Thursday, December 20, 2007

Γλυκές διαδρομές στην Αθήνα!


ερώτηση: τώρα στις γιορτές, θα κατέβω στην Αθήνα. Που θα αγοράσω "σπιτικούς" κουραμπιέδες;
απάντηση: ΠΟΥΘΕΝΑ! Οι μόνοι καλοί "σπιτικοί" κουραμπιέδες είναι αυτοί που φτιάχνει η γιαγιά σας!

Τώρα, λοιπόν, που λήξαμε το ζήτημα των κουραμπιέδων, ας δούμε ποιο γλυκό αξίζει να αγοράσετε και από που. Προφανώς η παρακάτω λίστα δεν είναι εξαντλητική, αλλά είναι άκρως υποκειμενική!

προφιτερόλ: στον Ανδριά, Καποδιστρίου 12, στο ύψος της Φιλοθέης. Ημίγλυκη σοκολάτα, ώστε να μην λιγουριάζετε και να μπορείτε να καταβροχθίζετε πάνω από μία μερίδα! Το μεσαίο προφιτερόλ κοστίζει γύρω στα 16 ευρώ (!!!) αλλά αξίζει τα λεφτά του!

τσουρέκια: στον Τερκενλή, πάλι στην Καποδιστρίου, στο δεξί σας χέρι στην άνοδο, λίγο πριν την πλατεία Κένεντυ, καθώς και στο αεροδρόμιο. Αν νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα από τσουρέκια, δοκιμάστε το τσουρέκι σοκολάτας ή πορτοκαλιού και θα με θυμηθείτε! Ενδεικτικά αναφέρω πως τις Κυριακές τα μεσημέρια η ουρά ξεπερνά τα... 30 ατομα! Τέλος, αν και λίγο ακριβούτσικα (13 Ευρω το ενα!) τα τσουρέκια του είναι συνώνυμα του γευστικού οργασμού!

γαλακτομπούρεκο: στο Κοσμικόν, απέναντι από τον σταθμό του Αγ. Ελευθερίου και στον σταθμό του Αγ. Νικολάου. Απίστευτη κρούστα, ειδικά όταν τρώγεται ζεστό, όπως τώρα στις γιορτές!

μηλόπιτα: στον Pap Lyber (ή απλά Παπαλυμπέρης), στην οδό Ιακοβίδου κοντά στο σταθμό του Αγ. Ελευθερίου, καθώς και στην πλατεία της Λαμπρινής. Αν και εμφανισιακά μοιάζει με μια κοινή πίττα, γευστικά απογειώνει τον τυχερό που τη γεύεται!

κρουασάν: στο Μικέ, στην πλατεία Μαβίλη. Οι συνταγές του, έρχονται από την Αίγυπτο και τηρούνται ευλαβικά από το 1949, έχοντας κερδίσει βραβεία σε διαθνείς διαγωνισμούς. Το κρουασάν του, έχει κρούστα από λεμόνι και χορταστική γέμιση με βάση (μάλλον) αμύγδαλο. Ότι πιο χορταστικό για ένα καλό πρωινό πχ της πρωτοχρονιάς!

παγωτό: στην Χαρά, Πατησίων 399 κοντά στο τέρμα και μόνο εκεί! Και για όσους αναρωτιούνται 'τι λέει ο άνθρωπος μέσα στο καταχείμωνο' να ενημερώσω πως η μεγαλύτερη κατανάλωση παγωτού γίνεται στη Ρωσία τον χειμώνα! Προτείνω ανεπιφύλακτα το σικάγο, το εκμέκ καθώς και το σπέσιαλ εκμέκ, ενώ από σκόρπιες γεύσεις καιμάκι (το καλύτερο της Αθληνας), σοκολάτα, καραμέλα και φουντούκι.

Καλές γιορτές!

Υ.Γ. Αν ξέρει κανείς πότε θα μεταδοθεί η εκπομπή που γύρισε ο Ηλίας Μαμαλάκης πριν λίγες μέρες στην Κύμη, ας ενημερώσει!

Υ.Γ.2 Τελικά υπάρχει ο Άγιος Βασίλης!

Wednesday, December 05, 2007

Αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στον δήμο Πετρούπολης!


Η πιο ευχάριστη είδηση των τελευταίων ημερών ήρθε από την Πετρούπολη! Η γνωστή συνοικία της δυτικής Αττικής εφαρμόζει πιλοτικά και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τις ανοιχτές συνελεύσεις των πολιτών προκειμένου να αποφασίζεται και να εγκρίνεται ο ετήσιος προυπολογισμός του δήμου! Πιο συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο της σημερινής Ελευθεροτυπίας , πρόκειται για μια "διαδικασία μέσα από την οποία οι ίδιοι οι πολίτες, μέσα από δημοτικές συνελεύσεις, αποφασίζουν για το πού θα πάνε τα κονδύλια που διαθέτει ο δήμος (όλα ή μέρος) για έργα, επενδύσεις και υπηρεσίες."

Το 'πείραμα' πρωτοξεκίνησε στη Νότια Αμερική και σήμερα περισσότερες από 2000 πόλεις παγκοσμίως το ακολουθούν με μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή έχει εφαρμοστεί και σε μεγάλες πόλεις, όπως το "Πόρτο Αλέγκρε, πόλης με 1,3 εκατομμύριο κατοίκους. Εκεί, συνελεύσεις των 2.000 και 4.000 ανθρώπων αποφασίζουν από το 1989 για το πού θα πηγαίνει το 100% των χρημάτων που έχει ο δήμος στον προϋπολογισμό του."!!!

Τα οφέλη για έναν τόπο είναι προφανή! Επιτέλους ο δήμος απαγκιστρώνεται από την κομματοκρατία και την αδιαφάνεια, ενώ πλέον και οι πολίτες παίρνουν πάνω τους την ευθύνη των επιλογών τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Κοιμπρα Τζιοβάνι Αλεγκρέτι τόνισε πως "στη βρετανική πόλη Μίλτον Κινς, για δήμαρχο ψήφισε μόλις το 17% των πολιτών. Οταν έγιναν όμως συνελεύσεις για το θέμα των δημοτικών φόρων και ακολούθησε δημοψήφισμα, συμμετείχε το 42%. Και στις επόμενες εκλογές αυξήθηκε η συμμετοχή. Στη Γερμανία, το πρόβλημα ήταν τα μεγάλα ελλείμματα των δήμων. Ο μόνος τρόπος για να αποφασιστεί χωρίς κραδασμούς το πού θα γίνουν περικοπές ήταν να μετακινηθεί η ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες. Με τον καιρό, ο κόσμος καταλαβαίνει τι σημαίνει κάθε έργο που ζητεί να γίνει στον τόπο του. Για παράδειγμα, ότι εάν επιμένει να γίνει ένα αθλητικό στάδιο που είναι έργο ακριβό, δεν θα υπάρχουν χρήματα για να γίνουν πολλά μικρότερα."

Για να έρθουμε και στα δικά μας, είναι φως- φανάρι τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου πειράματος και στον τόπο μας. Οι πολίτες θα αποφασίζουν ουσιαστικά για το που θα κατανεμηθούν τα δημοτικά κονδύλια (τα οποία προέρχονται από τους ίδιους μέσω της φορολογίας) και πλέον το δημοτικό συμβούλιο θα έχει καθαρά εκτελεστικό ρόλο. Μάλιστα, θα κρίνεται ακριβώς για αυτό, το κατά πόσον εφάρμοσε επιτυχημένα και στο ακέραιο την λαική εντολή. Επίσης, αυτός είναι ένας τρόπος ώστε να υπάρξει πραγματική πολιτική διαπαιδαγώγηση των πολιτών, καθώς το βάρος των αποφάσεων, άρα και οι συνέπειες τους θα βαρύνουν τους ίδιους!

Αν λοιπόν ο κύριος Θωμάς επιθυμεί πραγματική διαφάνεια και ευρεία συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, δεν έχει παρά να εφαρμόσει το 'πείραμα' και στο δήμο Κύμης. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση του κυρίου Βλαχογιαννη, αν πραγματικά θέλει 'συμμετοχική δημοκρατία' και 'ενεργούς πολίτες' ας πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτός και αν τόσο η πλειοψηφία όσο και η αντιπολίτευση επιθυμούν να αλληλοκαταγγέλονται, για τα μάτια του κόσμου, μήπως και τσιμπήσουν κανένα ψήφο παραπάνω στις εκλογές. Όμως τότε, θα συνεχίσουν να υφίστανται οι 'ασύμμετροι' προυπολογισμοί και η 'ομίχλη' σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία του δήμου (όπως το έλλειμμα). Είναι ντροπή η πραγματική δημοκρατία με ανοιχτές δημοτικές συνελεύσεις να εφαρμόζεται σε ένα δήμο κάποιων δεκάδων χιλιάδων κατοίκων και όχι στον αρκετά μικρότερο δήμο μας.

Το μέλλον ανοίγεται μπροστά μας στην Πετρούπολη! Θα καινοτομήσουν οι δημοτικοί άρχοντες της Κύμης?

Monday, December 03, 2007

Βενεζουέλα


Χθες διεξήχθη στη Βενεζουέλα, δημοψήφισμα. Οι ψηφοφόροι καλούνταν να επικροτήσουν ή να απορρίψουν τις παρακάτω (μεταξύ άλλων) αλλαγές:
-μείωση από 18 σε 16 έτη της ηλικίας συμμετοχής στις εκλογές
-μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 40 σε 35
-τερματισμός της αυτονομίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας
-σημαντική ενίσχυση του ρόλου των "κοινοτικών συμβουλίων"
-επέκταση της προεδρικής θητείας από 6 σε 7 χρόνια
-ο πρόεδρος να μπορεί να διεκδικήσει πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες.

Στο διάστημα πριν τη ψηφοφορία, η αντιπολίτευση οργίασε παραπληροφορώντας και απειλώντας το εκλογικό σώμα, με τη στήριξη των ΗΠΑ. Έτσι, ο υπεύθυνος της αμερικάνικης πρεσβείας στη Βενεζουέλα σε έγγραφό του προς την CIA, αναφέρει: "ακόμα και αν φαίνεται από άποψη τακτικής ότι είναι αντιφατικό να συνεχίσουμε την προπαγάνδα, του να μην γίνει το δημοψήφισμα, του να μην αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα και ταυτόχρονα να καλούμε σε καταψήφιση του νέου συντάγματος. Στη δεδομένη πολιτική συγκυρία πρέπει να συνδυάσουμε αυτούς τους τρόπους. Στις μέρες που απομένουν πρέπει να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες ενάντια στο δημοψήφισμα και την ίδια στιγμή να προετοιμάζουμε τις συνθήκες για να μην αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά του". Επίσης λίγο παρακάτω διαβάζουμε :"Ο συνδυασμός των ενεργειών μας για να έχει νικηφόρο αποτέλεσμα απαιτεί να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για διεθνή απομόνωση του Τσάβες, να ενταθούν οι προσπάθειες για ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης, να αναζητηθούν συμμαχίες με όσους επιλέξουν την αποχή, να ενταθεί η πίεση στους δρόμους μετά τις 2 Δεκέμβρη, καταλήψεις με προπαγανδιστικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα να προχωρήσουν και οι στρατιωτικές ενέργειες που έχουν προετοιμαστεί από τις δικές μας δυνάμεις με βάση το σχεδιασμό."

Σε άλλο έγγραφο της ίδιας περιόδου αναφέρεται πως η αντιπολίτευση έχει πάρει 8 εκ. δολάρια από την πρεσβεία των ΗΠΑ για να οργανώσει αντιδιαδηλώσεις, να στρέψει τον θετικά διακείμενο κόσμο προς την αποχή και να προετοιμάσει το έδαφος για ενδεχόμενο πραξικόπημα. Αξίζει να σημειωθεί πως επί των ημερών Τσάβεζ η αντιπολίτευση έχει κάνει ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2002 και προετοίμασε ένα ανάλογο το 2006.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ηταν 49% υπέρ των αλλαγών και 51% κατά. Για άλλη μια φορά, οι "δημοκρατικές" ΗΠΑ μπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις ξένου κράτους, και με την βοήθεια των ντόπιων "θαυμαστών" τους προωθούν απροκάλυπτα τα συμφέροντά τους. Έτσι, διαφθείροντας, απειλώντας, συκοφαντώντας και ψευδολογώντας χυδαία, σπρώχνουν ένα λαό να ψηφίσει ενάντια στα συμφέροντά του. Πλέον, οι οικονομικές αποφάσεις θα συνεχίσουν να παίρνονται στην κεντρική τράπεζα που δεν θα ελέγχεται, δεν θα εκλέγεται και δεν θα λογοδοτεί σε κανέναν, το ωράριο εργασίας θα παραμείνει 8ωρο και οι αποφάσεις τοπικού χαρακτήρα θα λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες γραφείων αντί από τα τοπικά συμβούλια.

Για άλλη μια φορά, η προπαγάνδα κάνει το θαύμα της. Τα αμερικάνικα κονδύλια μετουσιώνονται σε πλύση εγκεφάλου των ανενημέρωτων πολιτών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αποφασίζουν υπό το βάρος των εντυπώσεων και της ουσίας.

Υ.Γ. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, προμηθεύει με φθηνό πετρέλαιο τους δήμους του Λονδίνου και της Βαυαρίας καθώς και ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα στις ΗΠΑ. Απ ότι διάβασα, και ο δήμος Καισαριανής ενδιαφέρεται να προμηθευθεί φθηνό πετρέλαιο απευθείας από τη Βενεζουέλα!

Υ.Γ.2 οι εκάστοτε εξουσίες φοβούνται μόνο τους ενημερωμένους πολίτες.

Monday, November 26, 2007

Σχολιασμός Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη ΛΑΡΚΟ (23/11)


Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω το νομαρχιακό συμβούλιο στις 23/11, οπότε η ενημέρωσή μου βασίζεται στο ρεπορτάζ του Σερβιτόρου.

Με βάση αυτό λοιπόν, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ. Ιωαννίδου υποστήριξε πως 'δεν τίθεται θέμα σύγκρισης ανάμεσα στις υποθέσεις των δήμων Μεσσαπίων και Κύμης, γιατί από τη μια γινόταν λόγος για εξορυκτική δραστηριότητα και για 3.780 στρέμματα ελάτης ενώ τώρα είναι 27 στρέμματα για έρευνα', καθώς και ότι 'η μη απάντηση από το δήμο Κύμης στο σχετικό έγγραφο της Ν.Ε. λαμβάνεται ως θετική απάντηση. Για την ίδια το θέμα είναι λήξαν, αφού η μελέτη έχει εγκριθεί από την περιφέρεια Στερεάς στις 8/1/2007 και έχει περάσει η προθεσμία προσφυγής'.

Η κ. Ιωαννίδου φαίνεται να παραγνωρίζει πως η ΛΑΡΚΟ είναι κερδοσκοπική εταιρεία, οπότε είναι φως-φανάρι ότι μετά την έρευνα ακολουθεί η εξόρυξη. Επίσης, ποια λογική αναφέρει πως η μη απάντηση θεωρείται θετική απάντηση; Εκτός φυσικά και αν έχουν ληφθεί από πριν κάποιες αποφάσεις και η σιωπή τις ευνοεί. Τέλος, το θέμα δεν είναι , ούτε και θα μπορούσε να είναι, λήξαν καθώς υπάρχουν αντιδράσεις κατοίκων, δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων. Εκτος και αν συμφέρει κάποιους να θεωρείται λήξαν....

Ο νομάρχης κ. Μπουραντάς 'τόνισε ότι πολλά πράγματα δεν λειτούργησαν σωστά αυτή την περίοδο. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν γνώριζε ως νομάρχης ότι είχε έρθει το θέμα και ότι το έμαθε όταν ήρθε στον τύπο' καθώς και 'ότι όλοι έχουνε ευθύνες αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να αναζητηθούν και ότι θα πρέπει το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πάρει απόφαση αντίθετη ομόφωνα για να αντιμετωπίσουνε αυτή την κατάσταση και να παρέμβουνε δικαστικά σε συνεργασία με το δήμο'.

Άλλη μια φορά το έγγραφο της περιφέρειας στερεάς Ελλάδας 'παραπέφτει'! Και φυσικά το έγγραφο δεν 'παράπεσε' μόνο στο νομάρχη, αλλά και σε ολόκληρο το νομαρχιακό συμβούλιο! Συμπολίτευση και αντιπολίτευση είναι εξίσου υπεύθυνες. Αναρωτιέμαι, είναι δυνατές τόσες συμπτώσεις; Τι έχει το συγκεκριμένο έγγραφο και 'παραπέφτει' από όλους; Πλέον φαίνεται ότι και σε νομαρχιακό επίπεδο είτε κάποιοι τα παίρνουν για να ασκήσουν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, είτε είναι τελείως άχρηστοι στο να τα διεκπεραιώσουν. Φυσικά, μετά από όλα αυτά φαίνεται εύλογη η σπουδή του νομάρχη να μην αναζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες! Γιατί άλλωστε να πρέπει οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στον κόσμο;

Τελικά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τόσο οι "ανεξάρτητοι" όσο και οι εντεταλμενοι των δύο μεγάλων κομμάτων είναι ανίκανοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του τόπου και αυτών που τους εξέλεξαν. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τους η ανικανότητα και ολιγωρία, δεν θα έχουν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα για την περιοχή μας.

Monday, November 19, 2007

Κύμη Εύβοιας


Αντιγράφω από την Wikipedia, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου, την καταχώρηση στο λήμμα 'Κύμη':

"Η Κύμη είναι κωμόπολη και λιμάνι του νομού Εύβοιας, πρωτεύουσα της επαρχίας Καρυστίας και έδρα της Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, με 3.037 κατοίκους. Βρίσκεται στη μέση της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας και έχει ιστορία αιώνων ως ναυτική πόλη. Από την εποχή του αποικισμού στην αρχαιότητα είναι γνωστές δύο ομώνυμες πόλεις: η Κύμη της Αιολίδας και η Κύμη (Cuma) της Καμπανίας, που θεωρείται η πρώτη ελληνική αποικία στη Δύση. Αξίζει να σημειωθεί, γεγονός που αποδεικνύει την ακμή της δεύτερης αυτής αποικιακής πόλης, ότι όταν καταστράφηκε, από την έκρηξη του Βεζούβιου, ξαναχτίστηκε ως νέα Πόλη, η γνωστή Νάπολη της Ιταλίας. Χαρακτηριστικό της πολιτιστικής ακμής της είναι η ύπαρξη της αρχαίας μάντισσας Κυμαίας Σίβυλλας, που έχει απαθανατίσει ο Μιχαήλ Άγγελος στις περίφημες τοιχογραφίες του στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου είναι η εποχή που η Κύμη γνώρισε μέρες νεότερης ακμής στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα, εξαιτίας του διαμετακομιστικού εμπορίου που διεξήγαγε με εμπορικά κέντρα του Εύξεινου Πόντου και της Γαλλίας. Κυμαίοι καραβοκύρηδες μεταφέρουν τα προϊόντα της Κύμης και ιδιαίτερα το φημισμένο μαύρο κρασί της στα λιμάνια αυτά και κυρίως στη Μασσαλία, όπου το αγοράζουν οι Γάλλοι για να χρωματίζουν τα δικά τους κρασιά. Στην Κύμη αρχίζει να εισρέει χρήμα, έρχονται νέες αντιλήψεις με τη διεύρυνση του νου από την επαφή με τα αναπτυγμένα ευρωπαϊκά κέντρα, και αναπτύσσεται αστική συνείδηση. Αυτό φαίνεται καθαρά στα κτήρια, στην κουμιώτικη φορεσιά με τις αναγεννησιακές επιδράσεις που φέρει, στην οικοτεχνία, στον τρόπο ζωής. Σε αυτή την ιστορική περίοδο αναφέρεται το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Κυμαίοι ήταν ο διεθνούς φήμης γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, γνωστός από το ομώνυμο τεστ πρόωρης διάγνωσης του καρκίνου της μήτρας, ο χαράκτης Δημήτρης Γαλάνης μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, ο ταγματάρχης Ιωάννης Βελισσαρίου ελευθερωτής των Ιωαννίνων στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, ο λογοτέχνης Βασίλης Λούλης, ο Παύλος Νιρβάνας (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Πέτρου Κουμιώτη), από καταγωγή του πατέρα του, και οι σύγχρονοι Ιάννης Ξενάκης, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, και Νίκος Μουζέλης οικονομολόγος, και πολλοί άλλοι επιστήμονες, άνθρωποι των Γραμμάτων και καλλιτέχνες.


Σήμερα η Κύμη αποτελεί Δήμο ο οποίος περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα :
Κύμης, Οξυλίθου, Ανδρονιάνων, Μετοχίου, Βίταλου, Ποταμίας, Καλημεριάνων, Ενορίας, Πλατάνας, Πύργου, Ταξιαρχών και Μαλετιάνων."

Saturday, November 17, 2007

Μαύρη θάλασσα


Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος
Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
Ερμηνευτης: Διονύσης Σαββόπουλος


Τα παιδιά με τα μαλλιά και με τα μαύρα ρούχα
φέρνουνε μηνύματα για μιαν αγάπη που 'χα
και στις φλέβες μου βαθιά μαύρη θάλασσα σαν αίμα
λέει λόγια πικραμένα

Κανένα πλάσμα του Θεού δε ζει σε τέτοιο βάθος
όπου σ' αγάπησα πολύ κι απόμεινα μονάχος
Μαύρη Θάλασσα κλειστή και ψυχή μου χαρισμένη
σ' όποιον πιο πολύ σε θέλει

Να πούμε λόγια άγρια, παράξενα κι ατόφια
σάβανα και χώματα στη μούρη της τη τζούφια
η φωνή της η σκληρή λιώνει σα μεγάλο σώμα
μέσα στο δικό μου στόμα

Φταίνε τα τραγούδια του, φταίει κι ο λυράρης
μα φταίει κι ο ίδιος του ο λαός γιατί είναι μαραζιάρης
Μαύρη θάλασσα κλειστή, μακρινές μου πεδιάδες
πίσω από τις συμπληγάδες

Στα μάγια και στα όνειρα, καμπάνα και καντήλα
Πόλη, Βάρνα, Οδησσός, Κωστάντζα και Μπραΐλα
και σε χρόνο μυστικό σαν ηφαίστειο του Αίμου
λεγεώνες του πολέμου

Tuesday, November 13, 2007

Αποτυχία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας


Η σχεδιαζόμενη εγκατάσαση της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή μας, δείχνει την αποτυχία των αντιπροσωπευτικών θεσμών. Για άλλη μια φορά βλέπουμε εκπροσώπους εκλεγμένους 'στο όνομα του λαού' να αποφασίζουν είτε ενάντια στη θέληση του τελευταίου είτε εν αγνοία του.

Τα παραδείγματα πολλά σε όλες τις βαθμίδες της εξουσίας: από την 'νίπτω τας χείρας μου' στάση της ελληνικής κυβέρνησης στους πολέμους του Ιρακ και της Γιουγκοσλαβίας (σε αντίθεση με την αρνητική στάση του συνόλου του λαού) έως το δήμο μας, όπου αποφάσεις-σταθμός που θα καθορίσουν τη ζωή του τόπου μας για πολλές δεκαετίες, παίρνονται εν κρυπτω. Έτσι, μόνο το τελευταίο διάστημα έχουμε την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών (παρά τα όσα τους καταλογίζουν ακόμα και περιβαλλοντικές οργανώσεις και ιατρικοί σύλλογοι), την απροκάλυπτη κοροιδία με τη ΛΑΡΚΟ (όπου τα σχετικά χαρτιά 'παράπεσαν' από συμπολίτευση και αντιπολίτευση), το νέο πολεοδομικό σχέδιο (με βάση το οποίο επιτρέπονται οικοδομές μεγαθήρια και νομιμοποιούνται ολόκληρες περιοχές με αυθαίρετα) και τέλος ο περιβόητος οριζόντιος άξονας Χαλκίδας-Κύμης, που κανένας δεν ξέρει από που θα περνάει.

Φυσικά, για τα παραπάνω παραδείγματα, καθώς και πλείστα άλλα, δεν ευθύνεται μόνο ο νυν δήμαρχος ή η αντιπολίτευση, αλλά ολόκληρο το σύστημα της αντιπροσώπευσης πάνω στο οποίο έχει δομηθεί ο σημερινός πολιτικός πολιτισμός. Έτσι, μία μέρα κάθε τέσσερα χρόνια ψηφίζουμε για το ποιες ιδέες μας αντιπροσωπεύουν καθώς και το ποιος θα τις εφαρμόσει. Όμως αυτό, είναι το λιγότερο σχιζοφρενικό.

Είναι αδύνατον, ακόμα και σε δημοτικό επίπεδο, κάποιος να εκφράζεται πλήρως από αυτό που ψηφίζει. Αν εξετάσουμε σε βάθος το πλήρες πρόγραμμα που κάθε φορά επιλέγουμε να στηρίξουμε, σίγουρα θα βρούμε σημεία στα οποία να διαφωνούμε πλήρως. Μάλιστα, πολλές φορές βλέπουμε πως ακόμα και μέσα στους εκλεγμένους βουλευτές ή δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, υπάρχουν αντιδράσεις και διαφωνίες. Έτσι, κάποιος που ψήφισε στις βουλευτικές πχ τη ΝΔ γιατί συμφωνούσε με τις θέσεις της στην εξωτερική πολιτική, την υγεία και την παιδεία, 'κερδισε' ως μπόνους τις θέσεις της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού! Και φυσικά η εκάστοτε εκλεγμένη αρχή εκμεταλλεύεται πλήρως την αντιπροσώπευση, ισχυριζόμενη κάθε φορά πως είναι νομιμοποιημένη από τη λαική βούληση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Τελικά, πρέπει να ψηφίζουμε είτε με βάση το τι μας εκφράζει πλήρως, οπότε σχεδόν πάντα θα καταλήγουμε στα άκυρο/λευκό/αποχή, είτε με τη λογική του μικρότερου κακού, οπότε θα γίνονται εξ ονόματός μας πράγματα με τα οποία διαφωνούμε. Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι ελάχιστα αντιπροσωπευτικό της πραγματικής βούλησης του εκλογικού σώμματος και ελάχιστα δημοκρατικό, καθώς δεν νοείται δημοκρατία που οι πολίτες να έχουν λόγο μία φορά στα τέσσερα χρόνια.

Μονη λύση σε αυτό το αδιέξοδο, τουλάχιστον για το τοπικό επίπεδο των δήμων και κοινοτήτων, φαντάζει η αυτοδιαχείρηση μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις. Πιο συγκεκριμένα, ειδικά για τα σοβαρά θέματα σε κάθε περιοχή θα πρέπει να συγκαλείται ανοιχτή, σε όλους τους κατοίκους, συνέλευση όπου ο καθένας να μπορεί να τοποθετηθεί, να προτείνει προτάσεις προς ψήφιση, να ψηφίζει με ψήφο ισότιμη των συμπολιτών του συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών συμβούλων, και κυρίως οι αποφάσεις που θα προκύπτουν από αυτή την διαδικασία να είναι δεσμευτικές και πάνω από κάθε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Έτσι, οι 'συνδικαλιές', οι στημένοι καυγάδες, οι αποκρύψεις θεμάτων, τα έγγραφα που 'παραπέφτουν' ή αποσιωπούνται καθώς και η ψευδής επίκλησση της λαικής εντολής θα εξαφανιστούν. Επίσης, οι πολίτες θα ενημερώνονται καλύτερα για τα θέματα που απασχολούν τον τόπο τους, καθώς αυτοί τελικά θα αποφασίζουν για αυτά.

Είναι εφικτά όλα αυτά; Νομίζω πως ναι. Την τελευταία τετραετία, ο δήμαρχος διοργανώνει 'ενημερώσεις' (που παλιά βαφτίζονταν συνελεύσεις ενώ μόνο τέτοιες δεν είναι) πχ για το πρόβλημα του νερού ή το πολεοδομικό σχέδιο, με μεγάλη επιτυχία όσον αφορά την συμμετοχή του κόσμου. Θα μπορούσε, λοιπόν, να καθιερωθεί ανά τρίμηνο μία ανοιχτή συνέλευση κατοίκων που να έχει ως θέμα τα σοβαρά ζητήματα του τόπου και οι παριστάμενοι να μην έπαιζαν το ρόλο ακροατών, χειροκροτητών και προβοκατόρων αλλά ενημερωμένων πολιτών που αποφασίζουν για το μέλλον τους.

Monday, November 12, 2007

Εμένα οι φίλοι μου....


Ποίημα της Κατερίνας Γώγου, μελοποιημένο από τους Magic de Spell.

"Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά
που κάνουν τραμπάλα στις ταράτσες ετοιμόρροπων σπιτιών
Εξάρχεια Πατήσια Μεταξουργείο Μέτς.
Κάνουν ότι λάχει.
Πλασιέ τσελεμεντέδων και εγκυκλοπαιδειών
φτιάχνουν δρόμους και ενώνουν έρημους
Διερμηνείς σε καμπαρέ της Ζήνωνος
επαγγελματίες επαναστάτες
παλιά τους στρίμωξαν και τα κατέβασαν
τώρα παίρνουν χάπια
και οινόπνευμα για να κοιμηθούν
αλλά βλέπουν όνειρα και δεν κοιμούνται.
Εμένα οι φίλοι μου είναι σύρματα τεντωμένα
στις ταράτσες παλιών σπιτιών
Εξάρχεια Βικτόρια Κουκάκι Γκύζη.
Πάνω τους έχετε καρφώσει εκατομμύρια σιδερένια μανταλάκια
Τις ενοχές σας αποφάσεις συνεδρίων
δανεικά φουστάνια
σημάδια από καύτρες περίεργες ημικρανίες
απειλητικές σιωπές κολπίτιδες
ερωτεύονται ομοφυλόφιλους
τριχομονάδες καθυστέρηση
το τηλέφωνο το τηλέφωνο το τηλέφωνο
σπασμένα γυαλιά το ασθενοφόρο κανείς.
Κάνουν ότι λάχει.
Όλο ταξιδεύουν οι φίλοι μου
γιατί δεν τους αφήσατε σπιθαμή για σπιθαμή
Όλοι οι φίλοι μου ζωγραφίζουνε με μαύρο χρώμα
γιατί τους ρημάξατε το κόκκινο
γράφουνε σε συνθηματική γλώσσα
γιατί η δικιά σας μόνο για γλείψιμο κάνει.
Οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά και σύρματα
στα χέρια σας. Στο λαιμό σας.
Οι φίλοι μου. "

Wednesday, November 07, 2007

Για τη ΛΑΡΚΟ (β)

Διαβάζω στη 'Νεα Πορεία' (την πρασινη εφημεριδα) του Σεπτεμβριου με πυχαίους τίτλους: "Αποκαλύπτουμε την αναξιοπιστία του δημάρχου Δημ. Θωμά. Πως μεθοδεύτηκε η επέλαση της ΛΑΡΚΟ στην Κύμη".

Το (γνωστό) έγγραφο που παρατίθεται αναφέρει πάνω αριστερά: προς Δ.Σ. Δήμου Κύμης. Αναρωτιέμαι ,λοιπόν, στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπήρχε πράσινη παράταξη; Όσο "παράπεσε" το έγγραφο για το Θωμά, άλλο τόσο "παράπεσε" για την αντιπολίτευση. Όσες ευθύνες βαραίνουν τον Θωμά και την πλειοψηφία, άλλες τόσες βαραίνουν και την αντιπολίτευση. Είναι εξίσου ανίκανοι με αυτούς που κατηγορούν, καθώς το λειτούργημα που λέγεται "έλεγχος της εξουσίας" ασκήθηκε πλημελώς. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι μεν να κρατήσουν την καρέκλα και οι δε να την κατακτήσουν, ανεξαρτήτως κόστους.

Επίσης, διαβάζω στον σερβιτόρο για την τοποθέτηση του "κυρίου" Βελισσαρίου: "Αρχικά δεν γνωρίζουν τι θέλει να κάνει η ΛΑΡΚΟ και μπορεί να μπαίνουν σε αντίθεση μαζί της χωρίς να υπάρχει λόγος. [...]Τόνισε ότι η πρόταση της εταιρίας αφορά την έρευνα και όχι την εξόρυξη και είναι πολλές οι παράμετροι που θα πρέπει να εξεταστούν από την εταιρία για τη συνέχεια των εργασιών της."

Σοβαρα "κύριε" Βελισσαρίου; Τι είναι η Λαρκο και ενδιαφέρεται για την ερευνα, το ΕΜΠ ή η γεωγραφική εταιρεία του στρατού; Η Λαρκο είναι καθαρά κερδοσκοπική εταιρεία. Δεν χρεάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι μετά την έρευνα ακολουθεί η ΑΠΟΣΒΕΣΗ. Αν η Λαρκο 'βάλει πόδι' στα βουνά μας, το ξέρετε καλύτερα από κάθε άλλον πως δεν θα φύγει μετά με τίποτα.

Ακόμα, απο το ίδιο ρεπορτάζ, για τον κ. Τσικλιδή:"Ο ίδιος είναι αρνητικός εκτός αν η ΛΑΡΚΟ φέρει προτάσεις και τον πείσει ότι θα μπορεί να συνδυαστεί η προστασία του περιβάλλοντος και οι δραστηριότητές της."

Προφανώς! Η Λαρκο θα μας φέρει τις ίδιες ακριβώς προτάσεις με τις οποίες ξεγέλασε τόσους άλλους δήμους και νομαρχίες, με τραγικά αποτελέσματα.

Δυστυχώς, η στάση του δημοτικού συμβουλίου με απογοητεύει. Μάλιστα, καταδεικνύει διάφορες προεκτάσεις (όπως πχ την αποτυχία της αντιπροσωπευτική δημοκρατίας), αλλά επ αυτών άλλη φορα. Τέλος, πολύ φοβάμαι ότι το "ναι μεν, αλλά" όπως διατυπώνεται από την αντιπολίτευση είναι πολύ πιο επικίνδυνο σε σχέση με τη στάση της πλειοψηφίας.

Monday, October 08, 2007

Δημοτικό Συμβούλιο για τη ΛΑΡΚΟ



Την περασμένη Δευτέρα (1/10) συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο η αίτηση της ΛΑΡΚΟ προς το δασαρχείο για το χαρακτηρισμό 1.000 στρεμμάτων στο λόφο πάνω από το Μετόχι, με απώτερο στόχο τις έρευνες για σιδηρονικελιούχο μετάλλευμα. Με την καθοριστική συμβολή μελών των περιβαλλοντικών συλλόγων Κύμης και Μετοχίου, το ΔΣ αποφάσισε ένα ομόφωνο όχι, τόσο για τις τωρινές διεκδικήσεις της ΛΑΡΚΟ (που τελικά είναι σχεδόν 10.000 στρέμματα για το δήμο Κύμης) όσο και για ενδεχόμενες μελλοντικές. Πλέον το σημαντικό είναι ο δήμος να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους δημότες, καθώς η ιστορία δείχνει ότι εταιρείες σαν τη ΛΑΡΚΟ δεν "καταλαβαίνουν" από αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων και δασαρχείων, παρά μόνο από τη δυναμική και συντονισμένη αντίδραση των κατοίκων.

Υ.Γ. άσχημη εντύπωση άφησε το γεγονός ότι κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν ανενημέρωτοι για τις διεκδικήσεις, τις πρακτικές και τους στόχους της ΛΑΡΚΟ, με αποτέλεσμα ανούσιους διαπληκτισμούς μέχρι να καταλήξουν στο προφανές.

Υ.Γ.2 ο σύλλογος δασοπροστασίας και προστασίας περιβάλλοντος Κύμης απέκτησε site! Πλέον μπορείτε να ενημερώνεστε και επικοινωνείτε με το ΣΔΑΠΠΕ από εδώ! Παιδιά, καλή μακροημέρευση στο πέλαγος του διαδυκτίου!

Monday, October 01, 2007

Ανεμογεννήτριες και Λαρκο


Αναδημοσιεύω στα δύο παρακάτω ποστς το ενημερωτικό φυλλάδιο του ΣΔΑΠΠΕ Κυμης για την προτεινομενη εγκατασταση ανεμογεννητριων και 'ορυχείων' της ΛΑΡΚΟ στην περιοχη μας. Περισσοτερα σχολια προσεχώς!
Η «ΛΑΡΚΟ»

Το θέμα της ΛΑΡΚΟ είναι πιο εύκολο να εξηγηθεί. Με αίτησή της, στις διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες, η «Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ» ζητά να διενεργήσει 105 ερευνητικές γεωτρήσεις, για εντοπισμό σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος. Οι γεωτρήσεις αυτές ζητά να γίνουν σε περιοχές έκτασης 10.280,43 στρεμμάτων!!! Στις περιοχές «ΦΤΕΡΑΔΑ», «ΚΑΤΑΒΟΛΟΣ», και «ΚΟΤΡΩΝΑ» όλες στα όρια του Δήμου Κύμης. Επίσης στην αίτησή της αύτή, που κατέθεσε αρχές του 2006 ζητά τη διάνοιξη δρόμων 9.220 μέτρων και παρόδιων δρόμων αρκετών ακόμη χιλιομέτρων.
Η έκταση αυτή περιλαμβάνει, μέρος του ελατοδάσους των Κοτυλαίων, περιοχές με βλάστηση μεγάλων πλατύφυλλων δένδρων (όπως βελανιδιές, αριές, καστανιές, πλατάνια κτλ) και περιοχές κοντά στις παραλίες Θαψών, Ναυτικού και Μετοχίου. Σε περίπτωση που συμφέρει την ΛΑΡΚΟ η εκμετάλλευση των εν λόγω περιοχών, καταλαβαίνεται για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που θα συντελεστεί. Κοπή ελάτων, κοπή πλατύφυλλων δένδρων, αλλαγή ροής ρεμάτων, αλλαγή υδροφόρου ορίζοντα, διανοίξεις δρόμων, επεμβάσεις σε περιοχές με σχεδόν παρθένα φύση, πολλά κατάλοιπα από τις γεωτρήσεις κτλ. Επίσης εάν θέλετε να γνωρίζετε περισσότερα για την ΑΛΛΟΙΩΣΗ των περιοχών που δουλεύει ή έχει δουλέψει η ΛΑΡΚΟ, με μια βόλτα στο Μαντούδι, στο Πηλί, στο Κοντοδεσπότι θα δείτε κρατήρες διαμέτρου 500 – 1000 μέτρων με λιμνάζοντα νερά, επίσης θα δείτε τεράστιες εκτάσεις αποχωματώσεων και χιλιάδες κομμένα δένδρα (αυτά σίγουρα δεν θα τα δείτε). Επίσης η συστηματική μόλυνση του Ευβοϊκού με βαρέα μέταλλα (καθημερινό θέμα στις τηλεοράσεις) είναι δείγματα της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς και συνείδησης αυτής της εταιρείας.
Ευτυχώς τα Δασαρχεία Αλιβερίου (με έδρα την Κύμη) και Χαλκίδας απαγορεύουν, οποιαδήποτε εργασία, στις συγκεκριμένες περιοχές, με τις ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ τους. Όμως ενώ με σαφή αιτιολόγηση του Δασαρχείου ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ την παραχώρηση των συγκεκριμένων εκτάσεων, ήδη έχουν αρχίσει πιέσεις προς τα δασαρχεία (γιατί αυτά στην ουσία «μπλοκάρουν» το έργο αυτό) από την Περιφέρεια, δηλαδή από την Λαμία!!! Με αλλαγή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ότι δηλαδή οι γεωτρήσεις θα είναι 97 αντί για 105, η περιφέρεια πιέζει τα 2 δασαρχεία έτσι ώστε να εισηγηθούν ΘΕΤΙΚΑ για το εν λόγω πραγματικά καταστροφικό, για το φυσικό περιβάλλον και την οικονομία του Δήμου μας, έργο.
Οι συνέπειες στην κτηνοτροφία, στον τουρισμό, στην αναψυχή, στην άθληση, στα δάση και γενικότερα στο φυσικό τοπίο και στη φυσιογνωμία της περιοχής θα είναι ανεπανόρθωτες, αντιστοίχου μεγέθους με την ζημιά από την πιθανή τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Πριν ολοκληρώσουμε την παρουσίαση αυτών των θέσεων και προτάσεών μας, θυμίζουμε και τονίζουμε ότι ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ – ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ. Και η περιοχή μας είναι προικισμένη από αυτά τα δύο ανεκτίμητα αγαθά. Εμείς πρέπει να τα προστατεύσουμε, να τα διαχειρισθούμε με σύνεση και σεβασμό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχθούμε αλλοίωση, συρρίκνωση, υποβάθμιση ή καταστροφή τους.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:
Τοποθέτηση ανεμογεννητριών και μεταλλευτική δραστηριότητα από την ΛΑΡΚΟ.
Προτείνουμε ένα ξεκάθαρο και οριστικό «ΟΧΙ».
Και αυτό το «ΟΧΙ» πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να το στηρίξουμε από κοινού, πολίτες και κάτοικοι της περιοχής, Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης και φορείς και υπηρεσίες.

Σ.ΔΑ.Π.ΠΕΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΜΗΣ Όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον ΣΔΑΠΠΕ και να γίνουν μέλη ή να λάβουν μέρος σε ενέργειες και προσπάθειές μας ή να βοηθήσουν με άλλο τρόπο, μπορούν να επικοινωνήσουν με τους:· Γιώργο Βαλιάνο, Κύμη, τηλ.: 6976706686, 2 222 0 24156· Δημήτρη Σουφλέρη, Καλημεριάνοι, τηλ.: 2 222 0 23268, 693 2107398

E-MAIL: sdappe_kimis@yahoo.gr
ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ (Α/Γ)


Το πρώτο ζήτημα το οποίο σχετίζεται με την τοποθέτηση Α/Γ είναι και πιο περίπλοκο να εξηγηθεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο την 1/4/2007, σε μια και μόνο συνεδρίαση και συζήτηση πήρε μία απόφαση η οποία δεν είναι ΣΑΦΗΣ και ΞΕΚΑΘΑΡΗ. Ύστερα από τρίωρη συζήτηση, το Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ) αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ, ΝΑΙ στις Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και ΜΑΛΛΟΝ …. ΝΑΙ στην τοποθέτηση των Α/Γ στον Δήμο μας. Βέβαια εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι πριν ξεκινήσει η συζήτηση οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι δήλωναν άγνοια γύρω από το θέμα της συζήτησης. Πώς είναι δυνατό ύστερα από 3 ώρες μόνο συζήτησης να σχημάτισαν άποψη και να ψήφισαν για ένα τόσο σημαντικό και περίπλοκο θέμα;
Η απόφαση του Δ.Σ. έχει ως εξής:
1. Τάσσεται θετικά στις Α.Π.Ε. λόγω της επιτακτικής ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος.
2. Η τελική απόφαση για την τυχόν εγκατάσταση αλλά και χωροθέτηση των περιοχών μονάδων Α.Π.Ε. στο Δήμο μας, ανήκει στην τοπική κοινωνία (…Φαίνεται όμως ότι μας πρόλαβε η ΓΚΑΜΕΣΑ και από ότι φαίνεται ήδη έχει προκαθορισθεί η χωροθέτηση, χωρίς προηγουμένως να έχει ερωτηθεί η ενημερωθεί η τοπική κοινωνία).
Το σκεπτικό του Δ.Σ. για να παρθεί η παραπάνω απόφαση στηρίχτηκε στις παρακάτω σκέψεις και κατευθύνσεις:
Α. Το παγκόσμιο πρόβλημα του φαινομένου του θερμοκηπίου, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ερημοποίηση πολλών εκτάσεων και τα επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν από αυτά.
Β. Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο Πρωτόκολλο του Κιότο.
Γ. Η απεξάρτηση της χώρας από ορυκτά καύσιμα.
Δ. Ο γενικότερος ενεργειακός σχεδιασμός και ο ενεργειακός χάρτης της Ελλάδας από το Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε

Αφού πρώτα σας πούμε, ότι και όλοι εμείς έχουμε τους ίδιους αν όχι και περισσότερους προβληματισμούς και ανησυχίες με το Δ.Σ. του Δήμου Κύμης, όμως ταυτόχρονα έχουμε τις ακόλουθες σημαντικότατες διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις:
Α1. Ως προς τις ανησυχίες σχετικά με παγκόσμιας εμβέλειας περιβαλλοντικά προβλήματα λέμε στο Δ.Σ. ότι, σαν Δήμος πρώτα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να επιλύσουμε τα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα (εδώ έχουμε και εμείς οι πολίτες μεγάλη ευθύνη), και ύστερα κάνουμε προσπάθεια να επιλύσουμε τα … παγκόσμια!! (τα οποία είναι σίγουρα και πολύ δυσκολότερα να επιλυθούν). Πρώτο βήμα για την προστασία του παγκόσμιου περιβάλλοντος είναι απλά… η προστασία του τοπικού περιβάλλοντος.
Εδώ όμως η Δημοτική Αρχή και μαζί και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουν να επιδείξουν και πολλά πράγματα. Δεν έχουν γίνει προσπάθειες για την επίλυση σοβαρών τοπικών προβλημάτων, Ενδεικτικά αναφέρουμε:
α) Η παράνομη ξύλευση ελατόδασους και άλλων δένδρων (για παράδειγμα στις περιοχές Χορευταριά, Κούτουρλα, Μέλισσα, Σκοτεινή Πλατάνας, Μαύρος Έλατος, Βαθιόλακα και σε πολλά άλλα σημεία στον Δήμο μας).
β) Οι πάρα πολλές παραχωματερές που βρίσκονται στον Δήμο, η ρύπανση των ρεμάτων και ποταμών, η κακή κατάσταση του σκουπιδότοπου και της γύρω από αυτόν περιοχής.
γ) Η αυθαίρετη και παράνομη δόμηση σε περιοχές μοναδικής φυσικής ομορφιάς αλλά και τουριστικής δυναμικής (π.χ. Τσίλαρο, Θαψά, Παραλία Μετοχίου, Ελατόδασος, Χιλή).
δ) Ακόμα μπορούμε να αναφέρουμε το ότι δενδροφυτεύσεις εντός ή εκτός οικισμού δεν γίνονται (αν και τα τελευταία 12 χρόνια στον Δήμο είχαμε 3 πολύ μεγάλες πυρκαγιές).Μπαζώματα ρεμάτων, καθόλου πεζοδρομήσεις, και αρκετά άλλα.
Άρα μας είναι δύσκολο να δεχθούμε πως ένας Δήμος που δεν κάνει προσπάθεια να λύσει τα ουσιώδη αυτά τοπικά προβλήματα, ξαφνικά πιστεύει ότι μπορεί τοποθετώντας ανεμογεννήτριες (Α/Γ), να συντελέσει στην επίλυση πιο πολύπλοκων (παγκόσμιων) ζητημάτων.
Β1. Ένα απ’ τα πολύπλοκα θέματα είναι και η υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο Πρωτόκολλο του Κιότο (Πρ. Κιότο). Κάθε χώρα που έχει υπογράψει το Πρ. του Κιότο πρέπει να μειώνει σταδιακά του ρύπους της, κατά 20% από τους ρύπους που εξέπεμπε το 1990. Όμως αυτό το Πρωτόκολλο δεν το έχουν αποδεχθεί πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι 4 που ευθύνονται για το 70% περίπου της παγκόσμιας ρύπανσης, η Η.Π.Α. η Κίνα, Ρωσία, Ινδία. Ακόμη με το διαβλητό σύστημα των ποσοστόσεων και αυτές που συμφώνησαν στο Κιότο μπορούν να συνεχίσουν να ρυπαίνουν αυξητικά.
Είναι γνωστό ότι η ρύπανση δεν έχει σύνορα, άρα εάν κάποιες χώρες μειώνουν τους ρύπους τους και κάποιες άλλες τους αυξάνουν το Πρωτόκολλο του Κιότο καθίσταται αυτομάτως ανενεργό, και μάλιστα η παγκόσμια ζήτηση αρκετών καυσίμων είναι συνεχώς αυξανόμενη. Την υποτιθέμενη, δική μας μείωση ρύπων, κάποιες χώρες (αν όχι οι περισσότερες) την υπερκαλύπτουν με την δική τους αυξητική κατανάλωση – παραγωγή ρύπανσης. Πρέπει πρώτα λοιπόν ΟΛΟΚΛΗΡΗ η παγκόσμια κοινότητα να συμφωνήσει στο Πρ. του Κιότο και μετά από κοινού όλες οι χώρες να το εφαρμόσουν. Το να γίνονται επομένως σπασμωδικές κινήσεις από ορισμένες χώρες (και κατ’ επέκταση από ορισμένους Δήμους) δεν έχει κανένα απολύτως πρακτικό αποτέλεσμα. Είτε τοποθετηθούν 1 ή 2 ή … 1000 ή … 1δις ανεμογεννήτριες δεν θα υπάρξει μείωση των αέριων ρύπων μιας και οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη (πηγή UΝ Framework Convention of climate change), θα εξακολουθούν να ρυπαίνουν.
Γ1. Το σημείο της απεξάρτησης της Ελλάδας, ενεργειακά, από ορυκτά καύσιμα είναι και αυτά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, έως σχεδόν αδύνατο. Και αυτό γιατί εταιρίες κολοσσοί που δραστηριοποιούνται γύρω από τα πετρέλαια, και άλλες εταιρίες γύρω από τον ενεργειακό τομέα, χαλυβουργίες, αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρίες υψηλής τεχνολογίας έχουν στήσει τις αυτοκρατορίες τους γύρω από τον έλεγχο και την παραγωγή ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, λιγνίτη, γαιάνθρακες). Πιστεύετε ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες θα αφήσουν έστω και ένα βαρέλι πετρέλαιο ανεκμετάλλευτο επάνω στην γη ή μήπως οι ενεργειακές εταιρίες (π.χ. εταιρίες παραγωγής ηλεκτρισμού) έχουν σκοπό να σταματήσουν να λειτουργούν με άνθρακα πριν να εξαντληθούν όλα τα αποθέματά του;
Επίσης κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί άμεσο όφελος στον καταναλωτή (π.χ. φθηνότερο ρεύμα) γιατί οι «καινούργιες» εταιρίες που εμφανίζονται στον χώρο της ενέργειας, κυρίως, «αγωνίζονται» για τον κερδοφορία τους.
Δ1. Στο σκεπτικό του Δήμου ειπώθηκε ότι σύμφωνα με τον ενεργειακό χάρτη του ΥΠΕΧΩΔΕ, η Εύβοια πρέπει να έχει το 50% της συνολικής παραγωγής ενέργειας όλης στης Ελλάδας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Γιατί άραγε η Εύβοια να παράγει τόσο πολύ ενέργεια; Παρ’ όλα αυτά όντως το νησί μας, η Εύβοια, παράγει αυτή την ποσότητα ρεύματος, την «υποχρέωσή» της δηλαδή να παράγει ακόμη περισσότερη. Την άποψη του να τοποθετηθούν και άλλες ανεμογεννήτριες στο νησί δεν την αποδέχεται, η πλειοψηφία των Δήμων της Εύβοιας, η Νομαρχία και κάποιοι βουλευτές του Νομού. Εμείς στον Δήμο γιατί βιαστήκαμε να πάρουμε απόφαση υπέρ της τοποθέτησης Α/Γ; Γιατί δεν δημιουργούμε κοινό μέτωπο ΕΝΑΝΤΙΟΝ της τοποθέτησης και άλλων Α/Γ στο νησί μας;
Επίσης υπάρχει ένα νέο σπουδαιότατο στοιχείο: η κατασκευή 3 νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, στον νομό Ευβοίας. Το γεγονός αυτό «εκθέτει» ακόμη περισσότερο και κάνει ακόμη πιο αναξιόπιστο τον Ενεργειακό Σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι νέες μονάδες θα κατασκευαστούν οι 2 στο Αλιβέρι, εκ των οποίων η πρώτη θα έχει ισχύ περίπου 500MW και θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο (κατασκευαστής: όμιλος Μυτιληναίου), η δεύτερη μονάδα θα έχει ισχύ 700 – 800 MW (με κατασκευαστή την ίδια την ΔΕΗ), και θα χρησιμοποιεί καύσιμη ύλη γαιάνθρακες!!! Και η τρίτη μονάδα ισχύος 450 MW, θα γίνει στο Μαντούδι (κατασκευαστής ΤΕΡΝΑ) και καύσιμη ύλη, και εδώ γαιάνθρακες. (Πηγή; ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 2 / 8 / 2007 σελ. 19 και ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ 5 / 8 / 2007 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ σελ 3).
Μα αυτό κύριοι του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είναι παράλογο, ανόητο, και πέρα από κάθε σοβαρό σχεδιασμό; Η Κύμη με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος να καταστρέψει τον φυσικό τους πλούτο βάζοντας ανεμογεννήτριες και ταυτόχρονα γύρω από την Κύμη 3 νέες μονάδες συνολικής ισχύος περίπου 1700 MW!!! θα αυξήσουν δραματικά την ρύπανση.

ΤΑ ΥΠΕΡ και ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
Χωρίς να αμφισβητούμε την εν γένει ωφέλεια που μπορεί να προκύπτει από την ορθή και λογική ανάπτυξη ΑΠΕ και ήπιων μορφών ενέργειας, ΟΜΩΣ δυστυχώς επισημαίνουμε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία και πρακτική οδηγούν μετά βεβαιότητος στο συμπέρασμα ότι για τον Δήμο μας αλλά και ευρύτερα για την Εύβοια κανένα καλό δεν μπορεί να προκύψει από την δημιουργία οποιουδήποτε νέου αιολικού πάρκου.

Πριν προχωρήσουμε μια σημαντική επισήμανση:
Τα αιολικά πάρκα δεσμεύουν πολύ μεγάλες εκτάσεις γης. Η προτεινόμενη εγκ/ση 120 γιγαντιαίων Α/Γ στον Δήμο μας, απαιτεί την δέσμευση χιλιάδων στρεμμάτων γης.

1) Ως προς τις νέες θέσεις εργασίας: Κάποιοι υπέρμαχοι της τοποθέτησης Α/Γ διαδίδουν ότι θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Αυτή η άποψη είναι λανθασμένη. Απλά γιατί αυτές οι βιομηχανικές μονάδες, τα αιολικά πάρκα, λειτουργούν μόνες τους, και οι συντηρητές τους, γυρίζουν όλη την Ελλάδα χωρίς να είναι κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκονται. Απόδειξη για αυτά είναι οι 2 – 3 τεχνικοί-συντηρητές για τις εκατοντάδες Ανεμογεννήτριες που βρίσκονται στην Νότια Εύβοια. Άρα λογικά στον Δήμο μας, με περίπου 120!!! Α/Γ (σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ) πόσες νέες θέσεις θα δημιουργηθούν; Ίσως 1 ή 2. Ας υποθέσουμε όμως ότι θα δημιουργηθούν 5 – 10 (πράγμα απίθανο). Έχετε σκεφθεί ΠΟΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ από την «μεταμόρφωση» του Δήμου μας, από τουριστικό προορισμό σε Βιομηχανική Περιοχή; Ξέρετε ότι στους τομείς που θα πληγούν περισσότερο όπως ο τουρισμός (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, ταβέρνες κ.τ.λ.) η οικοδομή (λιγότερες νέες κατοικίες) και η κτηνοτροφία (περιορισμός ζωτικού χώρου της κτηνοτροφίας) απασχολούνται πάρα πολλοί κάτοικοι του Δήμου μας; Μια απώλεια θέσεων εργασίας της τάξης του 10% (είναι πολύ φυσιολογικό, έως αισιόδοξο νούμερο), σε περίπτωση που τοποθετηθούν οι Α/Γ, ξέρετε σε πόσες χαμένες θέσεις εργασίας αντιστοιχεί; Σίγουρα το νούμερο είναι υπερπολλαπλάσιο από αυτό, που έστω και αβάσιμα (5 – 10 θέσεις εργασίας) διαδίδεται ότι θα απασχολήσουν τα αιολικά πάρκα.

2) Ως προς το ανταποδοτικό τέλος 2-3%: Όμως υπάρχει και το δέλεαρ του 2% - 3% επί των κερδών των εταιριών αυτών. Δηλαδή το ποσό που υποχρεούνται να δίνουν στους δήμους της εγκατάστασής τους, οι επιχειρήσεις των αιολικών πάρκων. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι Δήμοι έχουν οικονομικά «κενά». Έτσι πιστεύουν ότι με το 2 - 3% (μιας και το νούμερο αυτό είναι διαπραγματεύσιμο) θα μπορέσουν να καλύψουν κάποια από τα «κενά» και ίσως κάνουν και Δημοτικά μικροέργα.
Στον βωμό αυτών των υπερβολικά αισιόδοξων προσδοκιών, πολλοί δήμοι υπονομεύουν τον τόπο τους, για χάρη αυτών των μικροεσόδων. Για παράδειγμα από ένα «δάσος» ανεμογεννήτριες (π.χ. για 50MW) ο Δήμος θα βάλει (εάν τα βάλει – γιατί σε πολλούς Δήμους χρωστάνε οι εταιρίες) το υπέρογκο ποσό των … 150 – 200.000 Ευρώ το χρόνο, (που είναι οι εισπράξεις ενός έτους για ένα μικρομεσαίο μαγαζί στην Κύμη). Βέβαια στην συνεδρίαση της 1/4/2007 ειπώθηκε ότι αυτό είναι ένα καλό ποσό(;) για το Δήμο. Όμως τι είναι αυτό το ποσό μπροστά στα 12.140.000 Ευρώ, σύμφωνα με προεκλογικά φυλλάδια του κ. Δημάρχου, που απορρόφησε ο Δήμος την περασμένη τετραετία; Δηλαδή ο Δήμος που θα πάρει το 2 – 3% για τα επόμενα 20 χρόνια τελικά στο τέλος της 20ετίας θα εισπράξει μόλις το 30‰ (τριάντα τοις χιλίοις) από τα κέρδη του επιχειρηματία.
Και κάτι τελευταίο για το 2 – 3%. Ξεκάθαρα, καμιά σύμβαση δεν υποχρεώνει την εταιρία είτε να συνεχίσει τη λειτουργία της, είτε να βγάλει τις Α/Γ μετά το τέλος της χρήσης τους και να αποκαταστήσει πλήρως το φυσικό τοπίο. Καμιά εταιρία δεν τις βγάζει, γιατί απλά το κόστος για να βγούνε είναι πάρα πολύ μεγάλο. Εάν δεν το πιστεύετε αυτό, να πάτε μια βόλτα στον χώρο της Ε.Β.Ο. Κύμης, για να δείτε τις εκεί 5 τοποθετημένες (μικρού μεγέθους) Α/Γ να σκουριάζουν και να είναι και επικίνδυνες να καταρρεύσουν. Άρα την ευθύνη απομάκρυνσής τους, την μεταβιβάζουν οι εταιρίες στους Δήμους (αφού μάλλον για αυτόν τον λόγο δίνουν το 2 – 3%) και άρα ο σωστός Δήμος είναι αυτός που αποταμιεύει αυτά τα χρήματα, και θα τα χρησιμοποιήσει για την απομάκρυνση των Α/Γ και την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου. Μόνο που αυτά τα χρήματα, δυστυχώς, δεν φτάνουν ούτε για την μελέτη απομάκρυνσης. Κατά συνέπεια ο Δήμος πρέπει να έχει πολύ περισσότερα χρήματα. Τελικό συμπέρασμα για το έσοδο του 2% - 3% είναι ότι ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ο Δήμος θα έχει ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ από ΟΦΕΛΕΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ σε ορίζοντα 20ετίας ή 30ετίας ο ΔΗΜΟΣ ΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.

3) Ως προς τις ίδιες τις Α/Γ: Στα μειονεκτήματα των Α/Γ είναι ακόμη αυτά τα ίδια τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους: ύψος ΠΥΛΩΝΑ: 80 – 110 μέτρα! ΠΤΕΡΥΓΙΟ: 45 μέτρα!, βάρος: 300 τόνοι!! ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (μόνο για την βάση) 400 τμ Επιφάνεια γης που αναγκαστικά πρέπει να αποψιλωθεί για κάθε μία Α/Γ: 7στρέμματα.
Επιπλέον στα ΚΑΤΑ της τοποθέτησής τους μπορούμε ακόμη να πούμε
3Α) Οπτική – αισθητική ρύπανση: Λόγω του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ τους σε όποιο Δημοτικό Διαμέρισμα και εάν τοποθετηθούν θα είναι ορατοί σχεδόν από παντού. Και όταν λέμε από παντού το εννοούμε. Ακόμη θα φαίνονται από ολόκληρο το Β. Αιγαίο Η οπτική αυτή εικόνα είναι δυσάρεστη για τον επισκέπτη και να καθιστά τον όμορφο Δήμο μας από ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ σε ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ.
3Β) Ηχητική ρύπανση: σε απόσταση 500 μέτρων (την νύχτα ίσως και περισσότερο και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Ακούγεται ο στροβιλισμός του έλικα – ρότορα και το «σκίσιμο» του ανέμου από τα πτερύγια. Όμως υπάρχει σωρεία επιστημονικών μελετών που τεκμηριώνει την σοβαρή επιβάρυνση για την υγεία των ανθρώπων από την ύπαρξη συνεχούς θορύβου έστω και χαμηλής έντασης στο περιβάλλον τους.
Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν ότι η ηχορύπανση από τις Α/Γ επηρεάζει δυσμενέστατα και αποπροσανατολίζει τα μεγάλα κητοειδή (δελφίνια και φάλαινες) σε απόσταση και 80 χιλιομέτρων («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 20-8-2007).

3Γ) Στις περιοχές που τοποθετούνται οι Α/Γ γίνεται ανεπανόρθωτη αλλαγή του φυσικού περιβάλλοντος (ακόμη και στην περίπτωση απομάκρυνσής τους, πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ). Οι μεγάλες αποψιλώσεις, οι φαρδιοί και πολλοί δρόμοι που χωρίς κανένα σχεδιασμό ανοίγονται, τα καλώδια, οι στύλοι, οι κολώνες, ο πιθανός υποσταθμός υπερυψηλής τάσης (και όπως πληροφορηθήκαμε σχεδιάζεται και η εγκατάσταση γιγαντιαίων πυλώνων υπερυψηλής τάσης) είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που μαρτυρούν τι ακριβώς συμβαίνει, και πως αλλάζει το φυσικό τοπίο, στις περιοχές όπου τοποθετούνται Α/Γ.
Οι βίαιες αυτές παρεμβάσεις, θα έχουν αλλαγές στο τοπικό περιβάλλον, κόψιμο θάμνων και δένδρων, αλλαγή ροής ρεμάτων, αλλαγή στο μικροκλίμα των βουνών που τοποθετούνται, αλλαγή και μικρή ελάττωση της κατεύθυνσης του ανέμου, διώξιμο της άγριας πανίδας από τον ζωτικό τους χώρο.
Στον βόρειο ορεινό όγκο του Δήμου μας (Κοτύλαια, Πρασούδι, Ορτάρι) ζουν πολλά σπάνια είδη ζώων και πτηνών. Μερικά από αυτά είναι: άγρια κατσίκια, που ο αριθμός τους μπορεί να είναι από 500 – 1000!! Δυστυχώς κυνηγιούνται παράνομα και με πολύ βίαιο τρόπο θανατώνονται. Τα τουφεκίζουν και τα γκρεμοτσακίζουν. Εδώ που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο με τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες; Επίσης υπάρχουν δύο κοπάδια με συνολικά 30 άγρια πρόβατα. Ζουν επίσης αλεπούδες, κουνάβια, λαγοί και πολλά ακόμη είδη.
Η ορνιθοπανίδα που υπάρχει και φωλιάζει στο Βόρειο Ορεινό όγκο και ανάμεσα σε πολλά άλλα είδη περιλαμβάνει γεράκια, αετογερακίνες, σχιζαετούς και άλλα είδη αετών είναι η σημαντικότερη που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας.
Επιπλέον όλων των προηγουμένων, λόγω και της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ και ΣΠΑΝΙΑΣ ομορφιάς και μορφολογίας του ορεινού αυτού όγκου, δημιουργείται ένας ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ συνδυασμός φυσικής ομορφιάς, εάν δεν προσθέσουμε τη θέα που σου προσφέρουν αυτά τα βουνά στο ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ του ΑΙΓΑΙΟΥ και των ΝΗΣΙΩΝ καθιστούν αυτόν τον ορεινό όγκο ως ένα από τα ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!! (αξίζει να τα επισκεφθείτε για να το διαπιστώσετε).
Το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού αυτού όγκου (όπου υπάρχει η πρόθεση για εγκατάσταση Α/Γ) είναι και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ στα όρια του Δήμου μας προστατευμένο ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ. Θα παραδώσει ο Δήμος μας και το τελευταίο καταφύγιο άγριας ζωής (το οποίο θέλει προστασία και τίποτε άλλο) σε οικονομικά συμφέροντα; Κάτι τέτοιο θα είναι εγκληματικό για τον τόπο μας.

3Δ) Περιορισμός ζωτικού χώρου επαγγελματικών δραστηριοτήτων και αναψυχής. Παράδειγμα η κτηνοτροφία που περιορίζεται δραματικά και δημιουργούνται προβλήματα στις μετέπειτα κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Έμμεση ζημιά σε τουρισμό και οικοδομική δραστηριότητα (όπως νωρίτερα εξηγούμε). Ελαττώνονται περιοχές άθλησης, περιπάτου, κυνηγιού, περιήγησης, εξερεύνησης, έρευνας. Θυσία στο βωμό της βιομηχανίας της ενέργειας και του χρήματος. Άρα λιγότερος τουρισμός, λιγότεροι επισκέπτες, λιγότεροι κάτοικοι στην περιοχή μας και επομένως εκτός των άλλων και συρρίκνωση του μέσου εισοδήματος των κατοίκων.

3Ε) Το ρεύμα που παράγεται από (Α/Γ) δεν εντάσσεται ομαλά στο συνολικό δυναμικό της ΔΕΗ. Αυτό γιατί τις περιόδους που η ΔΕΗ έχει ανάγκη από περισσότερο ρεύμα, όπως οι συνθήκες καύσωνα ή έντονης κακοκαιρίας (κρύο, δυνατός άνεμος) οι Α/Γ είτε δεν λειτουργούν καθόλου, είτε υπολειτουργούν. Οι καύσωνες συνοδεύονται συνήθως από άπνοια, άρα τα πτερύγια δεν κινούνται και στον δυνατό άνεμο, πάνω από 8 – 9 μποφόρ, πάλι σταματούν να λειτουργούν. Επομένως όταν δεν μπαίνουν στο δίκτυο της ΔΕΗ την στιγμή που η ίδια η ΔΕΗ χρειάζεται περισσότερο ρεύμα, το γεγονός αυτό τις καθιστά ως ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ για την ΔΕΗ.

Μπορούμε να αναφέρουμε ένα σωρό ακόμη αρνητικά (όπως πιθανή πρόκληση πυρκαγιάς, από δραστηριότητα σε σχεδόν παρθένες περιοχές, θανάτωση πουλιών σε σημαντικό αριθμό πιθανή αλλαγή χρήσεων γης, όπως στο παρελθόν έχει γίνει, υποβάθμιση της αξίας των ακινήτων). Μα όταν υπάρχουν ΤΟΣΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ και η ΠΕΡΙΟΧΗ, Ο ΔΗΜΟΣ, ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ, Η ΔΕΗ κανένα όφελος δεν έχουν τότε γιατί κάποιοι πιέζουν και θέλουν τόσο να βάλουν ανεμογεννήτριες;
Τελικά ποιος έχει συμφέρον από τις ανεμογεννήτριες; Μιας και ο τόπος, η περιοχή μας, το τοπικό περιβάλλον, οι κάτοικοι δεν ωφελούνται; Μα φυσικά οι εταιρίες, που τις εκμεταλλεύονται και γι’ αυτό ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Για αυτούς που μπορούν και στήνουν αυτές τις βιομηχανικές μονάδες, η διαδικασία είναι απλή: Για να φτιάξουν αυτή τη βιομηχανική μονάδα, τι χρειάζονται; 1) εξοπλισμό (δηλαδή εδώ τις ανεμογεννήτριες). Τις έχουν σχεδόν ΔΩΡΕΑΝ οι «επιχειρηματίες» μιας και επιδοτούνται κατά 60% και με τις συνήθεις υπερτιμολόγησεις καλύπτουν το συνολικό κόστος. 2) ΟΙΚΟΠΕΔΑ. Τα βρίσκουν οπουδήποτε, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα τα αναζητούν, είτε δωρεάν εάν είναι δασικά, είτε με πενιχρό αντίτιμο εάν είναι ιδιωτικά. Εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς να λογοδοτήσουν πουθενά. 3) ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ο άνεμος και αυτός ΔΩΡΕΑΝ. 4) ΠΕΛΑΤΕΣ. Είναι σίγουροι αφού η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το ρεύμα σε τιμή προκαθορισμένη και πολύ υψηλότερη από την τιμή ρεύματος που παράγει η ίδια. 5) ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ (και οι αποσβέσεις) 20 έως 30 (ανάλογα με τη συντήρηση) χρόνια. Και μετά; Και μετά ούτε γεια σας ότι φάγαμε – φάγαμε.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΣΑΣ.

Wednesday, September 19, 2007

Για τον 'δρόμο' στο Στόμιο


Στις αρχές Ιουλίου δημοσίευσα στο Ιντυμίντια ένα άρθρο για το χάλι του δρόμου χαλκίδας-κύμης στο ύψος του στομίου. Για λόγους πληρότητας το δημοσιεύω και εδω!

Υ.Γ. το athens.indymedia.org παρά τη λάσπη που έχει φάει από πολιτικούς (πχ Πολύδωρας) και τηλεδημοσιογράφους, αποτελεί το μόνο πραγματικά ανεξάρτητο διαδυκτιακό χώρο ενημέρωσης. Και αυτό συμβαίνει γιατί απλά... δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι με την στενή έννοια του όρου ούτε αρχισυντάκτες. Οι δημοσιογράφοι είναι οι ίδιοι οι χρήστες του! Ο οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει μία είδηση, χωρίς να χρειαστεί να δώσει το παραμικρό προσωπικό στοιχείο και με ελάχιστους περιορισμούς. Το αποτέλεσμα είναι ένα ένημερωτικό σάιτ μακριά από κομματικές εξαρτήσεις και ιδιωτικά συμφέροντα, το οποίο να προσφέρει αδιαμεσολάβητη πληροφόρηση.

Ας πάρουμε την πληροφόρηση στα χέρια μας!

Wednesday, September 12, 2007

Εν όψει εκλογών


Τελευταία ακούω από πολλούς γνωστούς μου, απογοητευμένους από τις φωτιές και την κυβερνητική ολιγωρία, τη φράση ‘δεν ψηφίζω κανέναν, όλοι ίδιοι είναι’. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτοί που έχουν φτάσει την ελλάδα στο σημερινό αδιέξοδο προέρχονται από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και κόμματα.

Δυστυχώς, όπως είναι δομημένο το νομικό πλαίσιο των εκλογών, τα λευκό/άκυρο/αποχή δεν σημαίνουν τίποτα, καθώς διατηρούν τις ισορροπίες στα ποσοστά των κομμάτων. Σχεδόν κανείς δεν ασχολείται με αυτά και έχουν μηδενικό αντίκρυσμα στην κατανομή των εδρών και τη διαμόρφωση της βουλής. Αντίστροφα, η ψήφος στα μικρά κόμματα, κοινοβουλευτικά ή μή, έχει διπλό κέρδος, αφενός ανεβάζει τα ποσοστά των μικρών, αφετέρου ρίχνει έμμεσα τα ποσοστά των δυνατών.

Είδικά στη σημερινή συγκυρία, όπου φαίνεται ξεκάθαρα η αποτυχία του δικομματισμού, μόνο να κερδίσουμε μπορούμε από ενδεχόμενη πολυφωνική βουλή. Στο σημείο αυτό να σημειώσω πως δεν πρέπει να μας φοβίζει το ενδεχόμενο μη ύπαρξης αυτοδυναμίας, καθώς θα αναγκαστεί το εκάστοτε πρώτο κόμμα να βάλει νερό στο κρασί του και και να συνεργαστεί με κάποιο/α άλλο/α είτε άμεσα είτε έπειτα από νέα προσφυγή στις κάλπες. Φέτος κατεβαίνουν αρκετά αξιόλογα ψηφοδέλτια. Σταχυολογώ ενδεικτικά μερικά απο αυτά:

-οικολόγοι πράσινοι, με ‘πράσινο’ πρόγραμμα και ψηφοδέλτιο επικρατείας αποτελούμενο από ποιητές, ζωγράφους, γλύπτες.

-ΜΕ.Ρ.Α.: ενωτικό ψηφοδέλτιο της αριστεράς, με κύρια συνιστώσα ένα μεγάλο μέρος των εαακ, της φοιτητικής παράταξης που πρωτοστάτησε στις φετινές κινητοποιήσεις για την παιδεία.

-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον συνασπισμό , το ΔΗΚΚΙ, καθώς και ανεξάρτητους αγωνιστές με προεξάρχουσα μορφή τον Μανόλη Γλέζο. Στην Έυβοια ξεχωρίζει ως υποψήφιος ο Βαγγέλης Αποστόλου, γνωστός από την παλαιώτερη άκρως επιτυχημένη βουλευτική θητεία του με το συνασπισμό.

Υ.Γ. προφανώς η παραπάνω συζήτηση δεν αφορά αναρχικούς/ αντιεξουσιαστές, για τους οποίους η αντιπροσωπευτική δημοκρατία οποιασδήποτε μορφής είναι ένα απορριπτέο σύστημα, οπότε απέχουν συνειδητά από την εκλογική διαδικασία.

Υ.Γ.2 ακούγεται το εύλογο σενάριο πως σε περίπτωση που πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία, δεν θα συνεργαστεί με το ΛΑΟΣ, αλλά θα ‘αγοράσει’ κάποιους βουλευτές του.

Υ.Γ.3 Το ΛΑΟΣ μέχρι προχθές Δευτέρα, έξι μέρες πριν τις εκλογές, ΔΕΝ είχε τυπώσει και μοιράσει το πρόγραμμά του, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστές οι θέσεις του! Από χθες μοιράζεται, και μέσα σε αυτό αναφέρονται διάφορα μαργαριτάρια. Σταχυολογώ τα δύο χειρότερα:
-δηλώνουν πως δάσος αποτελούν μόνο οι εθνικοί δρυμοί, ενώ οι υπόλοιπες εκτάσεις θα πρέπει να δωθούν προς τσιμεντοποίηση
-θα επιδοτούν με το 50% του συνολικού κόστους τα πλοία που θα κατασκευάζονται σε ελληνικά ναυπηγεία και θα φέρουν την ελληνική σημαία (αλήθεια, που θα βρουν αυτά τα λεφτά?)

Tuesday, September 11, 2007

Περί της μη ύπαρξης του ‘κινηματος των bloggers’


Ιστορική αναδρομή: από τα πρώτα χρόνια διάδοσης του ίντερνετ στην ελλάδα (γύρω στο 94), διάφοροι συμπολίτες μας κατοχύρωσαν ένα όνομα πχ www.tade.gr και φτιάξαν ένα σάιτ όπου ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του, ανέβαζε φωτογραφίες, σχολίαζε την επικαιρότητα κλπ. Το αρνητικό στην υπόθεση ήταν ότι για να φτιάξει κανείς ένα τέτοιο σαιτ έπρεπε ή να ξέρει HTML ή να πληρώσει κάποιον επαγγελματία. Αργότερα, με την έλευση προγραμμάτων όπως το frontpage τα πράγματα απλοποιήθηκαν κάπως όμως παρέμεναν κάποιες δυσκολίες: ήταν χρονοβόρα η ανανέωση των σάιτ και πολλές φορές το ενοίκιο στο σέρβερ διόλου ευκαταφρόνητο. Όλα αυτα μέχρι το 2002 οπότε τα blogspot και wordpress δίνουν τζάμπα χώρο και εύχρηστα εργαλεία στον καθένα για να γράφει το ‘δημόσιο ημερολόγιο’ του. Από εκείνο το σημείο και μετά, πολύς κόσμος αποκτά το δικό του ημερολόγιο (blog).

Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα, όπου ακόμα και η κουτσή μαρία έχει δικό της blog και οι πάντες ασχολούνται με τους blogers. Για τις φωτιες? Διοργανώνουν διαμαρτυρίες. Για τις εκλογές? Διοργανώνουν ηλεκτρονική αντιπολίτευση. Μάλιστα, φτάσαμε σε τέτοιο σημείο ώστε τα ΜΜΕ (που δεν χάνουν ευκαιρία σε κάτι τέτοια, προκειμένου να χαιδέψουν αυτιά και να αυξήσουν τη θεαματικότητα ή τις πωλήσεις τους) να μιλάνε για το ‘κίνημα των bloggers’, εδικά μετά τις διαμαρτυρίες για την Πάρνηθα και του εμπρησμούς!

Για να ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ορισμένα πράγματα:

1. ‘Blogger’ δεν είναι μία φυλή από τον Άρη, αλλά οποιοσδήποτε έχει προσωπικό σάιτ στο ίντερνετ. Άρα οι bloggers ΔΕΝ εμφανίστηκαν το 2004 όπως πιστεύουν κάποιοι όψιμοι τιμητές τους, αλλά από την πρώτη στιγμή του ίντερνετ.

2. Οι bloggers ΔΕΝ είναι (ούτε και θα μπορούσαν ποτέ να είναι) ομογενής χώρος. Κάποιοι bloggers κατέβηκαν στο σύνταγμα στις διαμαρτυρίες του προηγούμενου μήνα, κάποιοι άλλοι πιθανά να έχουν ένα αυθαίρετο μέσα σε καμμένο δάσος. Blogger ήταν η Αμαλία (fakelaki.blogspot.com) blogger είναι πιθανά και κάποιοι από τους γιατρούς που πήραν το φακελάκι. Γενικά η ‘κοινωνία των bloggers’ είναι απλά μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Και φτάνουμε στην ουσία. Στη διαμαρτυρία για τα καμένα δάση στο σύνταγμα, κάποιοι (μεταξύ αυτών και γνωστοί ’bloggers’) πήραν ψηλά τον αμανέ νομίζοντας ότι διορίστηκαν (από ποιον?) περιφρουρητές της, γιουχάροντας όσους πήγαν να ανοίξουν κάποιο πανώ και χλευάζοντας όσους φώναζαν συνθήματα. Όλα αυτά με το δικαιολογητικό ότι το κάλεσμα μιλούσε για μία ‘σιωπηλή διαμαρτυρία’. Κύριοι, πάρτε το χαμπάρι, ΔΕΝ είμαστε πρόβατα και ΔΕΝ είστε τσοπάνηδες. Το γεγονός ότι αρχικά η ιδέα για τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία ξεκίνησε από κάποια δικά σας blog δεν σας καθιστά σώμα ελέγχου των συμμετεχόντων. Αν το όνειρό σας είναι οι απολιτίκ διαμαρτυρίες/κηδείες μπράβο σας, αλλά δεν μπορείτε να το επιβάλλετε στον κόσμο που συμμετέχει.

Αναρωτηθήκατε ποτέ αγαπητοί τσοπάνηδες/’bloggers’ γιατί τα ΜΜΕ πρόβαλλαν περισσότερο τη ‘δική σας’ διαμαρτυρία από αυτές άλλων φορέων όπως συλλόγων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και πολιτικών φορέων? Γιατί πολύ απλά η δική σας ισοπεδωτική λογική κατέληγε στο ‘όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι’. Ε, λοιπόν όχι ΔΕΝ είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι.
-Κάποιοι μέσα στη βουλή ψήφησαν την αναθεώρηση του δασοκτώνου άρθρου 24. Κάποιοι μέσα και έξω από αυτή αντιστάθηκαν.
-Κάποιοι βάζουν την κομματικοκρατία πάνω από το κοινό καλό, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς όπως η πυροσβεστική. Κάποιοι άλλοι αντιστέκονται.
-Κάποιοι βουλευτές έδιναν τηλεοπτικό σόου καλώντας τα καναντέρ μπροστά στις κάμερες διαλύοντας το σχεδιασμό της δασοπυρόσβεσης. Κάποιοι άλλοι αρνήθηκαν να παίξουν μικροπολιτικά παιχνίδια προς άγραν σταυρών.
-Κάποιοι μετέτρεψαν το λειτούργημα του πυροσβέστη σε εποχιακό επάγγελμα. Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να το αποτρέψουν.
-Κάποιοι άφησαν να πέσει σε αχρησία ο θεσμός του εθελοντή δασοπυροσβέστη. Κάποιοι άλλοι μη μπορώντας να ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη, συμμετέχουν σε τοπικές φυσιολατρικές οργανόσεις, έτοιμοι κάθε φορά να προσφέρουν.

Και ρωτάω αγαπητοί τσοπάνηδες/’bloggers’, όταν γινόντουσαν όλα αυτά που είσαστε? Πόσα κείμενα γράψατε και πόσο χρόνο ασχοληθήκατε με αυτές τις εξελίξεις? Ή μήπως το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να διοργανώνετε κηδείες έξω από τη βουλή, μουτζώνοντας συλλήβδην όλους τους βουλευτές?

Saturday, September 01, 2007

Έρχονται εκλογές....


Στις 16/9 έχουμε εκλογές και από ότι βλέπω ήδη ξεχύθηκαν οι ανεγκέφαλοι οπαδοί ορισμένων κομμάτων στους δρόμους, προκειμένου να μας επιβάλλουν την δική τους αισθητική. Την τελευταία εβδομάδα είδα σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου συνθήματα του ΛΑΟΣ και στο δρόμο παραλίας-κύμης της ΝΔ. Φυσικά είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και άλλοι κάφροι, διαφορετικής απόχρωσης. Και αναρωτιέμαι, πως τολμάν να ζητούν την ψήφο μας για να κυβερνήσουν το κράτος άνθρωποι που δεν σέβονται στο ελάχιστο τη δημόσια περιουσία όπως οι δρόμοι. Ακόμα χειρότερα, πως είναι δυνατόν μερίδα του κόσμου να ψηφίζει αμοραλιστές που μπροστά στο σκοπό της εκλογής τους δεν υπολογίζουν τίποτα. Στο κάτω-κάτω υπάρχουν και άλλοι τρόποι προβολής των υποψηφίων, πχ αφισσες (που ξεκολλιούνται άνετα σε μισή μέρα), μοίρασμα καρτών κλπ.

Λέγοντας για αφίσσες, δεν μπορώ να μην σχολιάσω την αισθητική των περισσότερων εξ αυτών, σε στυλ 'Χαρά Βέρα στις 15/8 στο πανηγύρι του αγίου τάδε'. Δυστυχώς υπάρχει κόσμος που πείθεται από την (επεξεργασμένη με photoshop) φάτσα των υποψηφίων! Έτσι, αντί να γράφουν κάτι για το πρόγραμμα του κόμματος ή τα οράματα του υποψηφίου, κοινώς να είναι 'εφημερίδες τοίχου', έχουν σκέτα την αγελαδόφατσα του, ενίοτε με ένα συνθηματάκι της πλάκας, και το κομματικό έμβλημα, μην τυχόν και δεν ξέρουμε σε ποιο κόμμα βρίσκεται ο υποψήφιος τραγουδιστής/βουλευτής.

Στο σημείο αυτό, να αναφέρω την επιτομή του κιτς, τα αυτοκίνητα των υποψηφίων βουλευτών ή κολαούζων τους (διότι αυτό που κάνουν δεν είναι υποστήριξη αλλά τσατσιλίκι), τίγκα στις αφίσσες τους. Το όλο θέαμα θα ήταν καλτ αν δεν αφορούσε την διακυβέρνηση της χώρας. Και είναι κρίμα, διότι ακόμα και σοβαροί άνθρωποι προκειμένου να πάρουν κανένα σταυρό παραπάνω, πέφτουν σε αυτην τη λογική/αισθητική. Μάλιστα, το ποιο αστείο είναι όταν η όλη φάση λαμβάνει χώρα σε ακριβά SUV ή λιμουζίνες!

Υ.Γ. θα είχε πλάκα να βρισκόταν κανένας ΄καλός άνθρωπος να 'πειράξει' τα γραμμένα συνθήματα, πχ το ΛΑΟΣ γίνεται εύκολα ΜΕΝΕΛΑΟΣ ή ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ, το ΝΔ μπορει να συμπληρωθεί με τη φράση 'για περισσότερα καμμένα δάση' ή 'για να γίνει οικόπεδα και η υπόλοιπη Δίρφυ'. Αντίστοιχα και για το Πασόκ ή όποιο άλλο κόμμα. Διάθεση και χιούμορ χρειάζεται!

Friday, August 31, 2007

Πιάσαμε αράχνες.....


Κάτι η θερινή ραστώνη, λίγο η ζέστη, μου τελείωσε και πριν κανένα μήνα η συνδεση στο ίντερνετ και το αποτέλεσμα ήταν το ιστολόγιο να πιάσει αράχνες!

Τέσπα, αν εξαιρέσουμε τις φωτιές (περισσότερα για αυτές προσεχώς) το καλοκαίρι ήταν υπέροχο! Χωρίς βροχές, με μπόλικο κόσμο και πολύ καλό "πρόγραμμα". Από που να ξεκινήσει κανείς, από την συναυλία της Φαραντούρη στον προφήτη Ηλία (επιτέλους αξιοποιείται ο χώρος!), το καταπληκτικό αφιέρωμα στον Λοίζο (απίστευτες φωνές και οι τρεις ερμηνευτές), την ομιλία του διδάκτωρα Αντωνίου για το σύμπαν, το ξεσάλωμα με τον Ρέμο και τους Ονιράμα, την έκθεση των έργων του Βαρλάμου στο μουσείο.... Επιτέλους, η Κύμη αποκτά τρόπον τινά πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανωμένες από όλους τους φορείς του τόπου! Ίσως φέτος να υστέρησε ο σύλλογος των εν αττική κυμαίων, αλλά ελπίζω αυτό να είναι μία κακή παρένθεση και να μην οφείλεται στην προσπάθεια ελέγχου του από γνωστή παράταξη.

Κατά τα άλλα, απίστευτο τζέρτζελο κάθε βράδυ (ειδικά την βδομάδα του δεκαπενταύγουστου) στο ριρή, σε σημείο να κλείνει πλήρως ο δρόμος! Σε συνδυασμό με τη σταθερή αξία που λέγεται 'εν πλώ', έδωσαν άλλο νόημα στα βράδια της πιτσιρικαρίας και όχι μόνο!

Στο σημείο αυτό να σημειώσω πως πριν κάποιες ώρες τελείωσε το πρωτάθλημα νεανίδων με δίκαιη νικήτρια τον 'Μέγα Αλέξανδρο'. Προσωπικά, υποστήριζα τα Άνω Λιόσια που τερμάτισαν δεύτερα, καθώς παίζαν ελκυστικότερο μπάσκετ, όμοιο με αυτό της εθνικής ανδρών. Το παιχνίδι τους χαρακτηριζόταν από αδιάκοπο πρές σε όλο το γήπεδο, ομαδική προσπάθεια σε άμυνα και επίθεση και πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας. Το σημαντικό είναι πως ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, είδαμε μία καλοστημένη διοργάνωση και τις έξι καλύτερες ελληνικές ομάδες στην συγκεκριμένη κατηγορία να μας προσφέρουν υψηλού επιπέδου αναμετρήσεις για πέντε μέρες! Μακάρι το συγκεκριμένο τουρνουά να αποτελέσει εφαλτήριο για την διεκδίκιση ανάλογων διοργανώσεων (παίδων, εφήβων, κορασίδων) στο μέλλον!

Υ.Γ. είδα να μοιράζεται ένα κειμενάκι από κάποια οργάνωση εναντίον της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Επειδή το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, θα αναφερθώ σε αυτό αρκετά σύντομα παραθέτοντας όλα τα απαραίτητα επιστημονικά ντοκουμέντα.

Υ.Γ.2 Καλό φθινόπωρο!

Thursday, June 07, 2007

Για το Ινστιτούτο 'Γεώργιος Παπανικολάου'.

Αντιγράφω από τη χθεσινή Ελευθεροτυπία το άρθρο του Γιώργου Κιούση για το ινστιτούτο που, ας μην ξεχναμε, εγκαινιάστηκε πριν λίγο καιρό. Αν και δεν θεωρώ τον συγκεκριμένο αρθρογράφο υπόδειγμα αντικειμενικότητας (αλλά επ αυτού άλλη φορά), νομίζω ότι το συγκεκριμένο κείμενο αποδίδει επακριβώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

"Ξέχασαν το «Ινστιτούτο Γεώργιος Παπανικολάου»


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ


Λόγια του αέρα αποδείχτηκαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το «Ινστιτούτο Γεώργιος Παπανικολάου» στην Κύμη Ευβοίας, το οποίο εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί... στα χαρτιά.


Το Εθνικό Ιδρυμα Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Ερευνας του Καρκίνου, το οποίο στις 14 Ιουλίου του 2006 με τυμπανοκρουσίες εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντάς το ως «εθνικό», υποσχόμενος ότι «θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης του», δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τα έξοδα ενός επιστήμονα πληροφορικής μερικής απασχόλησης και μιας γραμματέως πλήρους απασχόλησης, για να μπορέσει να αναπτύξει και να συντηρήσει το δικτυακό ιστοχώρο και να σχεδιάσει τις απαραίτητες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Το Ινστιτούτο, www.inpap.org (διευθύνεται διοικητικά από Δ.Σ., αποτελούμενο από φορείς της Κύμης, με επικεφαλής το δήμαρχο της Κύμης και επιστημονικά από Συμβούλιο, αποτελούμενο από καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), που υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε να λειτουργήσει «ως ερευνητικό ίδρυμα στη γενέτειρα του μεγάλου γιατρού (1883-1962), εισηγητή του "Pap Test", φιλοδοξώντας να αναδείξει την Κύμη σε έδρα επιστημονικών εκδηλώσεων και παραγωγής επιστημονικού έργου», επαφίεται σήμερα στο φιλότιμο ομάδας φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία ασχολείται με τη μετάφραση ξένων κειμένων και ανεύρεση στοιχείων (κοινωνικών και οικονομικών στοιχείων, διευθύνσεων κ.ά.).

