Wednesday, November 03, 2010

Δημοτικές εκλογές 2010-προβλέψεις και δημοσκοπήσεις

Κυριακή κοντή γιορτή που λένε και στο χωριό μου, και έχει ενδιαφέρον να δούμε τα σενάρια που έχουν διαμορφωθεί. Καταρχήν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα εκλέξουμε δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή. Κανένα από τα πέντε ψηφοδέλτια (Μιχαήλ, Κούκη, Θωμά, Παπαναστασίου, Σαγιάννη) δεν φαίνεται να συγκεντρώνει το 50% των προτιμήσεων, οπότε πάμε για δεύτερο γύρο.

Από τα πέντε, τελευταίο φαίνεται ότι θα βγεί αυτό του Μιχαήλ. Σε περίπτωση που κάποιο άλλο ψηφιστεί λιγότερο, θα είναι επιτυχία για τον Μιχαήλ και αποτυχία για τον τελευταίο.

Τα υπόλοιπα τέσσερα διεκδικούν με αξιώσεις τη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο, με ελαφρύ προβάδισμα του Θωμά και αντίστροφα ελαφρό μειονέκτημα του Σαγιάννη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες εβδομάδες συζητείται μια δημοσκόπηση που παρήγγειλε ο Θωμάς και φαίνεται να του δίνει σημαντικό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων.

Προσωπικά δεν αμφιβάλλω για το ελαφρύ προβάδισμα του Θωμά, που φαίνεται να αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση, αλλά για το ρόλο της στο προεκλογικό παιχνίδι. Καταρχήν, αξίζει να σημειωθεί πως πάντα, ακόμα και στον πάλαι ποτέ δήμο Κύμης, γίνονταν δημοσκοπήσεις από όλες τις παρατάξεις τις παραμονές των εκλογών. Για δικούς τους λόγους δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ, παρά χρησιμοποιήθηκαν για εσωτερική κατανάλωση. Πιθανά λοιπόν, ο Θωμάς να έβγαλε προς τα έξω τα αποτελέσματά της για να δείξει ότι δεν είναι ο ‘φτωχός συγγενής’, αλλά ο άξιος διεκδικητής του χρίσματος και έτσι να τονώσει τη συσπείρωση των οπαδών του. Επίσης, παντού δημοσιεύεται ένας μόνο πίνακας με την πρόθεση ψήφου, και «λόγω χώρου» δεν παρουσιάζεται όλη η έρευνα. Αυτό από μόνο του αρκεί για να υποψιάσει τους πιο ψαγμένους, καθώς με μια αστεία δικαιολογία αποκρύπτονται οι πίνακες με τη συσπείρωση, την πρόθεση ψήφου στο δεύτερο γύρο και την κομματική προέλευση των ψηφοφόρων. Για παράδειγμα αν φανεί ότι το 70% των ψηφοφόρων του Θωμά προέρχονται από τη ΝΔ ή ότι το πασοκ θα κατέβει ενωμένο σε ένα δεύτερο γύρο, αυτό μόνο κακό θα κάνει στην εικόνα της ‘υπερκομματικής υποψηφιότητας’ γι αυτό και θάβεται «λόγω χώρου». Τέλος, δύσκολα οι δημοσκοπήσεις στο δήμο μας είναι έγκυρες, καθώς για τεχνικούς λόγους καμια τους δεν υπολογίζει όσους ψηφίζουν εδώ αλλά κατοικούν σε άλλους δήμους. Ειδικά η συμπεριφορά της κρίσιμης μάζας των αθηναίων δεν μπορεί να προβλεφθεί, ενώ είναι ικανή να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα.

Γενικά, τα πιο πιθανά σενάρια που διαμορφώνονται για το δεύτερο γύρο είναι τα παρακάτω:

-αν περάσει ο Κουκης στο δεύτερο γύρο, μάλλον εκλέγεται. Και αυτό γιατί αν μαζί του περάσει ο Θωμάς, οι πασοκοι είτε θα απέχουν, είτε θα στηρίξουν Κούκη με βαριά καρδιά προκειμένου να μη βγει ο Θωμάς. Αν μαζί με τον Κούκη περάσει κάποιος πράσινος, τότε πάλι εκλέγεται καθώς ο έτερος πράσινος κατά 99% θα απέχει, ενώ και όλη η εκλογική δύναμη του Θωμά θα πάει στον Κούκη καθώς στους πασόκους χρεώνεται ο Καλλικράτης.

-για να βγει ο Θωμάς, θα περάσει μαζί του κάποιος από τους δύο πράσινους, κατά προτίμηση ο Παπαναστασίου. Κανείς νεοδημοκράτης που σέβεται τον εαυτό του δεν θα στηρίξει οποιοδήποτε πράσινο υποψήφιο, πόσο μάλλον τον Παπαναστασίου που αποτελεί μέλος του σκληρού πασοκ. Επίσης, με τους μισούς πράσινους στα σπίτια τους, το «δημοψήφισμα» υπέρ και κατά του Καλλικράτη θα είναι εύκολη υπόθεση για το Θωμά.

