναδημοσιεύω τα βασικότερα κομμάτια της καταγγελλίας του Δικτύου Σπάρτακος. Όλη η ανακοίνωση βρίσκεται εδώ.

"ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ
«ΚΥΜΗ ΕΥΒΟΙΑΣ, 180 ΜΚ/Β HAWK – ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ»

Μετά από δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (όπου το στρατόπεδο χαρακτηρίζεται ως «βυσματοπαγίδα» και γίνεται σαφής καταγγελία για «πήξιμο» των φαντάρων καθώς και για μια ιδιότυπη «βυσματομαχία» σχετικά με το ποιος θα πάρει εξόδους και άδειες), έχει ξεκινήσει ένα, απίστευτου ρεβανσισμού, συνεχές «τρέξιμο» των στρατευμένων στη μονάδα (αγγαρείες, προσβολές, απειλές).
[...]
Έξοδοι δίνονται μόνο με υπηρεσιακά σημειώματα και τελικά γίνονται αντικείμενο συνδιαλλαγών, εκβιασμών από τους αξιωματικούς και αντικείμενο τηλεφωνημάτων προς τη διοίκηση του στρατοπέδου από «διάφορους προστάτες» διαφόρων (μεγαλύτερων) βυσμάτων της μονάδας. Αυτοί είναι που τελικά, παίρνουν και φυσιολογικές εξόδους-άδειες (όπως θα έπρεπε να προβλέπονται για το σύνολο των φαντάρων). Για τους υπόλοιπους απομένει η έρημος του στρατοπέδου, η αλλαγή από υπηρεσία σε υπηρεσία, το συνεχές τρέξιμο.
[...]
Είναι χαρακτηριστικό πως το Δίκτυο Σπάρτακος έχει ξαναγράψει για το εν λόγω στρατόπεδο, όταν βρέθηκε νεκρός λόγω του αλκοόλ ένας ΕΠΟΠ. Καταγγέλεται από τους φαντάρους πως στο δωμάτιο του, μέσα στο στρατόπεδο, βρέθηκαν 27 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών – κυρίως με τενεκεδάκια από μπύρες και μπουκάλια αλκοόλ - μετά το θάνατό του. Είναι δυνατόν ένα τέτοιο σε μέγεθος πρόβλημα να μη γίνεται αντιληπτό επί μήνες από την ιεραρχία; Είναι δυνατόν να συγκαλύπτεται από τη διοίκηση και τους αξιωματικούς του στρατοπέδου, από τον «υπεύθυνο» τύπου και όλα τα κλιμάκια του ΓΕΣ; Είναι δυνατόν ακριβώς γιατί γνωρίζουν πως είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση.

Το μόνο όμως που τους νοιάζει, είναι να πάρουν εκδίκηση από όσους τους χαλάνε τη βιτρίνα της καριέρας τους. Μια μόλις μέρα μετά το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, τη Δευτέρα στις 08/06, σε αιφνιδιαστική επιθεώρηση τιμωρήθηκαν όλοι με κρατήσεις (5 ημερών) επειδή τα κρεβάτια τους «δεν ήταν προβλεπόμενα»! Αντίστοιχα, μοίραζαν φυλακίσεις σε όσους ήταν σκοποί εκείνη τη μέρα (όχι γιατί ήταν πλημμελείς στα καθήκοντά τους, αλλά) γιατί κρατούσαν τα όπλα σε λάθος στάση (παραπτώματα που ποτέ δεν είχαν τιμωρήσει στο παρελθόν)! Γεμίζουν «δια ασήμαντον αφορμήν» με φυλακίσεις και κρατήσεις φαντάρους στην πυροβολαρχία της Κύμης, όταν από το Πάσχα και μετά έχουν βγει με έξοδο δύο (2!!) φορές έκαστος... Εκτός φυσικά από τα βύσματα...

Πρωταγωνιστής στα καψώνια και στις τιμωρίες είναι ο λοχαγός Σάρρος. Δε θα χαρακτηρίσουμε τη στάση ενός αξιωματικού του ελληνικού στρατού, που χρησιμοποιεί όλες τις διαδεδομένες μεθόδους ιδεολογικού, ψυχολογικού και βιολογικού τραμπουκισμού απέναντι σε στρατευμένους για να τους τρομοκρατήσει και εκδικητικά να τους τιμωρήσει για την κίνηση τους να δημοσιεύσουν τις αφόρητες συνθήκες που βιώνουν.
[...]
Θα πρέπει να θυμούνται οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της 180 ΜΚ/Β HAWK, πως οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί επίσης στον τρόπο με τον οποίο κατανοούν τις διαταγές, τους κανόνες και το «προβλεπόμενο». Θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί, ενώ είναι δικαίωμα των στρατευμένων (με αποφάσεις του ΓΕΣ) να αποφασίσουν που θέλουν να ψηφίσουν και να τους δοθεί η σχετική άδεια ενόψει ευρωεκλογών, απαγορεύσανε το σχετικό δικαίωμα.

Αντίθετα ανακοίνωσαν (όταν φαντάροι από άλλα στρατόπεδα ανά την Ελλάδα πήγαιναν με άδειες να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους) ότι, εξαιτίας «έλλειψης προσωπικού», δε θα φύγει κανείς να ψηφίσει στο τόπο του. Ακόμα περισσότερο, ας εξηγήσουν τι είδους εκβιασμό προσπαθούν να επιτύχουν, όταν επιχειρούν να αναγκάσουν τους φαντάρους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν επιθυμούν να πάρουν τη σχετική άδεια. Ας καταλάβουν πως δεν θα καταφέρουν και πολλά καθώς οι περισσότεροι έχουν αρνηθεί έως τώρα να υπογράψουν.

Ας εξηγήσει το ΓΕΣ και η διοίκηση του στρατοπέδου, αν - για παράδειγμα - ο επιλοχίας Σπανός (που πρωταγωνιστεί στην άσκηση πίεσης των φαντάρων να υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση) έχει τη σχετική έγκριση και οδηγία από οποιονδήποτε ανώτερό του. Ας εξηγήσουν αν τα καψώνια, οι αγγαρείες και οι προσβολές στο στρατόπεδο είναι προϊόν μόνο της «πρωτοβουλίας» των αξιωματικών και ποιος τους αφήνει να συμπεριφέρονται έτσι στους φαντάρους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437"

Υ.Γ. Μήπως για αυτό το λόγο η συντριπτική πλειονότητα των κυμαίων βάζει ΤΟ βύσμα προκειμένου να υπηρετήσει στη Σκύρο;

No comments: