Thursday, May 06, 2010

...


Όλοι λίγο-πολύ πληροφορηθήκαμε το τι συνέβη σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Τρεις συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, με φρικτό τρόπο. Προφανώς οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος καταδικάζει την ενέργεια καθεαυτή. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ακόμα και τώρα που τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ορισμένοι προσπαθούν να βγάλουν υπεραξία από το θάνατό τους.

Ένας από αυτούς είναι και ο κύριος Βγενόπουλος, στον οποίο ανήκει η τράπεζα όπου έγινε το τραγικό συμβάν. Στην ανακοίνωσή της, η Marfin αναφέρει:"Εκφράζουμε την οργή μας κατά της πολιτείας που εγνώριζε ότι μόνο από τύχη δεν είχαν συμβεί μέχρι σήμερα τέτοια τραγικά περιστατικά.". Και φυσικά έχει δίκιο. Ήταν γνωστό σε όλους εδώ και μέρες ότι σήμερα η κατάσταση στο κέντρο θα ήταν φορτισμένη. Και αναρωτιέμαι, εφόσον το ήξεραν αυτό στη Marfin, γιατί δεν έδιωξαν τον κόσμο που δούλευε στα κεντρικά κτήρια και καταστήματα όπως έκαναν άλλες τράπεζες; Οι χρηματικές απώλειες της τράπεζας είναι πάνω από τις ανθρώπινες ζωές; Επίσης, σε διάφορα ειδησεογραφικά μπλογκ έχει δημοσιευτεί πως οι υπάλληλοι της Marfin από τις 12 το μεσημέρι ζητούσαν να φύγουν, καθώς έβλεπαν το που πήγαινε το πράγμα, αλλά απο τη διοίκηση τους απειλούσαν με απολύσεις. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε έχουμε να κάνουμε με προμελετημένο έγκλημα. Αν πάλι αυτό αποτελεί μύθο του διαδυκτίου καλά θα κάνει η MIG να βγάλει ανακοίνωση που να διαλύει τις φήμες.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση θα ήθελα να ξεκαθαρίζονται ορισμένα πράγματα που δυστυχώς δεν δόθηκε όση έκταση θα έπρεπε. Στο κτήριο υπήρχε σύστημα πυρασφαλείας; Αν ναι, γιατί δεν δούλεψε; Αν όχι, πως λειτουργούσαν παράνομα τα γραφεία μιας μεγάλης τράπεζας; Επίσης, υπήρχαν έξοδοι κινδύνου;

Όμως το εξοργιστικότερο όλων είναι η συμπεριφορά του αφεντικού της MIG, "κυρίου" Βγενόπουλου. Κατά τις 5 και ενώ όλοι παρακολουθούσαν συντετριμένοι το συμβάν, ο εν λόγω κύριος προσπάθησε να παίξει ένα κακόγουστο επικοινωνιακό παιχνιδάκι. Θέλησε να πάει στο υποκατάστημα για να δείξει το "έμπρακτο" ενδιαφέρον του. Φυσικά ο κόσμος που ήταν μαζεμένος απέξω τον γιούχαρε. Στο σχετικό βιντεάκι που ανέβηκε στο διαδίκτυο φαίνεται να περπατάει ο "κύριος" Βγενόπουλος έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας ΧΑΣΚΟΓΕΛΩΝΤΑΣ, υπό τη συνοδεία φυσικά αστυνομικών και φουσκωτών! Ο κόσμος τον βρίζει αποκαλώντας τον λαμόγιο, κλέφτη και εκείνη τη στιγμή κάποιος τον ρωτάει πόσα κότερα έχει. Τότε ο "κύριος" Βγενόπουλος χαμογελάει και σηκώνει επιδεικτικά το χέρι του δείχνοντας τρια δάχτυλα!!!!! (Για του λόγου το αληθές προσέξετε την χειρονομία που κάνει στο 43ο δευτερόλεπτο) Συγχαρητήρια "κύριε" Βγενόπουλε, έχετε τόσα κότερα, όσες και οι ζωές που χάθηκαν στην τράπεζά σας!