-το σενάριο να περάσουν οι δυο πράσινοι στο δεύτερο γύρο θα πρέπει να θεωρηθεί επιστημονική φαντασία.

Με άλλα λόγια, αν στο δεύτερο γύρο έχουμε ζευγάρι Κούκης-πράσινος υποψήφιος ή Θωμάς-πράσινος υποψήφιος, θα επικρατήσουν εύκολα οι Κούκης-Θωμάς. Στο ζευγάρι Κούκης- Θωμάς, βλέπω ντέρμπι με δύσκολη επικράτηση του πρώτου.

5 comments:

Anonymous said...

Ευκολες προβλεψεις κανεις. Αλλα για το ποιο θα ειναι το ζευγαρι στο δευτερο γυρο μοκο

KONSTANTINOS NIKOLIAS said...

Από όσο ξέρω ο Δημήτρης Θωμάς έχει στα χέρια του τη συνολική δημοσκόπηση ( η οποία είναι και συντριπτικά υπέρ του και στο δεύτερο γύρο, με όλα τα σενάρια) Αν κάποιος έχει απορίες γιατί δεν τον ρωτά; Καθημερινά είναι σε επαφή με τους δημότες και σίγουρα όλοι ξέρουμε ότι απαντά σε όλα. Να προσθέσω ένα ακόμα δημοσίευμα : Προηγείται με μεγάλη διαφορά ο συνδυασμός «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για το δήμο Κύμης Αλιβερίου» του υποψηφίου δημάρχου Δημήτρη Θωμά σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε μέσω της εταιρείας VPRC, μιας εταιρίας από τις πιο γνωστές και υπεύθυνες στο χώρο . Η έρευνα έγινε στα όρια του νέου δήμου σε δείγμα 800 ατόμων, η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική με δομημένο ερωτηματολόγιο και η μέθοδος δειγματοληψίας ήταν στρωματοποιημένη, τυχαία. Λόγω χώρου δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστεί ολόκληρη η έρευνα, παρουσιάζονται όμως το σημαντικότερο αποτέλεσμα. Ο υποψήφιος δήμαρχος επέλεξε για άλλη μια φορά την υπεύθυνη και αντικειμενική οδό και όχι «στοχευμένες και κατευθυνόμενες» δημοσκοπήσεις που παραπλανούν τόσο τους υποψηφίους όσο και τους δημότες.

kymaios said...

@anonymous

Ρε φίλε, αυτά βλέπω αυτά λέω! Δεν υποσχέθηκα ποτέ να δώσω προγνωστικά για το στοίχημα, ούτε είμαι η Πυθία για να έχω άποψη για τα πάντα. Πάντως αφού ρωτάς, για Θωμας-Κουκης πάει με Θωμας-Παπαναστασίου ισχυρό αουτσάιντερ.

@ Κωνσταντίνος Νικολιάς

Το δημοσίευμα που προσθέτεις το έχω βάλει και εγώ στο κείμενο, στην τρίτη παράγραφο.Επίσης, δεν αμφισβήτησα ότι ο Θωμάς έχει ολη την δημοσκοπηση στα χερια του, απλα αναρωτιέμαι γιατι δεν τη δημοσιεύει ολοκληρη! Το "λόγω χωρου" είναι αστείο. Υπαρχουν προσφιλή σας blog, που μπορούσαν να τη δημοσιεύσουν.

Επίσης διαφωνώ καθετα με τη λογικη "ρωτα το δημαρχο". Δεν αμφιβαλλω οτι θα μου απαντησει, αλλα γιατι πρεπει να απευθυνομαι σε αυτον για τα παντα; Μηπως αυτο το σκεπτικο εξυπηρετει μια πελατειακη λογικη "ο δημαρχος ασχολειται με τα παντα, πηγαινε σε αυτον"; Τοσο δυσκολο πια ειναι να βρεθει 1MB χωρος για να ανεβουν 5-6 γραφηματα;

Υ.Γ. στο δημαρχειο υπαρχει λιστα με διευθυνσεις ηλεκτρονικου ταχυδρομιου, οπου αποστέλλονται ανακοινωσεις του δημου και οχι μονο! Μεσα σε αυτη τη λιστα είναι και το mail του Χριστοφορου, του ετερου συντάκτη του blog. Εχει λάβει ενημερώσεις για κάθε κίνηση των Νεων Οριζόντων, αλλά οχι τη δημοσκοπηση! Τι δειχνει πια αυτη η ερμη και εχει γίνει ο θρυλος του διαδικτυου;

KONSTANTINOS NIKOLIAS said...

Έχεις δίκιο ότι θα μπορούσε να δημοσιευτεί όλη η δημοσκόπηση. Όμως όταν το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις είχε απαγορευτεί πλέον η δημοσίευση δημοσκοπήσεων. Γι αυτό εξάλλου δεν έχει δημοσιευτεί πουθενά και η επόμενη η οποία δίνει την ίδια συντριπτική διαφορά.

Anonymous said...

ρε θωμα που ειναι τα σαρανταρια που εδειχναν τα γκαλοπ;τριαντα και πολυ σου πεφτει!και στο δευτερο γυρο ουτε τοσα.