Σε πρόσφατη επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας ο Κωνσταντίνος Κάππας, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Λάρισας, τονίζει ότι «μόνο κατά 20% είναι καλυμμένα στην ιστοσελίδα τα διάφορα τμήματα και κατηγορίες θεμάτων, αφού δεν υπάρχουν γραμματέας (full time) για βοήθεια προς τον επιστημονικό υπεύθυνο και υπεύθυνος δικτύου και ιστοσελίδας (part time) ώστε να αναλάβει την τροφοδότηση και συντήρηση της ιστοσελίδος».

«Το Ινστιτούτο δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Κύμης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Θεσσαλίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και έχει σκοπό τη συλλογή, στοιχειοθέτηση και τεκμηρίωση δεδομένων για όλες τις μορφές εκδήλωσης των κακοήθων νεοπλασμάτων, την ενημέρωση πολιτών και επαγγελματιών υγείας για θέματα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και έρευνας των κακοήθων νεοπλασμάτων, την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών και συγγενών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία.

Θέλουμε μέσω του Διαδικτύου να παρέχονται ιατρικές, διοικητικές, οικονομικές και κοινωνικές πληροφορίες για τον καρκίνο, διευθύνσεις και τηλέφωνα όλων των νοσοκομείων της χώρας, αλλά και εξειδικευμένες υπηρεσίες όλων των ειδικευμένων αντικαρκινικών κέντρων για ενήλικους και παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στα μελλοντικά σχέδια του Ινστιτούτου είναι η διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, η έκδοση βιβλίων και ενημερωτικών φυλλαδίων, η συνεργασία με νοσοκομειακούς φορείς και ινστιτούτα σε θέματα καρκίνου».




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/06/2007"

Υ.Γ. το άρθρο μπορεί να βρεθεί εδώ: http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%CA%FD%EC%E7%F2&a=&id=43814332

Monday, May 28, 2007

Ελεύθερες παραλίες...

Λιγο- πολυ όλοι είδαμε τις τελευταίες μέρες στην τηλεόραση τον δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη, που κάνει συμβολική απεργία πείνας για να ξηλωθούν οι περιφράξεις και οι καταπατήσεις στο θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας. Αντιγράφω απο το άρθρο του Γ. Χελάκη (του γνωστού σπορτκάστερ, όλο το άρθρο εδώ ) : ‘Ο Δήμος Ελληνικού έχει παραλία μόνο στα χαρτιά. Τη μισή τη λυμαίνονται επιχειρηματίες που έχουν φτιάξει εκεί νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Ορισμένοι από αυτούς πριν από τρεις βδομάδες -μαζί με μπράβους- έδειραν δύο αντιδημάρχους του Δήμου Ελληνικού, που δεν τους επέτρεψαν να επεκτείνουν παράνομα τις εγκαταστάσεις τους.[...] Την άλλη μισή παραλία την έχει το Ναυταθλητικό Κέντρο και ετοιμάζεται για τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων 60.000 τετραγωνικών μέτρων. Μια παραλία περιφραγμένη με σύρματα και πασσάλους, έτοιμη να υποδεχτεί κι άλλο τσιμέντο. Λες και δεν φτάνει η βαριά κληρονομιά τσιμεντένιων εκτρωμάτων που κληρονομήσαμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα τελευταία χρόνια δεκάδες στρέμματα παραλίας παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις πλαζ του ΕΟΤ στο Ελληνικό, τη Γλυφάδα, τη Βούλα, τον Αλιμο. Με άλλα λόγια, κάνεις μπάνιο εφόσον έχεις λεφτά. Ο δημόσιος χώρος μετατράπηκε σε ιδιωτικό. Δέντρα κόπηκαν, παραλίες μπαζώθηκαν. Ξεφύτρωσαν νυχτερινά κέντρα, υψώθηκαν τσιμέντα που τώρα διαχειρίζεται η περίφημη Εταιρεία Ολυμπιακών Ακινήτων και επιχειρεί να τα μισθώσει προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Μπήκαν συρματοπλέγματα. Οι παραλιακοί δήμοι έχασαν την επαφή τους με τη θάλασσα. Συρματοπλέγματα, διόδια και τσιμέντο.’ .

Δυστυχώς η τραγική αυτή κατάσταση επικρατεί σε όλο το νομό Αττικής καθώς και στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς. Ευτυχώς οι παραλίες της Εύβοιας, δεν έχουν πέσει ευρέως στα χέρια επιτήδειων (που από εδώ και στο εξής θα αποκαλώ αεριτζήδες) προς ‘αξιοποίηση’, όμως τα πράγματα δεν είναι ειδυλλιακά. Η μεγαλύτερη και ωραιότερη παραλία της Κύμης, από το Στόμιο έως τη μουρτερή, έχει μπεί στο μάτι των διαφόρων αεριτζήδων. Πέρσι το καλοκαίρι στο Στόμιο πρωτοξεκίνησε η ‘μόδα’ των ομπρελοξαπλώστρων προς ενοικίαση. Επίσης, κοντά στη μουρτερή λειτουργεί καφέ-μπαρ-κλαμπ που έχει κάνει κατάληψη σε μήκος 70 μέτρων με καλαμωτές ομπρέλες. Βέβαια, δεν ζητούν ‘ενοίκιο’ για τη χρήση των ομπρελών, αλλά ‘απαιτούν’ να παραγγείλεις κάτι. Φυσικά η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων σε δημόσιο χώρο με στόχο την ενοικίαση (είτε άμεση είτε έμμεση) είναι 100% παράνομη, καθώς θεωρείται ‘παράνομη κατάληψη αιγιαλού’.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως με βάση το νόμο, τα πρώτα έξι μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα το χειμώνα είναι προς δημόσια χρήση. Με βάση αυτό το νόμο και με δεδομένο ότι το 99% (και ειδικά στην Εύβοια το 100%) των ομπρελάδων είναι παράνομοι, μπορεί ο οποιοσδήποτε να πάει να κάτσει με την παρέα του μέσα στο χώρο που θεωρεί δικό του ο αεριτζής ή να απαιτήσει να ξηλώσει μία ομπρέλα για να κάτσει, χωρίς να έχει δικαίωμα ο αεριτζής να φέρει αντίρρηση και φυσικά χωρίς να πληρώσει κανείς τίποτα. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν το ξέρει πολύς κόσμος με αποτέλεσμα να πληρώνει τον κεφαλικό φόρο.

Σαν να ακούω τον αντίλογο ‘ωχου ρε kymaie, τι ασχολεισαι μαζί τους; Απο τρία χιλιόμετρα παραλία τα διακόσια μέτρα μας πείραξαν;’. Η απάντηση δίνεται στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπου όλα τα φιλέτα στις παραλίες και ενίοτε ολόκληρες παραλίες καταπατούνται από τους αεριτζήδες. Μία μέση τιμή είναι γύρω στα 5 ευρω η ομπρέλα (κάντε υπολογισμούς για το πόσο κοστίζει σε κάποιον που θέλει να κάνει 25 μπάνια τον Αύγουστο), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (πχ στη Μύκονο) πρέπει να πάρεις τηλέφωνο από την προηγούμενη μέρα (!) για να κλείσες ομπρέλα (!!!). Επειδή διαφαίνεται πως η ανατολική εύβοια θα αποτελέσει, ειδικά μετά την διάνοιξη του δρόμου χαλκίδας- κύμης, τουριστικό προορισμό, καλό είναι να φυλαγόμαστε από τώρα για να μην καταλήξουμε 2-3 μαφίες να λυμαίνονται τις ακτές μας και να μην μπορούμε να απολαύσουμε δημόσια αγαθά όπως τις πανέμορφες παραλίες μας.

Monday, May 07, 2007

Καλοκαίριασε!


Μετά από έναν ήπιο χειμώνα, όπου ξεχάσαμε τι θα πει χιόνι και ελπίζω να μην ξεχάσουμε τι θα πει νερό, ο καιρός ‘άνοιξε’ και οι θερμοκρασίες θυμίζουν καλοκαίρι. Ήδη τα τελευταία τρία σαββατοκύριακα μαζέυεται κόσμος στο στόμιο για ηλιοθεραπεία ή/και μπάνιο. Ακόμα βέβαια τα νερά είναι κρύα, αλλά αυτό ξεπερνιέται με λίγο θάρρος και αρκετή τρέλα! Μιας και καλοκαιριάζει, παραθέτω τις αγαπημένες μου παραλίες:
Στόμιο, όσο ακόμα δεν είναι καλοκαίρι. Απίστευτη παραλία που δυστυχώς ο κόσμος δεν την εκτιμά και προτιμά άλλες που μπροστά της φαντάζουν νερόλακοι. Από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου επικρατεί το αδιαχώρητο, οπότε το αποφεύγω. Μόνο αρνητικό το οτι το πιανει ο καιρός.
Άη Γιώργης και πέρα, μέχρι τη γαλέρα(;), όπου στην ουσία βρίσκεις πάντα ένα μέρος χωρίς κόσμο και φασαρία. Όλα τα προτερήματα του Στομίου, χωρίς τον κόσμο του!
Θαψά, όταν έχω αμάξι που δεν λυπάμαι. Κανά μισάωρο από την Κύμη, αλλά έχει τα κορυφαία νερά της περιοχής. Ότι πρέπει για μονοήμερα ή ελεύθερη κατασκήνωση! Ευτυχώς, ακόμα δεν έχει παραγίνει ο γυφτομαχαλάς των αυθαιρέτων, όπως στο γειτονικό τσίλαρο. Συνίσταται η πρόσβαση σε αυτό μόνο με 4Χ4.
Χιλιαδού, επίσης με αμάξι για απόσυρση. Όχι τόσο όμορφα νερά, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει γίνει must για σκαφάτους, γυμνιστές, γκλαμουριάρηδες και λοιπές φυλές. Αξίζει μόνο τις μή τουριστικές εποχές, δηλαδή Σπτέμβριο- Ιούνιο. Στα συν της, τα καθαρά νερά. Μάλιστα, πριν καμμιά δεκαριά χρόνια είχα δει 2-3 φορές φώκιες σχεδόν στην αμμουδιά!

Καλά μπάνια!

Wednesday, January 24, 2007

Λίγο απ' όλα!


Εξαιτίας της γνωστής ίωσης που ταλαιπωρεί την μισή ελλάδα, δεν μπόρεσα να γράψω τις προηγούμενες μέρες, οπότε το σημερινό κείμενο θα είναι λίγο απ’ όλα. Καταρχάς, που ήταν ο κόσμος στις γιορτές; Με εξαίρεση το βράδυ της πρωτοχρονιάς, τις υπόλοιπες μέρες η προσέλευση του κόσμου στα ξενυχτάδικα, ήταν πολύ μικρή. Άλλες χρονιές, την παραμονή των χριστουγέννων δεν έπεφτε καρφίτσα και φέτος, τόσο το ‘ballοοn’ όσο και το ‘αναγέννηση’ ήταν μισογεμάτα. Κάτι αντίστοιχο γινόταν και στα καφέ, όπου με εξαίρεση το βαλεντί, στα υπόλοιπα έβρισκες να κάτσεις ακόμα και στις 10!

Σε μια βόλτα στο λιμάνι, παρατήρησα πως στο λιμενοβραχίονα είχαν τοποθετήσει πολλους ‘κύβους σκυροδεματος’ (ή απλά μπλόκια), που υπέθεσα ότι θα προοριζόντουσαν για το γέμισμα της τρύπας που άνοιξε δίπλα απο το σημείο που πιάνει ο Αχιλέας. Όμως, στο λιμεναρχείο μου είπανε πως τελικά θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μαρίνας, προκειμένου να δένουν γιώτ! Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα μιλάμε για την πρώτη οικονομική αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων του λιμανιού. Βέβαια, αυτό από μόνο του δεν είναι πανάκεια, καθώς για να προσελκυστεί ικανός αριθμός τουριστικών σκαφών, χρειάζονται κάποιες έξτρα εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού, καθώς και σοβαρό οδικό δίκτυο για την γρήγορη και ασφαλή προσπέλαση από την Αθήνα. Πάντως, πιστεύω πως το κυριώτερο για τους μόνιμους κατοίκους καθώς και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες, είναι η όποια ανάπτυξη να μην γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος. Δυστυχώς, λίγοι ‘σκαφάτοι’ και κυρίως οι εταιρίες ενοικίασης, προκειμένου να γλιτώσουν κάποια κόστη, πετάνε στην θάλασσα λύμματα, με τραγικές συνέπειες για την καθαρότητα των ακτών. Έτυχε μια μέρα του φετινού καλοκαιριού να μην μπορούμε να κολυμπήσουμε στα Θαψά, καθώς ήταν τίγκα στις καφέ φουσκάλες εξαιτίας σκάφους που φεύγοντας από τον όρμο μας άφησε τα ‘αναμνηστικά’ του. Μακάρι η διαφαινόμενη ανάπτυξη να γίνει με σεβασμό προς την περιοχή και τους κατοίκους της!