Τη στιγμή που λίγα μέτρα παραδίπλα υπάρχουν τρεις σωροί ανθρώπων, ο "κύριος" Βγενόπουλος επιχείρησε να στήσει μια επικοινωνιακή παράσταση. Όταν όμως δεν του βγήκε, γιατί τον γιούχαρε ο κόσμος, έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο: είναι ένας "εξυπνάκιας" που χασκογελάει και ειρωνεύεται χωρίς να μπορεί να συνειδητοποιήσει το που βρίσκεται και το τι έχει γίνει. "Κύριε" Βγενόπουλε, η στοιχειώδης ανθρωπιά οριζεί σε τέτοιες στιγμές να είμαστε σιωπηλοί και να μην προκαλούμε. Αλλά, δυστυχώς για εσάς, η ανθρωπιά δεν αγοράζεται με τα χρήματα, ούτε μεταλαμπάδευεται αυτόματα με την φοίτηση στο κολλέγιο Αθηνών.

Θα ήσασταν απλώς ένας άξεστος που σκυλεύει πάνω στην μνήμη τριών συνανθρώπων του, αν δεν ήσασταν συγχρόνως και συναυτουργός σε αυτή τη δολοφονία. Ο κουκουλοφόρος είναι ο φυσικός αυτουργός γιατί έβαλε τη φωτιά, αλλά και εσείς δεν πήρατε το παραμικρό μέτρο για να προστατέψετε τους ανθρώπους που δουλεύουν για σας. Θα μπορούσατε απλά να είχατε κλείσει το υποκατάστημα και να διώξετε τον κόσμο που δούλευε εκεί, όπως έκαναν άλλες τράπεζες. Αν το είχατε κάνει, σήμερα αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν ανάμεσά μας...

4 comments:

Anonymous said...

Καταγγελία εργαζομένου της Marfin:"Παρακαλούσαν οι υπάλληλοι να αποχωρήσουν και απειλούνταν ότι θα απολυθούν άμεσα."

"Νιώθω υποχρέωση απέναντι στους αδικοχαμένους συναδέρφους μου να πω αυτές τις αντικειμενικές αλήθειες. Στέλνω αυτό το μύνημα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλα τα ενημερωτικά sites. Όποιος έχει ακόμα συνείδηση, ας το δημοσιεύσει. Οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.

● Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει δώσει έγγραφη άδεια για το συγκεκριμένο κτίριο, η συμφωνία ήταν κάτω από το τραπέζι, όπως άλλωστε γίνεται πρακτικά με όλες τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες στην Ελλάδα.

● Το συγκεκριμένο κτίριο δε ...
διαθέτει πυρασφάλεια και πυροπροστασία, ούτε μελέτη ούτε εγκατάσταση, δηλαδή ψεκαστήρες οροφής, εξόδους διαφυγής, πυροσβεστικές φωλιές. Μόνο φορητούς πυροσβεστήρες, οι οποίοι φυσικά δε μπορούν να αντιμετωπίσουν μια εκτεταμένη πυρκαγιά σε ένα κτίριο φτιαγμένο με προ πολλού ξεπερασμένες προδιαγραφές ασφαλείας.

● Κανένα κατάστημα της τράπεζας δε διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ούτε καν στη χρήση των λιγοστών πυροσβεστήρων. Η διοίκηση προφασίζεται πάντα το κόστος και δεν κάνει ούτε στοιχειώδεις κινήσεις για να προφυλάξει το προσωπικό.

● Ποτέ δεν έχει γίνει άσκηση εκκένωσης οποιουδήποτε κτιρίου από τους εργαζόμενους της τράπεζας ούτε έχει γίνει σεμινάριο από πυροσβέστες, ώστε να δοθούν οδηγίες για τέτοιες καταστάσεις. Οι μόνες ασκήσεις που έχουν γίνει στη Mafrin Bank είναι για σενάρια τρομοκρατικών ενεργειών και διαφυγή των μεγάλων κεφαλιών της τράπεζας από τα γραφεία τους.

● Το συγκεκριμένο κτίριο δεν είχε ειδική πρόβλεψη για φωτιά, παρόλο που λόγω η κατασκευή του είναι πολύ ευαίσθητη κάτω από τέτοιες συνθήκες και παρόλο που ήταν γεμάτο με υλικά από πάνω μέχρι κάτω. Υλικά που παίρνουν φωτιά πολύ εύκολα, όπως χαρτί, πλαστικά, καλώδια, έπιπλα. Το κτίριο αυτό αντικειμενικά είναι ακατάλληλο για χρήση σαν τράπεζα λόγω της κατασκευής του.

● Καμία ομάδα προσωπικού ασφαλείας δεν έχει γνώση πρώτων βοηθειών και πυρόσβεσης, παρόλο που πρακτικά του ανατίθεται με προφορική εντολή κάθε φορά να προστατέψει το κατάστημα. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι καλούνται να γίνουν πυροσβέστες και σεκιούριτι ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε κ.Βγενόπουλου.

● Τα στελέχη της τράπεζας απαγόρεψαν κάθετα και κατηγορηματικά στους εργαζόμενους να φύγουν, παρόλο που οι ίδιοι το ζητούσαν επίμονα από νωρίς το πρωί, ενώ επέβαλλαν στους εργαζόμενους να κλειδώσουν τις πόρτες και επιβεβαίωναν συνέχεια τηλεφωνικά το κλείδωμα του κτιρίου. Όποιος φύγει να μην έρθει αύριο για δουλειά, ήταν η μόνιμη απειλή. Τους έκλεισαν ακόμα και την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μην επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.

● Εδώ και μέρες επικρατεί πλήρης τρομοκρατία στην τράπεζα σχετικά με τις κινητοποιήσεις, με την προφορική προσφορά "ή δουλεύεις ή απολύεσαι".

● Οι δύο αστυνομικοί της ασφάλειας που δουλεύουν στο συγκεκριμένο κατάστημα για τις ληστείες δεν εμφανίστηκαν σήμερα, παρόλο που τα στελέχη είχαν υποσχεθεί προφορικά ότι θα τους φέρουν εκεί.

Επιτέλους κύριοι, κάντε την αυτοκριτική σας και σταματήστε να περιφέρεστε παριστάνοντας τους σοκαρισμένους. Είστε οι υπεύθυνοι για αυτό που έγινε σήμερα και σε κάποιο ευνομούμενο κράτος (σαν κι αυτά που κατά καιρούς χρησιμοποιείτε σαν παράδειγμα από τηλεοράσεως) θα ήσασταν ήδη κρατούμενοι για τις παραπάνω πράξεις. Με δόλο έχασαν τη ζωή τους οι συνάδερφοί μου σήμερα. Δόλο της τράπεζας και του κ.Βγενόπουλου προσωπικά, που έδωσε εντολή, όποιος δε δουλέψει να μην έρθει αύριο στο γραφείο."

Anonymous said...

http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/bgenopoulos.jpg

kymaios said...

@ 2o anonymous

φτάνεις στο αλλο ακρο. Εχει ευθυνες ο Βγενοπουλος, αλλά οι μεγαλύτερες βαραίνουν αυτόν που έβαλε τη φωτιά. Μην το ξεχνας αυτο.

trifon said...

Περαστικά
Ας μας πει ο ανώνυμος που ισχυρίζεται ότι είναι υπάλληλος της Marfin σε ποιο κτίριο αντίστοιχης επικινδυνότητας στην Ελλάδα έχουν γίνει όλα αυτά που καταγγέλει τον υποτιθέμενο εργοδότη του και μετά να μιλήσει για ευθύνες.
Σε αυτή τη χώρα κανένας δεν ενδιαφέρεται για θέματα ασφαλείας, κυρίως οι εργαζόμενοι που τα θεωρούν αστεία και ώρα του χαβαλέ.
Η κάθε τέτοιου είδους καταστροφή είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας, αφού ο καθένας βάζει το λιθαράκι του για αυτό.